OVER DE AUTEUR, RUBEN LIBGOTT
Ruben Libgott werd op 26 Mei 1985 geboren. Al vroeg was er veel belangstelling voor muziek en tekenen.
Sinds zijn 4e jaar, speelt Ruben viool en heeft tevens een aantal jaren les gehad aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf zijn 8e jaar was hij lid van het Domstad jeugdorkest o.l.v. Peter Vinken en het Cuypers Ensemble o.l.v. Jouke van der Leest. Ook speelde hij samen met pianist Laurens van Rooyen enkele muziekstukken, bij diens boekpresentatie van "Brieven aan een Wonderkind" .
foto: Joop van Tellingen
Ruben wilde toen ook eens zelf muziek componeren. Het werden composities met moderne en klassieke invloeden, maar uiteindelijk ging hij door in het maken van dance en bigbeat muziek. In 1998 behoorde hij met zijn (legendarische) Milkshake Mix, tot de winnaars van het Nieuwjaarsconcert van de VPRO en het Nederlands Blazers Ensemble. The Milkshake Mix werd live uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble in zowel de kleine als de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In datzelfde jaar kwam er ook een verzamel-cd uit met een aantal Dancenummers van Ruben Libgott (o.a. Beatheaven, El Toreador en Activez les Plaisirs) onder de titel Kinky Club Part 1. Kenmerkend van zijn muziek is, dat het vooral heel melodieus is, en dat er veel invloeden in zitten van klassieke muziek, waarmee hij is begonnen. Ruben Libgott volgde o.a. componeerlessen bij Lorre-Lyn Tritten (klassieke muziek) en Dolf de Kinkelder (lichte muziek). Op dit moment volgt hij vioollessen bij Adriaan Bedner.
Maar ja, natuurlijk tekent hij ook! Hoe zit dat dan?
Terwijl hij musiceerde tekende hij ook volop, want muziek en tekenen zijn zijn grootste hobby's. Zijn tekeningen toonden altijd al een stripachtige stijl. Misschien dat dit kwam, doordat hij al van jongs af aan elk jaar de Str!pdagen bezocht. Wanneer hij een tekening maakte, werd dat altijd een stripverhaal, met vooral heel veel humor!
Tijdens een file in het centrum van Amsterdam, medio 1999, bedacht Ruben een aantal gags met betrekking tot daklozen, maar hij wachtte met het uitwerken van deze gags, tot aan 21 Juli 2000, toen hij tijdens een ziekenhuis opname besloot om bij de gags strips te maken. ERRO was geboren! Sindsdien kwam er om de 2 dagen een nieuwe strook! Al snel kwam er contact met andere striptekenaars (o.a. Peter de Wit van de strip Sigmund) en met de daklozenkrant STRAATNIEUWS, die ERRO vanaf Maart 2001 maandelijks publiceert (oplage per maand 35.000 exemplaren).
Sinds Augustus 2002 tekent Ruben wekelijks voor Cursor, de universiteitskrant van de Technische Universiteit Eindhoven, de studentikoze strip Geert & Beert.
ERRO medio 1999 ERRO op 21 Juli 2001
Interview met Ruben Libgott in STRAATNIEUWS, Maart 2001
Voor een ERRO strook gebruikt de linkshandige Ruben de volgende materialen:
* Rotring buisjespennen 0.35, 0.5 & 0.7
*Staedtler buisjespen 0.35
*Staedtler Pigment Liner stift 0.5
*Cretacolor Monolith HB 204 00 potlood
*Rexel Cumberland Floral HB potlood
*Staedtler Mars Plastic Grand gum
*Koh-I-Noor Hardmuth 300/20 gum
*Geodriehoek
*Pritt Correct it fluid Tipp-ex
*Artline 70N High Performence Permanent Marker
*Staedtler Permanent Marker
*Xerox Premier TFC 160 grams papier
Wanneer Ruben een strip maakt, gaat hij als volgt te werk: Eerst verzint hij de grap en bedenkt hij in hoeveel plaatjes de grap het beste tot zijn recht komt. Dan pakt hij papier en tekent met potlood de kaders en begint met het schetsen van de strip. Als Ruben tevreden is, gaat hij hem inkten met een buisjespen en kleurt sommige vlakken in met een zwarte stift. Als de strip af is, gumt hij de potloodlijnen uit en stuurt hem op naar de opdrachtgever. Als de strip op de ERRO Homeless-Page komt, dan scant hij de strip in en bewerkt hem in een tekenprogramma op de computer, als Painter Classic of Photoshop.
Voor ZIENDEROGEN KUNST EXTRA (Uitgeverij Malmberg), het vakblad voor CKV-docenten aan de middelbare school, maakt Ruben Libgott een "autobiografische" strip, over het wel en wee van hem als striptekenaar.
Klik hier om terug te gaan naar de index pagina
© Ruben Libgott 2001-2007