:: INFORMATION

Kvinnomisshandel
Sexuella trakasserier
Våldtäkt
Polisanmälan

:: LÄNKAR

Tjejjourer
Organisationer


Kvinnomisshandel


Vad är kvinnomisshandel?
Se tecken
Praktiska råd till tjejer som blir slagna
Myter om kvinnomisshandel
Vad säger lagen?


:: Vad är kvinnomisshandel?

Visste du att under år 2000 anmäldes 20.517 fall av misshandel/grov misshandel av kvinnor till polisen. Av dessa klarades 9.345 fall upp. Mörkertalet är också stort, det är inte alla kvinnor/tjejer som vågar anmäla den som misshandlar henne.

I en undersökning har 46% av de tillfrågade kvinnorna utsatts för våld av någon man efter sin 15 årsdag. 31% har utsatts för våld före sin 15 årsdag.

Det är viktigt att veta att om du blir misshandlad, så är du inte ensam. Men det är också viktigt att du vågar och orkar bryta dig loss. Kontakta oss eller en tjejjour/kvinnojour på din ort. Telefonnummer hittar du
här.

Socialstyrelsen har en definition på vad kvinnomisshandel är:
"En kvinna som blir utsatt för upprepad och allvarlig fysisk misshandel av sin nuvarande eller före detta make, fästman, sambo eller pojkvän."

Kvinno- och tjejjourerna anser även att psykisk misshandel, våldtäkt, incest och andra sexuella övergrepp definierar kvinnomisshandel. De olika formerna av övervåld kombineras ofta i misshandelsförhållanden.


:: De tjejer som blivit misshandlade kan berätta om nästan identiska misshandelsförhållanden. Här följer några tidiga tecken på att någonting är fel:

Titta på hans syn på tjejer
Lyssna när killen talar om tjejer i allmänhet, om hur tjejer klär sig, hur han värderar tjejer, hur han värderar kvinnliga kollegor/klasskamrater.

Se upp med svartsjuka
Killar som visar upp överdriven svartsjuka har starkt kontrollbehov. Var särskilt vaksam om han gör dig ansvarig för sina känslor eller om du känner dig tvungen att stanna hemma från tjejfesten/discot enbart p g a av hans attityd. Då styr hans behov ditt beteende och du blir isolerad från andra.

Våldsam mot ting
Killen får raserianfall och slår sönder dina saker i hemmet. Kanske kastar han porslin eller sparkar sönder dörrar. Detta är våldshandlingar som är ägnade åt att skrämma.

Isolering
När isoleringen börjar kan man se ett mönster i killens agerande, t.ex. skjutsar han dig till och från jobbet/skolan. Du får jobba men helst inte heltid. Istället ska du tillbringa mer tid med honom. Han låter dig inte få gå på tjejfesten eller träffa arbets/klasskamrater utanför jobbet eller skolan. Du tappar kontakten med dina väninnor eftersom han inte vill att du ska träffa dem. Han förbjuder dig sällan direkt, men genom att bli sur och känslokall visar han vad han tycker.

Den totala kontrollen
I början handlar det om att han ska bestämma i alla situationer. Även om det handlar om ditt liv. Han beslutar vad ni ska göra och vad ni ska prata om. Efter ett tag får du inte tycka som du vill och till slut omfattar hans kontroll allt du tycker, tänker och gör. Ditt livsutrymme krymper.


::
Praktiska råd till tjejer som blir slagna:

För dagbok
Anteckna varje gång han slår dig/hotar dig. Då har du något att gå tillbaka till och kan lättare komma ihåg vad som hänt/händer.

Berätta för någon
Tala om för någon du litar på vad du blivit utsatt för. Det kan vara en väninna, släkting,kamrat eller någon på skolan/arbetet. Även om du inte orkar göra något åt saken just då, finns det i alla fall någon som vet om vad som hänt/händer.

Dokumentera skadorna
Skriv upp och försök fotografera skadorna själv. Vid läkarbesök ska du kräva att läkaren tar fotografier. Även om du inte orkar göra något åt situationen just nu finns detta kvar den dagen du gör en anmälan till polisen.

Tro inte på att det aldrig ska hända igen
Ordna en reträttväg så du kan ge dig av när som helst på dygnet, t.ex. kvinnojouren/tjejjouren, socialjouren, en väninnan, en släkting. Be någon närstående om nyckel till deras bostad så att du alltid har någonstans att ta vägen.

Kontakta en kvinnojour/ tjejjour
Där kan du prata med någon och få stöd. På jouren tror kvinnorna/ tjejerna på vad du säger, de ifrågasätter inte dina ord eller upplevelser. Tilltron till systerskapet och de erfarenheter vi gör som kvinnor ligger till grund för hela verksamheten och deras gemenskap som finns där varar ibland livet ut.

Gör en polisanmälan
Gör klart för killen att du inte accepterar hans beteende. Mäns våld och pojkars våld mot kvinnor och tjejer är ett brott. Det är viktigt att polisanmäla misshandeln. Både för din egen skull och för att din kille ska inse att det är en kriminell handling han begår.


::
Myter om kvinnomisshandel

#Den som misshandlar är oftast invandrare, socialt utstött eller alkoholist.
#Män eller killar som slår kan inte kontrollera sin ilska och frustation.
#Misshandlade kvinnor är mentalt störda.
#Misshandlade kvinnor och tjejer är masochister som söker sig till män som misshandlar.
#Misshandlade kvinnor och tjejer väljer att stanna hos misshandlaren.
#Misshandeln är en tillfällighet - "härda ut så blir det bättre".

Myter om kvinnomisshandel hindrar misshandlade kvinnor att frigöra sig. Man har inte funnit några karaktärsdrag som klart skiljer ut misshandlare från icke misshandlare. Majoriteten är "vanliga män".
Erfarenheter från kvinnojourerna visar att alkohol ofta finns med vid de första misshandelstillfällena men efter hand blir misshandeln oberoende av alkohol. Ursäkter som "Jag var så full så jag visste inte vad jag gjorde" är vanliga men lagen säger tydligt att den som begår en straffbelagd gärning får ta ansvar för den, oavsett om han var nykter eller berusad.

Myten om att männen inte kan kontrollera sitt uppförande är ett försök att skapa sympati för och ge misshandlaren en möjlighet att fly från sitt ansvar. Det är inte hans fel att han slår... Misshandlaren skyller ofta på sitt offer istället för att själv ta ansvar för handlingen. Han använder ett utstuderat försvar - allt från förvirring, förnekande till att bagatellisera eller skylla på berusning, till förlust av kontroll.
Män som slår erkänner att de kontrollerar sitt våld med tanke på person, tid, plats och var på kroppen de slår. En misshandlare säger: "Jag har aldrig blivit så provocerad att jag mist kontrollen, långt därifrån... Jag måste ju sätta gränser".

Efter en undersökning av 82 misshandlade kvinnor konstaterade forskarna att kvinnorna vore mentalt störda om de inte upplevde någon form av sjuklighet till följd av den grymhet som de utsatts för. Bland annat börjar våldet att upplevas som normalt. Det finns dock inga bevis på att de kvinnor som hamnar i misshandelsförhållanden är oftare mentalt störda än andra kvinnor.

De flesta kvinnor går inte vidare till andra misshandelsförhållanden. Det är män, inte kvinnor, som letar upp ett misshandelsförhållande.

Den främsta orsaken till varför tjejen eller kvinnan stannar kvar hos den som misshandlar henne är rädslan inför vad han ska göra om hon försöker lämna honom. Dels rädslan för att misshandeln ska bli värre, dels för vad det skulle innebära för barnen.
Mannen/killen har ofta kontrollen över kvinnans/tjejens pengar och även det kan hindra henne från att lämna honom.

Många kvinnor och tjejer stannar hos den som misshandlar henne därför att hon hoppas att han ska bättra sig. Tyvärr är det oftast tvärtom. Misshandeln blir värre och grövre.
En man berättar att först börjar det med knuffar och skrikande. Sedan kommer slagen. Slagen blir hårdare och sedan blir det en spark i ryggen. Efter det börjar misshandeln med knuten näve. Nästa steg är att använda tillhygge. "Jag hotade henne med knivar och gjorde klart för henne att jag ämnade använda dem."


::
Vad säger lagen om misshandel?

Nedan följer vad som står i Brottsbalkens 3:e kapitel, §5 och §6.

Du kan också ringa och prata med Juristjouren som sitter jour på Alla Kvinnors Hus på onsdagar 18-21, tel 08-644 09 20. De är tjejer som läser till jurister på universitetet och som kan försöka hjälpa dig om du har juridiska frågor.

Den som tillfogar annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom i vanmakt eller sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

Är brottet som i 5§ sägs att anse som grovt, skall för grov misshandel dömas till fängelse, lägst ett och högst tio år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen var livsfarlig eller om gärningsmannen tillfogat svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom eller eljest visat särskild hänsynslöshet eller råhet. (Källa: Lag (1988:2))


Text och statistik tagen ur "Slagen dam, Mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige", "Praktiska råd till kvinnor som blivit slagna" och Alla Kvinnors Hus hemsida.