´i Anlamak

"Bir kış günü Gedikpaşa’da doğmuşum. Doğduğum zaman Halide Edip Hanım da oradaymış. Rukiye diye bana göbek adı takmış. (…) Küçükken bir Fransız Matmazel vardı evde. Ondan Fransızca öğrendim. Okumayı bana şair büyükannem öğretti. Sonra Feyziye Lisesi’ne gittim, şimdiki Işık Lisesi. Yaşamımız Hüseyin Rahmi’nin romanları gibiydi. Sütnine, mürebbiye, çalışan kalfa kadınlar…

Babam Celal Sahir, bir şair kızıyım. Büyükannem Bebek’te Fransız Mektebi’ne gitmiş. Baba evinde zamanın kültür adamları toplanırdı. O vakit Sultan Ahmet’te üç tane böyle edebi ev vardı. Bir Fuat Köprülü’nün ev
i, bir Ağaoğlu Ahmet Bey’in evi, bir de babamın evi.

İlk eşim Mesut Cemil müzisyendi. Sonra Nadir’le evlendim. (…) Nadir’le tanıştık, sekiz sene sonra evlendik. Çok komik ama aşkımız Atatürk İnkılapları üzerinde başladı. Nadir’le Viyana’da tanıştık. (…)

Baba evi konak yavrusu gibi bir şeydi. Bir yanda "Türk Yurdu" diye bir mecmua çıkardı. Çok milliyetçi bir  mecmuaydı."

(Perihan Ergun (Turgut), "Cumhuriyet Aydınlanmasında Öncü Kadınlarımız" s. 157, Tekin Yayınları, 1997)

Yukarıdaki alıntıda geçen Fuat Köprülü bahsinde bir not yazayım :
Coşkun Kırca’nın ilk eşi Fuat Köprülü’nün kızı Beyhan Hanım’dır.

Berin Nadi’in babası
Celal Sahir Erozan için Kültür Bakanlığı bir inceleme kitabı yayınlamış. Kitapta, Celal Sahir Erozan üç kere evlendiği, Rukiye Berin Nadi’nin de ilk evliliğinden doğan çocuklarından birisi olduğu bilgisi var. Celal Sahir Erozan, milletvekilliği de yapmış, şair, gazeteci ve Türk Dil Kurumu’nun önemli şahsiyetlerinden birisi. İlginç olan, Celal Sahir’in paşa babasının eniştesinin kim olduğu. Enişte Bey, ünlü Fuat Paşa’ymış ve Celal Sahir’in babası, eniştesinin yanında büyümüş.

Larousse, Fuat Paşa’nın Mevlevi olduğunu yazıyor, bu da önemli bir bulgu. Fuat Paşa, Cevdet Paşa’yla birlikte dil üzerine kitap a yazmış. Feriköy’de gömülmüş ünlüleri yazarken Aliye Fatma Hanım’dan da bahsetmiştik. Aliye Fatma Hanım, Tarihçi Cevdet Paşa’nın kızı ve Faik Paşa’nın da eşi.

Fuat Paşa, Keçecizade Fuat Paşa olarak tanınıyor ve babası da Şair Keçecizade İzzet Molla. Fuat Paşa, hariciye ve hazine nazırlığı da yapmış ve sadrazam olmuş. Bir diğer meşhur özelliği de Galatasaray Lisesi’nin kurucusu olması. Fransa yandaşı, Fransızcı olarak biliniyor zaten.

Fuat Paşa, bir ülkede iki kuvvet olur deyip birincisi olarak padişahın kuvvetini diğeri olarak da halkın kuvvetini kastederek ve bizde halk kuvveti olmadığı için, padişaha karşı büyükelçiliklerden yararlanmayı savunarak, bu tür siyasete tarihe geçen ünlü deyimiyle "pabuçcu muştası gibi yandan vurmak" diyor.

Fuat Paşa, dönem olarak Tanzimat’ın ve yön olarak da batılılaşmanın en önemli isimlerinden birisi. Bugüne yön veren üç ünlü paşadan (diğerleri Reşit ve Ali Paşa’lar) da birisi. Fuat Paşa’ya göre terakki için Garp’ın kurumlarını ve ilkelerini benimsemeliydik. Fuat Paşa için demiryolları bu "terakkinin" olmazsa olmazıdır.

Fuat Paşa ve Celal Sahir Erozan akrabalığı çok önemli, çok öğretici ve çok anlamlı.
 
Cumhuriyet bir geleneği sürdürüyor.

Cumhuriyet'in kurucusu sadece
Yunus Nadi değil, Zekeriya Sertel de kurucu, ama künyede yok ve zaten Zekeriya Sertel de kardeşinin anlattığına göre, Yunus Nadi'nin yolsuzluk yapması üzerine gazeteyi bırakmış. Yunus Nadi daha önce de ünlü Abidin Paşa'nın çiftliklerinin yöneticiliğini yapmış ve oradan da yolsuzluk nedeniyle atılmış.

Berin Nadi’nin ölümünden sonra, 11 Kasım tarihli Cumhuriyet’te
Ali Sirmen köşesinde yazdığı yazıda, Berin Nadi’nin Celal Sahir Erozan’ın kızı olduğunu yazıyor ve Berin Nadi’den aktararak, Talat Paşa’nın Berin Nadi genç bir kızken evlerine çok sık geldiğini ve elini öpecek kadar da nazik olduğunu yazıyordu. Cumhuriyet’in merkezi olan eski tarihi bina, İttihat ve Terakki’nin İstanbul Merkez binasıdır. Bu bina, Mustafa Kemal tarafından Yunus Nadi’ye verilmiştir. Sokağa adını veren Şeref ise, İttihatçıların Ermeni Kırımı nedeniyle Malta’ya sürgüne gittikleri geminin adıdır. "Teşkilatın İki Silahşörü" kitabında, İttihat ve Terakki’nin fedailerinden yani tetikçilerinden olan Yakup Cemil öldürüldükten sonra, yakınlarına iş bulan ve her daim onlarla yakından ilgilenenin Yunus Nadi olduğu yazıyor.

Önce, 15 kişilik bir JINSA (Jewish Institute National Security Affairs) heyeti geliyor ve İlhan Kesici’nin evinde gizli toplantılar yapıyor. Egebank hortumcusu Yahya Murat Demirel’in ablasıyla evli olan, DPT eski Müsteşarı, eski millettvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, geçmişin ülkücüsü Kesici’nin evindeki toplantılara Üzeyir Garih, İshak Alaton ve Çevik Bir de katıldı.

Çevik Bir ve İlhan Kesici, zor durumda olan Cumhuriyet’in yardımına koşuyorlar ve Cumhuriyet’in yönetim kuruluna giriyorlar. Cumhuriyet’in kurullarına giren bir diğer isim de (E.) Korgeneral Kemal Yavuz. Kemal Yavuz, 28 Şubat sürecinde, ordunun üniformalılarının söyleyemediği görüşleri, üniformasız olarak, Çevik Bir’in ve Karadayı’nın sözcüsü olarak medyanın gözbebeğiydi. 24 Şubat’ta Karadayı, İsrail’e gitti ve geldi 28 Şubat süreci başlamış oldu.

Bugün Cumhuriyet, Çevik Bir, İlhan Kesici ve Kemal Yavuz’ların yönetiminde.
JINSA, 1999 yılında, Çevik Bir’e, Türk-İsrail ilişkilerine yaptığı katkıdan dolayı büyük ödül vermişti zaten.
Kemal Yavuz ise Müdafai Hukuk isimli dergiden, Koç Holding aleyhine yazı yazıldığı için ayrılan birisi. 28 Şubatçı Güven Erkaya öldAslında Cumhuriyet hep aynı. İttihatçılık ekseninden hiç şaşmıyor.üğünde Koç Holding'de çalışıyordu. Ahmet Çörekçi ise HAVAŞ'a yani Turgay Ciner'in yanına girdi.

 
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu (Kurucu Listesi)
Başkan : Rukiye Berin Sahir Nadi
Başkan Vekili : Osman Nuri Torun
Genel Sekreter : Atilla Coşkun
Sayman : Alev Çoskun
Üyeler : Aydın Aybay, İlhan Selçuk, Cüneyt Arcayürek, Lale Tokuş,
Zeynep Uşaklıgil, Hüseyin Gürer, Bülent Yener, İbrahim Yıldız

Yürütme Kurulu :
Berin Nadi, Osman Nuri Torun, Atilla Coşkun, Alev Coşkun, Aydın Aybay
Genel Müdür: Oktay Kurtböke
Denetleme Kurulu: Nezih Neyzi, Erol Erkut, Şevket Tokuş
 
Bu isimlere yakından bakalım :
Atilla Coskun, TKP’li
Alev Coşkun, CHP’den milletvekilliği ve bakanlık yaptı. 500. Yıl Vakfı Kurucusu
Aydın Aybay : Nazım Hikmet Vakfı Başkanı, eşi de kendisi gibi hukuk profesörü Rona Aybay. Ron ya da Ran İbranice şarkı demek. Rona, şarkı söyleyen kadın, Roni ise şarkı söyleyen erkek demek.
 

Sayfa İçinde Kelime Ara

 

 

Sayfada ismi geçen bazı şahısların fotoğrafını görmek için tıklayınız

Zeynep Uşaklıgil : Leyla-Bülent Uşaklıgil’in kızı. Yunus Nadi’nin ve Halit Ziya Uşaklıgil’in torunu. Mustafa Kemal’in eşi Latife Hanım’ın babası ile Halit Ziya kardeş. Kardeşi Emine Uşaklıgil, önce İngiliz Istihbaratçi David Tongue ile sonra Asaf Savaş Akat’la evleniyor. Latife Hanım’ın bir diğer kızkardeşi Vecihe Hanım da Osmanlı'nın son seraskeri Müşir Mehmet Rıza Paşa'nın oğlu Süreyya İlmen'le evlenir. Onun oğlu Erdem İlmen ise İsmet İnönü'nün kardeşinin çocuğu Mutlu Temelli ile evlenir. hayatını. Süreyya İlmen'in İngiltere'deki tekstilci torunu Birgül İlmen ise, Fahri Korutürk'ün eşi Emel Hanım'ın yeğeni ekonomist Ömer Aral'la evlenir. Süreyya İlmen’ uzun uzun yazmıştık. Süreyya (İlmen) Paşa, Süreyya Sineması, Süreyya Plajı vs’nin sahibi. Nazım Hikmet’in babası orada çalışıyormuş.

Nezih Neyzi’den de uzun uzun bahsetmiştik. Ecevit'in Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü yaptığı kişi, bir-iki yıl önce öldü. Leyla Neyzi'nin babası. Kızıltoprak Hatıraları isimli kitabında, herkesin nakşibendi sandiğı dedesinin gizli sandığından Bektaşi giysileri, külahları çıktığını anlatan bir elit. Hatırlatalım, okumayanlar için de yazmış olalım.       
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berin Nadi’nin vefâtında düzenlenen cenaze törenine katılanların listesi

Berin Nadi için gazetemiz bahçesinde gerçekleştirilen törene, yakınları Emine Uşaklıgil, Zeynep Tokuş, Lale Tokuş, Arif Sahir Erozan, Şevket Tokuş, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Devlet Bakanı Fikret Ünlü, DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, DSP Milletvekili Ahmet Tan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Fehmi Mani, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış, eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem , CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Özdemir, eski maliye bakanlarından Besim Üstünel, eski milletvekili Sabri Tığlı, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hıdır Hokka, CHP genel merkez yönetiminden Ahmet Güryüz Ketenci, Mehmet Sevigen, Ali Topuz, Bülent Tanla, Mehmet Ali Özpolat, Prof. Dr. Nurettin Sözen, İstanbul Valisi Erol Çakır, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey , Gençlik ve Spor İl Müdürü Vedat Bayram, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Bülent Uğur, İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, eski CHP İstanbul il başkanları Mehmet Bölük, Ali Özcan, eski Maliye Bakanlarından Ziya Müezzinoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, eski maliye bakanı Zekeriye Temizel, eski devlet Bakanlarından İsmail Hakkı Birler, Doğan Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Doğa Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Günay Çapan, yazar Yaşar Kemal, tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter, eski SHP İstanbul İl Başkanı Yüksel Çengel, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, UM: AG Başkanı Güldal Mumcu ve oğlu Özgür Mumcu, yazar Şükran Kurdakul, İsmet Solak, Uğur Büke, tiyatro sanatçısı Mücap Ofluoğlu, İsviçre Hastanesi Başhekimi Kazım Taş, avukat Alp Selek, eski DİSK Genel Başkanlarından Abdullah Baştürk 'ün eşi, Ayten Baştürk, öldürülen DİSK genel başkanı Kemal Türkler 'in eşi Sabahat Türkler , Ruhi Su Vakfı'ndan Sıdıka Su , İstanbul Barosu eski başkanlarından avukat Turgut Kazan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ertuğrul Özkök, Hürriyet gazetesi yazarlarından Doğan Hızlan, Yalçın Bayer, Derya Sazak, Refik Erduran Milliyet Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Eren Güvener, Kanal D Haber Müdürü Tuncay Özkan, gazeteci Füsun Özbilgen, Mehmet Tezkan, Hasan Çakalkurt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ümit Özerol, CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter, TGS Başkanı Şükran Soner, İstanbul Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Kabasakal, Türk-İş İstanbul 1.Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Can Kıraç, işadamı Ali Koç, Vitali Hakko, Şakir Eczacıbaşı, Selahattin Beyazıt, Pirinççioğlu ailesi, Rafi Portakal, Tekfen Yönetim Kurulu Başkanvekili Necati Akçağlılar, 1961 Anayasa ve Demokrasi Vakfı Başkanı Numan Esin, gazeteci Canan Barlas, Mehmet Barlas, Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, eski DİSK Genel Başkanı Kemal Nebioğlu, emekli Jandarma Tuğgeneral Osman Özbek, eski TGS Başkanı Ziya Sonay, Bozkurt Nuhoğlu, Cem Vakfı ikinci başkanı Hüseyin Erkan, ressam Bedri Baykam, yönetmen Ali Özgentürk, Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya, Dr. Gürbüz Barlas ile Nadi'nin sevenleri, dostları ve Cumhuriyet okurları. (Bu isimlerin büyük çoğunluğu Berin Nadi ile aynı dünya görüşünü paylaşmakla birlikte, SS târikatının mensupları olma özellğine de sahipler.WM)

Berin Nadi ile ilgili daha geniş malûmat edinmek için lûtfen sağdaki buttona tıklayınız