Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Hva er golf?

Golf er hovedsaklig en uteaktivitet som passer for alt fra barn til besteforeldre. Det unike med golf er at man kan spille sammen uansett ferdighetsnivå og alder. Kort fortalt går spillet ut på å putte ballen i hullet på færrest mulig slag. Golf er en sosial sport og kan brukes som selskapsport, konkurranseidrett eller som familieaktivitet.

Tilbake til hovedside

Golf - en idrett for alle

 

Klikk på bildet for å laste ned en større versjon...
Klikk på bildet for å laste ned en større versjon...
 
Lenge het det: «Golf er en snobbesport». Det var kanskje riktig, men i dag er det annerledes. Golf passer for de aller fleste. Norges Golfforbund ble stiftet i mai 1948. Den gang var det sju klubber i landet og under 4000 golfspillere.

I dag har vi passert 100.000 medlemskap og mellom 12.000 og 15.000 nye begynner å spille golf hvert år. På de nærmere 120 golfbanene vi har her i landet finner du spillere i alle aldre. Man kan begynne i 6-års alderen, og holde på så lenge en har lyst. Du finner spillere godt opp i 80-årene som fremdeles spiller golf. Mange av dem som begynner med golf, kanskje etter å ha sluttet med annen idrett, spør seg: - Hvorfor begynte jeg ikke med golf tidligere?

Det fine med golf er at det aldri er for sent å begynne.

En idrett for hele familien
Ettersom golf passer for de aller fleste, menn og kvinner, gamle og unge, små og store, sterke og svake (man bruker ikke bare muskelstyrke når man slår ballen, det kreves teknikk også), får man automatisk en annen fordel:
- Golf som familieidrett!
Selvfølgelig finnes det andre idrettsgrener som hele familien kan holde på med; tennis, seiling, orientering osv., men golfen har den fordelen at det kan skje med familien samlet. Far, mor og barn kan gå ut og spille en runde golf og trene eller konkurrere og hele tiden være sammen. Barnas fremskritt oppmuntrer gjerne foreldrene og omvendt

Alle kan spille mot alle
Det som gjør golfspillet så spesielt, er handicapreglene. Man trenger ikke å være like gode for å spille mot hverandre. Golfreglene er slik utformet at alle kan konkurrere sammen. Som nybegynner kan du gjerne vinne over norgesmesteren. Alle som vil får etter nybegynnerstadiet et «handicap». Dette forholdstallet utjevner forskjellen i spillestyrke, og legger dermed mye til rette for en jevn match på banen. Men husk - du er ikke nødt til å konkurrere på golfbanen. Ha glede av ditt spill som hobbygolfer eller som elitespiller.

Frisk luft og mosjon
Det aller beste ved golfspillet er kanskje den fine mosjonen du får ved å spille en golfrunde. Gjør gjerne golfspillet til en fast rutine slik at du kommer deg opp fra stillesittende arbeid og ut i naturen og frisk luft. Går man inn for å spille en normal golfrunde på 18 hull - blir det en fottur på nærmere 10 kilometer. Det er kondisjonsbringende rekreasjon å spille sin golfrunde hull etter hull.

Avvekslingen i naturen og banens beliggenhet gjør golfturen allsidig og spennende. Man kan kort og godt glemme tid og sted når man konsentrerer seg om spillet og mulighetene for å få til så gode slag som mulig med den «lille hvite» golfballen.

Verken dyrt eller snobbete
To argumenter som gjerne blir brukt når det snakkes om golf er at det er dyrt og at det er en snobbesport. Ingen av delene er riktig. Selvfølgelig koster det noe å begynne med golf. Man skal betale medlemskontingent til klubben, kanskje innmeldingsavgift også, det skal kjøpes utstyr, og noen timer hos en trener er en god investering for å komme godt i gang med spillet. Legger man sammen disse beløpene blir det selvfølgelig en del penger. Men husk da på at køllene varer i mange år hvis de behandles fornuftig, og det er ikke nødvendig å starte med et fullt sett.

Innmeldingsavgiften til klubben er en engangsutgift. Jo mer du spiller, jo billigere blir det. Be en tennisspiller, bowler, seiler eller slalåmkjører om å regne ut sine kostnader per time gjennom sesongen, og du finner raskt ut at golfspilleren slipper billigere unna. Noen golfklubber har dessuten et spesielt tilbud, en innmeldingspakke hvor nybegynnere, særlig ungdom, kan få teste sporten og sin egen interesse uten at man betaler fulle avgifter. Så før du slår vekk tanken om golf fordi du tror det er dyrt, undersøk hva det virkelig koster!

Så var det stempelet «snobbesport». Vi innrømmer at det kanskje stemte for noen år tilbake. Men med det tilsig av ungdom som vi i dag opplever i norsk golf, samt de mange banene over det ganske land som etter hvert er tatt i bruk, er snobbetiden forhåpentligvis borte.

Utstyr - nytt eller brukt?
For å spille en 18 hulls golfrunde på færrest mulig slag, kreves det mer enn en kølle. I følge reglene er det tillatt med 14 køller i bagen. Man kan godt klare seg med færre køller og man blir nødvendigvis ikke en bedre spiller av å investere i et komplett sett med 14 nye køller. For en nybegynner er det lettere å spille med færre køller, for eksempel et halvt sett. I begynnelsen er jern-køllene 5, 7 og 9 de viktigste køllene sammen med en putter. Det mest hensiktsmessige for en nybegynner kan være å kjøpe brukt.

Golf er enkelt, men krevende
Det er lett å forstå hva golf går ut på: Ved hjelp av køller skal du slå ballen fra et utslagssted til et hull i bakken lenger fremme på færrest mulig slag. Avstanden på hvert hull kan være fra under 100 meter til mer enn 500 meter. Det gjelder å bruke så få slag som mulig. En bane har vanligvis 18 hull, men det finnes også både 9-hulls og 6-hulls baner i Norge

Utslagsstedet på hvert hull kalles også tee. Der er det lov å legge ballen på en peg, en liten trepinne som gjør at ballen ligger litt over bakken og er lettere å treffe. Etter utslaget må du slå ballen fra der den ligger på bakken, og det er normalt ikke lov å flytte den. På veien fram mot hullet er det kortklippet gress som heter fairway. Utenfor fairway, der hvor gresset ikke er fullt så kortklippet, kalles rough. Når du kommer nesten frem til hullet, som er markert med et flagg, er det enda kortere gress. Området kalles green.

På veien fra tee til green er det gjerne laget spesielle hindringer. Det kan være vann eller grøfter, små koller og hauger, eller det som mange synes er det aller vanskeligste - en bunker eller flere - som er groper fylt med sand.

Selv om hvert eneste golfhull er helt forskjellig fra alle andre golfhull på alle andre golfbaner, lages de etter bestemte regler. Vi snakker om par 3, par 4 og par 5 hull. En god spiller bør da bruke henholdsvis tre, fire og fem slag på å få ballen i hullet.

Når du først er medlem av en golfklubb og har tatt Grønt Kort, kan du spille på mange golfbaner i hele verden mot å betale en avgift som heter greenfee til den klubben du vil spille på. De fleste klubber krever imidlertid at du skal ha et visst ferdighetsnivå (handicap) før du får lov å
gjestespille.

Grønt Kort



 Copyright© Norges Golfforbund


Powered by WiP