I L I P I N A R HOYUK
IZNIK GOLUnun batısında, ORHANGAZI ilcesinde yer alan ILIPINAR HOYUK arkeologlar tarafından 1987 den itibaren kazılmaktadır. Tarihin derinliklerinde bir cok ciftci soyu burada yasamıslardır. Bu ciftciler BATI ANADOLU’nun ilk halklarını olusturmaktadır.
En eski yerlesim izleri ,uzeri camurlarla sıvalı dallardan yapılmıs kucuk kulube kalıntıları ,neolitik cağa kadar gitmektedir. Yaklasık 8.000 yıl oncesi (olcumlemesiz 7.000 yıl)...
Hoyukten toplanan hayvan kemikleri ve komurlesmis tohumların yansıttığına gore ciftciler bu devrede koyun keci ,okuz ve domuz ile cesitli turden tahıllar ve baklagilleri yetistiriyorlardı. Ev esyalarına ait mutfak kaplarını pismis topraktan ,coğu kez cizi bezemeli hatlar ve baska sekillerle suslemeli kaplar ve taslar olusturmaktadır. Aletler ; kemikten (iğneler, bizler, kasıklar) geyik boynuzundan (keskiler , bıcak sapları) yapıldığı gibi cakmaktasından, doğal camdan (bıcaklar, kazıyıcılar ) ve diğer taslardan (baltalar) da yontulmuslardır.Pismis topraktan insan ve hayvan betimlemeleri de yapı katlarında bulunmuslardır.
Kazının amacı, bu devirde anadolu ve balkanlardaki ciftciler arasındaki bağlantılar hakkında bilgi toplamaktır. Bu amac, Avrupadaki ilk tarım uygulamalarının buraya Anadolu'dan geldiği varsayımı ile bağlantılı olarak değerlendirilmelidir.
5 m. Yukseklik ve 20.000 m2 genisliğindeki ILIPINAR HOYUK ilk ciftcilerin gelmesiyle beraber ,yaklasık 1.000 yıl surekli iskan edilmistir.
Gec devirlerde hoyuk, coğu kez olu gomme alanı olarak kullanılmıstır. En eski mezarlık gec kalkolitik cağa (M.O 3.200) aittir ve bu mezarlardaki kisilere ait bakırdan kamalar,baltalar, hancerler ve beraberlerindeki bezemeli kaplarla beraber nitelenmektedir.
Bizans devrine ait bir cok mezar da (MS 6-7 yy) kazılmıstır.
ILIPINAR 'da Roma devrine ait kalıntılar da bulunmaktadır.
Kazı ekibi HOLLANDALI, TURK ve diğer ulke talebelerinden olusan arkeologlar ve cesitli dallardaki uzmanlardan olusmaktadır.Leiden, Groningen, Ankara ve İzmir Universiteleriyle isbirliği surmektedir.
Projenin bası ISTANBUL TARIH VE ARKEOLOJI ENSTITUSU’nden DR. JACCOB ROODENBERG dir. Kazının giderleri Hollanda Bilimsel Arastırma Organizasyonu , İstanbul’daki Hollanda Enstitusu ve N.O.O.T adlı kurulusca karsılanmaktadır. İznik Arkeoloji Muzesinde gorulen tum eserler gec kalkolitik cağ MEZARLARINA aittir. Oluler kısık bir sekilde (hocker) sağ veya sol yanlarına yatmaktadır. Bazı gomut cukurlarında 2 olu , bazen sırt sırta bazen yuz yuze donuk olarak bulunmuslardır. Kisilerin esyaları olan bakırdan yapılmıs baltalar ,bıcaklar, hancerler , kaplarla beraber bu mezarlara bırakılmıslardır.
Yukarıdaki bilgi Subat 1997 / İznik Arkeoloji Muzesi’nden derlenmistir.
|