6.1. Banyolar (Tekneler)
6.1.1. Malzeme ve Kaplama
Tekne malzemelerinin ve/veya kaplamaların çözeltiyi kirletmeyecek özellikte malzemelerden seçilmesi gerekir.
6.1.2. Teknelerin Hacim ve Donanımı
İstenen akım yoğunluğunun sağlanabilmesi ve gerekli proses sıcaklığının sabit tutulaması için için, tekne hacminin uygulanan elektrik miktarına (amperaj) oranı uygun seçilmelidir.
6.2. Elektrolitin Soğutulması
6.2.1. Gerekli Soğutma Gücü
Kullanılan soğutma sistemi kapasitesi, eloksal banyolarının elektriksel açıdan tam yüklenmesi durumunda oluşacak ısıyı yok edebilecek düzeyde olmalıdır. Eloksal işleminde oluşan ısı yaklaşık olarak
0,86 x Amper x (Volt + 3) = Kcal/h
formülüyle hesaplanır. Toplam soğutma kapasitesinin belirlenmesinde çevre şartlarının da dikkate alınması gerekir.
6.2.2. Soğutma Kapasitesinin Ayarlanması
Tetkikçi, soğutma sisteminin madde 6.8.3 ve 6.8.4.'de verilen değerleri sağladığını kontrol eder.
6.3. Elektrolitin Karıştırılması
Banyo sıcaklığının homojenliğinin sağlanması ve anodizasyon sırasında alüminyum yüzeyinde oluşan ısının uzaklaştırılması için banyonun muhakkak çok iyi bir şekilde karıştırılması gerekir.
Bu nedenle, hava ile karıştırma çok önemlidir. Karıştırmanın en az 5 m³/h/m² miktarında hava ile yapılması gerekir. (Ölçüm için rotametre kullanılır). Tavsiye edilen karıştırma havası miktarı banyonun her bir metrekaresi için saatte 12 metreküptür. (12 m³/h/m²)
Homojen karıştırmayı sağlamak için tercihen bir blower’den alınan yüksek
hacimli hava kullanılmalıdır. Kompresörden alınan hava ile karıştırma yapılıyorsa,
tesisat borularının ve hava deliklerinin homojen bir hava çıkışını sağlayacak
şekilde ölçülendirilmesi gerekir. Tetkikçi, banyoların tam yüklenmiş olduğu
durumda iş parçalarının bulunduğu bölgede bölgesel
sıcaklık farklarının 2°C’ı aşmadığını ve madde 6.8.3 ve 6.8.4'de belirlenen
değerler arasında kaldığını kontrol eder. (Açıklamalar başlıklı mavi ek
sayfaya bakınız).
(Ek not: Banyo sıcaklığının istenen değerlerde tutulabilmesi için sadece bir pompa ile sirkülasyon yetmez, hava ile karıştırma gerekir. Karıştırmada önemli olan faktör iş parçalarına yakın bölgede elektrolit sıcaklığının kontrol altında tutulmasıdır. İyi karıştırılmayan banyolarda düşük kaliteli eloksal tabakaları elde edilir.)
6.4. Isıtma
6.4.1. Isıtma Kapasitesi
Isıtılması gerekli olan her banyo teknesinin, belirlenen sıcaklığın sağlanabilmesi için yeterli şekilde ısıtılmasının sağlanması gerekir. Özellikle tespit banyolarında sıcaklığın çalışma sırasında en az 96°C olması şarttır.
6.4.2. Isıtma Kapasitesinin Kontrolü
Tetkikçi, tespit banyosuna bara konulduktan (tam yük)10 dakika sonra çözelti sıcaklığının 96°C olduğunu kontrol eder.
6.5. Akım İletimi
Doğru akım kaynakları (redresörler) ve iletken baralardan oluşan elektrik donanımının, banyoya tam kapasitede yük konulduğunda madde 6.8.5’de belirtilen akım yoğunluğu değerlerini verdiği kontrol edilir.
6.5.1. Voltaj Ayarı
Redresörlerden gelen doğru akımın voltajı en fazla 0,5 Voltluk hassasiyetle ayarlanması gerekir. (Ek not: Voltajın arttırılmasının hızı önemli bir faktör değildir. Ancak, eloksal (anodizasyon) işleminin sonunda voltajın yavaş yavaş düşürülmesi eloksal tabakası çözünmesine neden olacağından sakıncalıdır.)
6.5.2. Ölçüm Cihazları (Redresörler)
Voltmetrede ki her iki çizgi arası, toplam skalanın % 2’si, ampermetrede ise her iki çizgi arası toplam skalanın % 5’i kadar olmalıdır.
Ölçüm cihazları en az yılda iki kez kontrol edilmeli ve bu cihazlar ölçüm hassasiyeti bakımından % 1,5 hassasiyet sınıfında olmalıdır.
Eğer komplike frekans eğrili dalgalara sahip elektrik akımı ile çalışılıyorsa, akım ölçen enstrümanın gerçek ana akımı ölçmesine dikkat edilmelidir (Ek not: Doğru seçilmiş akım yoğunluğu ile çalışmak çok önemlidir. Bu nedenle banyoda kullanılan akımın gerçek değerinin ölçülmesi gerekir.)
6.5.3. Bağlantı Noktaları
Mal askı barası ile banyoya redresörlerden elektrik taşıyan iletken baralar arasındaki gerilim farkı 0,3 Voltu aşmamalıdır. Bağlantı yerlerindeki sıcaklık oda sıcaklığının 30°C yukarısını aşmamalıdır.
6.6. Askılar
6.6.1. Askıların Kesit Alanı
Elektrolite daldırılan alüminyum askıların kesiti en az gereken amper başına 0,2 milimetrekare olmalıdır (0,2 mm²/A). Askı malzemesi olarak direnci daha yüksek olan titanyum kullanıldığında daha büyük kesitlerle çalışılmalıdır.
6.6.2. Mal Askı Bağlantı yerleri (kontaklar)
Eloksal kaplanacak parçalar, askılara, tüm yükün (şarj) her yerinde aynı eloksal kalınlığı elde edilecek şekilde bağlanması gereklidir. Bunun için yeterli sayıda sıkı bağlantı temin edilmelidir. Eloksal banyosonda orta elektrot (katot) bulunmuyor ise ve parçalar birbirlerine çok yakın şekilde bağlanmış ise, bu durumda eloksal kalınlığı homojen olmaz. Kaliteli, homojen eloksal kaplama için eloksal banyosonda orta elektrot (katot) kullanılması önerilir.
6.6.3. Askılama
İş parçaları, kaplama kalınlığı farklılıklarının en düşük düzeyde olacağı şekilde askılanmalıdır. Sıkı veya ara elektrot kullanmaksızın çok sıralı askılama, kaplama kalınlığı farklılıklarını arttırır. Orta katotlu sistemler tavsiye edilir. (Ek not: Askılama, özellikle banyoya çok sayıda parçanın asıldığı durumda çok önemlidir ve eloksal kalitesinde sapmalara neden olabilir. Askılama konusunda iş planlamasının doğru yapılması gerekir.)
6.7. Yıkama
Yıkamanın her işlem kademesinden (ön işlemler, anodizasyon, renklendirme) sonra yapılması gerekir. Her işlem banyosundan sonra, parçalar yıkama banyosuna alınmalıdır.
Bazı işlemlerden sonra çok kademeli yıkama yapılmalıdır. Özellikle eloksal (anodizasyon) işleminden sonra parçalar en az iki kez yıkanmalıdır. Eloksal sonrasında birinci yıkama banyosu asidik karakterde olacağından, eloksallı parçalar bu banyoda 1-2 dakikadan fazla kalmamalıdır.
(Ek not: Eloksal sonrasındaki birinci yıkama banyosu asidiktir. Uzun süre asidik karakterdeki yıkama banyolarında tutulan malzemelerde eloksal tabakasının çözündüğü gözlenir.)
6.8. Eloksal (Anodizasyon)
Bu bölüm, eloksal sonrasında gerek sıcak tespit işlemi gerekse soğuk tespit yapılacak ürünlerin eloksal (anodizasyon) şartlarını kapsar. QUALANOD kalite easlarına uygunluk sağladıkları kanıtlanan başka elektrolit ve işlem şartları da kullanılabilir.
Eloksal üretim şartlarından sapmalar olduğunda, bu sapmaların da kayıtları tetkikçiye gösterilmek üzere tesiste hazır bulundurulacaktır.
6.8.1. Sülfürik Asit Elektroliti
Banyo serbest sülfürik asit konsantrasyonu 200 g/l’yi aşmamalı ve seçilen değer ± 10 g/l hassasiyetle ayarlanabilir olmalıdır.
Al konsantrasyonu en çok 20 g/l olmalı ve tercihen 5-15 g/l aralığında tutulmalıdır.
Banyo klorür konsantrasyonu 100 mg/l’yi aşmamalıdır.
(Ek not: Asit konsantrasyonu sadece yüksek sıcaklıklarda önemli bir faktördür. Yüksek asit konsantrasyonu anodizasyon için gerekli voltajı düşürür (yaklaşık 0,04 V/g/l H2 SO4 ). Ancak, taşınma ile asit kayıpları da artar. Banyolardaki düşük Al konsantrasyonunun yükselmesiyle, anodizasyon için gerekli voltaj ihtiyacı artar (0,2 V/g/l). Anodizasyon (eloksal) çözeltisindeki klorür eloksal tabakalarında deliklenmelere neden olur ve bunun sonucu olarak korozyon direnci azalır.)
6.8.2. Sülfürik Asit + Okzalik Asit Yöntemi
Banyo serbest sülfürik asit konsantrasyonu 200 g/l’yi aşmamalı ve seçilen değer ± 10 g/l hassasiyetle ayarlanabilir olmalıdır.
Okzalik asit konsantrasyonu 7 g/l olmalıdır (10g/l üzerindeki okzalik asit konsantrasyonlarda olumlu veya olumsuz bir etki yoktur)
Al konsantrasyonu en çok 20 g/l olmalı ve tercihen 5-15 g/l aralığında tutulmalıdır.
(Ek not: Okzalik asit sülfürik asit gibi eloksal tabakasını çözmez ve
dolayısıyla asit konsantrasyonunda dikkate alınmamalıdır. 5 g/l Okzalik
asit çok düşük bir konsantrasyondur. Konsantrasyonun arttırılması eloksal
kalitesini arttırır. 15 g/l’den büyük okzalik asit konsantrasyonunun bir
yararı ve fazla sarfiyay maliyetinden başka bir zararı yoktur.)
6.8.3. Sülfürik Asitli Banyoda Sıcaklık
Sıcaklığın banyo şarjının büyüklüğünden etkilenmeden ± 1,5 ºC hassasiyetle ayarlanabilir olması gerekir.
|
|
|
Bina İçinde kullanılacak ürünler |
|
|
Bina dışında kullanılacak ürünler |
|
|
Burada verilen sıcaklık değerleri elektrolitin her yerinde her zaman bulunacak sıcaklık üst sınır değerleridir.
(Ek not: Eloksal kalitesini etkileyen en önemli faktör eloksal çözeltisinin sıcaklığıdır. Eloksal tesislerindeki problemlerin çoğu, sıcaklık ayarlanmasının yapılmaması, karıştırmanın kötü olması ve banyoya çok malzeme asılmasından kaynaklanır. Sıcaklığın çok iyi bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.)
6.8.4. Sülfürik Asit + Okzalik Asit Banyosunda Sıcaklık
Sıcaklığın banyo şarj büyüklüğünden etkilenmeden ± 1,5 ºC hassasiyetle ayarlanabilir olması gerekir. Sıcaklık, bütün kalınlık sınıfları için en çok 24 ºC olmalıdır. Burada verilen sıcaklık değerleri elektrolitin her yerinde her zaman bulunacak sıcaklık üst sınır değerleridir.
6.8.5. Akım Yoğunluğu
Sülfürik asitle yapılan eloksalda (anodik oksidasyon) farklı kalınlık sınıfları için kullanılacak ortalama akım yoğunluğu değerleri şöyledir.
1,2 - 2,0 A/dm² | 5-10 mikron kalınlık sınıfı için |
1,4 - 2,0 A/dm² | 15 mikron kalınlık sınıfı için |
1,5 - 2,0 A/dm² | 20-25 mikron kalınlık sınıfı için |
(Ek not: 20-25 mikron gibi kalın eloksal tabakalarının üretiminde düşük akım yoğunluğu ile çalışılması rizikoludur. İyi kalite için yüksek akım yoğunluğunda çalışıldığında kontakların (bağlantıların) ve banyonun iyi karıştırılmasına dikkat etmek gerekir.)
6.8.6. Elektrotlar (Katotlar)
Katot:Anot yüzey alanı (efektif yüzey) oranı yaklaşık olarak 1:1,5 ile 1:2,5 arasında olmalıdır. Katot olarak alüminyum kullanımı tavsiye edilir. Hesaplamada yan katotların tek yüzeyi, orta katotların çift yüzeyi dikkate alınır. Anot katot mesafesi en az 150 mm. olmalıdır.
(Ek not: Kurşun ile kaplanmış banyolarda kurşun kaplamanın katot olarak kullanılması sonucu katot/anot yüzey alanı oranı çok büyüdüğünden, elde edilen eloksal kalınlığında dengesizlikler görülür. Alüminyum katotlar düşük akım yoğunluğunda çalıştığından, enerji tasarrufu sağlar.)
6.8.7. Eloksal Sonrası Yıkama
Eloksal (anodizasyon) işleminden sonra (elektrik kesildikten sonra) parçaların hemen yıkama banyosuna alınması gerekir. Eloksal işlemi tamamlandıktan sonra parçalar kesinlikle elektriksiz durumdaki eloksal banyosunda tutulmamalıdır.
(Ek not: Eloksal banyosunda elektrik kesildikten sonra, iş parçalarının hemen banyodan çıkarılmaması ve/veya ilk yıkama banyosunda uzun süre tutulması eloksal tabakalarının çözünesine ve böylece kalitesinin bozulmasına neden olan önemli bir faktördür.)
6.9. Daldırma Yöntemiyle Renklendirme (Boyama)
Boya banyosunun pH değeri ve sıcaklığı, boyanın üreticisi tarafından önerilen değerlerde olmalıdır.
6.10. Sıcak Tespit (Hidratasyon)
Sıcak tespit haricinde herhangi bir yöntemle tespit işlemi yapılacak ise, bunların önce QUALANOD Yönetim Kurulu'nca incelenerek bir dizi testlerden geçirilmesi ve onaylanması gerekir.
6.10.1. Sıcak Su İle Tespit İşlemi
Sıcaklık : Banyoya şarjın yüklenmesinden sonra en çok 10 dakikada 96º C’a yükselmelidir. Çözeltide bulunabilecek fosfat, florür ve silikatlar tespit kalitesini olumsuz etkiler.
6.10.2. Kimyasal Katkılı Sıcak Su İle Tespit
Katkı maddelerinin ve çalışma kurallarının yazılı olarak açıklanması ve tetkikçiye gösterilmesi gerekir. Eloksal üreticisi (anodizör) tespit işleminden sonra, eloksal tabakasının madde 2.3.3 ve 2.3.4te belirtilen kriterlere uymasından sorumludur.
6.10.3. Buhar İle Tespit
En az doymuş buhar sıcaklığında yapılmalıdır.
Bu bölümde, tavsiye edilen nikel flurür (nickel fluoride) bazlı soğuk tespit (emprenye) uygulaması için gerekli şartlar, geçmiş yıllarda kazanılmış olan tecrübeler ışığında verilmekte ve en önemli parametreler tanımlanmaktadır.
NOT : Soğuk emprenye/soğuk tespit (kısaca ST olarak gösterilecektir) işlemi, anodik kaplama içine nüfuz eden ve bir kimyasal reaksiyon başlatan kimyasallara dayalıdır. Yani, ST işlemi sadece sıcaklığa değil, aynı zamanda kullanılan kimyasallara ve diğer işlem faktörlerine de bağlıdır. Bu spesifikasyon sadece nikel fluorid bazlı ST işlemlerini kapsar.
Eloksal Koşulları
Diğer tespit işlemlerinde olduğu gibi eloksal işleminin QUALANOD spesifikasyonları madde 6.8’de açıklandığı üzere yapılarak iyi kalite eloksal (anodik oksit) tabakası elde etmek gerekir.
Kalite Kontrol
Soğuk Tespit işlemi yukarıda anlatıldığı şekilde gerçekleştirildiği takdirde (soğuk emprenye sonrası sıcak su işlemi dahil), ürün sanki sıcak tespit işleminden geçmiş parçalar gibi test edilebilir.
En uygun testler EN 12373-4’e göre boya lekesi testi ve ISO 3210’a göre
ağırlık kaybı testidir. Kabul edilebilir değerler madde 2.3.3.1 ve 2.3.3.2’de
belirtilmiştir. Bu aşamada, EN 12373-5’e göre admitans metodunun soğuk
tespitli parçalara uygulanıp uygulanamayacağı henüz belirsizdir.
6.11.1. Soğuk Tespit İşleminin İlk Basamağı : Emprenye
Ürünün Konsantrasyonu :
Nikel iyonları : 1,2 - 2,0 g/l
Serbest fluorid iyonları: 0,5 - 0,8 g/l
Uyarı : Banyo'da bulunabilecek yabancı elementler, soğuk tespit işlemini engelleyebilir ve bu maddelerin müsaade edilen limitleri aşağıdadır :
+ sodyum veya potasyum iyonları : en fazla 300 ppm
+ amonyum iyonları: en fazla 1.500 ppm
sulphate iyonları: en fazla 4.000 ppm
phosphate iyonları: en fazla
5 ppm
alüminyum iyonları: en fazla 250ppm
+ : Bu maddeler banyo bileşimini ayarlamakta kullanılır.
Banyo kirliliğinin etkisi yukarıdaki 5 maddenin birkaçı bir arada bulunduğunda artar ve verilen üst limitlerden daha alt limitlerde bile zayıf tespite neden olabilir.
Banyo sıcaklığı: 25 - 30ºC
pH
: 6 ± 0,5
İşlem zamanı : 0,8 - 1,2 dak./µ
Yıkama
: İşlem sonrası yıkama zorunludur.
Soğuk tespit Kimyasalları:
Kimyasal üreticisi, eloksal üreticisine kimyasal içinde bulunan aktif komponentlerin yüzdesini vermelidir. Kimyasal katı halde (toz) ise çözünmeyen madde % 'sini vermelidir.
Ürünün içinde bulunan çözünmeyen maddeler (örneğin; dehydrated nickel fluoride) eloksallı yüzey üzerinde toz halinde çökeldiğinden, katı (toz) kimyasal içindeki miktarı hiçbir zaman % 3’ü geçmemelidir. Soğuk Tespit banyosunun sürekli filtrasyonu gereklidir.
Banyonun Hazırlanması:
Soğuk Tespit proseslerinde suyun kalitesi önemlidir. Kalsiyum ve alüminyum gibi elementler, florür (fluoride) iyonlarıyla birleşerek çözünmeyen ürünler oluştururlar ve tozlanmaya neden olurlar. Bu nedenle banyoyu hazırlarken demineralize su kullanmak gereklidir. Banyonun karıştırılması genellikle gereklidir ve bulanıklığı engellemek için filtrasyon her zaman şarttır.
Çalışma Parametreleri:
Soğuk Tespit işleminde, çalışma şartları çok önemlidir ve başarılı bir sonuç için yakından izlenmelidir. Aynı zamanda bu parametrelerin kendi aralarında etkileşimli olduklarını da unutmamak gerekir ;
Örneğin ; yüksek florür iyonu konsantrasyonu düşük çalışma sıcaklığı ve/veya daha kısa tespit süresi ve yüksek pH gerektirir. Ayrıca, nikel ve florür arasındaki molar oran, tüketim miktarını etkileyeceğinden çok önemlidir.
Kimyasalların Konsantrasyonu:
Banyoda kontrol edilecek en önemli faktörler nikel ve fluorid konsantrasyonlarıdır. Fazla miktardaki serbest florür iyonları eloksal tabakasını çözebilir, bu nedenle nikel ve florür arasındaki molar oran 1:2 ‘yi geçmemelidir. Bunun anlamı, nikel konsantrasyonu, serbest florür miktarından en az %55 fazla olmalıdır (Nikel miktarı; Florür miktarının 1,55 ile çarpımından küçük olmalıdır)
Nikel iyonları ve serbest florür konsantrasyonları aşağıdaki seviyelerde tutulmalıdır :
Nikel iyonu: 1,2 - 2,0 g/l
Serbest florür (fluoride) : 0,5 - 0,8 g/l
Bazı durumlarda, % 5-10 oranında nikel yerine, kobalt kullanılarak, renklendirilmemiş (beyaz eloksallı, natürel eloksallı) ürünlerde Soğuk Tespit sonrasında görülebilen yeşilimsi renk önlenebilir.
Banyonun serbest fluoriür miktarı ve nikel/florür oranı en az günde 1 kez kontrol edilmelidir. Banyoya kimyasal ilavesi yaptıktan sonra iyice karıştırılmalı ve kimyasallar banyoda tamamen çözündükten sonra kullanılmalıdır.
Nikel florür, zor çözünür. Dlayısıyla çözünmeyen kalıntılar içerebilir. Bu nedenle Soğuk Tespit banyosuna ilavelerin banyonun dışında bir yerde karıştırılarak hazırlanması ve sonra banyoya ilave edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, Soğuk Tespit işleminde, florür nikel’den daha hızlı tüketildiğinden banyo bileşimin kontrol edilmesi için banyoya amonyum florür veya seyreltik (10 %) hidroflorik asit çözeltisi eklenmesi gerekir. (Hidroflorik asit çözeltileri tehlikeli olduklarından, çok dikkatle kullanılmalıdır.)
Toplam florürü konsantrasyonu, güçlü kompleksler içinde bağlı florür miktarını veya süspansiyon içinde hafifçe çözünebilir bileşik içinde bağlı fluorid miktarını gösterir ve bu da banyo içindeki kirliliğin seviyesi hakkında önemli bilgiler verir. Serbest iyonlarla toplam florür seviyesi arasındaki fark büyüdüğünde, serbest florür konsantrasyonunu düşük seviyelerde tutmak yararlı olur.
Kimyasalın üreticisi tarafından banyoların kontrolü için analiz yöntemleri sağlanmalıdır. Genellikle, nikel için EDTA metodu, serbest florür için iyon-duyarlı elektrot kullanan potansiyometrik metod kullanılır. Toplam florür seviyesini tespit için volumetrik (hacimsel) metodlar kullanılabilir.
Soğuk Tespit Banyo Sıcaklığı:
Banyo sıcaklığı 25°-30° arasında tutulmalıdır. Banyo sıcaklığının, Soğuk Tespit işleminin hızı üzerinde büyük etkisi vardır. Çok yüksek sıcaklık, özellikle de serbest fluorid konsantrasyonu yüksek seviyede olduğunda, eloksal tabakasını çözerek tozlu bir yüzeye neden olabilir.
Soğuk Tespit Banyosunun ph değeri
Çözeltinin pH değeri, 6 ± 0.5 seviyelerinde tutulmalıdır. Kural olarak, daha yüksek pH daha iyidir, fakat pH değeri, 6.5’tan fazla olduğunda nikel hidroksitin çökelmesine neden olmaktadır.PH değeri, eleoksal tabakasının gözeneklerinde nikel çökelmesini etkilemekte ve eğer pH değeri 5.5’un altında ise, bu durumda gözeneklerde çökelen nikel iyonu yetersiz kalmaktadır.
Uyarı : Çözeltinin içindeki florür, pH elektrodlarına ve cam membrana zarar verebileceğinden pH ölçümü çok büyük dikkatle yapılmalıdır. Dolayısıyla pH elektrodlarının düzenli aralıklarla kontrol edilmesi önemlidir.
Soğuk Tespit Banyosunda İşlem (Emprenye) Süresi:
Eloksal kalınlığının her mikronu için 0,8 - 1,2 dakikadır.
Soğuk Tespit Sonrası Yıkama :
Soğuk Tespit sonrasında soğuk suyla yıkama yapılmalıdır.
6.11.2. İşlemin İkinci Basamağı
Soğuk tespit işleminin ikinci basamağı, sıcak su banyosunda muameledir. İşlemin ikinci basamağı ya madde 6.10’da anlatıldığı gibi 0.8-1.2 dak/µ süreyle ya da 5-10 g/l nikel sülfat çözeltisinde (NiSO4.7H2O) minimum 60ºC sıcaklıkta 0.8 - 1.2 dak/µ süreyle uygulanır.
Birinci basamak (emprenye) ile ikinci basamak (sıcak su) işlemleri arasında tam bir yıkama kesinlikle şarttır, çünkü fluorid iyonları tespit işlemini engelleyebilir.
(Ek not: Soğuk Tespit işleminin ikinci aşamasında, emprenye edilmiş parçalar yüksek neme tabi tutulurlar. Bunun en hızlı ve kolay yolu, emprenye edilmiş parçaların, sıcak su ile muamele edilmesidir. Sıcak sulu işlem işin yapılmasını ve kontrolünü kolaylaştırır ve ST işleminin zorunlu tamamlayıcısıdır.Soğuk Tespit banyosunda elde edilen emprenye edilmiş eloksal tabakası, özellikle de ılık ve kuru ortamlarda sıcak tespit işlemi görmüş eloksal tabakalarına göre çatlamaya daha çok yatkındır. Bu problem, emprenye sonrasındaki sıcak su muamelesi ile büyük oranda azalmaktadır.)
6.12. Depolama
Alüminyum malzemelerin eloksal işeminden önce ve sonra eloksal işleminin yapıldığı yer dışında depolanması gerekir. Ayrıca parçaların kirlenmeden ve kondansasyondan ((nem) korunması gerekir. Eloksal işlemi tamamlanmış parçaların kalınlık sınıfına göre hemen işaretlenmesi (etiketlenmesi) gerekir.
(Not: Geri gitmek için Browser (Tarayıcı) programınızın Geri (Back) butonunu kullanınınız.)
Devam | Bölüm 5 | Bölüm 7 | Fihrist | Alüminyum Anasayfası