SANAT ÜZERİNE SÖZLERİ

- MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ'ü ÇAĞDAŞ UYGARLIK DÜZEYİ'nin üstüne çıkaracağız. (1) (1933)

- SANAT'sız kalan bir milletin HAYAT damarlarından biri kopmuş demektir. (2) (16.3.1923, Adana esnaflarıyla konuşma)

SANAT'IN EN BASİTİ, EN ŞEREFLİSİDİR! KUNDURACI, TERZİ, MARANGOZ, SARAÇ, DEMİRCİ, NALBANT, hayat-ı içtimaiyemizde, hayat-ı askeriyemizde hürmet ve haysiyet mevkiine elhak SANATKARLARDIR. (3.12.1922)

Milletlere ferden SANATKAR yetiştirmek kafi değildir. İnsanlar ferdi olarak çalışırlarsa, muvaffak olamazlar. Çünkü ALLAH insanları yaratırken, onlara öyle bir hacet vermiştir ki, her insan hemcinsi ile mecbur ve mahkumdur. (3)

- SANATKAR, toplumda uzun çalışma ve çabalamalardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.

SANATKAR esaslı KÜLTÜR SAHİBİ olmalı ve TARİH'i iyi bilmelidir.

Efendiler, hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı bile olabilirsiniz. Fakat SANATKAR olamazsınız. Hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim. (4) (1923)

SANATKAR EL ÖPMEZ. SANATKARIN ELİ ÖPÜLÜR!

- Yüksek bir insan cemiyeti olan TÜRK MİLLETİ'nin tarihi bir vasfı da, GÜZEL SANATLAR'ı sevmek ve onda yükselmektir. (5) (1933)

GÜZEL SANATLAR'da başarı, bütün inkılapların başarılı olduğunun en kesin delili olacaktır.

- SANAT, GÜZELLİĞİN İFADESİDİR! Bu ifade sözle olursa ŞİİR, nağme ile olursa MÜZİK, RESİM ile olursa ressamlık, oyma ile olursa HEYKELTRAŞLIK, bina ile olursa MİMARLIK olur.

- İnsanlarda bir takım ince, yüksek ve temiz duygular vardır ki, insan onlarla yaşar. İşte o ince, yüksek, derin ve temiz duyguları en çok duyabilen ve başka insanlara duyurabilen ŞAİR'dir.

GAYELİ ŞİİRLER YAZINIZ!

- EDEBİYAT, insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyen ve okuyanları çok ilgilendirecek şekilde söyleme ve yazma sanatıdır. (6)

ASKERLİK mesleğini seçenler bile, kendilerini ülkelerine adamak için gerekli uyandırıcı, hedeflendirici, FEDAKAR ve KAHRAMAN yapıcı vasıtayı EDEBİYAT'ta bulurlar.

- MUSIKİ, HAYAT'ın NEŞE'si, RUH'u, SEVİNC'idir. Müziksiz hayat mevcut olmaz. HAYAT MUSIKIDİR. (7)

SANAT, özellikle MÜZİK, fikirde ve duyguda uyanıklık ve çevikliği arttırmalıdır.

MÜZİK denince, yalnız basit oyunlara yarayacak, insanlara BASİT ve GEÇİCİ HEYECAN verecek müziğin anlaşılmaması gerekir. İnsan duygularını incelten, en YÜKSEK DUYGULAR'ı ifade eden müziğe ihtiyaç vardır. Bugün TÜRKLER müzikten yüksek ve duygulu toplumların beklediği hizmeti bekiyor.

GÜZEL SANATLAR'ın hepsinde MİLLET GENÇLİĞİ'nin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Ancak bunda en çabuk ve önde götürülmesi gerekli olan TÜRK MUSİKİSİ'dir. MİLLİ ince DUYGULARI, YÜKSEK İFADELERİ, SÖYLEYİŞLERİ toplamak; bunları son MUSİKİ kurallarına göre işlemek gerekir. (8)(3.11.34)

Yüksek bir uygarlığın müziği olan KLASİK TÜRK MUSİKİSİ'ni dünyaya anlatabilmek için, milletçe MEDENİ DÜNYA düzeyine yükselmek gereklidir.

- Dünyada medeni, ileri ve olgun olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka HEYKEL yapacak ve heykeltrat yetittirecektir.

Bir millet ki RESİM yapmaz, bir millet ki HEYKEL yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. (9)

Aydın ve dinine bağlı olan milletimiz, TERAKKİ'nin sebeplerinden biri olan heykeltraşlığı azami derecede ilerletecektir ve memleketimizin her köşesi ECDADIMIZ'ın ve bundan sonra yetişecek evlatlarımızın HATIRALAR'ını güzel heykellerle dünyaya ilan edecektir. (10)

***

> GİRİŞ < > SANAT ÜZERİNE SÖZLERİ – AÇIKLAMALAR - 1 <