Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Üniversiteye Hazırlık

testbank

Testbank Online Tarih Sitesi / Yönergeler

Ana sayfa Kaynaklarımız Tarih dersleri Önemli linkler Bize mesajınız

Yakınçağ'da Avrupa / Uyarılar

Avrupa'nın devlet ve toplum yapısının ihtilallerle değişmesi, Avrupa'da büyük sosyal gelişmelerin halk hareketleri sonucu ortaya çıktığının bir kanıtıdır.


ABD'nin bağımsızlık savaşı sırasında "İnsan Hakları Bildirisi" yayımlanarak, "kaynağını halktan almayan hiçbir hükümetin meşru sayılmayacağının" belirtilmesi, demokrasinin yeni bir "siyasal rejim" olarak benimsendiğini gösterir.


Fransız toplumundaki sınıf farklarının halkı isyana yöneltmesi, "Fransız İhtilali'nin en önemli ve yakın sebebinin ekonomik sorunlar olduğu" yargısını doğrular.


Fransız İhtilali sürecinde yayımlanan "İnsan Hakları Bildirisi"nde "Hiçbir kişi ve kuruluşun milletçe verilmeyen bir hakimiyeti kullanamayacağı" hükmüne yer verilmesi, "anayasal sistem ve parlamenter demokrasi" fikrinin Fransız halkı tarafından benimsendiğini gösterir.


Fransız İhtilali'nin getirdiği ilkelerin yayılmasını önlemek üzere Viyana Kongresi'nin toplanması, "İhtilal fikirlerinin Avrupa'daki sosyal ve siyasal düzeni sarstığı" yargısını doğrular.


Fransız İhtilali'nden sonra çok uluslu imparatorlukların dağılması, İhtilal'in getirdiği milliyetçilik düşüncesinin evrensel düzeyde etki bıraktığını gösterir.


Osmanlı ülkesinde Kanun-i Esasi ilan edilerek Meşrutiyet'e geçilmesi, Avrupa'da yayılan demokrasi düşüncesinin Osmanlı aydınlarını da etkilediğini kanıtlar.


Fransız İhtilali'nin etkisiyle çıkan 1830 ve 1848 ihtilallerinden sonra Avrupa'da birçok ülkede parlamenter demokrasiye geçilmesi, "ihtilallerin evrensel düzeyde etki bıraktığı" yargısıyla açıklanabilir.


Sanayi Devrimi'nin üretim şeklini ve miktarını değiştirmesi, hammadde ve pazar ihtiyacını artırması ve üretime uluslararası bir boyut kazandırması, "devletlerarası ekonomik rekabetin artmasında ve büyük savaşların çıkmasında Sanayi Devrimi temel bir etkendir" yargısını doğrular.

Testbank

Ana sayfa Kaynaklarımız Tarih dersleri Önemli linkler Bize mesajınız