Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

ALİVEREN KÖYÜ'NÜN

butflys2.gif (53358 bytes)

TARİHÇESİ

   Yaklaşık 1500 yıllarında  kurulduğu tahmin edilen köyün yerleşik hayatı, göçebe halinde yaşayan yörüklerin yöreye yerleşmesinden sonra başlamıştır. Köyün isminin nereden geldiği, bu ismin köye nasıl verildiği konusunda çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

    * Çevreden geçen yörükler, yörenin imkânlarının insan yaşamına elverişli olduğu kanaatine varmaları üzerine "elverişli bir yer, elverir." anlamına "elveren" denilmiş, bu sözcük söylene söylene "aliveren" şekline dönüşmüştür.

    * Burada yaşayan bir ailenin hiç erkek çocuğu olmuyor, çocukları hep kız oluyormuş. Birgün, bu ailenin bir erkek çocuğu olunca baba,"Hadi gari bunun adını 'ali veren'  demiş. Yani bunun adı ali olsun, demiş. "Ali veren(vereyim) sözcüğü zamanla birleşerek Aliveren şeklinde söylenir olmuş.

    *Köyde doğup büyümüş ve köyün yetiştirdiği öğretmenlerden ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olan Ali-Emine oğlu Hüseyin Say ise köyün adının nereden geldiği konusuna şöyle bir bakış açısı getirmektedir: "Ben babamdan dinlediğime göre(yukarıda anlatılanlara ilave olarak), köyümüz diğer köylere giden yol üzerinde olması dolayısıyla, kervanların da ugrak yeri olduğundan birtakım alışverişler burada yapılırmış. Burada allar(kırmızı kumaşlar) satılırmış, bu sebeple buraya "al veren" denilmiş. Ayrıca, bizim köyümüz, al al kirazlarıyla tanınmış, meşhur olmuş bir köydür. Bu sebeple al kirazlar yetiştiren yer anlamına "al veren" denilmiş ve zamanla "aliveren denilmiştir. Zaten DİE kayıtlarında zaman zaman köyün adı "alveren" şeklinde de yazılmıştır. Bunun yanında komşu köylerin ismiyle bağlantı kurduğumuzda "ali ören" den gelme ihtimali de var. Çünkü "kuzören, darıören(darıveren)" köylerinin isimleriyle biraz benzerlik arz etmektedir.

    KÖYDEKİ SÜLÂLELER:

    Aliveren Köyü'nde bulunan sülâle isimleri şöyledir: Amadallar, Araplar, Bekirler,   Camallar, Çakırlar, Çavuşlar, Çünükler, Deliallar, Deliimamlar, Eyüpler, Gıldırlar, Gocuveller,  Hacılar, Hallalar, Hasanallar,  Keşlerr, Kuşlar, Karabacaklar, Osmanlar, Sarallar, Söbüler,   Türkmenler, Ümmetler, Yörükler,Yuslar .

    Sülâlelerin aldıkları soyadları ise şu şekildedir: Keşler, Karul; Hallâlar, Camallar ve Bekirler, Dağdaş; Çünükler ve Gıldırlar, Onay; Eyüpler, Hacılar, Çakırlar, Garimamlar=Yörükler, Öğmen; Söbüler ve Yuslar, Oymak; Karabacaklar, Çetinkaya; Türkmenler ve Bıdırlar, Türkmen; Delallar, Olcay; Deliimamlar, Bozok; Hasanallar, Akal; Araplar ve Osmanlar, Arman; Amadallar, Çavuşlar ve Sarallar, Say.

flowers.gif (3651 bytes)

homejump.gif (2462 bytes)Ana Sayfa