Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε !

Μία από τις τέχνες που αναπτύχθηκε κυρίως στη ζωή της Εκκλησίας είναι και η ποίηση. Η εκκλησιαστική ποίηση, ή όπως συνήθως λέγεται η υμνογραφία, πλαισιώνει τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και βοηθά τον πιστό να επικοινωνήσει καλύτερα με τον Θεό την Παναγία και τους Αγίους.

Τα εκκλησιαστικά ποιήματα - υμνογραφήματα, εκφράζουν συναισθήματα, τη διδασκαλία του χριστιανισμού, τις αντιαιρετικές θέσεις της Εκκλησίας, και κυρίως δοξολογούν όπως οι Άγγελοι τον Δημιουργό των πάντων.

Οι υμνογράφοι άνθρωποι ευσεβείς και ταπεινοί, φλέγονται από θείο έρωτα και συνθέτουν τα έργα τους μέσα στο κελί τους, ή στο ασκητήριό τους. στη συνέχεια τα ντύνουν με τη μελωδία, της βυζαντινής μουσικής και τα παραδίδουν έτσι στα εύλαλα χείλη των χριστιανών.

Η πνευματική αυτή κληρονομιά αποτελείται από κοντάκια, δηλ. συλλογές τροπαρίων που ψάλλονται σε μια γιορτή, απολυτίκια τα οποία μιλούν για το πρόσωπο ενός αγίου ή εξιστορούν σύντομα ένα θρησκευτικό γεγονός, οι κανόνες οι οποίοι είναι κι αυτοί συλλογές τροπαρίων και υμνούν τους αγίους και τον Κύριο ή τη Θεοτόκο.

Πολύ γνωστό Κοντάκιο είναι αυτό που λέγεται ότι το έγραψε ο Ρωμανός ο Μελωδός, μεγάλος υμνογράφος της Εκκλησίας και είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Αποτελείται από 24 στροφές και η κάθε μία αρχίζει με ένα γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου.

Οι στροφές με μονό αριθμό περιέχουν στίχους οι οπoίοι αρχίζουν με τη λέξη

" Χαίρε" και γι αυτό η ακολουθία που ψάλλονται λέγεται και ακολουθία των χαιρετισμών. Ακόμη λέγεται ότι τον ύμνο αυτό έψαλλαν όρθιοι στο Βυζάντιο σε δύσκολες στιγμές κατά την επιδρομή βαρβάρων στην Κωνσταντινούπολη, οπότε συνηθίζεται να λέγεται και ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου.

Σήμερα στους ναούς ψάλλεται τμηματικά η ακολουθία αυτή τις 4 πρώτες Παρασκευές της Μεγ. Σαρακοστής και την πέμπτη Παρασκευή ψάλλεται ολόκληρος ο ύμνος του Ρωμανού.

Επιστροφή