Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ton´s Homepage

Reisverslag Argentinië en Chili, mei 1998 deel 4

 

 

Vervolg vrijdag 15 mei 1998

Hier hebben ze trouwens twee reservewielen in hun auto´s liggen. Tegen vijf uur bereiken we Puerto Natales en drogen we onze spullen in het pension. We lopen dan even door het stadje en tegen 19 uur is het weer tijd voor een kleine siësta. We gaan dan ´s avonds eten in restaurant La Burbaja, waar we zalm met ham/kaas, tomaat en worst bestellen met puree, en een biefstuk met friet, een grote schaal rauwkost, citroenlimonade en een groot glas bier van de tap (CHOP). Het diner kostte ons 26 $. We kijken dan wat TV en tegen elf uur lopen we weer terug naar het pension, waar we ons nestelen in de gastenruimte. We bekijken hier de film Striptease, met Demi Moore en Burt Reynolds, en kunnen dan tevens ons verslag weer eens wat bijwerken. Om half een zitten we er nog, en morgen slapen we lekker uit, kopen wat postzegels en ansichtkaarten en verder zien we wel. We gaan nu slapen en morgen lekker laat weer op.

 

 

Zaterdag 16 mei 1998

 

We worden door Sylvia, onze hospita, geroepen door het open bovenlicht, dat het ontbijt klaar is. We hebben vandaag een rustig dagje voor de boeg en we gaan nu eerst ontbijten. Koffie, thee, toast en jam waarna we eerst nog gaan douchen voor we het dorpje weer ingaan. We gaan eerst naar het postkantoor voor postzegels. Hier tref ik de man van gisteravond weer. Hij liet zijn plakboek zien met een elftalfoto van PSV uit de tijd van Vanenburg en Kalusha. Ik mag zijn plakboek bekijken, van Basten, Gullit, Holland in 1988 enz. Hij geeft mij een sticker van Colo Colo, een voetbalclub uit Santiago de Chile. Ik zal hem wel wat terugsturen, maar een voetbalshirt van PSV is me wel te veel geld, een paar tijdschriften en een mini-dress moet toch wel kunnen. We lopen nu naar het kantoortje van Mily Tours, waar Regine voor 40 $ aan Traveller Cheques inwisselt voor Chileense peso. We kopen wat kaarten en dan komt Cecilia binnen, die de tour voor ons heeft geregeld en haar vriend Rodrigo gisteren met ons op pad heeft gestuurd. Ik geef haar enkele muntjes uit Nederland, en dan komt de gids van 2 jaar terug binnengelopen. We praten wat en ik krijg een sticker van het reisbureau en enkele foto´s van hem. We gaan daarna naar de supermarkt om onze broodjes en vlees in te slaan als lunchpakket voor de busreis, terug naar Rio Gallegos. Dan naar de andere supermarkt voor wat flesjes bier en we besluiten om gebak te kopen en het samen met Sylvia en Monica op te eten, als dank voor hun gastvrijheid.

uitzicht_baai_puerto_natales_vanuit_kamer

koffie_met_sylvia_en_monica

Ze vinden het prachtig en zodoende komen we alles over hen te weten.
Sylvia is de eigenaresse van het hospedaje, ze is vijftig jaar en ze heeft drie kinderen. Een zoon van 33 jaar en twee dochters van 31 en 30 jaar. Op haar 14e jaar was Sylvia al getrouwd en een dochter van haar woont nu in Rio Gallegos, Argentinië. Monica is de vaste medewerkster van het hospedaje en ze is 38 jaar oud en woont nog steeds met haar zusters thuis. We babbelen wat af, en Sylvia trakteert ons op een diner met vis, voor vanavond. We schrijven nu onze kaarten en gaan ze dan posten en lopen even langs het water. Het wordt wederom slecht weer, dus brengen we de rest van de middag mooi samen door met Sylvia en Monica, al kon ik het weer niet laten om me aan de gebruiken van het land aan te passen. Dat wil zeggen, een verlate siësta tot zeven uur. De maaltijd bestaat uit een heerlijk vissoepje vooraf, gebakken vis met rijst en verwarmde platte broodjes, en een lekker puddinkje toe. Ook nog een grote karaf met aanmaaklimonade en zo hebben we een heerlijk diner achter de rug. We blijven babbelen en kijken wat televisie. Tegen negen uur wordt het verslag weer bijgewerkt en daarna kijken we samen hoe het verder moet in San Carlos de Bariloche.

 

 

Zondag 17 mei 1998

 

We staan om 8 uur op, dan douchen en scheren, en dan aan het ontbijt. Na het ontbijt smeren we onze lunchbroodjes en tegen 10 uur nemen we afscheid van Sylvia. Daarvoor ben ik nog even naar het water gelopen, maar de Puerto Eden van de rederij Navimag is nog niet gearriveerd, zeker slecht weer gehad onderweg. Ik zie dat de wegwerkers zelfs op zondag moeten werken, ik bedank hen nog voor de mate en dan gaan we richting Buses Fernandez. We komen daar aan, en volgens de ervaren wereldreizigster moet ze een visumformulier hebben, maar dat hebben wij echter niet nodig, verklaart de man achter de balie. Toch wordt er doorgevraagd, maar we krijgen geen visum. Dan stappen we de bus in, maar ik moet er weer uit om onze bagage in de bus te laden, dus neem ik de rugzakken weer aan en we leggen ze achter in de bus.

ton_vlakbij_waterval_rio_grande

uitzicht_lago_grey_parquenacional_torresdelpaine

Dan zien we dat de Chilenen visa formulieren krijgen dus Regine er weer uit en ze krijgt het toch voor elkaar om 2 formulieren te ritselen. Complimenten voor de vasthoudendheid, want je weet het maar nooit. Even na elf uur vertrekken we richting Rio Gallegos. Na een uur komen we bij de grensplaats Casas Viejas aan, waar de Chileense douane ons visa formulier inneemt en tevens een stempel plaatst in ons paspoort. Dan rijden we een dikke 10 minuten door niemandsland en arriveren we bij de Argentijnse douane. Alle bagage moet nu mee, eerst een oud vrouwtje, en dan gebaart de douane dat wij moeten komen. Hij hoeft geen naam op te lezen, want we zijn de enigste buitenlanders in de bus, blond, blauwe ogen en twee tot drie koppen groter dan de rest. We komen uit de USA, maar dat wordt terstond door ons gecorrigeerd en de douane zet het goede land van herkomst neer. Regine, onze wereldreizigster, vraagt nog maar eens naar de visa, maar het hoeft dus echt niet. Zo zitten we nu weer in Argentinië, waar we de rest van de vakantie ook zullen blijven. We rijden nog steeds over de onverharde weg naar Rio Gallegos, de ruiten van onze bus lekken als de pest, en zijn bovendien erg smerig. We hebben ze samen bij de douane nog even schoongemaakt, doordat ik Regine optilde zodat ze met papieren zakdoekjes de ruiten nog enigszins kon reinigen. Dan gaan we de pampa weer in, en na 3 dagen regen in Chili regent het nu ook bij binnenkomst in Argentinië. Maar goed, hopelijk zoeken we in San Carlos de Bariloche het betere weer op. We kaarten wat in de bus, en twee Chileense kinderen, Stefania en Fransisco (11 en 8 jaar oud) doen ook mee. Dan stopt de bus, want hij heeft problemen bij de achteras, en wel met de luchtdruk aldaar en ook dat wordt na een tijdje weer opgelost of hij rijdt gewoon door of er niets aan de hand is. Ook de moeder van de twee kinderen kaart nog even met ons mee. Dan stoppen we met kaarten en gaan lunchen en dan dommelen we samen in. Op tijd worden we weer wakker, want de lichtjes van onze aankomststad Rio Gallegos komen in zicht. We laten ons door de chauffeur op het vliegveld afzetten en hopen dat we vannacht door kunnen vliegen naar San Carlos de Bariloche. Nee, dat kan niet volgens de man achter de balie van Aerolineas Argentinas, maar wel vertrekt Kaiken morgen om twee uur naar Bariloche, en volgens een agent van de Police Aero Nautique vliegen ze om acht uur in de morgen al aan. We mogen de nacht op het vliegveld doorbrengen en we proberen wat te slapen maar het is binnen toch te heet voor mij. Eerst gaat er om 20.55 uur nog een vlucht van Aerolineas Argentinas direct naar Buenos Aires, en die is vol. Ook om 3.00 uur in de nacht vertrekt er nog eentje naar Buenos Aires, met een tussenstop in Commodore Rivadavia. Tussen de twee vluchten door, proberen we wat te rusten en praten nog wat met de jonge agent van de PAN. We kunnen nog een slaapje pikken voor het zeven uur is.

 

 

Maandag 18 mei 1998

Om halfzeven word ik wakker, Regine is al een tijdje wakker vanwege de kou. Ze hebben, gelukkig voor mij, de hete luchtverwarming afgezet na de laatste vlucht van die nacht. Vandaar dat ik ondanks de oncomfortabele slaapplaats toch zo goed heb kunnen slapen. We blijven tot acht uur zitten, maar er verschijnt geen personeel van Kaiken achter de balie, dus dan zal de vlucht wel vanmiddag zijn maar dat wachten we dus niet meer af. We nemen een taxi naar de stad, en we worden eerst afgezet door de behulpzame taxichauffeur bij Super Quick, waar we eerst een ontbijtje nuttigen, bestaande uit koffie, thee en 3 zoete croissants. Dan lopen we te voet naar reisbureau Tur Aiken, een vertegenwoordiger van Kaiken Lineas Areas. Pas om halftien gaat het reisbureau open, dat is nog maar een half uurtje wachten maar dat duurt toch lang als je niet zeker weet of er ook iemand komt. Doch om kwart voor tien zijn we twee vliegtickets rijker en 352 $ armer. Zo, gelukkig krijgt dit verhaal nog een vervolg en we besluiten om naar de supermarkt te gaan. We gaan daar oa. brood, kaas en appels kopen. Het regent nog steeds in Rio Gallegos, maar we lopen toch even naar de oceaan. Als we daar echter aankomen zien we niet veel, door de flinke mist, maar we zien toch wel dat er hier een flink getij heerst dat varieert van 9 meter tot + 14,50 meter. Een cafeetje of iets dergelijks is in de verste verte niet te bekennen, dus tegen halftwaalf staan we met behulp van een taxi weer op het vliegveld. We wachten daar onze vlucht af en maken kennis met een Duits meisje, Andrea Madjer uit Gottingen. Ze heeft een heel jaar onbetaald verlof opgenomen en zit nu 3 maanden in Buenos Aires en is nu halverwege haar vakantie. Vanuit Beunos Aires onderneemt ze de nodige trips en verder is ze vooral in de hoofdstad om de taal en de tango te leren. Na een uur vertraging vliegen we om 15.45 uur weg uit Rio Gallegos en landen een flinke tijd later ietwat schommelend op het vliegveld van Comodore Rivadavia. Onderweg valt er tijdens de vlucht niet veel te zien want we vliegen voornamelijk over de oceaan en af en toe vlak langs de kust. Het weer is wat onstuimig als we landden en we moeten na het landen toch flink remmen. Er stappen een paar mensen uit en een enkeling komt er weer bij. Op het vliegveld van Comodore Rivadavia blijven we een half uurtje staan, waarna we weer opstijgen in de richting van Mendoza. Wij stappen er echter al in San Carlos de Bariloche uit. De stewardess is knap, een schatje, maar echt de onnozelheid straalt ervan af. Ze doet echt goed haar best, maar krijgt de deur niet dicht, telt met haar vingers, vergeet de bestellingen, zelfs mensen uit het vliegtuig geven aanwijzingen hoe het moet. Ik heb toch wel medelijden met haar. Het weer verbetert en de bewolking is nu ook een stuk verminderd. De man op de voorste stoel is ook een piloot, want hij geeft dus de nodige aanwijzingen aan de stewardess en assisteerde bij de landing. Hij ging toen de cabine in en nam plaats achter de twee piloten. We hebben een uur vertraging en rond half 8 landden we op de plaats van de bestemming. De jongere piloot heeft nu het commando en de landing is toch een stukje minder dan de vorige keer. We landden eerst op het rechterachterwiel en dan pas de rest, en weer volgt er een abrupt afremmen. We hebben ons volgende reisdoel bereikt en wachten nu nog op onze rugzakken. Dan gaan we met een bus (3$ p.p.) naar het centrum van de stad, waar de chauffeur ons vlak bij het toeristeninformatiepunt afzet. Hier krijgen we informatie over de diverse excursies en bellen ze voor ons een hosteria ( Guemus, een tweesterren pension) op. Een tweepersoons kamer kost 25$ en voor Andrea kost een eenpersoons kamer 15$. Ze vertellen dat de eigenaar ons op komt halen en zodoende rijden we met de man in een Peugeot richting hosteria. Onderweg ging hij nog even tanken en we rijden de steile wegen in de stad op en zijn snel op onze plaats van bestemming. We gaan naar binnen, passeren de receptie en komen dan via een natuurstenen trap bij de grote gezellige woonkamer. Hier zien we wat een prachtig uitzicht we hebben op het meer en de stad. Ook de kamers zien er prima uit, met eigen douche en wc. Dan gaan we ons even douchen, wel nodig na een nacht te hebben doorgebracht op een vliegveld. We lopen daarna in vijf minuten naar het centrum van de stad, en gaan met zijn drieën eten bij restaurant La Alpina, met een gezellig haardvuur in de midden en rondom allemaal oud bruin meubilair. Ik bestel bife de chorizo (biefstuk), Regine drie soorten vlees (rookworst, speklap en rollade) met zuurkool en Andrea krijgt een spies met paprika, darmpjes, niertjes en gewoon vlees. Een grote bord salade erbij, samen met friet en gekookte aardappels in roomsaus. Inclusief een biertje en twee watertjes kost het diner ons in totaal 52$. Dan gaan we weer terug naar het hosteria, want het verlangen naar een echt bed is nu toch wel groot. Morgen gaan we vroeg ontbijten want we maken een excursie met de boot door PN Nahuel Hapi en bezoeken onder andere Isla Victoria en een ander klein eilandje, bekend om zijn kaneelkleurige bomen en is ook een parque nacional, PN Los Arreyanes. Snel naar bed, en het raam zetten we open, want de verwarming staat ook hier veel te hoog. Terugdraaien kunnen we de verwarming niet, want overal zijn de thermostaatknoppen verwijderd. Snel zoeken we dromenland op want een bed hebben we al 48 uur niet meer gezien.

 

Dinsdag 19 mei 1998

Om zeven uur worden we gewekt door de eigenaar (goede service, zo hoefden we geen wekker te zetten) en om acht uur een goed ontbijt met een mooi uitzicht en om halfnegen lopen we naar de boot. We moeten 30$ p.p. betalen voor de excursie en 5$ p.p. voor de toegang tot de twee nationale parken.

boottocht_vanuit_bariloche

uitzicht_op_hotel_laolao_duur!!!

We varen met de boot weg, eerst moeten we nog enkele andere mensen oppikken in LaoLao en dan gaan we op weg naar een eiland met de bekende arrayanesbomen. Ze hebben oranjegele, kaneelachtige kleuren en het park heet dan ook PN Las Arrayanes. We stappen uit en lopen een parcours af over trappen en balustraden, en kunnen de bomen zo goed bekijken. We belandden aan het einde van de route nog bij een huis dat helemaal van deze bomen gemaakt is, en de Argentijnen willen hier allemaal voor dat huis worden vereeuwigd.

kaneelkleurige_bomen

lago_verde_bariloche

Dan gaan we weer weg met de boot, op weg naar Isla Victoria. Onderweg pikken de albatrossen al vliegend brood uit mijn hand, een heel mooi gezicht, echter de meeuwen kunnen niet zo goed glijden op de wind als de wat grotere albatrossen. Als we op het eiland Victoria aankomen, zien we dat er ook een kabelbaan is om naar de top van de berg te komen. We vragen de prijs van een enkele rit met de kabelbaan, want we willen zelf naar beneden lopen. Doch dat kan niet, je kan hier alleen kaartjes kopen voor heen en terug dus besluiten we om de gehele weg maar te lopen want zomaar 5$ betalen voor een enkel ritje kabelbaan is ons te gortig. Dus nemen we de kabelbaan niet maar gaan we gewoon stante pede naar boven. We gaan dan vol goede moed al lopend en soms wat klimmend op weg naar het uitzichtpunt. Onderweg wordt het toch wel wat warmer in mijn jas, maar daar maal ik niet om. Onderweg nog even de kuitspiertjes strekken, en weer verder, in twintig minuten zijn we boven. Dan even wat drinken, genieten van het uitzicht op de mirador, boven op de berg en we kijken dan uit op Lago Azul. We hebben nog tijd genoeg, dus even wat drinken in het restaurant. Dan lopen we terug naar de aanlegsteiger, en we hebben nog twee uur voordat we weer teruggaan met de boot. Dan nemen we een andere route om het eiland te bekijken en lopen nu richting het strand. We lopen door een mooi natuurgebied met af en toe enorme bomen. Op het strand aangekomen, gaan we even zitten en schijnt het zonnetje prachtig in het water. De grote vogels in onze nabijheid, zijn de toeristen al gewoon en slaan al helemaal geen acht meer op ons. We lopen dan weer via een andere route terug naar de aanlegsteiger en om kwart voor vijf varen we weer naar LaoLao waar driekwart van de passagiers uitstapt. Dan varen we weer richting San Carlos de Bariloche, waar we om kwart over zes arriveren. Bij het oversteken van een drukke weg worden we haast van onze sokken gereden op een zebrapad, en reageer ik op zijn snelheid. De chauffeur stopt de wagen zelfs en stapt uit. Waarom dan die haast als je voetgangers op een zebrapad niet voor laat. We willen nog naar huis bellen, maar kunnen geen publieke telefoon vinden. Dan bellen we morgen maar even. We kopen dan wat eten voor morgen en gaan dan terug naar ons hosteria. We schrijven daar ons verslag en praten en tekenen wat met de kleindochter van de pensioneigenaar, ze is 4 jaar en al redelijk slim. Tegen halfnegen lopen we weer naar de stad om wat te eten. We gaan nu eten in een restaurant van de Familia Weiss, en hun specialiteit is gerookte vis en vlees, en ook hun paté is van grote kwaliteit. Andrea neemt ravioli met zalm, Regine neemt hertenvlees met champignonsaus en ik neem wild zwijn met frambozensaus en warme appelcompote met daarbij spetzel, een soort deegwaar. Het smaakt alle drie erg lekker en we krijgen nog als souvenir (door het inleveren van een reclamevelletje) een klein potje met de specialiteit van het huis, gerookte vis-, herten- of zwijnen-paté. De totale kosten van het diner bedragen nu 46$. Dan gaan we langzaam door de stad heen weer terug naar ons hosteria. Onderweg bekijken we de diverse winkels met T-shirts, souvenirs, en vooral chocolade in wel duizend smaken. Dan nog een potje kaarten bij ons op de kamer en tegen kwart voor een zoeken we ons bedje weer op.

 

Woensdag 20 mei 1998

Om acht uur opgestaan en ontbijt, daarna lopen we naar het busstation. We vinden een klein kantoortje en voor 8$ kopen we buskaartjes voor de rit naar Cerro Cathedral en terug. We hebben nog een half uur, dus lopen we een straat in en gaan een reisbureau binnen. Hier reserveert Andrea een vlucht naar Buenos Aires en vandaar uit wil ze weer Mendoza gaan bezoeken. We vragen haar waarom ze niet meteen naar Mendoza vliegt, en daarna pas naar Buenos Aires. Op tijd zijn we weer terug bij de bushalte, en zo zijn we op weg naar het ski resort op de berg Cathedral. Een man op de mountainbike vangt alle toeristen op bij de aankomst van de bus op de berg, en leidt de mensen naar een restaurant of naar de nog als enige in bedrijf zijnde skilift. Ook zorgt hij ervoor dat de eigenaresse van het restaurant naar buiten komt. Ze spreekt Duits en vraagt of we binnen naar de foto’s van vroeger komen kijken. We zien dan een heel klein skidorpje dat als maar groter groeit en nog steeds aan het groeien is. We eten er gebak met submarino, dus chocolade met warme melk, en we moeten 7$ p.p. afrekenen. Na een tijdje lekker ontspannen te hebben gezeten en gebabbeld nemen we afscheid en lopen we naar de skilift toe. Een paartje dat we kennen, is al omhoog geweest, maar de tweede van de drie liften is niet in gebruik, het is boven koud en mistig en het belangrijkste, er is dus geen zicht want de top van de Cerro Cathedral bevindt zich in de wolken. We lopen nog naar de kassa, waar ze 10$ vragen, en dan gaan we al helemaal niet meer. We gaan een stuk terug met de bus en nemen dan aan het meer de bus naar LaoLao. We lunchen in een bushokje met een prachtig uitzicht op het meer en de bergen.

uitzicht_vanuit_hotel_laolao!

toast_met_andrea

Dan lopen we het hotel binnen, even naar de prachtige toiletten en Regine mag van de kamermeisjes zelfs even een kamer bekijken. We lopen nog even door het hotel heen, met zijn enorme zalen, theesalon, bioscoop etc. Dan stomen we op naar de receptie, waar we om de prijs vragen en een folder meekrijgen. Er staan dan op dit rustige moment 5 dames achter de receptiebalie, een piccolo en ook de bewaking ontbreekt niet. Dan lopen we naar de haven waar we gisteren ook even zijn aangemeerd en een hond loopt even met ons mee. Na een tijdje gaan we weer met de bus terug en het wordt onderweg naar San Carlos de Bariloche nog erg druk in de bus. We lopen wat door het centrum heen en boeken een excursie bij een reisbureau naar San Martin de los Andes en zullen onderweg de zeven meren gaan bekijken. Daarna naar de supermarkt om vlees en kaas voor de lunch van morgen te kopen, daarna naar de panaderia om er lekkere verse broodjes te kopen (totaal 9$). We lopen dan naar het residencial om onze boodschappen weg te brengen. Als we daar aankomen, blijkt de Europacup 1 Finale te worden gespeeld waarbij Real Madrid staat met 1-0 voor tegen Juventus, en blijven dan even wat pauzeren. Dan gaan we eten bij restaurant La Alpina. Bief de chorizo voor mij, Regine neemt de lasagne en Andrea houdt het bij salade met rosti, donker bier en water. We hadden al gezien dat je vandaag naar de bioscoop kon voor 3$, dus na het eten doen we dat dan ook. Van 21 uur tot 23 uur kijken we naar de film De man met het ijzeren masker met Leonardo Dicaprio en Gerard Depardieu. Best een mooie film. Dan trakteren we onszelf nog op een van de locale specialiteiten, een overheerlijke chocoladefondue voor 18$. Hierbij dopen we stukjes fruit, zoals banaan, sinaasappel, druif, appel etc., in een warme chocoladesaus. Dan gaan we weer terug naar ons residencial want morgenvroeg om acht uur staat de bus voor de excursie al weer voor de deur.

 

Donderdag 21 mei 1998

Om kwart voor zeven staan we op, en ik heb toen Andrea nog even wakker gemaakt. Weer douchen en dan vlug naar het ontbijt, echter nu met 4 sneetjes harde toast, een bruin bolletje en twee koekjes. De croissants zijn er vandaag dus niet bij, jammer maar de toast laat ik liggen want die is niet te pruimen. Dan wordt het tijd om naar buiten te gaan, want de bus voor de excursie kan zo komen. We worden opgepikt en halen eerst nog enkele andere mensen op. Als de tour dan echt begint, nadat we de laatste mensen hebben opgepikt, slaan we een weg in en worden we van achteren geraakt door een lijnbus die dus de achterkant van onze bus beschadigd. Onze reisleider annex chauffeur stapt dan uit en gaat vijf minuten in conclaaf met de buschauffeur waarna we onze tour weer vervolgen. We bekijken eerst het noordelijke deel van het PN Nahuel Hapi. We rijden dan een twintigtal kilometers over de N237, daarna linksaf de N231 op waar we 65 kilometer afleggen en dan even stoppen in Villa La Angustora, vlakbij de Chileense grens.

begin_van_de_7_merentocht

waterval_vanuit_de_verte

Hierna nemen we de weg naar San Martin de los Andes, waarbij we onderweg de zeven verschillende meren passeren. Het overgrote deel van de weg is onverhard en we passeren dus achtereenvolgens Lago Correntoso, Espejo, Villarino, Falkner en Machonico. Ook zit hier nog een prachtige waterval bij. Dan arriveren we tegen een uur in San Martin de los Andes, een toeristenoord, en we spreken af dat we allemaal om 15.00 uur bij de bus terug zijn. We kunnen hier dus vele winkels kijken, maar in het laagseizoen is het overgrote deel van die winkels echter dicht. We gaan picknicken aan de oevers van het Lago Lacar en smikkelen onze verse broodjes met ham, kaas en tomaat lekker op maar hebben we onderwijl wel veel last van de wespen. Dan lopen we het dorp weer en nemen in een klein cafeetje een lekkere submarino en zijn we op tijd weer terug bij de bus. We nemen nu met de bus een andere route terug naar San Carlos de Bariloche en rijden dan eerst in de richting van Paso Cordoba, waar we even stoppen bij Lago Meliquina. We nemen dan wederom de N237, waarna we straks vanzelf in Bariloche zullen belanden. Onderweg zijn er prachtige rotsformaties te zien, die onder invloed van de wind, water en het zand enorm aan erosie onderhevig zijn. Onze gids legt uit, wat men allemaal voor betekenissen en namen geeft aan al die vormen. Ook zien we de rotsen waar duizenden jaren geleden de rivier Limay langs heeft gestroomd.

uitzicht_Lago_Verde_vanuit_MartindelosAndes

de_bevrijder_van_de_Andes,_Martindelosandes

We dommelen onderweg wat in, maar dan stoppen we bij een benzinestation waar we in de lucht 4 condors zien rond glijden in de lucht. Dan gaan we weer op weg voor de laatste etappe naar Bariloche waar we om 19.15 uur arriveren. We stappen vlakbij het reisbureau uit, en lopen naar binnen om daar een vlucht te boeken voor ons drieën naar Mendoza. We vliegen deze keer met Transporte Aereo Neuquen, oftewel TAN. We vertrekken zaterdagmiddag om 12.00 uur en dan zullen we om ongeveer 15.30 uur in Mendoza arriveren. We gaan daarna eten in het restaurant Jau-Jau, waar ik hert neem, Regine kiest voor forel en Andrea houdt het op spinazie met kaas. Aangevuld met salade, sinaasappelsap en een biertje blijft de schade deze keer beperkt tot 48,50$. Dan kopen we in de supermarkt nog een liter ijs, die we samen met het echtpaar van het residencial soldaat maken. Op televisie zien we dat Soeharto, de tiran van Indonesië, is afgetreden. We schrijven nog wat in ons verslag en duiken daarna ons bedje weer in.

prachtige_herfstkleuren

wilde_paarden

 

 

Vrijdag 22 mei 1998

Om acht uur opgestaan, weer een frisse douche en dan ontbijten. Het ontbijt is deze keer nog minder dan gisteren, twee koekjes en 4 sneetjes harde toast. Nou, geef mij dan maar lekkere verse broodjes met ham. Dus heb ik nu niet ontbeten in het residencial maar ben daarna in de regen naar de winkels en de bakkerij hier vlakbij gelopen en daar verse broodjes, ham en yoghurt gekocht. Het regent nog steeds, in het bushokje bevinden zich geen zitplaatsen, maar even verderop kunnen we op een balustrade onder een boom plaats nemen waarna ik dus kan gaan ontbijten. Heerlijk genietend van de knapperige broodjes, met overheerlijke verse ham en nog lekkere yoghurt toe.

san_carlos_de_bariloche

kabouters_van_Rien_Poortvliet

Dan gaan we nu eerst geld wisselen (600$ Traveller Cheques p.p.) en hiervan betalen we dan de vlucht naar Mendoza. We vliegen dan morgen om 12.00 uur aan, en via Neuquen en Rincon de los Sauces zal ons eindstation Mendoza zijn. Ook Andrea gaat deze keer weer met ons mee. Ik heb hierna in het centrum van Bariloche 2 T-shirts gekocht voor 20$ en voor 17$ aan chocolade. De winkels in Bariloche zien er werkelijk prachtig uit. Verder heb ik in de winkel van de familia Weiss nog een pot gerookte zalm paté gekocht, samen met 4 kleine potjes met de specialiteiten van de familie, namelijk gerookte paté van het zwijn, hert, forel en zalm. In totaal kosten deze potjes samen 5$. De ansichtkaarten kosten hier minimaal 1 gulden per stuk en het totaal aan postzegels was ongeveer vijf gulden, dus al met al een kostbare zaak. Daarna lopen we weer terug met onze souvenirs naar het residencial en nemen we nog een kleine siësta van halfzes tot ongeveer zeven uur. De hele dag heeft het licht geregend, maar goed dat we vandaag geen excursie meer hebben geboekt. Tegen de avond gaan we weer eens een keer met zijn allen aan de milanesa, oftewel aan de schnitzel. Met nog een lekkere Quilmes Bock erbij, worden er ook nog de nodige foto’s gemaakt in restaurant Friends. Daarna nog even la Turista, waar we zo veel chocolade souvenirs hebben gekocht, en daar zijn we door Andrea getrakteerd op een heel lekker ijsje en hier hebben ze dus echt chocoladeijs. Daarna zijn we via een geheel andere route teruggelopen naar ons residencial Guemus. Dan bereiden we ons voor op Mendoza, door het lezen van de reisboeken, en dan slapen.

bergketen_vanuit_vliegtuigraampje

 

Zaterdag 23 mei 1998

Om acht uur opgestaan en voor het laatst douchen in een prachtig pension in Bariloche, en even voor negenen ben ik nog even naar het centrum gelopen om inkopen te doen. Broodjes, ham, kaas en tomaten zodat de dames vandaag nog een lekkere verse lunch voor de boeg hebben. Heerlijk ontbeten en daarna de net gehaalde broodjes gesmeerd. Berlusconi, de eigenaar van residencial Guemus, heeft al een remise taxi voor ons besteld en we nemen afscheid. De rekening voor 5 nachten voor twee personen bedroeg 125$. Dan rijden we voor het laatst door Bariloche heen, op weg naar het vliegveld. Ingecheckt aan de TAN balie, en we vliegen nu wederom in een sigaar naar Neuquen. In het begin is het wat bewolkt, maar daarna kunnen we het landschap redelijk goed zien. Er volgt een redelijke landing in Nuequen, en we moeten daar uitstappen en aan de balie in Nuequen opnieuw inchecken en dan gaan we meteen weer door de controle heen en stappen het andere vliegtuig in. Het is nu een Saab F340a, hetzelfde toestel als we met Kaiken Lineas Aereas hebben gevlogen. We kunnen nu het landschap goed overzien, we zien vele stuwmeren, gevolgd door enorme stuwdammen zodat een goede elektriciteitsvoorziening hier eigenlijk geen probleem mag zijn. We zien op een gegeven moment vele wegen kris kras door elkaar lopen, hier zijn de olievelden waarop de jaknikkers hun best doen of hebben gedaan. Dan zetten we ons weer in voor een landing, een uur te vroeg, dus landden we nu in Rincon de los Sauces. Een paar mensen stappen uit, en weer enkele nieuwe passagiers erbij voor het laatste stuk naar Mendoza.

stuwmeren_in_overvloed

bewerkt_land

My Favorite Links

Vervolg reisverslag Argentinië en Chili, 1998
Begin reisverslag Argentinië en Chili, 1998
Reisverslag Argentinië, Bolivia en Chili, 1996
Reisverslag Rusland, China en Hongkong, 1997
Reisverslag Zuidelijk Afrika okt 2005
Reisverslag Zuidelijk Afrika okt 2005
Reisverslag Noord Argentinië, Bolivia, Zuid Brazilië, Paraguay en Uruguay 2000
Foto's Reisverslag Noord Argentinië, Bolivia, Zuid Brazilië, Paraguay en Uruguay 2000

Email: ton123@rocketmail.com