Cirkulære nr. 12050 af 19.juni 1996
( Til stiftsøvrighederne )
Kirkeministeriet fastsætter hermed nedenstående bestemmelser om lønanciennitet for kirke- og kirkegårdsfunktionærer, der er ansat i en lønrammestilling i folkekirken på tjenestemands- eller tjenestemandslignende vilkår.
Ministeriet bemyndiger stiftsøvrighederne til at træffe afgørelse om lønanciennitet efter bestemmelserne i cirkulæret.
Betegnelsen kirkefunktionær anvendes i cirkulæret for både tjenestemands- og tjenestemandslignende ansatte kirke- og kirkegårdsfunktionærer.
Kapitel
1
Lønanciennitets
fastsættelse og optjening
§ 1. En kirkefunktionærs lønanciennitet er den forløbne tid efter det tidspunkt, fra hvilken den pågældende er eller efter reglerne i dette cirkulære anses for at være indtrådt i lønrammen. Lønancienniteten regnes fra den 1. i en måned.
§ 2. En kirkefunktionær optjener lønanciennitet svarende til det tidsrum, i hvilket den pågældende varetager sin stilling.
Stk. 2. Ved en beskæftigelsesgrad på 40 pct. og derover og ved midlertidig tjeneste i anden stilling i henhold til tjenestemandslovens § 41 , stk. 1, optjenes fuld lønanciennitet. Det samme gælder fravær under ferie, sygdom, svangerskab og fødsel, adoption, statslig uddannelsesorlov, omsorgsdage, orlov til pasning af alvorligt syge børn og slægtninge, den del af forældreorlov, den ansatte har ret til, aftjening af værnepligt samt fravær under suspension. Tilsvarende gælder fravær under ekstraordinær tjenestefrihed, for så vidt den pågældende under tjenestefriheden har ansættelse, der efter nedenstående regler kan medregnes i lønancienniteten, eller for så vidt det efter tjenestemandslovens § 58, stk. 4, er bestemt, at den pågældende bevarer lønancienniteten.
Stk. 3. Ved en lavere beskæftigelsesgrad end 40 pct. optjenes lønanciennitet svarende til kvoten.
§ 3. Den lønmæssige indplacering inden for lønrammen fastsættes i forhold til den opnåede lønanciennitet, således at kirkefunktionæren efter hvert 2 års lønanciennitet henføres til aflønning på nærmest højere løntrin inden for lønrammen.
Stk. 2. Ved indplacering af gravere og kirketjenere i lønramme 5-6, 1.løntrin samt ved indplacering af organister i lønramme 16, 1.løntrin sker oprykning til næste løntrin dog efter 1 år.
Kapitel
2
Forhøjet
lønanciennitet ved første ansættelse eller ved genansættelse
som
tjenestemand eller på tjenestemandslignende vilkår.
§ 4. Ved første ansættelse sker indplacering normalt på 1. løntrin i den lønramme, stillingen er klassificeret i.
§ 5. I forbindelse med ansættelse af personer på tjenestemandsvilkår eller på tjenestemandslignende vilkår kan indplacering efter omstændighederne ske på et højere løntrin, såfremt den pågældende uden for folkekirken har erhvervet særlig arbejdsmæssig erfaring eller særlige kvalifikationer af betydning for arbejdet i kirkefunktionærstillingen.
§ 6. Forhøjet lønanciennitet kan tillægges personer, som genansættes på tjenestemands- eller tjenestemandslignende vilkår i kirkefunktionærstilling, under hensyntagen til tidspunktet for og varigheden af den forudgående ansættelse uden for folkekirken samt til eventuelle særlige arbejdsmæssige erfaringer af betydning for arbejdets udførelse, som er erhvervet uden for folkekirken.
§ 7. Lønancienniteten kan forhøjes efter § 5 og § 6 med indtil halvdelen af varigheden af sådan tidligere beskæftigelse, dog højest med 10 år.
Stk. 2. Det er en betingelse for medregning af anciennitet efter §§ 5-6 , at der er tale om egentlig ansættelse eller selvstændig virksomhed.
Kapitel
3
Ansættelse
af hidtilværende tjenestemænd i folkekirken, staten eller
folkeskolen.
§ 8. En kirkefunktionær, der umiddelbart forud for ansættelsen var ansat som tjenestemand i staten, folkeskolen eller folkekirken i en stilling, der er klassificeret i samme lønramme som stillingen i folkekirken, viderefører den lønanciennitet, som er opnået under ansættelsen i den hidtidige stilling.
§ 9. Der tillægges en kirkefunktionær, der umiddelbart forud for ansættelsen var ansat som tjenestemand i staten, folkeskolen eller folkekirken i en stilling, hvis slutlønstrin er lavere end kirkefunktionærstillingens slutløntrin, en lønanciennitet, som svarer til, at den pågældende opnår den løn inden for kirkefunktionærstillingens lønramme, som svarer til eller ligger nærmest over den senest opnåede løn i den lavere lønramme.
Stk. 2. Lønnen, der lægges til grund ved lønmæssig placering i henhold til stk. 1, omfatter årslønnen i lønrammerne med eventuelt generelt og særligt tillæg. Der bortses dog fra særlige tillæg, som har til forudsætning, at der gælder en særlig arbejdsmæssig forpligtelse, f.eks. i form af rådighedstjeneste eller opgaver ud over normal tjeneste. Lønmæssig placering kan ikke ske på et skalatrin i den højere lønramme under det sidst opnåede skalatrin i den lavere lønramme. Stedtillæg tages ikke i betragtning.
Stk. 3. Lønancienniteten fastsættes i øvrigt sådan, at tjenestemanden, såfremt den pågældende i sit hidtidige lønforløb ved alderstillæg ville have opnået en løn incl. særligt tillæg som nævnt i stk. 2, der svarer til eller er højere end den løn med eventuelt særligt tillæg, som den pågældende oppebærer efter placering i den højere lønramme, fra samme tidspunkt opnår alderstillæg inden for den højere lønramme.
Stk. 4. Ingen kan i medfør af foranstående bestemmelser opnå en højere lønanciennitet, end hvis tjenesten i den hidtidige tjenestemandsstilling var tilbagelagt i kirkefunktionærstillingen.
§ 10. Personer, der umiddelbart forud for ansættelsen var ansat som tjenestemænd i staten, folkeskolen eller folkekirken i en stilling, hvis slutløntrin er højere end kirkefunktionærstillingens slutløntrin, opnår samme lønanciennitet inden for kirke-funktionærstillingens lønramme, som de ville have haft, såfremt de på det tidspunkt, da deres tiltræden af den højere klassificerede stilling fandt sted, var overgået til kirke-funktionærstillingen. Denne lønanciennitet forøges med den lønanciennitet, der er optjent under den tidligere ansættelse i den højere lønramme.
§ 11. Bestemmelserne i §§ 8-10 finder tilsvarende anvendelse på tidligere tjeneste-mandsansættelse under en kommune eller amtskommune.
Kapitel
4
Ansættelse
af personer, der forinden ansættelsen var ansat i
folkekirken,
staten eller folkeskolen på tjenestemandslignende vilkår
eller
på overenskomst.
§ 12. Bestemmelserne i §§ 8-10 finder tilsvarende anvendelse på kirkefunktionærer, der forinden ansættelsen var ansat på tjenestemandslignende vilkår i folkekirken.
Stk. 2. Tilsvarende gælder personer, der umiddelbart forud for ansættelsen som kirkefunktionær var ansat på tjenestemandslignende vilkår i stilling i staten eller folke-skolen, en kommune, amtskommune eller ved højskoler, private skoler og andre tilskudsberettigede institutioner.
§ 13. En kirkefunktionær, der umiddelbart forud for ansættelse i lønrammestilling i folkekirken var ansat efter overenskomst i staten, en kommune, amtskommune eller ved en højskole, en privat skole eller andre tilskudsberettigede institutioner, indplaceres på det løntrin i kirkefunktionærstillingens lønramme, på hvilket årslønnen med eventuelt stedtillæg og almindeligt, ikke pensionsgivende tillæg er lig med eller ligger nærmest over den senest oppebårne nettoløn, incl. eventuelt stedtillæg. Indplacering kan dog ikke ske på et højere løntrin end det, der ville være opnået, såfremt det forudgående ansættelses-forhold var tilbagelagt i kirkefunktionærstillingen.
Stk. 2. Ved nettoløn forstås den for den pågældende hidtil gældende løn med fradrag af det for den hidtidige ansættelse eventuelt gældende pensionsbidrag. Der bortses fra særlige tillæg, der forudsætter arbejdsforpligtelse ud over normal tjeneste.
Stk. 3. Efter indplacering i medfør af stk. 1, sidste punktum, opnås alderstillæg på det tidspunkt, da alderstillæg ville være opnået, såfremt det forudgående ansættelsesforhold havde været tilbagelagt som tjenestemand.
Kapitel
5
Særlige bestemmelser.
§ 14. Egentlige konstitutionsforhold i en kirkefunktionærstilling under midlertidig eller ordinær vakance kan efter omstændighederne medregnes i lønancienniteten.
Stk. 2. Det er en betingelse for medregning efter stk. 1., at den pågældende under konstitutionen opfylder de uddannelsesmæssige betingelser for ansættelse i stillingen.
§ 15. Såfremt en kordegn forud for ansættelsen i den nuværende stilling har været konstitueret med ministeriets godkendelse i samme stilling med henblik på at opfylde de uddannelsesmæssige krav i den nuværende kordegneuddannelse, jf. Kirkeministeriets bekendtgørelse nr. 100 af 14. februar 1992, medregnes i konstitutionsperioden i lønancienniteten.
§ 16. Ved ansættelse i stillinger som organist eller organistassistent med krav om Præliminær Orgelprøve i lønramme 9-14-17 eller højere kan der ved fastlæggelsen af lønancienniteten tages hensyn til forudgående ansættelse efter bestået Præliminær Orgelprøve i en honorarlønnet organiststilling.
Stk. 2. Fastsættelse af lønancienniteten efter stk. 1 sker ved omregning af det årlige timetal til fuldtidsbeskæftigelse.
§ 17. Ved ansættelse i stillinger som graver kan der ved fastlæggelsen af lønancienniteten tages hensyn til forudgående ansættelse som gravermedhjælp med aflønning efter Kirkeministeriets cirkulære af 20.september 1995 om løn- og ansættelsesvilkår for gravermedhjælpere m.fl.
§ 18. Forhøjet lønanciennitet kan efter omstændighederne tillægges personer, der gennem længerevarende faste medhjælpsforhold under samme arbejdsgiver i folkekirken har erhvervet særlig arbejdsmæssig erfaring eller særlige kvalifikationer af betydning for arbejdet i en kirkefunktionærstilling.
Stk. 2. Lønancienniteten efter stk. 1 kan forhøjes med indtil halvdelen af sådan tidligere beskæftigelse, dog højst 10 år.
§ 19. Stiftsøvrigheden kan tillægge en kirkefunktionær forhøjet lønanciennitet efter reglerne i dette cirkulære, selv om den beskæftigelse, der udgør grundlaget for den forhøjede lønanciennitet, er ophørt inden ansættelsen i kirkefunktionærstillingen.
Kapitel
6
Klage-
og ikrafttrædelsesbestemmelser.
§ 20. Stiftsøvrighedens afgørelse efter bestemmelserne i kapitel 1-5 kan indbringes for Kirkeministeriet.
§ 21. Cirkulæret træder i kraft den 1.juli 1996 .
Stk. 2. Bestemmelserne i cirkulæret gælder kun for kirkefunktionærer, der ansættes efter cirkulærets ikrafttrædelse.
Stk. 3. Samtidig ophæves Kirkeministeriets cirkulæreskrivelse af 23.februar 1988 vedrørende optjening af lønanciennitet for deltidsansatte kirke- og kirkegårdsfunktionærer på tjenestemands og tjenestemandslignende vilkår.
Kirkeministeriet,
den 19.juni 1996 .