TAHA KİMYA SAN.TİC.LTD.ŞTİ
BENTONİTE NEDİR ? & KÜMES HAYVANCILIĞINDAKİ YERİ NEDİR ?
Bentonite Sodyum veya Calsium içeren yada Sodyum ihtiva edilmiş Calsium bileşikli bir çeşit Kil’dir. Bentonite kesinlikle bir Zeolit değildir. Nem ve koku emme oranları kıyaslanmayacak kadar farklıdır. Bentonite Zeolite oranla en az 3 kat daha etkili olup yurdumuzun ender bölgelerinde çıkarılmaktadır.Bentonite kimyasal maddelerle zenginleştirilerek nem oranı azaltıldığında adeta mucize bir maden elde edilmektedir. Bunu çok daha önce farkına varan gelişmiş Avrupa ülkeleri çok bir taleple Türkiye’den ithal etmek zorunda kalmıştır. Ancak Türkiye de yeterince tanıtılmadığından pek revaç da olmayıp,yeterince değeri bilinmemekdedir. Ancak her geçen gün kullanan sayısındaki büyük artışla,verimini gören diğer üreticiler Bentonitenin gerçek değerini vermekdedir.
Bu ürünü bu kadar önemli kılan bazı özellikleri ve kullanım alanlarını tanıyalım. Hayvancılık- Gıda- Elektronik-Deterjan-Deri ve İlaç vb..gibi branşlarda nem,pas ve korozyon tehlikesine karşı kesin çözüm olarak sunulan Bentonite dünyada çok az yerde çıkmasına rağmen bütün ülkelerde yaygın olarak kullanılmak mecburiyeti doğmuştur.
KÜMES HAYVANCILIĞINDAKİ YERİ:Özellikle Marmara ve Ege Bölgesinde son derece gelişmiş olan bu sektörde biliyoruz ki,en son çağdaş yöntemlerle Piliç yetiştiriciliği yapılmakdadır. Kümeslerde ve hayvanlarda etkileri tartışılmayacak kadar çok olan Bentonite veteriner hekimlerince de kabul görmesine rağmen kullanımı yaygın değildir. Bunun başlıca nedeni 1) maliyet 2 )Zeolite ile karıştırılması ve Zeolitin bıraktığı kötü imaj. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi Bentonite asla bir Zeolit değildir. Bentonite kullanmanın, bir maliyeti varmış gibi görünmesine karşın,bire bir hesaplandığında bırakın maliyet artışını üreticiye %20 kar sağladığı ispatlanmıştır.
YAKIT MASRAFLARININ DÜŞMESİ
ÖLÜM ORANLARININ AZALMASI
ET VE BESİN OLARAK VERİMİN ARTMASI
KÜMESLERDEKİ ÇAMURLAŞMANIN KALKMASI
KÖTÜ KOKULARDAN ARINMASI
KÜMES SAĞLIĞI VE TEMİZLEME GİDERLERİN DÜŞMESİ Ispatlanmış özeliklerinden bazıları dır.
Yani m² ye 2,5 kg tabana yayılarak kullanıldığında kümes içerisinde oluşan amonyak gazı ve diğer istenmeyen koku ve sıvı dışkıyı emerek rahat huzurlu bir ortam sağlanmış olur.
Hayvanların bunu yemesi veya yeminin içerisine % 2 oranında karıştırılması sonucu ise vücutlarındaki Toksin denilen zehirli maddeleri emer ve ölüm oranlarını azaltır. Ayrıca sindirim sistemini yavaşlatması nedeniyle alınan tüm vitaminlerin vücutta değerlendirileceğinden et oranlarında belirli bir artış görülecektir. Sindirim sistemindeki sıvıyı emdiğinden dışkısı katılaşacağı için kümeslerin içerisindeki istenmeyen çamurlaşmayı ve kokuyu azaltarak temiz bir kümes sağlanmış olur.
Böyle temiz ve huzurlu bir kümeste hava sirkülâsyonuna da pek fazla ihtiyaç olmayacağından soğuma azalacak ve yakıt giderleri şartlara da bağlı olarak en az yarı yarıya düşecektir.
Alta kullanılan çeltik,talaş gibi dolgu malzemesinin yarı yarıya azaltarak bu malzeme kullanıldığında tüm zorunlu giderleriniz yarı yarıya düşecek ve kümes içi masraflarınız %30 lara varan oranlarda azalacaktır.
Göreceksiniz ki ;45 günde yaklaşık 2 kg bulan bir Tavuk,Bentonite kullanılan kümeslerde 38 günde aynı kiloya ulaşacaktır.
Halen bir çok gelişmeleri Avrupa ülkelerinden takip eden biz üreticiler,artık gelişmeleri dış ülkelerde arama yerine kendi, öz kaynaklarımızda aramalıyız . Başkaların bizleri örnek almasını sağlamamız gerektiğini anlamak ve uygulamaya koymak verilecek en doğru karar olacaktır.
Bırakın başkaları bizleri örnek alsın....
SAYGILARIMIZLA
Email: ercanme@atlas.net.tr