Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Met dank aan www.xs4all.nl

A

Account
Een account is een abonnement bij een provider, bijvoorbeeld XS4ALL. Uw account is beveiligd met uw loginnaam en uw persoonlijke wachtwoord.
 

ADSL
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een vaste internetverbinding via de gewone telefoonlijn, waarmee u voor een vast bedrag per maand onbeperkt en razendsnel kunt internetten zònder telefoontikken. Zie voor meer informatie de ADSL website (http://www.xs4all.nl/adsl). Hulp vindt u op http://www.xs4all.nl/helpdesk/abonnement/adsl/. En http://www.xs4all.nl/foto/ toont een schema u de weg die het ADSL verkeer aflegt van uw huis naar internet.
 

Advanced Mail
Abonnees met een standaardabonnement die graag een eigen e-mailserver draaien, kiezen vaak voor Advanced Mail, bSMTP op hostnaam. Als uw hostnaam bijvoorbeeld login.xs4all.nl is, kunt u e-mailadressen gebruiken als jan@login.xs4all.nl of piet@login.xs4all.nl. Software op uw eigen computer zorgt voor verdere distributie van de e-mail die u in één zending (de verzamelde batch) van de e-mailserver van XS4ALL haalt. Meer informatie over de aanvraag en het gebruik vindt u op http://www.xs4all.nl/helpdesk/mail/bsmtp_faq.html en op http://www.xs4all.nl/helpdesk/mail/openrelay.html.

Apestaartje
Het apestaartje, @, staat in een e-mailadres tussen de loginnaam en het domein. Het wordt uitgesproken op z'n Engels als 'at'.

Attachment

Een digitaal tekstbestand of andersoortig document (bijvoorbeeld een plaatje) dat u als 'bijlage' meestuurt met een e-mailbericht. Let op: e-mailservers zijn niet geschikt om heel grote bestanden te verwerken. Beperk uw attachments bij voorkeur tot 1MB. Grotere bestanden kunt u beter versturen met FTP.

Als een e-mailberichten te groot is, dan loopt u e-mailprogramma (bijvoorbeeld Eudora, Outlook Express, Netscape Mail) vast en kunt u geen berichten meer lezen en ontvangen. Deze berichten zijn meestal zo groot, omdat er een attachment aan het e-mail zit. In dit geval kunt u uw e-mail wel lezen en bewerken via ssh met Pine. Als u het e-mailbericht, waar het te grote attachment aan vast zit, verwijderd, dan kunt u uw e-mail weer versturen en ontvangen met uw 'normale' e-mailprogramma. Ga naar
E-mail: SSH, waar wordt uitgelegd hoe u grote e-mailbestanden kunt verwijderen uit uw mailbox.

top

 
B

Browser
Een programma om websites mee te bekijken. Met de browsers kunt u bladeren (surfen) door de webpagina's van het World Wide Web. De meest gebruikte browsers zijn Netscape en Microsoft Internet Explorer. Opvragen van websites kan op twee manieren: door het intikken van een URL in de lokatiebalk van de browser, of door te klikken op een link op een webpagina

bSMTP
bSMTP staat voor batched Simple Mail Transfer Protocol en is een manier om met een inbelaccount, meerdere e-mailadressen te creeeren. U heeft hiervoor nodig: een vast IP-nummer, dat wordt gekoppeld aan uw loginnaam, en een host- of domeinnaam. Tevens heeft u een mailserver-programma nodig, die de e-mail kan ontvangen en distribueren. De e-mailadressen zien er als volgt uit
:
voor een hostnaam:
naam@host.xs4all.nl
voor een domeinnaam:
naam@domein


Kijk voor meer informatie op de businesspagina's van XS4ALL (
http://www.xs4all.nl/zakelijk/).

top


 
C

CGI-scripts
CGI staat voor Common Gateway Interface. Een CGI-script is geschreven in Perl of C+ of een andere taal en geeft web pagina's meer functionaliteit. Voorbeelden zijn een formulier of een counter. Een belangrijke toepassing van een cgi is het verbinden van een web pagina met een database.
Zie voor meer informatie over CGI-scripts de pagina
CGI-hulp op de helppagina's van XS4ALL.

Chatten

Zie
IRC.

Cookie
Een klein tekstbestand dat door de webserver op de harde schijf wordt geplaatst bij het bezoek aan een website. De webserver gebruikt de informatie uit het cookie bij een later bezoek om bijvoorbeeld een pagina op maat aan te bieden, toegespitst op uw voorkeuren. Zie ook
veilig op internet.

top


 
D

Dataverkeer
Als iemand een website opvraagt, stuurt de webserver het bestand naar de webbrowser van die persoon. Dit wordt dataverkeer genoemd. De hoeveelheid dataverkeer die een bezoeker genereert, hangt af van de grootte van de bestanden die hij of zij opvraagt. Een link naar pagina's of plaatjes op een andere server dan die van XS4ALL genereert geen dataverkeer voor XS4ALL. De bestanden worden dan immers door die andere servers doorgestuurd. Bij een v is 5 gigabyte dataverkeer per maand voor een eigen website inbegrepen.
 

Domein
Domeinen zijn er op verschillende niveau's. Het domein 'helpdesk.xs4all.nl' bestaat bijvoorbeeld uit:

  • het topleveldomein '.nl'. In dit geval een landcode, maar het kan ook '.net' of '.com' zijn.
  • het domein '.xs4all'. Dit is het domein van XS4ALL en valt onder het toplevel domein. Het domein '.xs4all' staat geregistreerd in de DNS (domain name system) van het toplevel '.nl'.
  • het subdomein of hostdomein '.helpdesk'. Dit domein valt weer onder het '.xs4all' domein en staat dus bij XS4ALL in de DNS.

Een webpage en een email-adres hebben altijd een domein-gedeelte. Bij het email-adres is dat alles wat er achter het apestaartje staat. Bijvoorbeeld chris@sub.xs4all.nl heeft het domein 'sub.xs4all.nl'.
Bij een webpage is het domain meestal het eerste gedeelte na 'www'. De page 'www.xs4all.nl' is van het domain 'xs4all.nl'

U kunt zelf ook een domein aanvragen, bijvoorbeeld uw bedrijfs- of merknaam. Een domein moet altijd geregistreerd worden voordat u er iets mee kan, zoals email op eigen domein of een homepage op eigen domein. De registratieprocedure loopt via een Internet Service Provider. Kijk op
http://www.xs4all.nl/diensten voor meer informatie over het registreren van een domein en de soorten diensten die u er op kunt aanvragen.

Downloaden
Downloaden is het laden van programma's of teksten (tekst, afbeeldingen of films) vanaf internet naar de harde schijf van uw eigen computer. Een uitgebreide verzameling programma's vindt u op de website
http://download.xs4all.nl

top


 
E

E-mail:


E-mail staat voor electronic mail. Met een e-mailprogramma kunt u via internet berichten versturen van uw eigen PC naar de PC van een andere internetgebruiker. Om e-mail te kunnen sturen en ontvangen heeft u een eigen e-mailadres nodig. Uw e-mailadres is uw eigen 'postbus' op internet. U kunt er een huren bij een internetprovider. Meestal ziet een e-mailadres er zo uit: uwnaam@provider.land. Bij XS4ALL is het e-mailadres: loginnaam@xs4all.nl. Met een e-mail kunt u ook een attachment versturen. Dit kan een tekstdocument zijn, of bijvoorbeeld een plaatje.

Meestal is op uw computer al een e-mailprogramma aanwezig zoals Outlook Express of Eudora. Daarmee kunt u off-line berichten lezen en schrijven. Op het moment dat u inlogt bij XS4ALL wordt de nieuwe post opgehaald en de postdie u hebt klaargezet, verzonden.

Voordat u een e-mailprogramma kunt gebruiken, moet het programma eerst weten wie u bent en met welke e-mailserver contact moet worden gezocht als u inlogt. Op de helppagina's van XS4ALL (
http://www.xs4all.nl/helpdesk) zijn per besturingssysteem de instellingen van de meest gebruikte e-mailprogramma's te vinden. Informatie over de zakelijke e-maildiensten vindt u per abonnement op de helpdeskpagina's (http://www.xs4all.nl/helpdesk/abonnement).

-E-mail door laten sturen

Bij het onderdeel 'e-mailverwijzing' in het Service Centre (https://service.xs4all.nl) kunt u instellen dat uw e-mail automatisch wordt doorgestuurd naar een ander e-mailadres. U kunt geen e-mail doorsturen van extra POP-mailboxen die u hebt aangemaakt in het Service Centre.

 

-E-mail automatisch beantwoorden

Bij het onderdeel 'e-mailbeantwoorder' in het Service Centre (https://service.xs4all.nl) kunt u instellen dat uw e-mail automatisch wordt beantwoord. (Voor als u bijvoorbeeld een tijdje op vakantie gaat.). U kunt geen e-mail laten beantwoorden van extra POP-mailboxen die u hebt aangemaakt in het Service Centre.

 

-E-mail vanuit het buitenland

Het is mogelijk om uw e-mail vanuit het buitenland te lezen, zonder dat u hoeft in te bellen bij XS4ALL. U kunt namelijk een internetaansluiting ter plaatse gebruiken, bijvoorbeeld in een internetcafe, zodat u tegen een gunstig telefoontarief kunt e-mailen. De inbel FAQ geeft u meer informatie over internet in het buitenland. U hebt drie mogelijkheden voor e-mail in het buitenland:
 

- Secure Webmail

- U gebruikt een e-mailprogramma
Daarvoor heeft u de volgende gegevens nodig

  • de naam van de e-mailserver waar u de e-mail vandaan haalt (pop.xs4all.nl)
  • uw loginnaam en uw wachtwoord.

Als u deze gegevens invult in het e-mailprogramma van de computer die u gebruikt, kunt u uw e-mail ophalen.
Voor het versturen van e-mail moet u de e-mailserver gebruiken van het netwerk of de provider waarop u op dat moment bent aangesloten. Let op: weet u van tevoren niet zeker of u in het buitenland een e-mailprogramma tot uw beschikking zult hebben, neem dit dan mee op diskette.

- U gebruikt een ssh programma

U kunt uw e-mail ook lezen via een ssh-sessie met xs4all.nl. Door het intypen van het commando 'pine' of 'mutt' op de UNIX-prompt wordt uw mailbox geopend en kunt u de e-mail lezen en versturen.

Zie ook
Telnet
 

- E-mailalias

U kunt 5 POP-mailboxen met elk 10 e-mailaliassen aanmaken bij het standaardabonnement en ADSL. Een e-mailalias is een andere naam voor uw e-mailadres loginnaam@xs4all.nl. Een e-mailalias mag uit 40 tekens bestaan en bijvoorbeeld puntjes of streepjes bevatten. Stel uw naam is Thomas Wouters en u hebt het e-mailadres twouters@xs4all.nl. U kunt dan als e-mailalias het adres thomas.wouters@xs4all.nl aanmaken of bijvoorbeeld ontwerp-bureau.wouters@xs4all.nl. Alle e-mail die naar de verschillende aliassen en uw e-mailadres wordt gestuurd, komt binnen in uw bestaande mailbox en kunt u ophalen zoals u gewend bent. U kunt de verschillende e-mailaliassen als afzender gebruiken. Daarvoor hebt u een e-mailprogramma nodig waarin u verschillende accounts kunt aanmaken zoals bijvoorbeeld Outlook Express of Secure Webmail. U kunt de e-mailaliassen aanmaken (en wijzigen) in het Service Centre. Meer informatie vindt u in de e-mail aliassen faq)

Zie ook
POP-mailbox.
 

E-mailserver
Een e-mailserver is een computer die alle inkomende en uitgaande e-mail verwerkt. De uitgaande e-mail wordt door de e-mailserver doorgestuurd naar het juiste adres en de binnenkomende e-mail wordt bij de mailbox van de ontvangende partij afgeleverd. De meeste providerse gebruiken twee e-mailservers, een voor inkomende e-mail en een voor uitgaande e-mail. Bij XS4ALL zijn dat respectievelijk pop.xs4all.nl en smtp.xs4all.nl
 

Eudora
Eudora is een gratis e-mailprogramma dat u met de XS4ALL Internet Kit kunt installeren op uw computer of kunt downloaden van
www.eudora.com.

Kijk voor de configuratie van Eudora en andere e-mailprogramma's op de
Helpdeskpagina's.

top


 
F

FAQ
FAQ staat voor Frequently Asked Questions; een artikel in een nieuwsgroep of op een website met de antwoorden op veelgestelde vragen over een specifiek onderwerp. De FAQ's van alle nieuwsgroepen vindt u in de nieuwsgroep news.answers. De FAQ's van XS4ALL vindt u op
de helpdeskpagina

FTP
Met FTP (File Transfer Protocol) kunt u bestanden kopieren van de ene computer naar de andere. Dit kunnen programa's zijn, maar ook teksten of afbeeldingen. Met een FTP-programma kunt u zelf aangeven met welke server u contact wilt maken, wie u bent en van welk gedeelte van de server (directory) u iets wilt downloaden. Tevens kunt u met een FTP programma bestanden uploaden. Bijvoorbeeld als u uw homepage online wilt zetten, dan kunt u de bestanden die u op uw computer heeft gemaakt, uploaden naar de server van XS4ALL.

Op internet worden heel veel bestanden aangeboden, die iedereen mag downloaden. Deze bestanden staan meestal op het publieke gedeelte van een server, in directories die u kunt herkennen aan de aanduiding 'pub' (van public).

Bekende FTP-programma's zijn WS_FTP (voor Windows)en Fetch (voor de Macintosh). De instellingen die u nodig hebt, vindt u op
http://www.xs4all.nl/helpdesk/software/ftp/index.html

top


 
G
top

 
H

Homepage
Een homepage is officieel is de eerste pagina van een website. Elke klant van XS4ALL kan zijn of haar homepage neerzetten op het adres: http://www.xs4all.nl/~loginnaam. Kijk voor het maken van een eigen homepage op
algemeen: homepagehulp.

Hostnaam
Een computer die op een netwerk is aangesloten, wordt een 'host' genoemd. Of het nu gaat om een computer met een enorm mainframe of een PC met een gebruiker. De 'hostnaam' is dus de naam van die computer.

HTML
Staat voor Hyper Text Markup Language; de 'taal' waarin webpagina's zijn geschreven voor het World Wide Web. Kenmerken van deze 'taal' zijn dat er 'links' naar andere webpagina's opgenomen kunnen worden en dat de de opmaak met (HTML-)codes wordt gedaan.


HTTP
Hyper Text Transfer Protocol: het protocol waarmee webpagina's op het World Wide Web worden ge-adresseerd. De offici‘le adressering van bijvoorbeeld de webpagina van XS4ALL is: http://www.xs4all.nl

De meeste moderne browsers vullen 'http://' standaard in; u hoeft dit dan zelf niet meer in te voeren.

Huurlijn
Een vaste digitale telefoonverbinding tussen uw computer en XS4ALL, ook wel Leased Line genoemd. U betaalt geen tikken meer voor het telefoonverkeer, maar een vast maandelijks bedrag. Zie voor meer informatie de zakelijke pagina's van XS4ALL (
http://www.xs4all.nl/zakelijk)

Hyperlink
Een hyperlink is een automatische verwijzing naar een andere plaats op het World Wide Web. Een hyperlink is meestal te herkennen aan de gekleurde en onderstreepte tekst. Als u met de muis over de link beweegt, verandert uw muispijltje in een handje. Door op deze tekst te klikken, wordt automatisch de betreffende pagina opgehaald (geladen).

top


 
I

Internet
Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Internet is ontstaan als project van het Amerikaanse ministerie van Defensie eind jaren zestig, om zo veilig mogelijk te kunnen communiceren, bijvoorbeeld in oorlogssituaties. Later werden ook universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven aangesloten. In Nederland begon XS4ALL op 1 mei 1993 met het aanbieden van aansluiting op internet aan particulieren. Via internet kan wereldwijd worden gecommuniceerd (e-mail, nieuwsgroepen, IRC) en informatie gezocht (World Wide Web).

IP-adres (Vast IP-adres)
IP-adres staat voor Internet Protocol-adres. Elke computer die met internet is verbonden, heeft een IP-adres. Dat zijn 4 getallen met waarden tussen 0 en 255, gescheiden door punten. Bijvoorbeeld 132.12.0.44. Aan de hand hiervan weten routers (de computers die het dataverkeer op internet regelen) welke datapakketjes naar welke computer gestuurd moeten worden.
Er zijn geen twee computers met hetzelfde IP-adres, zodat elke computer uniek is. Ook uw computer heeft een IP-adres als u verbinding heeft met internet.

Omdat mensen wat meer moeite hebben dan computers met het onthouden van nummers, zijn er namen gekoppeld aan de IP- nummers. De WWW-server vam XS4ALL heeft bijvoorbeeld het IP-adres 194.109.6.92, dit IP-adres betekent hetzelfde als www.xs4all.nl. U kunt dus in plaats van de URL ook het IP-adres invullen om de webpagina op te vragen.

Omdat IP-adressen geld kosten, werken de meeste providers met het systeem van de dynamische IP-adressen. Dat betekent dat ze een bepaalde set IP-adressen beschikbaar hebben en elke klant die inbelt, krijgt er eentje uit die set toegewezen. De set beschikbare IP-adressen kan kleiner zijn dan het aantal klanten van die provider, want het zal niet voorkomen dat alle klanten tegelijkertijd ingebeld zijn. Dit systeem houdt in dat u telkens als u inlogd een ander IP-adres toegewezen krijgt .

Vast IP-adres

Soms is het wenselijk om telkens hetzelfde IP-adres te hebben. In zo'n geval kunt u een vast IP-adres aanvragen. Dit houdt in dat er bij XS4ALL een IP-adres voor u gereserveerd wordt. Elke keer dat u inbelt, krijg u dat IP-adres toegewezen en niemand anders kan dat IP-adres krijgen. Als het IP-adres van u is, mag u het ook een naam geven. Die naam mag u zelf verzinnen.

De voordelen van een vast IP adres zijn:

  • U kunt uw computer een naam geven (b.v. mijncomputer.xs4all.nl)
  • U kunt diverse internet diensten op uw eigen computer draaien, zoals een webserver of een e-mailserver.


De nadelen:

De account kan maar door een computer tegelijkertijd worden gebruikt. Zouden er immers twee computers op dezelfde tijd ingelogd zijn met dezelfde account, dan hebben die twee computers ook hetzelfde IP-adres. De routers weten dan niet meer waar ze het dataverkeer naar toe moeten routeren.

IRC
IRC ofwel Internet Relay Chat, is de babbelbox-structuur op internet. OP IRC kletsen mensen over de hele wereld via toetsenbord en beelscherm over hun favorieten onderwerpen. Meestal in het Engels; soms worden er meerdere talen gesproken. De zinnen die u typt verschijnen rechtstreeks op de schermen van alle deelnemers op het kanaal, en u kunt rechtstreeks meelezen met de soms razendsnelle discussies. Elke box (kanaal) heeft zijn eigen karakter. XS4ALL-medewerkers zijn vaak te vinden in #xs4all. Als u op IRC gaat, gebruikt u een roepnaam, 'nickname' genoemd. Zo kan elke deelnemer op het kanaal zien wie er nog meer op dat kanaal aanwezig zijn. Uw nickname staat los van uw loginnaam. De nickname is maximaal 9 tekens lang en kan maarŽŽn keer voorko men op het IRC-netwerk. U kunt uw 'nick' heel makkelijk wijzigen. Gaat u van IRC af dan is uw nick weer vrij en kan deze door iemand anders worden gebruikt.

De meeste kanalen zijn openbaar en kunnen dus door iedereen worden gevolgd. Maar kanalen kunnen ook geheim zijn. Geheime kanalen zijn voor buitenstaanders onzichtbaar in de overzichtslijst. Alleen als u het kanaal kent of ervoor wordt uitgenodigd, kunt u meedoen. Wie als eerste op een bepaald kanaal komt, wordt automatisch kanaaloperator. Kanaaloperators zijn herkenbaar aan '@' voor hun nick. Zijn kunnen andere deelnemers op dat kanaal ook operator maken. Operators kunnen andere mensen van het kanal verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand zich misdraagt.

Om IRC te kunnen gebruiken, hebt u een IRC programma nodig dat u kunt downloaden vanaf
http://download.xs4all.nl . De instellingen van IRC-programma's staan op http://www.xs4all.nl/helpdesk/software/irc/index.html.

Let op: Neem niet zomaar bestanden aan via IRC. Ze kunnen zeer schadelijke virussen bevatten.

ISDN
ISDN is een digitale telefoonlijn, waarover een grote hoeveelheid gegevens tegelijk kan worden verzonden. Internetten via ISDN gaat veel sneller dan via een analoge lijn.
Voor een ISDN verbinding hebt u een digitale telefoonlijn nodig (kunt u door de KPN laten installeren) en een ISDN-kaart of adapter, die u zelf kunt installeren.

Als de benodigde ISDN-kaart of -adapter goed en volledig is geinstalleerd op uw computer, kost het weinig moeite om de verbinding te leggen. Onder Windows 95 en 98 is het slechts een kwestie van de ISDN-kaart selecteren in de Externe toegang. Gebruikt u de Teles-kaart, vul dan het Teles Miniport 1.b channel in en uw lokale ISDN -inbelnummer. Op een Macintosh kunt u meestal de al geinstalleerde PPP-programma's gebruikten met het lokale ISDN-nummer van XS4ALL, hoewel sommige fabrikanten (SAGEM o.a.) ook hun eigen PPP-programma meeleveren. Meer informatie daarover kunt u vinden in de handleiding van uw ISDN-kaart. Raadpleeg voor andere besturingssytstemen de handleiding van de ISDN-adapter.
Heeft u problemen met de installatie, neem dan contact op met de fabrikant of leverancier van uw ISDN-kaart of -adapter.

U kunt de snelheid van ISDN vergroten door met twee kanalen te verbinden. U leest meer hierover in de
multilink FAQ.

top


 
J

top

 
K
Klantnummer
Dit nummer vindt u rechtsboven op de factuur van XS4ALL.

KPN Voordeelnummer
KPN geeft korting op de internetminuten en het starttarief als u uw inbelnummer opgeeft als KPN voordeelnummer. Dat kan via de ZelfServiceLijn van KPN op 0800-0429 (gratis). Als u veel inbelt, kan het voordelig zijn een ander type telefoonabonnement te nemen. Belt u met een andere telecomprovider of gebruikt u carrier select, informeer dan bij deze partij of het mogelijk is om korting te krijgen. Let op: in veel gevallen is inbellen via KPN met voordeelnummer goedkoper dan inbellen met carrier select.

top

 
L

Link
Zie
Hyperlink.

Loginnaam
Uw loginnaam is uw gebruikersnaam bij XS4ALL en ook het eerste gedeelte van uw e-mailadres. Als u inbelt bij XS4ALL, heeft u altijd een loginnaam en een wachtwoord nodig. Een loginnaam mag niet korter zijn dan 2 tekens en niet langer dan 8 tekens. De login naam mag alleen cijfers en letters bevatten, geen leestekens zoals puntjes, spaties of streepjes. Een loginnaam bestaat uit alleen maar kleine tekens. Kies uw loginnaam zorgvuldig: de naam is immers ook het eerste deel van uw e-mailaders. Het is niet mogelijk om uw loginnaam te veranderen. De enige manier om een ander loginnaam te krijgen, is een nieuw account aan vragen en de huidige account opzeggen. U betaald dan wel opnieuw setup kosten.


Voorbeelden loginnaam
 

  • chris
  • hip99
  • 2cool
     


Loginnaam ADSL
Bent u geabonneerd op Lite, Basic of Fast ADSL dan vult u loginnaam@xs4all.nl in bij het maken van een verbinding. Voor andere diensten zoals e-mail, Service Centre, Secure Webmail en FTP kunt u de loginnaam zonder achtervoegsel gebruiken.

Zie ook loginnaam.

top


 
M

Mailserver
Zie
E-mailserver.

Modem
Modem is een samenvoegsel van modulator/demodulator. Een modem zet digitale data van de computer om in een analoog signaal, zodat het over een analoge telefoonlijn verstuurd kan worden. Op die manier kan uw computer communiceren met de computers van XS4ALL en de rest van internet. De communicatie vindt plaats met behulp van modemprotocollen en op bepaalde snelheden. De protocollen die XS4ALL ondersteunt zijn:

V34: voor 28k8 en 33k6 modems
V90: voor 56k modems

Een 56K-modem dat alleen K56Flex en X2 ondersteunt, kunt u in de meeste gevallen opwaarderen naar V90. Of u kunt een V34-verbinding leggen op 33K6. Meer informatie over 56k modems vindt u in de V90 FAQ.

Ga naar
http://www.modemhelp.com/links/56K/V90_Upgrades voor het upgraden van uw modem. Hier staan niet alle modemfabrikanten op. Als u hier uw upgrade niet kunt vinden, kijk dan bij de V90 FAQ.

top


 
N

Newsgroups of nieuwsgroepen
Een nieuwsgroep is een verzameling artikelen of berichten over een bepaald onderwerp. Het verschil tussen e-mail en een nieuwsgroep is, dat u met e-mail een bericht stuurt naar één persoon of een afgebakende lijst van personen, terwijl een bericht in een nieuwsgroep een bijdrage is aan een openbare discussie met een onbekend aantal deelnemers. Met een posting (een e-mail aan een nieuwgroep) stuurt u een bericht aan een lijst waarop mensen zich kunnen abonneren ('subscriben'). Iedereen kan deelnemen aan de discussie. Dat wil zeggen: iedereen kan de berichten lezen, zelf berichten plaatsen (posten) of op een specifiek bericht reageren. Die reactie kan dan weer door anderen gelezen worden. Deelname aan een nieuwsgroep is gratis en u kunt elk moment 'unsubscriben'

Enkele voorbeelden van nieuwsgroepen zijn:

 

  • alt.psychology.help
  • alt.radio.pirate.comp.lang.c
  • nl.comp.hardware
  • xs4all.general

Het eerste deel van de naam geeft globaal het onderwerp aan:'alt' staat voor alternatieve zaken, 'comp' staat voor computing', nl' staat voor Nederlandse nieuwsgroepen

De volgende delen 'zoomen' nader in op het onderwerp. Het aantal componenten in de naam van een nieuwsgroep ligt niet vast, maar het zijn er minimaal twee.

XS4ALL gebruikt de nieuwsgroepen:

  • xs4all.adsl
    Discussies over ADSL.
  • xs4all.announce
    Voor mededelingen over mogelijke storingen of belangrijke technische veranderingen en vernieuwingen. Deze mededelingen zijn ook terug te vinden op
    XS4ALL Nieuws. Deze mededelingen zijn belangrijk voor alle XS4ALL abonnee's.
  • xs4all.general
    Discussies die niet in de andere XS4ALL-nieuwsgroepen passen. Uiteenlopende, diverse onderwerpen van omelet tot religie en alles daar tussenin of combinaties daarvan.
  • xs4all.slip
    Discussies over SLIP/PPP-verbindingen, internet software en alle aanverwante zaken.
  • xs4all.test
    Hier mag u in de microfoon blazen of proberen het testbeeld over te typen. Probeer hier uw newsreader uit.
  • xs4all.www
    Discussies over het maken van homepages, HTML en alle aanverwante zaken.
  • xs4all.www.scripts
    Discussies over het gebruik van scripts.


Kijk voor de configuratie van nieuwsprogramma's op deze
helppagina van XS4ALL.

Newsreader
Met een 'newsreader' kunt u berichten in nieuwsgroepen lezen en posten. Met de newsreader kunt u zich abonneren op de discussies die voor u het meeste interessant zijn, en automatisch de nieuwste berichten naar uw eigen computer halen. Net als met de meeste e-mailprogramma's kunt u met een newsreader off-line nieuws lezen en schrijven.

Er bestaan duizenden nieuwsgroepen (meer dan 35.000), dus het is handig om een selectie aan te brengen. Een newsreader (bijvoorbeeld Free Agent of Newswatcher, programma's die u kunt downloaden via
Shopper, FTP of in het Softwarecenter) helpt u de weg te vinden in het aanbod van nieuwsgroepen. In de instellingen van de newsreader vult u de nieuwsserver in: 'news.xs4all.nl' of 'newszilla.xs4all.nl'. Hoe u dat doet is beschreven op http://www.xs4all.nl/helpdesk/software/nieuwsgroepen/index.html De experimentele nieuwsserver 'Newszilla' is de grootste van de twee servers. Berichten zijn daardoor langer voor u beschikbaar en kunnen binaries bevatten zoals afbeeldingen, audio en video.U kunt het beste eerst een 'full group list' opvragen. Dit is een overzicht van alle bestaande nieuwsgroepen die XS4ALL doorgeeft.

Als u een aantal nieuwsgroepen hebt geselecteerd, laat u de 'headers' van deze nieuwsgroepen ophalen. Een header is de titel van het eigenlijke bericht, waarin staat waar het over gaat en van wie het afkomstig is. Zo kunt u een selectie maken van de artikelen die u wilt lezen.

Tip: Wilt u de nieuwsgroepen lezen in uw browser of bent u op zoek naar een bericht dat niet meer op de server staat,
raadpleeg dan het archief op
http://groups.google.com/ .

top


 
O

top

 
P

Password

Zie
Wachtwoord.

POP
Post Office Protocol. De standaard voor het ophalen van elektronische berichten via internet. Tegenwoordig ook wel POP3 genoemd.

De POP-server van XS4ALL is: pop.xs4all.nl

POP3 Username / POP

Dat is de naam die u gebruikt om uw e-mail op te halen bij de e-mailserver. Bij XS4ALL is dat gewoon uw loginnaam. Dit is dezelfde naam die in uw e-mailadres voor'@xs4all.nl' staat. Een e-mailprogramma heeft behalve uw loginnaam (pop3-username) en wachtwoord de volgende gegevens nodig om te kunnen functioneren:

  1. De inkomende e-mailserver: pop.xs4all.nl
  2. De uitgaande e-mailserver: smtp.xs4all.nl

Sommige e-mailprogramma's (zoals Eudora) vragen om een POP-account, in plaats van de POP3 username. In dat geval vult u bij POP-account in: loginnaam@pop.xs4all.nl

 

POP-mailbox
Een POP-mailbox is een elektronische brievenbus waarin de e-mail van diverse e-mailaliassen wordt verzameld. Een POP-mailbox is voor persoonlijk gebruik en heeft daarom een eigen wachtwoord. Om de e-mail te lezen in Secure Webmail logt u in met de naam van de POP-mailbox en het bijbehorende wachtwoord.

Gebruikt u een e-mailprogramma dan neemt u deze gegevens op in de instellingen van dit programma. U kunt POP-mailboxen aanmaken (en wijzigen) in het Service Centre. Meer informatie vindt u in de
popmailbox faq

Zie ook
E-mailalias.

 

Proxyserver
XS4AL heeft een proxyserver om de snelheid van de verbinding te bevorderen. Wanneer bijvoorbeeld een pagina in Amerika wordt bezocht, wordt deze opgeslagen door de proxyserver. Wordt de pagina daarna weer bezocht, dan hoeft deze niet helemaal uit Amerika gehaald te worden. Het wordt dan gewoon van de proxyserver gehaald. Vooral in de avonduren, wanneer het erg druk is op internet, kunt u er snelheidswinst mee boeken.

De instellingen voor de proxyserver van XS4ALL met Netscape en Internet Explorer is: http://www.xs4all.nl/cgi-bin/autoproxyconfig. Het instellen van een Proxy server is niet verplicht.

Kijk op de helppagina's bij uw besturingssyteem voor de configuratie van Netscape en Internet Explorer voor gebruik van de proxyserver.

top


 
R

top

 
S

Search Engine
Zie
Zoekmachine.
 

Secure Webmail
Met Secure Webmail kunt u uw e-mail lezen en beantwoorden met een webbrowser als Netscape of Explorer. Dit kan op een veilige manier en overal ter wereld. U hebt enkel een computer met internetverbinding, het adres van de Webmail pagina (https://webmail.xs4all.nl/), uw loginnaam of POP-mailboxnaam en uw wachtwoord nodig om Secure Webmail te gebruiken. Een e-mailprogramma is dus niet nodig. Nadat u het adres https://webmail.xs4all.nl/ intoetst in de browser, verschijnt een venster waar u uw loginnaam en wachtwoord invult. In Secure Webmail vindt u een uitgebreide uitleg door te klikken op 'Help' of 'FAQ'. Secure Webmail is eenvoudig in gebruik en biedt alle mogelijkheden van een eenvoudig e-mailprogramma: u kunt berichten lezen, bewaren, verwijderen, schrijven en sturen; u hebt de beschikking over een adressenboek waarin u uw e-mailadressen kunt onderbrengen en ook kunt u meegestuurde plaatjes of documenten openen. Het transport tussen uw browser en de mailserver van XS4ALL is beveiligd. Het werkt via https. Dat is een beveiligd protocol om webpagina?s te bekijken en informatie door te geven zoals uw password. Met Secure Webmail van XS4ALL loopt u weinig risico dat een ander uw e-mails onderweg naar XS4ALL kan lezen. Zie ook de
Secure Webmail faq
 

Service Centre
In het XS4ALL Service Centre (
https://service.xs4all.nl) kunt u zelf op veilige wijze een aantal kenmerken van uw account wijzigen waaronder:

-Instellingen

Volledige naam
Wachtwoord
E-mail verwijzing
EasyM@il GSM e-mail notificatie
Homepage beschrijving

-Service

Maak uw homepage zichtbaar
E-mailbeantwoorder

-Privacy en security

Finger instellingen
Inbel-filter

Shell toegang
Toegang tot de server van XS4ALL via de Unix-shell, door bijvoorbeeld een SSh-sessie te openen met als hostnaam 'xs4all.nl'. Dit biedt de mogelijkheid om rechtstreeks commando's te geven aan het Unix Operating System.

SMTP
Simple Mail Transfer Protocol. De standaard voor het versturen van elektronische berichten via internet.

Zie ook
bSMTP.

De instellingen van de SMTP-server van XS4ALL is: smtp.xs4all.nl

Snelheid
XS4ALL staat voor snelle en betrouwbare internettoegang. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Iping onderzoekt wekelijks de snelheid en bereikbaarheid van XS4ALL en publiceert de resultaten op
http://www.iping.nl/xs4all/ .

Spam
Ongewenste e-mail. Voor uitgebreide uitleg zie de
spam-faq

Splitter
Het kastje dat op het telefoonaansluitpunt van een ADSL-abonnee wordt gemonteerd. De splitter filtert het signaal naar twee uitgangen: de gewone telefoonlijn en de lijn naar het ADSL-modem.

Streaming Media
Streaming audio of video is een continue stroom van beeld of geluid. Het bijzondere van streaming audio/video is, dat het beeld of geluid direct wordt afgespeeld zodra het binnenkomt. Met uw XS4ALL-abonnement kunt u beeld en geluid laten zien of horen dat u van tevoren hebt gecodeerd. Wilt u live beeld of geluid aanbieden, neem dan contact op met XS4ALL.

top


 
T

Telnet
Met telnet kan contact worden gemaakt met een willekeurige computer op internet. Vaak zijn dat computers met publieke informatiediensten zoals bibliotheken.

top


 
U

URL
Uniform Resource Locator. Het adres van websites op internet.

Bijvoorbeeld:
 

User name
Zie
Loginnaam.

top


 
V

top

 
W

Wachtwoord
Bij het inbellen met XS4ALL heeft u altijd een loginnaam en een wachtwoord nodig. Het wachtwoord (meestal password genoemd) is een door uzelf bedachte geheime code; niet korter dan 5 tekens en niet langer dan 8. Gebruik het liefst cijfers, letters en tekens door elkaar heen. Bewaar uw wachtwoord zorgvuldig; onthoud waar u grote letters en waar u kleine letters in het wachtwoord gebruikt.

- Voorbeelden van een slecht wachtwoord:

Kies nooit een wachtwoord dat je kunt associeren met jezelf, zoals:

Naam van jezelf: 'Piotr' of Geboortedatum: '230776' Naam van je vriendin: 'cHrIS' Kentekennummer: 'TR-67-FG'

- Voorbeelden van een goed wachtwoord:

vid%784y

Gebruik een zo onlogisch mogelijk wachtwoord met letters vooral gecombineerd met cijfers en tekens.

Let op: een account bij XS4ALL is persoonlijk; u mag uw wachtwoord niet delen met anderen. Zie ook Wijzigen wachtwoord en Veilig op Internet.

Website
Een website of kortweg 'site' is een plek op internet die bestaat uit verschillende webpagina's of HTML-documenten. Startpunt op een website is de homepage. Een website is een soort 'digitaal volkstuintje' waarin u kunt doen wat u wilt: informatie geven over hobby's, een filmpje afspelen over een interessant onderwerp, foto's laten zien van partner en kinderen.

Bedrijven kunnen websites ook gebruiken om reclame te maken. In principe kunt u alles wat u wilt op uw website zetten. Wel moet u zich houden aan de Nederlandse wet en de
Algemene voorwaarden van XS4ALL. Discriminerende of racistische uitingen of kinderporno zijn bijvoorbeeld niet toegestaan.

 

- Eigen website bij XS4ALL

Als klant van XS4ALL heeft u de mogelijkheid om een eigen website te maken. Een website bestaat uit een of meerdere webpagina's op de webserver van XS4ALLL. Iedereen op internet kan uw website bekijken via het adres http://www.xs4all.nl/~loginnaam . Is uw loginnaam bijvoorbeeld 'fret', dan is het adres van uw website dus http://www.xs4all.nl/~fret.

Bij een standaardabonnement hoort 50 megabyte schrijfruimte die u onder andere voor uw website kunt gebruiken. Wilt u meer schrijfruimte, dan kunt u dat aanvragen via het Self Service Centre van XS4ALL (
https://service. xs4all.nl). Het maximale dataverkeer per maand voor een website is 5 gigabyte.

Binnen een dag nadat u uw website heeft geactiveerd, bent u zichtbaar in de grote lijst met websites van alle XS4ALL-abonnees
http://www.xs4all.nl/overxs4all/homepages/index.html). Het is mogelijk om de beschrijving van uw website in de lijst te veranderen. Dit kunt u doen via het Self Service Centre. Wilt u niet vermeld worden in de lijst met websites, dan kunt u dat daar ook aangeven.

Een uitgebreide handleiding voor het bouwen van een website staat op
homepagehulp Meer informatie over het plaatsen van zakelijke websites staat op de helppagina's waar de onderwerpen uploaden met ftp, telnet, cgi-scripts en beveiligde directories aan de orde komen.

- Website zelf bouwen

Een website is een tekstdocument dat voorzien is van speciale codes, de zogenaamde Hyper Text Markup Language, HTML. Deze codes kunt u het makkelijkst aan uw documenten toevoegen met een speciaal programma, een HTML-editor. Op http://tucows.xs4all.nl zijn diverse editors te vinden die gedownload kunnen worden, inclusief beschrijvingen.

-
Adres van uw website

Elke website heeft een adres op internet. Zo'n adres heet een URL (Uniform Resource Locator). De URL van een website ziet er meestal uit als http://www.xs4all. Websites waar u software vandaan kunt halen (downloaden), hebben meestal een URL die eruit ziet als ftp://ftp.xs4all.nl

- Website aanmelden bij een zoekmachine

De beste manier om bekendheid te geven aan uw website is het aanmelden van het adres en de inhoud bij diverse zoekmachines op internet. Na aanmelding doorzoeken deze machines automatisch uw website en slaan ze de trefwoorden op, zodat andere internetgebruikers in het vervolg ook naar uw pagina worden verwezen. Hoe scherper u de titel en de inhoudsomschrijving afbakent, hoe groter de kans dat belangstellenden uw informatie ook echt vinden. Een andere manier om meer bezoekers te trekken is het uitwisselen van links met eigenaren van websites over een vergelijkbaar onderwerp.

 

 

Wijzigen loginnaam
 

 

Helaas is het niet mogelijk om uw loginnaam te veranderen bij XS4ALL. De enige manier om een andere loginnaam te krijgen, is om een nieuw account aan te vragen en uw huidige account op te zeggen. U moet dan wel opnieuw setupkosten betalen.

Wijzigen wachtwoord
In het XS4ALL Service Centre (https://service.xs4all.nl) kunt u heel makkelijk en veilig uw wachtwoord wijzigen. De 's' achter http staat voor Secure HTTP via SSL, wat wil zeggen dat de communicatie met XS4ALL wordt versleuteld. Heeft u een browser zonder SSL-ondersteuning, dan kunt u de minder veilige link http://service.xs4all.nl gebruiken.

Lees op de
speciale pagina hoe u, in verschillende gevallen, uw wachtwoord kunt veranderen. .

World Wide Web
World Wide Web is eigenlijk een onderdeel van internet. Het is een grafische toepassing, namelijk de websites en homepages die u kunt bekijken met een browser zoals Netscape of Internet Explorer. Veel mensen denken dat WWW hetzelfde is als internet. Internet heeft echter nog veel meer toepassingen. E-mail is daar een van, maar ook Telnet, IRC, FTP en Usenet (nieuwsgroepen)

top


 
Z

Zoekmachines
Met een zoekmachine kunt u eenvoudig informatie zoeken op internet (zie ook website). Een aantal bekende zoekmachines zijn:

Google:
http://www.google.nl/
Yahoo:
http://www.yahoo.com/
AltaVista:
http://nl.altavista.com/
HotBot:
http://www.hotbot.com/
Lycos:
http://www.lycos.nl/
Ilse:
http://www.ilse.nl/
Zoek:
http://www.zoek.nl/
Vindex:
http://www.vindex.nl/
Vinden:
http://www.vinden.nl/

U vindt meer zoekmachines en zoekmethoden op
http://zoek.pagina.nl zijn:

Kijk voor meer informatie over zoekmachines en de werking ervan op:

http://www.searchenginewatch.com