Emre Kongar'ın Kısa Yaşam Öyküsü

Sayfada Kelime Ara

 

Reşit Emre KONGAR, 13.Ekim.1941'de İstanbul'da doğdu. Babası, Şişli Terakki ve Pertevniyal Liseleri felsefe öğretmenlerinden İhsan KONGAR, annesi ise yine Şişli Terakki Lisesinde bir süre felsefe öğretmenliği yapan, Zapyon Kız Lisesi felsefe öğretmeni Mesude KONGAR'dır.
İlk, orta ve lise eğitimini Şişli Terakki Lisesinde gören Emre KONGAR, 1958-1959 öğretim yılında fen şubesinden pekiyi derece ile mezun oldu.

1963 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirdi. 1964 yılında Birleşmiş Milletler bursu ile Sosyal Bilimler eğitimi için Birleşik Amerika'ya gitti.
1966 yılında Michigan Üniversitesi, Sosyal Çalışma Yüksek Okulu'ndan master ünvanı ile mezun oldu. Aynı yıl Türkiye'ye döndü. Hacettepe Üniversitesi'ne öğretim görevlisi olarak girdi. Bu görevi sırasında 2 yıl süre ile Nüfus Etüdleri Enstitüsü'nde de uzmanlık yaptı.
1968 yılında üniversite bünyesinde Sosyal Çalışma Yüksek Okulu'nu kurdu ve buraya müdür olarak atandı.
1969 yılında sosyal bilimler alanında "İzmir'de Kentsel Aile" adlı tezi ile doktor oldu.
1972-1974 yılları arasında askerlik görevini yaptı. 1974 yılında Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak geri döndü.
1976 yılında "Toplumsal Değişme Kuramları" konusundaki tezi ile üniversite doçenti oldu. Aynı yıl Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümü'ne eylemli doçent olarak atandı ve Bölüm Başkanlığı'na seçildi. 1978 yılında Bölüm Başkanlığı'ndan ayrıldı.
1976-1979 yılları arasında, Hacettepe Üniversitesi adına Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Turizm Planlaması Genel Müdürlüğü'nde danışmanlık görevi yaptı.
İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Beş Yıllık Planların hazırlanmasında çeşitli ihtisas komisyonlarında çalıştı.
1978-1979 yıllarında Kültür Bakanlığında Kültür Yüksek Kurulu üyesi olarak hizmet etti. Aynı yıl Gençlik ve Spor Bakanlığında "Toplumsal Kalkınmada Gençlik" projesini hazırladı ve uygulamada yardımcı oldu. Bu yıllarda Milli Eğitim Bakanı'na da özel danışmanlık yaptı.
1978-1981 yılları arasında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde tiyatro kürsüsünde "Sanat Sosyolojisi" dersleri verdi.
1981 yılı Temmuz ayında "Atatürk ve Devrim Kuramları" adlı takdim tezi ile Hacettepe Üniversitesi Senatosunca Profesörlüğe yükseltildi.1983 yılına kadar Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümü ile Ekonomi Bölümü'nde öğretim üyeliğini sürdürdü.
Birleşik Amerika'da yayımlanan American Journal of Political and Military Sociology adlı dergi ile yine aynı ülkede yayımlanan International Journal of Sociology of Family adlı dergilerin yazı kurullarında görev yaptı.
15 Şubat 1983 tarihinde askeri rejimin üniversite konusundaki uygulamalarını protesto etmek için, üniversiteden istifa etti.
1 Mayıs 1983-31 Temmuz 1987 tarihleri arasında Hürriyet Gazetesi'nde danışmanlık yaptı.
28 Eylül 1987 tarihinde KAMAR, Kamuoyu Araştırma Anonim Şirketi'ni kurdu. 1987 seçimlerini en az sapma ile önceden bilen araştırma dahil, seçim öncesi ölçümlerini ve kamuoyu araştırmalarını Hürriyet Gazetesi'nde yayımladı.
31 Aralık 1991 tarihinde KAMAR'dan ayrıldı.
15 Ocak 1992 - 15 Mart 1992 tarihleri arası TÜSES'in genel sekreterliği ile birlikte vakıf müdürlüğünü de yürüttü.
Nisan 1992'de Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı'na atandı.
Kasım 1995'de Müsteşarlık görevinden ayrıldı.
15 Ocak 1996'da Federal Almanya Devleti tarafından Üstün Hizmet Madalyası Büyük Liyakat Haçı ile, 1 Şubat 1996'da İtalya Devleti Commandatore Madalyası ile, 15 Şubat 1996'da da Polonya Devleti Commandor nişanı ile ödüllendirildi.
24 Nisan 1996 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'ne Profesör olarak geri döndü.
Şubat 1997'de Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeliğine atandı.
1997-2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde saat başı görevli hocalık yaptı.
Temmuz 2000'de devletten emekli oldu.
1 Eylül 2001 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu Danışmanı oldu.
Halen Yıldız Teknik Üniversitesi'nde saat başı görevli ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde de fahri olarak hocalık yapmaktadır.
1975 yılından itibaren çeşitli işçi sendikalarında vermekte olduğu "demokrasi eğitimi"ni bugün de sürdürmektedir.
Türkiye'nin Toplumsal Yapısı adlı kitabı ile 1977 yılında Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü'nü, Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği adlı kitabı ile 1979 yılında Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilim Ödülü'nü, 21. Yüzyılda Türkiye adlı kitabı ile 1998 Aydın Doğan Sosyal ve Beşeri Bilimler Ödülü'nü kazandı. 1998 yılında Nokta Dergisi tarafından Sosyal Bilimler alanında "Doruktakiler" ödülüne layık görüldü. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından verilen "Yılın İletişimcisi" ödülünü Sosyal Bilimler alanında kazandı. 2001 yılında Kızlarıma Mektuplar adlı kitabı ile Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin "Zirvedekiler 2001; En Beğenilen Kitap" ödülünü aldı.
Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü, Haldun Taner Öykü Ödülü ve Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü jürilerinin üyeliğini sürdürmektedir.
Sosyal bilimler ve kültür alanında yirmiden fazla kitabı, bilimsel ve deneme türü yüzü aşkın makalesi vardır. Bilimsel çalışmalarının ve deneme kitaplarının yanında, 1990 yılının en çok satan kitapları arasına giren "Hocaefendi'nin Sandukası" adlı bir de roman yazmıştır. Müsteşarlık dönemi anılarını da "Ben Müsteşarken" adı ile kitaplaştırmıştır. "21.Yüzyılda Türkiye" adlı incelemesi ve "Kızlarıma Mektuplar" adlı eseri en çok satan kitaplar arasında yer almıştır.
Halen Cumhuriyet Gazetesi'nde "Aydınlanma" köşesinde siyaset, "Medya Notu" köşesinde kitle iletişim araçları konularında haftalık makaleler yazmaktadır. Evli ve üç çocukludur.
Özgeçmiş Eylül 2001 tarihinde güncellenmiştir Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.
http://www.kongar.org/CVtrk.php
====================================================================================

Terakki Vakfı Okullarının Ünlü Mezunları

SİTEYE

 

VER

Ömer Madra, Ümit Meriç, Billurdeniz Seval (mankenlik ajansı sahibi), Gülçin Telci (gazeteci), Ali Nasuh Mahruki, Sedat Üründül, Reşit Emre Kongar, Barış Manço (10. sınıfa kadar Galatasaray Lisesi'nde okuyan Barış Manço babasının vefatının ardından, kendisi de bir Selanik göçmeni olduğu için Şişli Terakki Lisesi'ne geçerek oradan mezun olur), Şarık Hamza Tara, Halit Refiğ, İshak Alaton, Orhan Pamuk, Mazhar Efe Özal (1967 Ankara, Turgut Özal'ın oğlu), Yıldız Sertel, Mustafa Taviloğlu, Bekir Kutmangil, Prof. Dr. Can Gökdoğan, Prof. Dr. Aksel Siva, Doç. Dr. Umur Çorgar, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Berna Yılmaz, Sevda Sabancı, Erkut Taşkın, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Prof. Dr. Sema Kalaycıoğlu, Fatoş Aslı Ural (Selçuk Ural'ın kızı), Lütfi Emin Karaosmanoğlu, Mine Kantel Yıldız, Özlem Savaş (Tv sunucusu, oyuncu), İdris Kavala, Ogün Uluç, Çiğdem Subaşı, Candan Şimşek, Muzaffer Sürmeli, Fehmi Saltık, Cem İlhan, Ahmet Adil Tunca, Zahit Aydın Göğüş, İnci Selçuk, İrem Kalkavan, Yahya Murat Demirel (1967 Isparta), Murat Arman, Deniz Çupi (İslam Çupi'nin oğlu), Ahmet Zorlu, Alara Bezmen (Halil Bezmen'in kızı), Çiğdem Sabancı (Erol Sabancı'nın kızı), Esat Murat Serezli (Metin Serezli'nin oğlu), Hasan Nuri Tanla (Bülent Hasan Tanla'nın oğlu), Mehmet Yalçıntaş (Nevzat Yalçıntaş'ın oğlu), Abdullah Zaimoğlu (Rasim Zaimoğlu'nun oğlu), Salih Yavuz Uluğ, Sabetay Varol, Mehmet Erdem Yarsuvat, Fatma Necla Balkır, Halit Refik Refiğ, Hayri Erdoğan Alkin, Ahmet Bali, Emin Yalçın Öktem, Hülya Uğur (Tv sunucusu, hava durumu sundu).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Anadolu millî mücâdelesini başlatan ve yönetenlerin önemli bir kısmı Balkanlı.

Başta Atatürk olmak üzere; Korg. Naci Eldeniz (Manastır), Korg. Nihat Anılmış (Filibe), Alb. Şefik Aker (Manastır), Korg. Ş.N.Gökberk (Selanik) , Tümg. Refet Bele (Selanik), Tümg. Sıtkı Ülke (Selanik), Org. Fahrettin Altay (İşkodra), Korg. Kazım Dirik (Manastır), Tümg. Suphi Kula (Manastır), Tümg. Hayri Tarhan (Tırnovacık), Fuat Bulca (Selanik) , Nuri Conker (Selanik),Org. Kazım Özalp (Köprülü), Org. İzzettin Çalışlar (Yanya), Korg. Naci Tınaz (Serfice), Tümg.A. Zeki Soydemir (Selanik), Korg. Ahmet Derviş (Selanik ), Org. Salih Omurtak, (Selanik ), Plt. Bnb. Fazıl (İşkodra).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  

Boğaziçi Üniversitesi (nam-ı diğer Robert Kolleji) nin   Bazı Mezunları
Boğaziçi Üniversitesi mezunları alanlarında öncü isimler olmuş ve Türkiye’yi daima ileriye götüren çalışmalara imza atmıştır.

Cem Boyner

Şerif Mardin

Beklan Algan

Nilüfer Kuyas

İsmail Cem İpekçi

Yönet Can Tezel

Ibrahim Bodur

Hasim Durusel

Sirin Devrim

Meral Taygun

Nuri Çolakoglu

Coskun Ulusoy

İbrahim Betil

Cem Sasmaz

Göksel Kortay

Cem Yilmaz

Ömer Madra

Erhan Dumanli

Engin Cezzar

Berna Yilmaz

Nevra Serezli

Kriton Curi

Altemur Kılıç

Fatih Türkmenoglu

Genco Erkal

Melih Kibar

Meral Çetinkaya

Prof. Dr. Mehmet Kaytaz

Emre Gönensay

Refik Erduran

Haldun Dormen

Ahmet Piker

Ferhat Boratav

Prof. Dr. Üstün Ergüder

Feyyaz Berker

Engin Ardiç

Oya Eczacibasi

Cüneyt Türktan

Dervis Zaim

Etyen Mahçupyan

Burhan Karaçam

Yekta Kara

Güler Sabanci

Cemil Köksal

Nuri Bilge Ceylan

Celal Üster

Umur Talu

Özer Kabas

Ali Taygun

Ibrahim Orhon

Betül Mardin

Tugrul Savkay

Tansu Çiller

Algan Hacaloglu

Şahin Alpay

Erkut Yücaoglu

Muhsin Mengütürk

Talat Halman

Cumhuriyet'in kadın ilkleri

Alfabenin yazarı: Melahat Uğurkan
Avukat: Süreyya Ağaoğlu
Bakan: Prof. Dr. Türkan Akyol
Başbakan: Prof. Dr. Tansu Çiller
Belediye başkanı: Müfide İlhan
Büyükelçi: Filiz Dinçmen
Danıştay başkanı: Füruzan İkincioğulları
Danıştay üyesi: Şükran Esmerer
Devrimci: Halide Edip Adıvar
Diş hekimi: Ferdane Bozdoğan Erberk
Doktor: Safiye Ali
Dünya güzeli: Keriman Halis
Eczacı: Rukiye Kanat Arran
Emniyet müdürü: Feriha Sanerk
Yargıç: Suat Berk
Hazine genel müdürü: Aysel Gönül Öymen
Hemşire: Esma Deniz
Hesap uzmanı: Müşerref Çallılar,Güzide Amark
Heykeltıraş: Sabiha Bengütaş
Hukukçu: Beraat Zeki Üngör
Jet pilotu: Leman Altınçekiç
Karakol amiri: Nevlan Kulak
Kaymakam: Özlem Bozkurt
Kimyacı: Remziye Hisar
Köyden seçilmiş milletvekili: Satı Kadın
Makinist: Seher Aytaç
Milli eğitim müdürü: Güler Karakülah
Futbol hakemi: Lale Orta
Muhtar: Gül Esin
Müzeci: Seniha Sami
Opera sanatçısı: Semiha Berksoy
Orman mühendisi: Binnaz Zehra Sert
Otomobil yarışçısı: Samiye Morkaya
Petrol mühendisi: Halide Ural Türktan
Pilot: Sabiha Gökçen
Polis memuru: Betül Diker
Profesör: Fazıla Şevket Giz
Radyo spikeri: Emel Gazimihal
Savcı: Tüzünkan Koçhisaroğlu
Sayıştay üyesi: Fehrunisa Etmen
Senatör ve elçi: Adile Ayda
Sendika başkanı: Dervişe Koç
Subay: Ülkü Sema Toksöz
TBMM başkanvekili: Neriman Neftçi
Türkiye güzeli: Feriha Tevfik
TV spikeri: Nuran Devres
Vali: Lale Aytaman
Veteriner: Sabire Aydemir
Yargıtay üyesi: Melahat Ruacan
Yüksek mahkeme başkanı: Firdevs Menteşe
Yüksek mimar: Münevver Gözeler
Yüksek mühendis: Sabiha Ecebilge
Zabıta memuru: Afife İpek
Ziraat mühendisi: Nezahat Süer

IŞIK (FEYZİYE) LİSESİ'NİN 50 YIL VE DAHA ÖNCEKİ MEZUNLARI

Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Cavid Bey, Süleyman Kani İrtem, Hasan Tahsin (Osman Nevres), İbrahim Şevket Dilber, Fahir İpekçi, İhsan İpekçi, Attila İlhan, Abdi İpekçi, Erol Simavi, Celal Tahsin Uzer, Sabahattin Kudret Aksal, Zihni Betil, Fuat Bilgin, Emin Büklü, İsmail Cem, Ali Ulvi Elöve, Şefkati Gerçek, Akil Koyuncu, Şükran İzer, Kenan Atakol, İsmail Akgün, Osman İpekçi, Naci İpekçi, Osman Sezerman, Hakkı Şeşbeş, Saip Gülmen, T. Kamil Koperler, Adnan Atam, Abdi Denel, Saffeti Dayıoğlu, Kazım Belginer, Ferhat Hamdi, Hafi Özeren, Kudret Sandalcı, A. N. Sezai Güran, Abdi Neşet, Suavi Kökmen, Seniye Berkant, M. Tahsin Berkant, Sermet Ertunç, Abdurrahman Beysam, Macit Acar, Rebia Ergüven, Müveddet Berkant, İclal İpekçi, M. Şinasi Ulutaş, Murat Kent, A. Fettan Kibar
89. YILDA PLAKET ALAN MEZUNLAR
Nevin Kibar, Süleyman N. Denker, Handan L. Ertunç, Sahir O. Germen, Mehmet C. İpekçi, Mehmed Karanfil, Mehmet Z. Önder, Cabir S. Selek, Adnan S. Songer
90. YILDA PLAKET ALAN MEZUNLAR
Tarık Kökmen, Vacit Hamarat, Kerami Akosman, Prof. Macit Gökberk, Fasih Atam, Süleyman Boysan, İbrahim İnce, Prof. Vehbi Eralp, Suha Şamlı, Ali Nafiz Akbal, Haldi Saruhan, Osman Kibar, Osman Gerçel, Samet Ağaoğlu, Süreyya Teğin, H. Nahit Hamarat
1987-1989 FEYZİYE MEKTEPLERİ VAKFI YÖNETİM KURULU
Fİkret Evsen, Mehmed Mısırlı, Mustafa Emil Elöve, Prof. Hikmet Binark, Prof. Hikmet Binark, Prof. Cumhur Ferman, Prof. Tuluğ Baytın, Dr. Özge Sezerman, Prof. İlhami Çetin, Fuat Bilgin, Haluk Aksu, Prof. Selçuk Aybar, Osman Erbelger, Bülent Eczacıbaşı, Lemi İpekçi, İbrahim Sıdkı Dilber
1973 YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
Muvaffak Benderli (avukat), Hasan Fikret Evsen (avukat), Halil Vehbi Eralp (profesör), İbrahim Zeki Acar (tüccar, fabrikatör), Dr. Adnan Atam (dahiliye mütehassısı), Hikmet Binark (profesör), İbrahim Sıtkı Dilber (tüccar, fabrikatör), Mustafa Emil Elöve (avukat), Mehmed İpekçi (tüccar) Lemi İpekçi (elektirik yük. Müh), Binay Kermen (sanayici ve tekstil müh.), M Lebib Mısırlı (kimya yük. Müh.) Sacit Öncel (öğretmen) .
(M. Ertuğrul Düzdağ, Yakın Tarihimizde Gizli Çehreler)
                                
       Işık Lisesi’nin tüm mezunlarının listesini görmek için tıklayınız

"TÜRKİYE 80 YILDIR SABATAYCILAR TARAFINDAN YÖNETİLİYOR"

Bu sözü söyleyen kişi, Genelkurmay Askerî İstihbarattan emekli ve bir dönem MHP’nin-Türkeş’in- Genelbaşkan Yardımcılığını yapmış olan gazeteci-yazar Ferruh Sezgin’e aittir. Yahudilerin Türkiye’deki faaliyetleri hakkında en fazla malumata sahip kişilerden birisi olan Sezgin, Gerçek Hayat dergisine verdiği mülakatta; T.C.’nin 80 yıl önce, Yahudi-Sabatist Dönme azınlık, Türkçüler ve Millici-İslâmi anlayıştaki kadrolar tarafından kurulduğunu ve Yahudi- Sabetaist Dönme grubun Batı dünyasından aldığı destekle 80 yıldır iktidarın mutlak hakimi olduğunu söyledi. Sezgin, 80 yıldır, ne Türkçü grubun ve ne de millici-İslâmî grubun hiçbir varlık gösteremediklerini, GAP projesinin, İsrail için Batı tarafından yaptırıldığını, Yahudilerin adım adım Arz-ı Mevud’u gerçekleştirmeye doğru gittiklerini, Ecevit’i karşılamadığı için görevinden alınan eski Urfa valisinin İsrail firmalarına engel çıkarttığı için görevinden alındığını, T.C.’nin şu an Amerika’da birbiriyle kanlı bıçaklı olan Protestanlar ve Yahudiler arasındaki iktidar çatışmasında hangisine hizmet ettiğini dahi bilmediğini, ordunun da ne kadar millici görünse de Yahudilerin -Sabataistlerin hakimiyetinden çıkamadığını söyledi.
Fazla söze ne hacet, T.C içerisinde 3 bin aileden oluşan Yahudi-Dönme Sabetaist grup iktidar. Hukuk da, polis de, ordu da, v.s., herşey bunlar için.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Boğaz sırtlarından Türkiye
John Freely'nin Robert Kolej kitabı aynı zamanda 138 yıllık yakın tarihimizi anlatıyor

II. Mahmud devrinde, 1839'da İstanbul'a ayak basan Cyrus Hamlin, Türkiye'de bir Protestan okulu açmak için kolları sıvar. New York'ta bu işe para yatıracak olan Mr. Robert, Hıristiyan bir okul olmadıkça para vermeye yanaşmamaktadır. Hamlin hatıra defterine şunları yazar: ‘‘Doğu toplumunun önemli bir kısmı dinsiz olmadığı halde vicdan özgürlüğüne aşırı itibar eder. Ülkemizdekine benzeyen geniş bir kültürel alanı kapsayacak ve iyi bir entelektüel eğitim verecek bir Hıristiyan okulu, inançları ve ırkları ne olursa olsun bu sınıfın gereksinimlerine cevap verecektir.’’

1881'DE İLK TÜRK
Robert College'in 1882'deki 232 öğrencisinin kökeni, Osmanlı İmparatorluğu'nun yapısını yansıtır: 89 Bulgar, 85 Ermeni, 28 Rum, 7 Türk ve 23 diğer uluslardan.

1909'da II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Müslüman öğrencilerin sayısı artar. İttihat ve Terakki hükümeti, öğrencilerin kendi dinleri dışında hiçbir dini törene katılmaması gerektiğini ve her türlü dini propagandaya son verilmesini okula bildirir.

LOZAN'DA GARANTİ
İsmet Paşa'nın Lozan'da hükümetin Akmerikan okullarının varlığından memnuniyet duyduğunu belirtmesi üzerine okul, yeni hükümetin yayımladığı kararnamelere boyun eğer. Kararnameyle elçilerin ve yabancı bakanların kendi ülkelerinin açtığı okullara karışamayacağı kararı uygulamaya konur. Artık muhatap, Türk hükümetidir. 1924'te mübadele okulun birçok Rum öğrencisini kaybetmesine neden olur. Bu yıllarda Maarif Vekaleti'nin karanameleri gereği okulda Ermenice ve Yunanca eğitime son verilir. Ancak Bulgar öğrencilere Türk tarih ve coğrafyası derslerini almaları koşuluyla Bulgarca eğitim imkanı verilir.

1929'da okul Milli Eğitim Bakanlığı'ndan okuldaki Türk öğrencilerin yüzde 10'unun burslu okutulması gerektiği yolunda bir yazı alır. Okul Müdürü Mr. Gates, Bakan Behçet Bey'e yazdığı cevabi yazıda okulun parayla ayakta durduğunu ve mütevelli heyetinin onayı olmaksızın böyle bir şey yapamayacaklarını belirtir: ‘‘Geçmişte hükümetin gönderdiği burslular, okul ücretini rahatlıkla ödeyebilecek zengin ailelerin çocukları oldu. Bunun olumsuz etkileri oluyor. Sanırım burs için seçeceğimiz öğrenciler okul ücretini ödeyemeyenler arasından olmalı.’’

VARLIK VERGİSİ
1944'de II. Dünya Savaşı biterken Amerikalı ve Türk hocalar arasında okul yöneticilerinin ‘‘gereksiz’’ olarak nitelediği bir gerginlik yaşanır. ACG Dekanı Eleanor Burns bu durumu şöyle kaydeder: ‘‘Türklerin aşırı hassiyeti ve Amerikalılar’ın patavatsızlığı... Varlık Vergisi uygulaması Amerikalı öğretim görevlileri arasında çok büyük hoşnutsuzluk yarattı. Savaş hepimizin sinirlerini de gerdi.’’

KIZ OKULUNUN KRİZİ
1959'da Türk Müdür Yardımcısı Muzaffer Yeşim sınavlar nedeniyle öğrencilere Ramazan'da oruç tutmamalarını ve güçlerini korumalarını salık veren bir açıklama yapar. Basın bu konuya el atınca Milli Eğitim Bakanlığı okulda bir soruşturma başlatır. Okulun bakanlığa haber vermeksizin çalışanlara yönelik kurduğu yuva kapatılır. Basın bu konuyu din ve kültür düşmanlığı olarak ele alır ve büyütür.

Tam o sırada genç bir hazırlık sınıfı öğrencisinin kız yurdunun hazırlık sınıfı kısmında 4 gece geçirdiği anlaşılır. Okul, yurtta dört gece kalan erkek öğrenciyi saklayan 4 kız öğrenciyi okuldan atar. Kızların aileleri okula baskı yapmaya başlayınca haber yine gazetelerin birinci sayfalarına taşınır. Milli Eğitim, okulun Türk Müdür Yardımcısı'nı görevden alır.

İlk Türk kızı: Halide Edip
1901'de 7 kız lisans derecesi elde ederler: 3 Ermeni, 1 İngiliz, 1 Avusturyalı, 1 Bulgar ve 1 Türk. Bu Türk kızı Halide Edip'tir. Gülistan İsmet ile beraber koleje devam eden ikinci Türk kızıdır. Kız Koleji Müdürlerinden Mary Mills Patrick ‘‘Beş Sultan Yönetiminde/Under Five Sultans’’ adlı kitabında bu olayı şöyle anlıyor: ‘‘Abdülhamid döneminde iki Türk ailesi kızlarını koleje göndererek Sultan'ın öfkesini göze aldı. Bunlardan birinde bu inisiyatifi gösteren babaydı. Sarayın bir görevlisi olan Edip Bey küçük kızı Halide'yi daha küçücük bir çocukken okula getirdi. Kırmızı ipek elbisesi içinde utangaç ve mütevazi bir kızdı, parlak gözleri dikkat çekiyordu.’’ Bir süre sonra Sultan'ın bu durumdan hoşnutsuzluğu o denli arttı ki, Halide geçici olarak okuldan alındı. Bu sırada artık İngilizce konuşup yazabiliyordu. Kütüphanede en sevdiği kitap olan ‘‘Evdeki Anne/The Mother in the Home’’ adlı kitabı okuldan alındığı sırada evde Türkçe'ye çevirdi. Babası bundan o kadar kıvanç duydu ki bin adet çoğaltıp asker karılarına okumaları için dağıttı. Bu, Abdülhamid'in bile hoşuna gitti ve Halide'ye bir nişan taktı. 11 yaşında Kız Koleji'ne başlayan Halide Edip, Sultan'ın öfkesi nedeniyle okulda sadece bir yıl kalabilmiş, 1899'da dönerek okulun tek Türk öğrencisi olmuş, 1901'de de bitirmişti.

KOLEJDE SOL İSYANLAR
1970'te okul bir kriz geçirmektedir. Çünkü lise seviyesinde kız ve erkek okullarının birleştirilmesi gündemdedir. Peki karma eğitim için hangi bina seçilecektir? Sonunda Arnavutköy'deki Kız Koleji kampusu seçilir, ama bu arada mütevelli heyeti, akademik kadro birbirine girer.

Tam o sırada, Dev Genç'in Genç Devrimciler örgütü de kampusta bildiri dağıtmaya, rektörü faşist ilan etmeye ve duvarlara Mao'dan sloganlar yazmaya başlamıştır. Yüksek Okulu Arnavutköy'e taşıma girişimlerine karşı sosyal demokrat Öğrenci Birliği de boykot ve işgal tehditleri savurur.

17 Eylül'de açılan okulda Genç Devrimciler Grubu forum toplayarak 1 Ekim'e dek boykot kararı alır. Sol basında Robert College'in artık Amerikan emperyalizmine yeteri kadar hizmet veremediği için dağıtıldığını öne süren haberler çıkar. Ayrıca kolej beyin göçünden de sorumlu tutulur. Okul açıldıktan sonra Genç Devrimciler, tekrar boykot kararı alır, ancak Öğrenci Birliği boykotu tanımaz ve iki grup arasında kavga çıkar. Genç Devrimciler sınıfları işgal edip ‘‘bağımsız bir üniversite’’ isterken, diğerleri onları ‘‘kahrolsun komünizm’’ sloganıyla karşılar. Bu durum dört öğrenci liderinin okuldan atılmasıyla engelenmeye çalışılır.

BİR İSTANBUL YAZARI
John Freely İstanbul üzerine yazdığı tarih ve gezi kitapları ile tanınıyor. 30'un üzerinde kitap yazdı. 20'si İstanbul ve Türkiye ile ilgili. Büyük büyük dedesi 146 yıl önce Kırım Savaşı'nda savaşmış Thomas Ashe. Babası ise İrlanda göçmeni, Amerikalı mezarcı John. Freely dedesinden dinlediği öykülerle daha beş yaşında iken tanışır İstanbul ile. 76 yaşındaki bu İstanbul maşukunun İstanbul öyküsü böyle başlar. Çocukluğu dedesinin eşeğinin küfesinde kiliselere gitmek, gençliği ise gazete satmak, prezervatif fabrikasında çalışmak gibi çeşitli işlerde çalışmak ile geçer. 1960'da İstanbul'a taşınır. Robert Kolej'de fizik öğretmenliği yapar. Tam 12 yıl İstanbul'da yaşayacaktır.

RC’lilerin kalbindeki öğretmenler
Münir Aysu, Cahit Arf, May Fincancı, Dorothy Ashover, Fatma banat, Behçet Kemal Çağlar, Tevfik Fikret, John Freely, Hilary Sumner Boyd, Aydın Ungan, Waltraud Hanohulos, Doroth İz, Suna Kili, Necip Fazıl Kısakürek, David Leeming, Margaret Tregillus, James Maggart, Fay Linder.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ÜNLÜ ROBERTLİLER

Politika: Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit, Tansu Çiller, İsmail Cem İpekçi, Emre Gönensay, Algan Hacaloğlu, Cem Kozlu, Cem Boyner, İbrahim Betil, Ersin Faralyalı, Behice Boran, Kasım Gülek, Emre Kocaoğlu
Müzik: Çiğdem Talu, Cem Karaca, İnci Başarır, Mehmet Uluğ, Ahmet Uluğ, Cem Yegül, Evin İlyasoğlu
Sanat: Abidin Dino, Vasıf Kortun, Fatma Baş, Gül Derman, Can Göknil, Feyha Kısakürek, Şakir Eczacıbaşı
Reklam: Serdar Erener, Yiğit Şardan, Erol Moran, Çınar Kılıç
Basın: Şahin Alpay, Sedat Ergin, Altemur Kılıç, Ercan Arıklı, Perihan Mağden, Deniz Alphan, Semra Somersan, Sevin Okyay, İpek Cem, Gündüz Vassaf, Etyen Mahçupyan, Korkmaz İlkorur, Lale Tayla, Yıldırım Türker, Elçin Yahşi
Sinema-TV: Nuri Çolakoğlu, Ömer Madra, Mim Kemal Öke, Ömer Kavur, Ömer Karacan, Halit Refiğ, Ersin Pertan, Ayşe Şasa, Yeşim Ustaoğlu,
İş dünyası: Ömer Dinçkök, Melih Araz, Erhan Dumanlı, Rahmi Koç, Suna Kıraç, Sevgi Gönül, Semahat Arsel, Nejat Eczacıbaşı, Cem Boyner, Vural Akışık, Hüsnü Özyeğin, Burhan Karaçam, Osman Berkmen, Hasan Subaşı, Hakan Karahan, Esat Edin, Feyyaz Berker, Huri Akın, Osman Göksu, İbrahim Bodur, Ulvi Yalım, Mehmet E. Karamehmet, Halis Komili, Osman Kavala, Betül Mardin, Arzu Çekirge Paksoy, Serdar Bilgili, Alp Yalman
Edebiyat: Halide Edip Adıvar, Pınar Kür, Refik Erduran, Orhan Pamuk, Talat Halman, Tomris Uyar, Nihal Yeğinobalı, Mina Urgan, Aslı Erdoğan, Cevat Çapan, Ayşe Kulin, Jak Deleon, Ali Neyzi, Turgut Cansever
Tiyatro: Genco Erkal, Haldun Dormen, Engin Cezzar, Ahmet Levendoğlu, Kerem Kordoğlu, Göksel Kortay, Nevra Serezli, Çiğdem Selışık, Nur Sabuncu, Zeki Alasya, Şirin Devrim, Ali Taygun, Tunç Yalman, Nedim Saban, Refik Erduran, Nüvit Özdoğru, Beklan Algan, Nedim Göknil, Ülkü Tamer, Yavuzer Çetinkaya.   
Hürriyet 27.01.2001
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ROBERT KOLEJ’İN ÇALKANTILI TARİHİ

1863: Erkek öğrenciler için Robert College kurulur.
1871 : Amerikan Kız Koleji Gedikpaşa'da açılır.
1873: Amerikan Kız Koleji Üsküdar'a taşınır.
1881: Okula ilk Müslüman öğrenci girer.
1903: Hüseyin Hulusi (Pektaş) Robert Kolej'den mezun ilk Türk olur.
1915: Amerikan Kız Koleji Arnavutköy'e taşınır.
1920: Amerikan Kız Koleji'nde kadınlar için bir tıp okulu kurulur. Ama dört yıl sonra maddi sıkıntılar nedeniyle kapanır.
1959 : Robert College, İşletme ve Ekonomi, Mühendislik, Fen ve Yabancı Dil bölümleri olan bir yüksek okul statüsünü kazanır.
1971: İki okulun lise bölümleri birleşip karma bir lise olur ve Arnavutköy'de Amerikan Kız Koleji kampusunda eğitime başlar. Yüksek okul ise, Robert College'in Bebek'teki kampusunda ‘‘Boğaziçi Üniversitesi’’ adı altında bir devlet üniversitesi olur.

Nafi Baba Sülalesi - ÜNLÜLERE HOCALIK YAPTILAR
Selanik’ten İstanbul’a İpekçiler ve İsmail Cem - Abdullah Muradoğlu S. 52-53

Pek çoğu Nafi Baba’nın torunlarından Hüseyin Pektaş ve Muzaffer Yeşim’in talebeleri olan ünlü Robert Kolej’lilerden bazıları şöyle:
Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit, Tansu Çiller, İsmail Cem İpekçi, Emre Gönensay, Algan Hacaloğlu, Cem Kozlu, Cem Boyner, İbrahim Betil, Ersin Faralyalı, Behice Boran, Kasım Gülek, Emre Kocaoğlu, Çiğdem Talu, Cem Karaca, Abidin Dino, Şakir Eczacıbaşı, Serdar Erener, Erol Moran, Şahin Alpay, Sedat Ergin, Altemur Kılıç, Ervan Araklı, Perihan Mağden, Semra Somersan, Sevin Okyay, İpek Cem, Gündüz Vassaf, Etyen Mahçupyan, Korkmaz İlkorur, Yıldırım Türker, Nuri Çolakoğlu, Ömer Madra, Mim Kemal Öke, Ömer Kavur, Halit Refiğ, Ayşe Şasa, Ömer Dinçkök, Rahmi Koç, Suna Kıraç, Sevgi Gönül, Semahat Aysel, Nejat Eczacıbaşı, Vural Akışık, Hüsnü Özyeğin, Osman Berkmen, Hasan Subaşı, Feyyaz Berker, İbrahim Bodur, Mehmet E. Karaahmet, Halis Komili, Osman Kavala, Betül Mardin, Serdar Belgili, Alp Yalman, Tomris Uyar, Nihal Yeğinobalı, Mina Urgan, Aslı Erdoğan, Cevat Çapan, Nuri Eren, Haldun Derin, Ayşe Kulin, Jak Deleon, Ali Neyzi, Turgut Cansever, Genco Erkal, Haldun Dormen, Engin Cezzar, Göksel Kortay, Nevra Serezli, Nur Sabuncu, Zeki Alasya, Şirin Devrim, Ali Taygun, Tunç Yalman, Nedim Saban, Ülkü Tamer, Ali Neyzi, Esat Fuat Tugay, Osman Kibar, Orhan Eralp, Hayri İnönü.

<<<