Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


Karins Hemsida

E-mail
Kaniner
Om mig
Länkar
Dagbok
Nyheter
Resultat
Fotoalbum
Kaninfakta
Kaninhoppning

Ta inga bilder ifrån denna sidan, åkej?

KANINHOPPNING!

Kaninhoppning har blivit en allt mer och mer populär sport på dom senaste åren. Det är nu många som skaffar kanin för att senare börja hoppa med den, eftersom det inte är några större krav på att kaninen ska vara renrasig eller en speciell ras. Det finns nu ca 30 olika hoppklubbar i Sverige, som anordnar allt från klubbmästerkap till deltävlingar samt SM, där de bjuder in andra klubbar i landet...

Hoppklubbar

Det finns som du säkert läste ovan ett 30 tal kaninhoppnings klubbar i Sverige som är anslutna till SKHRF "Sveriges Kaninhoppares Riksförbund" med andra ord officiella klubbar. Det man kan börja att tänka på när man funderar på att börja med med kaninhoppning, är att du måste ha en eller flera kaniner. Du kan köpa en "äkta" hoppkanin hos en uppfödare som satsar på att föda upp sunda och framgångsrika hoppkaniner, med kända hoppföreldrar. Men det går också bra att köpa ifrån en bekant som har fått en kull eller en zooaffär, eftersom kaninen får tävla oavsett om den har stamtavla eller ej. Efter att du har köpt en kanin, som du tänker fortsätta tävla med, kan du börja att fundera på att gå med i en kaninhoppnings klubb. En officiell kaninhoppnings klubb är som sagt ansluten till SKHRF, så ifall du vill bli medlem i en officiell klubb kontaktar du SKHRF och så talar dom om för dig vilken klubb som ligger närmast där du bor. Medlems avgiften i officiella klubbar brukar ligga på runt 100 :- eftersom 75 :- av medlems avgiften du betalar in går till riksförbundet (SKHRF).

På Länkar kan du hitta olika länkar till hoppklubbar.

Tävlingsbok och Reglemente

Är två andra saker du också måste skaffa dig innan du ska börja tävla officiellt. Först ska du se till att registrera din kanin i SKHRF, det kostar 15 :- och du ska höra av dig till nån i styrelsen i din klubb för mer information. I reglementet finner du alla regler för kaninhoppning. Det ska du helst läsa igenom ordentligt innan du börjar tävla, ett tips om du vill bli extra bra på kaninhoppning är att läsa Lisbeth Janssons bok "Kaninhoppning", Lisbeth är ordförande i SKHRF och hon kan mkt om kaninhoppning, boken blandas med foton och fakta, och innehåller inte bara fakta om kaninhoppning utan även lite till. En tävlingsbok är en slags bok som du alltid fyller i när du är på officiella tävlingar, om du inte fyller i den så räknas inga uppflyttningspinnar om du skulle bli placerad. Du fyller bara i datum, klass, osv. domaren som dömer fyller i övriga resultat, fel, tid, placering, pinne, osv. Tävlingsboken får endast fyllas i på officiella tävlingar det vill säga på tävlingar som nån klubb ansluten till riksförbundet anordnar, inte på K-A-F tävlingar eller inofficiella tävlingar. Ett reglemente + tävlingsbok kostar sammanlagt 60 :-, hör av dig till din klubb för mer information. När du gjort allt det här är det dags att debutera. Kaninen får börja tävla när den är över 4 månader och får börja tävla elit när den är över 6 månader. Om du debuterar ska kaninen helst starta i lätt, men om lätt ny finns med på tävlings programmet är det bättre om du startar där.

Det är mycket som krävs för att lära en kanin att hoppa, framför allt tålamod, alla kaniner kan hoppa - låt kaninen få den tid den behöver.

Kaninen

Endast fullt friska, smittofria kaniner som ej är högdräktiga, eller digivande är berättigade till start. Alla kaninraser, blandraser, tama vildkaniner och harar äger rätt till start. Kaninen ska alltid hållas kopplad på tävlingsbanan, kopplet ska helst vara ca: 1,5 meter långt, se fler regler nedan). Endast sele är tillåten, ej halskoppel. Kaninen ska ta sig över hindret av egen fri vilja, men får styras av hjälp av händerna. Användande av fot, spö, pinne eller liknande är ej tillåtet och kaninen blir utesluten. Kaninen får utan felbelastning lyftas över rivet hinder, om du lyfter över orivet hinder räknas det som 1 fel. Kanin som visar tydlig ovilja att hoppa blir efter tillsägelse av domaren utesluten.

Martinas kanin Cilla tränar hemma hos Martina. Man ska träna kaninen ungefär 2 gånger i veckan, inomhus eller utomhus, variera träningen.

Åktransporten

Åktransporten är ett av dom saker du ska ha med dig på tävlingen. Man brukar kunna köpa åktransporter i vanliga zooaffärer, dom kostar runt 160 - 590 :- beroende på vilken storlek du väljer. Men man kan även bygga en egen. Du köper kyckling nät eller nät av annat material, det ska finnas ett handtag så du lätt kan bära iväg transporten, hand taget kan du göra av följande material gummi, trä, annat?, handtag brukar gå att göra av dom flesta material. Botten av buren ska bestå av trä. Tänk på att buren inte får vara för stor utan drygt 40 (lång sida) gånger 30 (kort sida) cm. På en tävling finns det vissa regler på hur transporten ska vara. Du ska inte ha halm, spån eller annat golv strö. Ta istället en heltäcknings matta eller en handduk, tidningspapper går också bra. Vatten bör finnas. Det tar du lättast med dig genom en liten vatten automat. Ta med dig kanin godis, mat eller liknande.

Det finns olika storlekar/format på transporterna du kan köpa i zooaffärer:

Atlas 10 - 160 :-

Atlas 20 - 195 :-

Atlas 30 - 230 :-

Atlas 40 - 590 :-

Atlas Open 10 - 220 :-

Atlas Open 20 - 250 :-

Innan en tävling

Din kanin bör vara vältränad och pigg, visiterad dvs. att du har gjort en hälso kontroll å kollat att kaninen är helt frisk. Innan ni åker så ta ett lätt tränings varv, inget för ansträngande pass utan hoppa banan drygt 3 gånger. Gör iordning transporten; En filt, heltäcknings matta, tidnings papper eller en handduk på botten, sett fast en liten vatten automat på framsidan av den, ta med dig kanin godis av nåt slag, och sist men inte minst lasta in kaninen i transporten. Du behöver nog en liten ryggsäck för att kunna ta med dig allt. Var noga med att ta med dig sele + koppel. Du får inte ha rullkoppel eller halskoppel. Det ska vara en helt vanlig sele med kopplet fast spänt i mag remmen. Kopplet ska vara runt 1 ½ meter och imellan hals remmen och mag remmen ska det vara högst 10 cm långt. Hur långt det är mellan mag remmen och halsremmen är inte så noga. Det brukar egentligen vara så att det beror på vilken ras kaninen är. Men mellan rummet mellan dom två remmarna ska i alla fall inte vara så långt bort från varandra att den skrapar mot kaninens buk. Det brukar kännas tryggt att ha med sig en maskot. Och du får inte glömma bort att ta med dig en gympa flaska med vatten i, så att du kan fylla på vatten automaten. Ta med dig pengar till klasserna du ska tävla i, det brukar i vanliga fall kosta runt 15/20 :- per klass.

Tävling

Då är det dags för dig och din kanin att gå på eran första tävling! Tycker du att det har tagit lång tid att öva upp kaninen? Ju bättre ni förbereder er, ju större chans har ni att lyckas på tävlingen. När ni åker iväg till tävlingen är ni nog båda spända, nervösa och förväntansfulla. Kom ihåg en sak att ni inte blir besvikna om ni inte får ett pris första tävlingen!, det finns ju mer tillfällen. För det är inte många som vinner första gången man ställer upp på en tävling. Ta hela tävlingen på lek!, det är ju egentligen bara på skoj!, och alla kommer dit bara för att ha det roligt och trevligt tillsammans.

Daniela och Julia dömer på en inofficiell tävling i Fräntorp. Du får aldrig störa domaren under en tävling, dom behöver koncentrera sig på att döma.

Klasser

Rakbana - På en rak bana står hindren i rak följd efter varandra.

Krokigbana - En krokig bana ser ut ungefär som en liten hästhoppningsbana

Höjdhopp - Kaninen hoppar över ett högt hinder

Längdhopp - Kaninen hoppar över ett långt hinder som ligger på marken

Poänghoppning - Kaninen hoppar i en ring, det hela går ut på att samla poäng

Figurhoppning - Kaninen hoppar i en Figur, tex ett U eller ett S

Duellhoppning - Två kaniner tävlar samtidigt på två likadana banor

Slalomhoppning - Kaninen hoppar på en rak linje av hinder, i zick zack

Terränghoppning - Hoppar man i form av en skogsmiljö med natur hinder av olika slag

The eliminator -Utslagnings klass bland finalisterna i Rakbana. Tävlas i heat

Rak bana

På en rak bana så står hindrena i rak följd efter varandra, med minst 2m mellan rum mellan varje hinder. Även en rak bana varierar lite på grund av att det finns fyra stycken olika "svårighetsgrader" att tävla i (lätt, medelsvår, svår och elit). Rak bana hör till banhoppning.

Lätt klass: Minst 8 hinder med maxhöjden 30 cm

Medelsvår klass: Minst 10 hinder med maxhöjden 35 cm

Svår klass: Minst 10 hinder med maxhöjden 40 cm

Elit klass: Minst 12 hinder med maxhöjden 50 cm

Krokig bana

En krokig bana ser ungefär ut som en hästhoppnings bana, med minst 2m mellan rum mellan varje hinder. med minst 2m mellan rum mellan varje hinder. De finns ett nr på varje hinder så att man vet åt vilket håll man ska hoppa. Även en krokig bana varierar lite på grund av att det finns fyra stycken olika "svårighetsgrader" att tävla i (lätt, medelsvår, svår och elit). Krokig bana hör till banhoppning.

Lätt klass: Minst 8 hinder med maxhöjden 30 cm

Medelsvår klass: Minst 10 hinder med maxhöjden 35 cm

Svår klass: Minst 10 hinder med maxhöjden 40 cm

Elit klass: Minst 12 hinder med maxhöjden 50 cm

Höjd hopp

Till en tävling i höjd hopp behövs bara ett enda hinder, och det ska vara höj bart och sänk bart, man kan beställa höjd hinder ifrån Libra Artic som är en slags firma som gör hinder. Varje deltagande kanin i höjd får 3 försök på sig att hoppa över ribban. De som klarar det går vidare, resten blir uteslutna ur tävlingen. För varje omgång höjs ribban 5 cm. Oså fortsätter det. Om flera kaniner lyckats nå den maximala höjden, eller om de inte kan hoppa högre, så vinner den kanin som rev minst antal gånger på höjden innan. I vissa fall måste det till omhoppning för att skilja dem tävlande åt. Höjdhoppning kallas ibland för Hippodrom. I höjd hopp finns ej elit samt elit, när man hoppar över 60 cm i höjd (på en tävling) är man redo för elit.

Längd hopp

Längd hopp går till på samma sätt som höjd hopp, men det handlar om längd. Hindret är 50 cm brett och har en svag lutning som gör att framkanten är något lägre än bakkanten. Man börjar på grundlängden 60 cm och förlänger hindret 5 cm för varje omgång. Liksom i höjd får deltagaren 3 försök i varje omgång och reglerna är den samma. Detta sätt att hoppa har även kallas ej elit samt elit beroende på hur långt kaninen har hoppat inom längd, efter 160 cm är kaninen redo för elit.

Poäng

Kallas med ett annat ord "Poäng jakt". Som det hörs av namnet gäller det i denna tävling att samla så många poäng som möjligt. Banan består av 8 hinder placerade i en vid cirkel med en diameter på minst fyra meter. De tävlande har 60 sekunder (1 min) på sig att försöka klara hindren felfritt. Man får poäng för varje klarat hinder och river man blir det 0 poäng. Man kan också räkna 1 minuspoäng för varje rivning. Här handlar det om att ta sig runt banan så snabbt som möjligt. Ju fler varv man hinner med desto större möjligheter är det att få poäng. Här finns heller inga svårighets grader, utan alla tävlar för att ha kul.

Duell

Duell kallas även med ett annat ord Parallellhoppning. Vid en duell tävlar två kaniner samtidigt på var sin exakt likadan rak bana. Banan ska ha minst 10 hinder och den maximala tiden att hoppa banan är 2 minuter. Vinnarna från varje omgång går vidare och sen möts dessa i en ny omgång. Så fortsätter tävlingen tills bara en enda vinnare finns kvar. Denna del av kaninhoppning har inga svårighets grader utan tävlas enligt bestämda regler.

Slalom

I slalom ställs tio hinder på en rak linje vid sidan av varandra, denna bana är något likt banorna på dom andra klasserna, Duell samt Rak bana. Avståndet mellan hindren ska vara 100 cm (1 m) Sedd uppifrån liknar banan en streckad linje (- - - - - -…) Det gäller att riva så lite som möjligt och samtidigt ta sig genom banan på en bra tid. Om flera kaniner river lika mycket - eller litet - vinner den som har bästa tiden. Tävlingen kan också göras lika som banhoppning med, grundomgång, omhoppning eller final eller den kan bestå av två eller tre omgångar. Det svåraste av den här typen av tävling är nog inte hur kaninen klarar banan utan hur föraren gör det. Slalomhoppning är troligen den tävlingsform som fordrar mest av föraren.

"Svårighets Grader"

I banhoppning (rak och krokig bana, som bla. är dom populäraste klasserna samt två utav SM grenarna) finns "svårighetsgraderna" lätt, medelsvår, svår och elit. En kanin måste vara 4 månader för att få tävla i en officiell tävling. För att få tävla i elit, måste kaninen vara minst 6 månader samt att få starta i längd och höjd. Om man aldrig har tävlat kaninhoppning förr börjar man i lätt eller lätt ny, när man sedan har blivit placerad tre stycken gånger, har man fått tre stycken så kallade "uppflyttningspinnar" då går man upp till medelsvår, sedan när man fått tre pinnar där är man redo för att tävla i svår, osv..I Längd samt Höjd kör man med ej elit samt elit. Pinnar räknas endast i SM grenarna (Rak, Krokig, Längd, Höjd).

Maxhöjderna i banhoppning (krokig samt rak) kan ni kolla ovan.

Julia med hennes coola kanin Maxi Size hoppar på Bockemossen. Du skall alltid hålla dig bakom kaninen på banan, och låta den göra jobbet.

Certifikat, Titlar och sånt

Kaninerna som är klassade i elit tävlar om Certifikat. När en kanin vinner en gren i elit får den ett certifikat, och efter tre certifikat i samma gren får den kallas champion (CH). Till start måste det vara 10 st deltagande kaniner för att ett certifikat ska få delas ut. I längd måste kaninen hoppa 180 cm för att ett certifikat ska få delas ut, och i höjd 70 cm. När man blivit champion i två grenar blir man Great Champion (gCH), i tre Super Champion (sCH) och i alla fyra grenar Grand Champion. Certifikat kan tas i rak, krokig, höjd & längd.

Här hoppar Daniela med sin super stjärna Pretty Woman i Fräntorp. Det här är ett bra exempel på hur en något "kantig" figur bana kan se ut *ler*. =)

Ta inga bilder ifrån denna sidan, åkej?

Klicka på bannern för närmare information!