Kvällsposten, 23 januari 1998, Bo Lundin
En dröm dog med Titanic
1 523 människor dog i det iskalla Atlantvattnet natten till den 15 april 1912 när M.S.Titanic gick på isberget och sjönk. Men Titanic hade inte blivit den symbol det arma fartyget har blivit, om det inte också varit en dröm som dog den där natten.
Den drömmen handlade om teknikens triumf, om människans förmåga att behärska naturen och kanhända - jämför Mikael Wiehes klassiska visa - också till en del om medmänsklighet: 60 procent av förstaklasspassagerarna överlevde katastrofen, men bara 25 procent av tredjeklasspassagerarna. Det går en slingrande, men tydlig linje ända från den 15 april 1912 fram till debaclet med tunneln under Hallandsåsen: den natten lärde vi oss att inte längre lita på vetenskapsmännens och experternas tvärsäkra utsagor och vi har aldrig riktigt vågat göra det sen dess.
Stjärnspäckad film
Titanic är ständigt aktuell, just nu ännu mera så genom den stjärnspäckade och mångmiljondyra katastroffilm som hade världspremiär den 18 december 1997 och ännu går runt om i världen. Hemsidan med reklam för och fakta om filmen finns på
www.titanicmovie.com
Där kan man också ladda hem såväl en låsbar skrivbordsdagbok till datorn(både pc och mac) som skärmsläckare och skrivbordsbilder med motiv från filmen.
Plus förstås intervjuer med skådespelarna och regissören/manusförfattaren James Cameron. En skojig detalj är att det då och då dyker upp små faktanotiser längst ner på skärmen, när man besöker sajten: visste ni t.ex. att utkiken på Titanic - han som skulle ha varnat för isberget - inte var utrustad med kikare!
Lista på personer
Men fiction är en sak och verklighet en annan. Gå till den mest välutrustade Titanic-sajt jag vet, Jim Sadurs enormt innehållsrika samling på
http://www.intercall.net/~jsadur/titanic/index.htm
för att bland mycket annat få veta hur det hänger ihop med det ena och det andra. Där finns en s.k. FAQ-lista, d.v.s. en lista med Frequently Asked Questions just om filmmanusets personer och händelser och deras eventuella motsvarighet i verkligheten från april 1912.
Att First Officer Murdoch begick självmord med en pistol är således inte fullt belagt i källorna - men visst fanns det en splitter ny Renault i lastrummet, precis som i filmen. Dess medimporterade chaufför dog, men ägaren, en Mr Carter lyckades få plats i livbåt "C", en av de sista som sattes i sjön. Han stämde sedemera rederiet för förlusten (av bilen, inte chauffören) och krävde 5 000 dollar i skadestånd.
Länkar och siffror
Jim Sadurs sajt innehåller också en kronologi över händelserna kring Titanic, en passagerar- och besättningslista (med asterisker för de räddade), en rejäl biografi, en oerhört detaljerad lista med fakta och siffror kring fartyget och - förstås - en länklista åt andra håll.
Den senare känns som en halv mil lång och omfattar förutom förstås andra Titanic-sajter också t.ex. James Camerons manuskript till den nya filmen, adressen till Titanic Historic Society och andra expertsällskap och alla möjliga slags recensioner av filmen. En skojig detalj i myllret är adressen
http://www.execpc.com/~reva/html3h.htmsom leder till sidan "Hollywood and the Titanic" och går igenom de många filmerna om fartyget från den första stumfilmen från 1912 ända fram till - och förbi - Camerons nya storverk.
Den som för död och pina inte vill läsa engelska(vilket dock är nästintill en nödvändighet på nätet) kan kasta en blick på
http://home.sol.no/~varsi/titanic/index.htmdär normannen Steinar D Varsi ger sin version av historien på klingande bokmål. (Där finns bilder på hans fru och barn också, för den som eventuellt är intresserad).
En svensk hemsida med mycket text finns på http://www.algonet.se/~fam_k/titanic.htm
och den som för att komma i stämning inför "Titanic-surfandet" vill nynna Mikael Wiehes utmärkta "Andraklasspassagerarens sång" hittar den bl.a på
http://home1.swipnet.se/~w-16933/songs/sving.htm där det också finns en lång rad andra svenska vis- och schlagertexter.
Email: ms_titanic@hotmail.com