The Hobbit; or There and back Again (1937)

Bilbo: En hobbits äventyr
(1962, tidigare utgiven under titeln Hompen, eller En resa dit och Tillbakastigen 1947)

Tolkiens första bok. Med den skapade han fantasivärlden Midgård och många av dess invånare. Den handlar om en liten varelse kallad Bilbo som lever i det lilla landet Fylke där de små, håriga, piprökande hoberna bor. Bilbo tvingas ofrivilligt ut på skattjakt och under resans gång hittar han en ring som gör honom osynlig. Den är ganska lättläst och är Tolkiens näst mest lästa bok och enligt mig hans näst bästa (efter "Härskarringen").



Farmer Giles of Ham (1949)

Gillis bonde från Ham (1961)

En barnbok som handlar om en bonde vid namn Gillis som turligt jagar bort en jätte och sedan ger kungen honom uppgiften att döda en drake, men det går inte riktigt som kungen tänkt sig. En lättläst bok med stora bokstäver och få sidor (ca 100st), men enligt mig ganska barnslig, men det är ju trots allt en barnbok.



The Lord of the Rings

Trilogin om Härskarringen (eller endast Härskarringen)

Trilogin innehåller Tolkiens mest lästa böcker och enligt mig de bästa. Den enda nackdelen är att de är ganska invecklade så man bör nog vara minst 10-11 år för att uppskatta dem. Trilogin är en fortsättning på "Bilbo: En hobbits äventyr". Böckerna i trilogin följer nedan.
The Fellowship of the Ring (1954)

Sagan om Ringen (1959)

Första boken i trilogin. Handlar om hoben Frodo, som får ringen motvilligt av sin morbror Bilbo och sedan blir jagad av svatta ryttarna som tjänar ringens skapare Sauron . Frodo måste förstöra ringen, för skulle Sauron lägga beslag på den är det ute med dem alla. Problemet är att enda stället det går att förstöra ringen på är där den skapades, i Domedagsberget, beläget Saurons rike, Mordor. Men Frodo är inte ensam han får hjälp av bl.a. trollkarlen Gandalf, dvärgen Gimli, alven Legolas, människan Aragorn och sist (och minst) Frodos trädgårdsmästare hoben Sam. Den här boken är den bästa jag läst utan tvekan, jag vet inte varför, men jag tycker att den är bättre än de andra böckerna i trilogin. Den är mycket mer nära, man kan identifiera sig mer med personerna och händelserna. De andra två böckerna blir allt lite mer storslaget och inte alls lika lätt att ta till sig. Men missförstå mig inte, de är absolut inga dåliga böcker de heller!
The Two Towers (1954)

Sagan om de två tornen (1960)

Andra boken i trilogin. Har samma handling som Sagan om ringen men Frodo har kommit närmare Domedagsberget. Frodo och hans vänner har delat på sig, så Frodo är ensam med sin trädgårdsmästare Sam.
The Return of the King (1955)

Sagan om konungens återkomst (1961)

Sista boken i trilogin. I den så får man läsa om hur det går för Frodo, om han lyckas förstöra ringen eller om Sauron får den i sin ägo...



Ringens värld

(1971 endast publicerad i Sverige)

Ringens värld är en samlingsvolym som anknyter till J.R.R. Tolkiens dikt och sagovärld. I den finns bl.a. tilläggen och dokumenten som publicerades i den engelska men dock inte svenska upplagan av "Härskarringen". Den innehåller även sagan "The Adventures of Tom Bombadil" ("Tom Bombadills äventyr") och "Tree and Leaf" ("Träd och blad"). "Träd och blad" innehåller sagorna "Leaf by Niggle" (Blad av Niggle) och "On Fairy Stories" (Om Sagor). "Blad av Niggle" handlar om en målare som hade en lång resa att företa, men han ville inte resa, men han visste också att han måste resa... "Om Sagor" handlar om... sagor. Den talar helt enkelt om vad en saga är.



The Silmarillion (1977)

Silmarillion (1979)

Enligt Tolkien hans viktigaste verk. Han han inte klart den innan han dog 1973, utan hade bara skrivit en massa anteckningar, så hans son Christopher Tolkien fick sätta ihop sin fars anteckningar till en bok. Den handlar om de viktiga händelserna som utspelade sig innan Trilogin om härskarringen. Ett måste för den som vill veta vad som hände innan det som utspelar sig i Bilbo och Härskarringen. Lite komplicerad med massor av olika namn och platser som kan vara lite svåra att hålla reda på. Inget för yngre läsare.