Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Telefoonterreur

Eenieder kan slachtoffer worden van vervelende, bedreigende of obscene telefoontjes. Wat zijn de mogelijkheden indien u het slachtoffer bent van kwaadwillige telefonische oproepen?

  1. Geheim telefoonnummer
    Een eerste mogelijkheid is te opteren voor een geheim telefoonnummer. Wanneer u hiervoor kiest, is het uiteraard aangewezen voorzichtig om te springen met het verschaffen van dit telefoonnummer aan anderen. Zo kan u, wanneer u bijvoorbeeld in het kader van het opstellen van een PV een telefoonnummer moet opgeven, het nummer van familie of vrienden geven.
    Bovendien moet u controleren of uw nieuwe geheime nummer effectief verdwenen is uit telefoongidsen e.d. Waarschuw tevens familie, vrienden en gemeente uw persoonsgegevens niet vrij te geven zonder uw toestemming.
    Tot slot kan u de operator (bijvoorbeeld Belgacom, Telenet, …) vragen om uw telefoonnummer te onderdrukken, zodat ontvangers die beschikken over een telefoontoestel met een display uw nummer niet kunnen aflezen.

  2. Registratie
    Wanneer u regelmatig wordt lastiggevallen per telefoon, kan u overwegen om over te gaan tot het laten identificeren van de beller. U kan eventueel ook opteren voor een geheim nummer en het oude nummer aanhouden voor het identificeren van de stalker , zodat het oude nummer geleidelijk aan het private nummer wordt voor de stalker.
    Telefoonterreur is strafbaar gesteld door een bijzondere wet [wet 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven (BS 27 maart 1991)]
    Deze wet bevat een strafbaarstelling van misbruik van de openbare telecommunicatieve infrastructuur of andere middelen van telecommunicatie, om overlast of schade te berokkenen aan de ontvanger. Om te kunnen spreken van dit misdrijf, vereist de wet dat er ofwel veelvuldige oproepen gepleegd worden overdag ofwel oproepen op abnormale en storende uren (d.w.z. ’s nachts). Wat betreft de identificatie van de beller zijn er wederom verscheidene mogelijkheden, met name de procedure bij de telefoon-operator en de gerechtelijke procedure.

    TELEFOON-OPERATOR
    Eerst en vooral kan u klacht neerleggen bij de operator (Belgacom tel. : 0800-22 800), waarbij detaillijsten van de binnenkomende oproepen kunnen worden opgevraagd. Belangrijk hierbij is dat u steeds datum en uur noteert wanneer u een kwaadwillige oproep ontvangt, zodat deze lijst kan vergeleken worden met de detaillijst. Er moet sprake zijn van minstens 3 kwaadwillige oproepen, vooraleer men tot deze maatregel kan overgaan. De operator zal dan contact opnemen met de titularis van het nummer om hem mee te delen dat er klacht tegen hem is ingediend wegens kwaadwillige oproepen en dat dit een strafbaar feit is. Mogelijk wordt de stalker hierdoor afgeschrikt, waarna verdere stappen niet meer nodig zijn. Indien dit niet het geval is, kan u klacht neerleggen bij de Ombudsdienst Telecommunicatie (Edgar Vandebosch, ombudsman, Barricadenplein 1, 1000 Brussel, tel. : 02/233.09.09) die optreedt als beroepsinstantie. Dit betekent dat de Ombudsdienst pas actie onderneemt nadat de procedure bij de operator zonder gevolg is geweest. De Ombudsdienst gaat na of deze procedure effectief voltooid is en of er nog actuele klachten zijn. Vervolgens wordt er u een vragenlijst toegestuurd, waarop u de data en de uren van de kwaadwillige oproepen kunt noteren en terugsturen naar de Ombudsdienst. De Ombudsdienst controleert of alles wettelijk in orde is en vergelijkt uw lijst met de detaillijsten die door de operator worden verschaft. Nadien wordt u schriftelijk op de hoogte gebracht van de identiteit van de beller.
    Deze procedure is enkel bedoeld om de identiteit van de beller te achterhalen en is niet effectief in het geval van dreigtelefoons door bekenden. Noch de operator, noch de Ombudsdienst hebben enige bevoegdheid om op te treden. De enige wijze om tot maatregelen over te gaan (bijvoorbeeld in het geval van dreigtelefoons) is via de procureur des konings.

    GERECHTELIJKE PROCEDURE
    U kan eveneens klacht neerleggen bij de politie, rijkswacht of rechtstreeks bij de onderzoeksrechter, waarna de procureur des konings of de onderzoeksrechter op hun beurt maatregelen ondernemen om via de telefoonmaatschappij de identiteit van de beller te achterhalen. Deze procedure is aan te raden indien u op de hoogte bent van de identiteit van de beller en indien het gaat om dreigtelefoons. De telefoonmaatschappij is immers niet bevoegd om tussen te komen in geschillen en kan evenmin uitmaken of het effectief om kwaadwillige oproepen gaat.

Zie ook : Wet op telecommunicatie