Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Lagt på www.berlingske.dk 1. august 2003 kl. 22:30

Politiet mangler spionage-specialister

 

Af Lars Fogt

Industrispionage bliver sjældent opklaret, fordi politiet ikke har kompetencer og resourcer til sagerne. »Det er desværre, hvad vi ser,« siger Dansk Industri.

Sager om industrispionage ender næsten aldrig for en domsstol, fordi dansk politi mangler specialister til at opklare sagerne. Det almindelige politi har simpelthen ikke kompetencer til at opklare sagerne.

Nye tal fra Videnskabsministeriet viser, at 1,3 pct. af alle virksomheder har været udsat for industrispionage i år 2002. Knap 300 af de 20.500 virksomheder med en omsætning på over ti mio. kr. har altså været udsat for industrispionage. Alligevel kender Rigspolitiet kun til fem danske sager fra de sidste år.

Chefkriminalinspektør Hans Jørgen Bonnichsen fra PET siger:

»PET har ekspertisen, men kan ikke, som tjenestens opgaver er afgrænset i dag, efterforske i sager om ordinær industrispionage. Det vil sige sager, hvor der ikke er tale om, at en fremmed efterretningstjeneste står bag,« siger han.

Ofte bliver sagerne derfor stemplet af det lokale politi som tyveri eller indbrud på trods af, at virksomheder har klare beviser eller stærk mistanke om industrispionage.

Detektiver på job

Det har fået en stribe privatdetektiver med speciale i erhvervsefterforskning til at skyde op.

»Virksomheder som kommer her, har ofte været ved det lokale politi først. Frustreret er virksomhederne gået igen, da politiet ikke har haft ressourcer til at tage sig af sagerne,« siger chefefterforsker Michael Jørgensen fra Raimex International Danmark.

Han kender politiverdenen indefra efter tidligere ansættelse i politiet.

»Virksomhederne beder os opklare sagerne. Når vi herefter laver en anmeldelse med nagelfaste beviser, henlægger politiet ofte sagerne alligevel, fordi de ikke hverken ressourcer eller uddannelse til sager om industrispionage,«

Mister restbevidsthed

Samme opfattelse har kollegaen Ole Worm fra Pi-Consult.

»Vi ser den ene gang efter den anden, at politiet henlægger sagerne om spionage. Mange af de virksomheder, vi har som klienter, føler sig utroligt krænkede over det. De mister deres retsbevidsthed, når politiet ikke kan magte sagerne,« siger Ole Worm.

Han har for tiden to store industrisager liggende hos lokale politistationer, som politiet hele tiden udskyder. Derfor er han nu begyndt at vejlede virksomheder om ikke at inddrage politiet. Det giver kun unødigt besvær.

Mange af kritikpunkterne fra erhvervsdetektiverne opleves også hos Dansk Industri, hvor de for tiden sætter fokus på industrispionage i samarbejde med PET. De hører, at virksomheder frustreret må opgive at politianmelde sager om industrispionage, fordi politiet ikke har kompetence og ressourcer til at opklare sagerne.

»Det er desværre, hvad vi ser,« siger chefkonsulent Marianne Castenskiold fra Dansk Industri. Hun undrer sig over, at Rigspolitiet kun kender fem danske sager om industrispionage på trods af, at talene viser langt flere sager.

»Det bider sig selv i halen. Det er klart, at politiet ikke kender flere sager, når de ikke sætter mere fokus på det. Mange sager har de opgjort som indbrud,« siger Marianne Castenskiold.

Mangler spionenhed

Mens flere andre lande har oprettet specielle politienheder, der skal opklare industrispionage, hører det i Danmark under de enkelte politikredse.

Formanden for Foreningen af politimestre i Danmark, Poul Løhde, Esbjerg Politi, peger på, at industrispionage er næsten umuligt at bevise, som årsag til de meget få sager.

»Det er meget svært at efterforske i og føre bevis i sådanne sager. Fordi vi skal være 100 pct. sikre, før vi indleder en straffesag,« siger Poul Løhde, der dog mener, politiet burde kunne opklare det.

Han mener, at det Nationale Efterforskningscenter burde træde til. Netop fordi, at sagerne går på tværs af politikredse og ofte uden for Danmarks grænser. I det Nationale Efterforskningscenter sidder mange af politiets hårde nysere, der beskæftiger sig med organiseret kriminalitet som kvindehandel, rockerkriminalitet og IT-kriminalitet.

»De har en speciel viden, som vi ude i kredsene kan trække på. Typisk vil man fintune et par af deres ansatte specielt, når vi har sådanne sager og lade dem opklare sagen, sammen med lokale betjente,« siger Poul Løhde.

Afviser opgave

Men i det Nationale Efterforskningscenter mener de, at det overhovedet ikke er deres opgave.

»Industrispionage er ikke en af de kriminalitetsformer, som vi i Rigspolitiet er pålagt til at tage os af,« siger pressechef Søren Kragh-Pedersen fra Rigspolitiet.