Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 
     Introductiepagina
Navigatie:
Projecten:
Tips&trucs:

 
 
 
 
 
 
 
 

 

  In het begin van de 80er jaren kwam er een geheel nieuwe soort computers voor thuisgebruik uit. Deze computers hadden een aantal dingen met elkaar gemeen, zoals: 
- BASIC als eenvoudige programmeertaal 
- een televisie als beeldscherm voor de weergave van text en grafische afbeeldingen 
- een cassetterecorder voor het opslaan en laden van programma's 

Onder de eerste modellen van deze computers waren de ZX80 en verbeterde versie de ZX81 van Sinclair Research. 
Rond die tijd leerde ik BASIC programmeren op de ZX81 van mijn oom. Ik verbracht vele uren achter deze computer door het intypen van BASIC programma's en deze vervolgens uit te proberen. Aangezien ik voor deze ZX81 nog nooit met een computer gewerkt had, was dit hele concept van programma's bedenken en ze op de computer laten uitvoeren volledig nieuw en spannend... 
Het programma was tenslotte iets dat ik zelf bedacht en de computer voerde het dan zelfstandig uit. In feite heeft de ZX81 me bekend gemaakt met de wereld van computers, en tot de dag van vandaag heb ik nog steeds een zwakte voor de ZX81. 

De ZX81 van mijn oom werd later mijn eigendom, en dus programmeerde ik er nog veel meer op. Ik kocht later een Atari600XL toen ik dat betalen kon, en in de volgende jaren kocht ik een tweedehands Commodore 64, een nieuwe IBM386 machine, enkele tweedehandse Amiga 500 computers en ook een nieuwe Amiga 1200HD. (en natuurlijk de PC die ik nu heb, een Wintel PII machine)
Ik ben ook een grote fan van Nintendo (ik heb enkele generaties Nintendo spelcomputers) en ook van het idee van spelcomputers die cartridges gebruiken. (vanuit een technisch oogpunt) 

Enkele jaren geleden nam ik voor het eerst een internet abonnement , en omdat ik toevallig het idee kreeg eens te kijken wat er zoal te vinden was over de ZX81 op het net, besloot ik te zoeken naar internet pagina's over de ZX81 en vond er zelfs aardig veel. Deze websites herinnerden me nog veel meer aan de vele uren die ik vroeger achter mijn ZX81 verbracht, en hoeveel plezier ik daarmee had... 

Ik vond ook toevallig een klein archief van artikelen die in de ZX81 mailing list van JaRaSoft waren geweest, waaronder ook enkele artikelen over de ZX97, bedacht door Wilf Rigter. Er waren zelfs enkele ASCII schema's bij. 
Deze ZX97 is een zeer goed ontworpen computer die alleen goed verkrijgbare onderdelen gebruikt, die alles kan wat de ZX81 ook kon, met dezelfde BASIC commando's en zelfs nog meer. Hij heeft namelijk een zogenaamde RAMDISK, een grote RAM chip die enkele programma's kan bevatten, en ook een parallelle poort waarmee het mogelijk is om programma's uit te wisselen met een PC. Deze ZX97 sprak mijn fantasie wel aan, moet ik zeggen! 

Ik had in mijn schooltijd enige ervaring opgedaan met het ontwerpen van printplaten met behulp van CAD, en besloot dus dat ik mijn eigen ZX97 wilde bouwen. Ik nam kontakt op met Wilf Rigter die tot mijn verbazing me met alle plezier wou helpen met 'het bouwen van de tweede ZX97 ter wereld'. :-) 
Ik wil bij deze Wilf dan ook hartelijk bedanken voor alle hulp die hij me heeft gegeven bij de ontwerpen. Wilf is naar mijn mening een van de meest waardevolle personen in de ZX81 discussiegroepen op dit moment. Hij heeft de afgelopen jaren enkele unieke en vernieuwende ideeën gepubliceerd waarvan de ZX97 er natuurlijk een was. 

Na vele maanden werk in mijn vrije tijd, had ik eindelijk een ZX97 prototype dat werkte. Het was echter nog niet helemaal optimaal vanuit het printontwerp gezien tenminste want ik had toen nog niet zo veel ervaring met het ontwerpen van printplaten. 
Dit prototype bestond bijvoorbeeld uit 3 printplaten, iets groter dan een CD doosje en deze printplaten waren met elkaar verbonden dmv. twee bandkabels, een 40 polige en een 50 polige waarin alle signalen aanwezig waren van de ZX81 uitbreidingspoort. Ik gebruikte toen echter al wel een enkelzijdige ontwerptechniek door gebruik te maken van draadbruggen om de verbindingen aan te vullen die niet aan de soldeerzijde gemaakt konden worden. 
Aangezien dit eerste prototype werkte was het een hele gebeurtenis voor me, de eerste computer die ik zelf ontworpen had en die nog werkte ook! 
Dat motiveerde me om de ontwerpen meer en meer te verbeteren, en ik heb sindsdien een nieuw prototype gebouwd, de ZX97 Lite. 
De ZX97 Lite is een ZX97 computer zonder de RAMDISK en parallelle poort, die ik echter later toe wil voegen door middel van een ZX97 Full Expansion met nog enkele extra opties. Ik heb deze ZX97 Lite ook ontworpen met de hulp van Wilf Rigter, omdat het ZX97 schema en concept zijn ideeën waren, en ik nam dan ook kontakt op met hem om hem de kans te geven ook voor deze computer het bronschema te maken, wat hij dan ook graag aannam. 

Terwijl ik nog aan de ZX97 werkte vond ik de ZX80 Hardware Page van Grant Searle, waarop deze gedetailleerde instructies en schema's aanbood om zelf je eigen ZX80 te bouwen en zelfs te upgraden naar een ZX81.(!) 

Ik moet misschien even uitleggen dat Sinclair Research een ontwerptechniek van integratie gebruikte voor de ZX81. Ze integreerden een groot aantal losse chips in een grote chip om plaats te sparen op de ZX81 printplaat, de printplaat minder ingewikkeld te maken en kosten te sparen. Dat was een heel verstandig idee van Sinclair Research, maar het heeft wel een nadeel: als deze geintegreerde chip, ook wel de ULA genoemd, stuk gaat moet deze vervangen worden. In de 80er jaren was dat misschien geen probleem maar tegenwoordig wel. De ULA wordt namelijk niet meer gemaakt, dus in veel gevallen kan de ZX81 niet meer gerepareerd worden. De ULA zou dus ook een probleem vormen als je zelf een ZX81 zou willen bouwen.(tenminste als je geen originele ULA kunt krijgen) 

Het idee van een ZX81 gemaakt volgens het originele ontwerp(zoals dus ook aanwezig in de ULA), tenminste een ZX81 die identiek functioneert (met behulp van alternatieve onderdelen die goed te verkrijgen zijn) was erg verleidelijk en ik besloot dan ook om ook voor deze ZX81 schema's printplaten te ontwerpen volgens de aanwijzingen op Grant's homepage. 

Tijdens het werk aan dit prototype heb ik enkele vragen gesteld in de newsgroup news:comp.sys.synclair en kwam in contact met enkele zeer behulpzame personen die me wilden helpen door oa. het controleren van CAD schema's en het oplossen van bugs in de prototypes. Vooral Andreas Rohrbacher uit America, Edward Patel uit Zweden en Wilf Rigter uit Canada waren erg behulpzaam bij het controleren van mijn schema's, het wijzen op eventuele fouten en het bespreken van een aantal punten. Ik weet zeker dat het zonder hun hulp veel langer geduurd zou hebben voor ik het eerste ZX81 prototype gebouwd zou hebben... Bij deze, erg bedankt! 

Een aantal jaren geleden vond ik ook nog de homepage van Peter Liebert-Adelt uit Duitsland. Hij is lid van het Duitse ZX-Team, een team van ZX81 enthousiasten die al een aardige tijd aktief zijn. Hun belangrijkste aktiviteiten zijn oa. het houden van ZX-Team treffens in Duitsland, het bespreken van de mogelijkheden met de ZX81 tegenwoordig, het schrijven van software voor de ZX81 en ook het ontwerpen van hardware voor de ZX81. Enkele van deze zeer professionele hardware projekten zijn bijvoorbeeld een ZX81 3,5" Floppy interface, een ZX81 harddisk interface en een ZX81 LCD interface waarmee het mogelijk is met de ZX81 een notebook LCD scherm aan te sturen. Een aantal van deze projekten kunnen gecombineerd worden tot een enkel systeem bijvoorbeeld in een 19" behuizing. Deze computer noemen ze in het ZX-Team de ZX96. Het ZX-Team brengt ook 6x per jaar een 'ZX-Team Magazin' uit. Ik ben hierop ook geabonneerd wat betekent dat ik automatisch een lid ben van het ZX-Team. :-) Ik heb dan ook plannen om zeer binnenkort enkele artikelen te schrijven voor het ZX-Team Magazin over mijn prototypes. 
Ik heb zelf ook de volgende ZX-Team projecten gecombineerd in een 19" behuizing: het ZX81 floppy drive interface, het ZX81 harddisk interface, het ZX81 AT Keyboard interface en de poke kaart. Ik heb ook een speciale print ontworpen en gebouwd die als buffer dient voor de ZX-Team systeembus en ook een geintegreerde poke kaart bevat. Met deze print kunnen de ZX-Prototypes op deze site aangesloten worden op de ZX-Team bus. Ik moet tenslotte nog opmerken dat de ZX-Team interfaces die ik tot nu toe geprobeerd heb allemaal perfekt werken en ook erg gebruiker-vriendelijk zijn omdat de ingebouwde operating system programma's eenvoudig te begrijpen zijn en er gemakkelijk mee te werken is... 

In het  LINKS gedeelte zijn ook links naar enkele wesites van andere ZX-Team leden... 

Click op HOME om naar de hoofdpagina terug te gaan. 
 
 
 

Met vragen kun je me bereiken via email

This homepage kan het best bekeken worden met Netscape               Laatste update 24-01-2000

     Introductiepagina

Alternate Language Select: Deutsch    English