fästing

Varning för en fästing rik sommar i år.

Efter tre milda vintrar i rad så kan i räkna med att flera fästingar har överlevt. Det är ett litet kryp på 3,4 millimeter stort djur.
Fästingarna finns i halva landet. Där fästingarna finns där finns också risk att vi människor blir smittade av borelia och en del fall av fästingfeber. På östkusten bär vissa fästingar även på TBE, som kan ge hjärnhinneinflammation. Fästingen får denna bakterie eller virus från ett infekterat djur ex. sork, mus, hare dådjur eller älg.
Om hunden får fästingar.
En enstaka fästing tar du bort med naglarna, en fästingborttagare eller en vanlig pincett. Du skall dra den rakt ut, inte snurra motsols. Tvätta sedan rent med desifektionsmedel. Efter en vecka kan en stor rodnad komma. Det finns medel som veterinären kan skriva ut till dina husdjur som gör att fästingen inte ger sig på hunden eller katten. Detta medel droppas på hundens hud och sprider sig själv över hela kroppen på ett dygn. Men det finns också bra schampo mot fästingar Kolla här! Utomlands finns hundhalsband som fungerar bra, men i Sverige är de inte godkända på grund av allergirisk för människor.
Lite fakta om fästingsjukdomarna och hur de drabbar oss.
Borrelia
Borrelia orsakas av en bakterie som fästingen kräks upp när den sugit nog med blod. Varje år smittas 2 000 svenskar, men bara var tionde av dem blir sjuka.
Symtom: En röd ring runt bettstället efter en till två veckor, ringen är alltid minst lika stor som en femkrona.
Nio av tio klarar sig med rodnaden, var tionde får huvudvärk, illamående, trötthet, feber, muskelvärk eller ledbesvär i mellan en och tre månader efter bettet. Ledbesvären och värken kan bli bestående och man kan drabbas av borrelia flera gånger i livet. Botmedel: Antibiotika. Men det bästa är att få bort fästingen så fort som möjligt för den snittas först när den har sygit blod i ett par dygn. Vaccin finns också.
Ehrlichia eller fästingfeber.
Fästingfeber orsakas av en bakterie som angriper de vita blodkropparna och försvagar immunförsvaret oftast på hundar och hästar. De första smittade människorna i Sverige upptäcktes för ett par år sedan. Spridning: Hittils har man hittat tio fall i bland annat Lund, Kalmar och Blekinge. Dessutom har man upptäckt antikroppar hos 10-15 procent av undersökta borreliapatienter både i Stockholm och i norra Bohuslän vilket tyder på att de kan ha haft fästingfeber utan att veta om det.
Sytom: Som influensa fastän på sommaren. Frossa och hög feber. De flesta blir friska av sig själva, men i vissa fall övergår infektionen i ett allvarligare tillstånd med andningsbesvär och påverkan på centrala nervsystemet. Botemedel: Antibiotika.
TBC (tick-borne encephalitis)
TBC är den farligaste och kan ge hjärninflammation och i vissa fall förlamning. Mellan 50 och 120 svenskar drabbas varje år. Spridning: Främst Stockholms skärgård, Södertörn och Muskö, Södertäljeviken ner mot Trosa, stora delar av Mälardalen och längs Ostkusten upp till Östhammar.
Symtom: Feber, huvudvärk och värk i kroppen. Syntomen kommer efter cirka två veckor och påminner om influensa. De flesta är friska igen efter en vecka, men var fjärde smittad får nya besvär en vecka senare med svår huvudvärk, neckstelhet, hög feber, yrsel och kräkningar då har viruset nått hjärnan. Äldre människor drabbas hårdare. Ungefär en av fyra får en bestående hjärnskada som koncentrations eller minnesstörningar. Av de som förlamats har över hälften symtomen kvar efter ett år. Botemedel: Finns inget. Sjukdomen måste ha sitt förlopp på en till fyra veckor. Smittan överförs i samma stund som fästingen biter sig fast.
Vaccin: Ja, Först två sprutor med några veckors mellanrum, som ger ett ganska gott skydd. Efter ett år en tredje spruta som ger fullgott skydd i tre år. Den som en gång haft TBE är dock immun livet ut.

Text delvis KvP 22.5.99

Copyright Gudrun Ahlberg.

Var vändlig notera att copyrighten till samtligt material på dessa sidor innehavs av ägaren av sidan. Om material används till något annat än påseende från dessa sidor måste tillstånd från ägaren inhämtas.