Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

R A P O R

 

 

            Valilik Makamının talimatları doğrultusunda, Altınyayla İlçesinde göreve  başladığım 10.09.1998 tarihinden bu yana kaymakamlığımızın yaptığı çalışmaları içeren rapordur.

            Altınyayla İlçesi Hakkında Kısa Bilgi:

            Altınyayla 1990 yılında çıkarılan 3644 sayılı kanunla ilçe statüsü kazanmıştır. Sivas’ın güney batısında % 70  yayla, % 30 dağlık arazi üzerine kurulmuştur. 1997 yılı nüfus sayımına göre toplam nüfusu 17711, yüzölçümü 647 km2’ dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1416 m olup, kara iklimi hüküm sürer. 3 Belediyesi ve 14 köy mevcuttur. 1 Lise, 4 İlköğretim Okulu, 15 Birleştirilmiş İlköğretim Okulu, 2 Sağlık Ocağı ve 7 Sağlık Evi bulunmaktadır.   

 

            Ekonomik ve Sosyal Durum:

            İlçe Mülki İdare Sistemimizde 6. sınıf kategorisinde yer alır. İlçede sanayi’ ye dönük her hangi bir faaliyet bulunmamakta, halkın geçim kaynağı; pancar ve hububat           başta olmak üzere tarım ve yerli ırk yoğunluklu hayvancılıktır. Yöre halkı tarımsal üretim teknikleri, bilgi, beceri ve alternatif ürünler konusunda oldukça bilinçsizdir. Yerleşik halkın önemli bir bölümü yaz aylarında büyük kentlerde inşaat işlerinde çalışmaktadır.  Bir kısım vatandaş ise yurt dışında işçi olarak çalışmaktadır. Yöre dışarıya göç veren bir yöremizdir.

 

            DÖNEM İÇİNDE YAPILAN FAALİYETLER:

            I-YATIRIMLAR

A-  İNŞAAT İŞLERİ :

            a-) 75. Yıl Öğretmenevi İnşaatı : Cumhuriyetin  75. Yılı dolayısıyla   1998 son baharında Altınyayla Alparslan İlköğretim Okulu bahçesine Öğretmenevi inşaatına başlanmış, 1999 Şubat ayında tam anlamıyla hizmete girmiştir. 3.000.000.000.TL’ ye mal olan ve toplam 200 m2’ lik alanda  bilardo ve oyun salonu, dinlenme salonu ve  9 yataklı misafirhaneyi içeren öğretmenevi % 90 bir oranda başta kaymakamlığımız olmak üzere mahalli imkanlarla tamamlanmıştır. İlçemizin yeni kurulmuş olması dolayısıyla ilçemizde bulunan kamu görevlilerinin sosyal gereksinimlerini sağlamak açısından öğretmenevi tüm kamu görevlilerinin hizmetine sunulmuştur.

            b-) Hastane İnşaatı : Tamamen halktan toplanan katkılarla yapımına başlanan 30 yataklı devlet hastanesi inşaatı çalışmasında kaba inşaatın % 50’si tamamlanmış, şu ana kadar 10.000.000.000.TL’lik parasal gerçekleşme sağlanmış ve kalan bölümün genel bütçe imkanlarıyla tamamlanabilmesi için gerekli yatırım teklifinde bulunulmuştur.

c-) 22 Mart 1999 tarihinde Vakfımıza 100 öğrenci kapasiteli ve 175.000.000.000.TL’lik inşaat bedelli yurt yapılabilmesi için ilçe merkezinde 4 dönümlük tapulu arazinin bağışlanması sağlanmış, Sosyal Yardımlaşma ve

Dayanışma Vakfının  2000 Yılı Yatırım Programına alınması için gerekli teklif yapılmıştır.

            d-) Onarım İşleri :

            - 5 Derslikli ve atıl durumda bulunan Başören İlköğretim Okulu 400.000.000.TL’lik inşaat malzemesi kaymakamlığımızca temin edilmek suretiyle kaymakamlık - köy işbirliği ile onarılıp, Kasım 1999’  da eğitime açılmıştır. 

 

 

 

- Kürkçüyurt Köyü’nde atıl durumda bulunan sağlık evi 300.000.000.TL’lik inşaat malzemesi kaymakamlığımızca temin edilmek suretiyle kaymakamlık- köy işbirliği ile onarılmış ebe ataması yapılarak hizmete girmiştir.

            e-) Muhtelif Yapım ve Onarım İşleri :

-İlçemiz Jandarma Komutanlığının küçük onarımlarında kullanılmak üzere 300.000.000.TL’ lik inşaat malzemesi temin edilmiştir.

-İlçemiz Tarım Müdürlüğü lojmanları ile buğday eleme ve ilaçlamada kullanılan selektör makinesinin elektrik tesisatı ve yine aynı kuruma ait bahçe düzenlemesi için toplam 1.100.000.000.TL’ lik  malzeme yardımında bulunulmuştur.

            - Altınyayla Belediye Başkanlığı tarafından ilçe merkezinde yapılan çevre düzenlemesinde kullanılmak üzere 150 torba çimento yardımında bulunulmuştur.

            - İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve köy okullarının küçük onarımlarında kullanılmak üzere 550.000.000.TL’ lik inşaat malzemesi temin edilmiştir.

            - İlçemiz Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ortak çalışmasıyla ilçe merkezinde 3 beldelerde 2 okula çocuk parkları yapılarak hizmete açılmış, bunun için kaymakamlığımızca 500.000.000.TL’ lik inşaat malzemesi temin edilmiştir.

            - İlçemize bağlı Harmandalı Köyü Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu ve Kızılhüyük Köyü mezarlığı için toplam 1130 m ihata duvarı yapılmış, bunun için kaymakamlığımızca 930.000.000.TL’lik inşaat malzemesi temin edilmiştir. 

            - Bunların dışında her köyümüze 150 – 200 torba çimento ya da muadili inşaat malzemesi temin edilmiştir.

 

            B- TARIM ve HAYVANCILIK ALANINDA YAPILAN YATIRIMLAR

                İlçenin tarımsal potansiyeli düşünülerek mevcutların iyileştirilmesi ve üreticiye alternatif modelleri ve ürünler sunmak, böylece tarımsal kalkınmayı sağlamak amacıyla tarımsal projelere ağırlık verilmiştir.  Yörenin toprak, iklim ve kültür yapısına uygun olmak kaydıyla köy bazlı çeşitli projeler geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Böylece köylerin büyük bölümü kaymakamlığımızca geliştirilen projelerden faydalanmıştır.  Bu projelerin aşağı yukarı tümü ilçede

ilk defa uygulanmış, bazıları ise ( seracılık, ayçiçeği v.s.) Sivas İlinde ilk kez yürütülmüştür.  Bu projeler kısaca aşağıdaki şekilde özetlenebilir: 

 

Projenin Adı

Kişi Sayısı

Projenin Uygulandığı Yer

Süt Sığırı Projesi ( 1 )

21 Aile

Merkez, Deliilyas,  Kale 

Süt Sığırı Projesi ( 2 )

13 Aile

Doğupınar, Yassıpınar, Serinyayla, Kızılhüyük

Seracılık Projesi ( 1 )

6 Aile

Merkez, Deliilyas, Doğupınar

Seracılık Projesi ( 2 )

15 Aile

Merkez, Deliilyas, Tahyurt

Mısır Silajı Projesi

16 Aile

Merkez, Deliilyas

Arıcılık Projesi

20 Aile

Serinyayla, Başyayla, Tahyurt 

Yonca Projesi

40 Aile

Merkez, Deliilyas, Paşaköy

Cevizcilik Projesi

40 Aile

Yassıpınar

Kapama Vişne Projesi

15 Aile

Harmandalı

 

Bu projeler için 38,579.500.000. TL harcanmış olup, 1999 yılı için bu projelerden vatandaşımızın 52.954.598.000.TL.gelir elde edeceği hesaplanmıştır. Ayrıca ;

            - Kaymakamlığımız ve Deliilyas Belediyesi iş birliği ile  demostrasyon amaçlı 10 dönümlük meyve bahçesi kurulmuştur.

 

            - Yine İlçe Tarım Müdürlüğümüzün yaptığı sosyal çalışma sonucunda Karadeniz Birlik ile iş birliğine gidilerek, Sivas İlinde ilk kez 2600 dönüm ayçiçeği ekimi gerçekleştirilmiştir.

            - Yine Sivas İlinde ilk kez seracılık faaliyeti yürütüldüğünden dağıtılan seralara ek olarak kaymakamlığımızca bir adet 500.000.000.TL bedelli demostrasyon serası daha kurularak çiftçilerimize burada uygulamalı eğitim verilmiştir.

            - Bölgemizde hayvancılığı teşvik etmek amacıyla ilk kez silajlık mısır projesi yürütüldüğünden, çiftçinin gereksinmelerini karşılamak amacıyla 1 adet pnömatik mibzer ve bir adet silaj makinesi 2.500.000.000.TL karşılığında satın alınmış ve mısır ve ayçiçeği üreticilerinin hizmetine sunulmuştur.

            - Bölgemizde mevcut 6 adet sulama göletinin değerlendirilmesi için kaymakamlığımızca kafeste alabalık üretimine yönelik alabalık üretim çiftliği kurulmasına ilişkin gerekli 1.500.000.000.TL’lik  mali kaynak ayrılmış, şu an işlem satın alınma aşamasındadır. 

            - Bunların dışında İl Özel İdaremizce Başören, Başyayla, Gümüşdiğin, Harmandalı, Kale, Güzeloğlan, Paşaköy, Tahyurt ve Yassıpınar Köylerinde; kavakçılık, vişne, ceviz, korunga ve yonca   projeleri yürütülmüştür. 

-  Bu projelere ek olarak aşağıdaki projeler hazırlanıp Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonundan kaynak sağlanmak üzere ilgili yerlere intikal ettirilmiştir.

           

Bunlar:

                                   - Koyunculuk Projesi,

                                   - Süt Toplama Merkezi Projesi,

                                   - Süt Sığırı Projesi,

                                   - Arıcılık Projesi,

                                   - Damızlık Boğa Projesi,

                                   - Ayçiçeği Projesi,

                                   - Patatesçilik Projesi,

                                   - Seracılık Projesinden ibarettir. Bu projelerin toplam bedeli 255.538.000.000.TL dir.

 

            II- YARDIMLAR :

            İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı marifetiyle, 1998 ve 1999 yılında 2667 kişiye toplam 29.675.571.000.TL sosyal, ekonomik ve  kültürel   amaçlı ayni-nakdi yardımlar yapılmış ve tedavileriyle ilgili masraflar karşılanmıştır.

 

III- DİĞER KAYMAKAMLIK GİRİŞİMLERİ ve FAALİYETLERİ :

            a-) İlçedeki resmi kurumların bilgisayar ortamında hizmet verebilmesi için, bilgisayarı bulunmayan resmi daireler için  Pentium II 300 ve daha üzeri teknik donanıma sahip piyasa değeri yaklaşık 2.000.000.000.TL olan 4 adet bilgisayar bağış ve satınalınma biçiminde temin edilmiş, eldeki diğer bilgisayarlar upgrate işlemine tabi tutulmuş ve  böylece İlçedeki tüm dairelerin bilgisayar ortamında çalışmaları sağlanmıştır.

b-) İlçemizdeki resmi dairelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2 adet fotokopi makinesi kaymakamlığımızca temin edilmiştir.

            c-) İlçemiz kaymakamlığı ve lisesi internet ortamına geçirilmiş, ayrıca  ilçemiz öğretmen evi bünyesinde bir adet internet cafe hizmete sunulmuştur.

            ç-) İlçedeki hükümet konağımızın önünde bir Atatürk Büstünün bulunmaması nedeniyle ve Cumhuriyetin 75. kuruluş yılı dolayısıyla 500.000.000.TL harcanarak her

 

türlü inşaat faaliyetleri kaymakamlığımız  tarafından karşılanmak üzere bir adet Atatürk Büstü ve alanı hizmete sunulmuştur.

            d-) Kaymakamlığımızın girişimleriyle Kale Beldemiz halkı organize edilerek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurdurulmuş olup, kooperatifçe hazırlanan  200 baş kültür ırkı süt sığırı temin edilmesine dair proje onay aşamasındadır. Ayrıca kaymakamlığımızın girişimleriyle Yassıpınar Köyünde sulama amaçlı olarak kullanılmak üzere D.S.İ tarafından bir adet araştırma kuyusu açılmış ve başarıya ulaşmıştır. Bunun neticesinde  adı geçen köyde  bir  sulama kooperatifi kurulma aşamasındadır. Ayrıca ilçemiz Dağardı mevkiinde benzer araştırma kuyularının açılması için gerekli girişimler yapılmıştır.

            e-) İlçemizdeki resmi dairelerin teminini genel bütçe kaynaklarından sağlayamadığı bir takım demirbaşlar kaymakamlığımızca satın alınıp ilgili daireleri teslim edilmiştir. Bunun için 690.925.000.TL’ lik harcama yapılmıştır.

            f-) İlçemiz Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve TEDAŞ İşletme Baş Müdürlüğü ile yapılan protokol neticesinde  ilçemize bağlı köylerin elektrik tahsilat işleri kaymakamlığımızca yapılmış, böylece birliğimize gelir temin edilmiştir. 

            g-) Köylere Hizmet Götürme Birliğimizce ilçemiz dahilinde müstahsilin ürettiği sütün değerlendirilmesi amacıyla süt toplama faaliyetleri yürütülmüş, böylece hem üreticinin sütü pazarlanmış hemde birliğimize gelir sağlanmıştır.

h-) Kamu kurum ve kuruluşlarının ve yöre halkının kışlık kömür ihtiyacının karşılanabilmesi için kömür alım satımı yapılmış, böylece kaymakamlığımıza ek gelir kaynağı temin edilmiştir.

            ı-) 1999 Yılında köy okul kütüphanelerinin kitap ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir çocuk kitapları toplama kampanyası Türkiye çapında yürütülmüş, bu kampanya dahilinde 10.000 civarında kitap ve ansiklopedi  temin edilip, köy okullarına teslim edilmiştir.

            10.09.1998 tarihinden bu yana yapılan faaliyetler bunlardan ibarettir. 

            Bilgi ve takdirlerinize arz ederim 14.12.1999.

 

 

 

 

Ünal ÇAKICI

Altınyayla Kaymakamı