Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!



Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε.) δημιουργήθηκε το 1933, στην 66χρονη πορεία του έχει προσφέρει αναμφισβήτητα σπουδαίο έργο στους Αιγυπιώτες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην Ελληνική παροικία της Αιγύπτου και σ΄ εκείνους που ζουν στις διάφορες χώρες τού κόσμου.

Στη δεκαετία τού 1940 έλαβε μέρος στους εθνικούς αγώνες της παγκόσμιας σύρραξης. Να αναφερθούμε εδώ στη συνεργασία του με τους Αιγυπτιώτες φοιτητές και σπουδαστές στην Αθήνα καθώς και στην ίδρυση της "Ένωσης των εξ Αιγύπτου αποκλεισμένων Ελλήνων Φοιτητών Εφέδρων και Εθελοντών", που ήταν και ο φορέας αυτών που αποκλείστηκαν στην Ελλάδα με την κήρυξη του πολέμου και την κατοχή που ακολούθησε. Στη συνέχεια προετοιμάστηκε και στήριξε κατά τρόπο ικανοποιητικό την αναχώρηση των Ελλήνων από την Αίγυπτο και τον επαναπατρισμό. Είναι πράγματι σημαντική αυτή η προσφορά του σε αναξιοπαθούντες που τους περιέθαλψε και τους εξεύρισκε εργασία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Συνέτεινε στην εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε όσους Αιγυπτιώτες συνέχιζαν να εργάζονται στην Ελλάδα με υπολογίσιμα τα έτη προϋπηρεσίας στο Αιγυπτιακό έδαφος.

Στη δεκαετία του 1980 αγωνίσθηκε και κατόρθωσε, από το 1986, να αποκτήσει ιδιόκτητο εντευκτήριο 500 τ.μ. με την υλική συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, των Ελληνικών Κοινοτήτων Αιγύπτου, των μελών του και άλλων χορηγών.

Στην ίδια δεκαετία έκανε γνωστή την δραστηριότητα της Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο με την διοργάνωση στην Αθήνα του 1ου & 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αιγυπτιωτών Ελλήνων το 1984 και 1992 αντίστοιχα και πλήθους ιστορικών εκθέσεων με αρχειακό και άλλο υλικό καθώς και με έντυπες εκδόσεις.

Η σημερινή δραστηριότητα τού Συνδέσμου επεκτείνεται σε πολλούς τομείς:

Συσπειρώνει όλους τους Αιγυπτιώτες Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα και στη Αίγυπτο, καθώς και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Διασώζει και προβάλλει την ιστορία και την πνευματική κληρονομιά των άλλοτε ανθηρών παροικιών της Αιγύπτου σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου.

Ακατάπαυστα και με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο ασκεί κοινωνική πρόνοια και προσφέρει κάθε δυνατό μέσο στα πλαίσια της κοινωνική αλληλεγγύης, στο συνάνθρωπο μέλος του, που έχει ανάγκη συμπαράστασης.

Προσπαθεί να διαδώσει το αθλητικό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, διατηρώντας ανάλογα αθλητικά τμήματα.

Προσπαθεί να προσελκύσει τις νέες γενιές Αιγυπτιωτών. Στον τομέα αυτό βασικός σκοπός είναι να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για τη συνέχιση του έργου που επιτελείται σήμερα.

Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε τη διμηνιαία περιοδική έκδοση των "Παναιγυπτίων" που αποτελεί μια δωρεάν προσφορά του Συνδέσμου στα μέλη του.

Για όλα τα παραπάνω βράβευσαν το Σύνδεσμό μας η Ακαδημία Αθηνών το 1985, καθώς και ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου Α' Τάξεως το 1987.