sötnos

Krävande sötnos

Tänk noga efter innan du beslutar dig för att köpa den söta hundvalpen. Det är mycket arbete, och förutom mot hunden, har ägaren ett ansvar mot samhället.
men om du är beredd att satsa så får du mycket roligt också - och en vän för livet.

Handvalpar och barn jämförs ibland. Både kräver uppmärksamhet, skötsel och fostran. Därför krävs det planering och eftertanke om det finns tid för en liten hund i huset.
Som hundägare har man ett samhällsansvar. Ansvaret innebär att plocka upp efter hunden, se till att den inte stör grannar, inte springer omkring lös och att den uppför sig väl. Det ska vara roligt att gå ut med hunden, inte jobbigt.

Välj rätt ras
Eftersom husse, matte och hund ska leva ihop länge, är det viktigt att kemin stämmer. Varje hundras har sina egenskaper, och det gäller att finna rätt. I Sverige finns det 274 raser att välja mellan.
Gå på utställningar, kontakta rasklubbar och kennlar, läs mycket böcker om rasernas beteende inför valet. Den första biten är att rikta in sig på grupp och storlek, vad ska exempelvis hunden användas till? Priset får inte avgöra. En billig hund kan bli dyr i framtiden.
Registrerade valpar kan kosta från 5.000 kr. och uppåt. Oregistrerade är betydligt billigare, ner mot 1.500 kr. Det finns ingen speciell "barnhund". Så länge erfarenheterna är positiva ska kombinationen gå bra.
De mest populära raserna är schäfer, golden retriever och labrador retriever. De är lättfostrade och ser så snälla ut.

Bestämd
Det är lätt att fastna i gullegullgullet. Nya valpägare är ofta för snälla. -De ser bara den söta hundvalpen och säger inte till ordentligt. Ett snällt, men bestämt "nej" räcker.
Den första natten brukar vara jobbigast, då hunden vankar av och an. Då är det lätt att ta upp den i sängen även om man sagt att den inte ska vara där.

Träna min valp korta stunder om dagen
Det är viktigt att inte trötta ut valpen. Lederna får inte överansträngas eftersom skelettet växer. Gå många, korta promenader istället för få och långa. Det underlättar dessutom atbetet med att få valpen rumsren.
Svenska Brukshundsklubben erbjuder hjälp i fostringsarbetet, men valpen bör även tränas hemma en kort stund varje dag.

Matvanorna
Matvanorna bör vara samma som uppfödaren haft. Att byta mat för ofta gör magen extra känslig.

Båda parter måste ta ansvar
I Sverige finns 12 000 kennlar. Alla som föder upp registrerade hundar har ett ansvar mot Svenska Kennelklubben.
När du hämtar din valp och har betalt den skall du ha med valpen ett registreringsbevis, ett veterinärbesiktningsintyg, som får vara högst en vecka gammalt och ett köpeavtal. Valpen skall också vara ID-märkt
Alla valpar skall också vara vaccinerade mot parvo. När de lämnar uppfödaren. Men köparen måste vaccinera om valpen vid 12 veckors ålder då den även skall ha en spruta mot valpsjuka.
Sedan några år tillbaka går hundar under konsumentköpslagen. Har valpen några ärftliga eller medfödda fel, står uppfödaren som ansvarig för dessa fel, men i regel har uppfödaren tecknat en försäkring på alla sina valpar som täcker det som den vanliga försäkringen inte täcker upp. Men köparen måste hålla sin valp försäkrad annars gäller inte den försäkring som uppfödaren tecknat på valpen valpen måste vara försäkrad i samma försäkringsbolag som uppfödaren har sin försäkring i. Det största försäkringsbolag är Agria. Men det finns många flera ex. Sleipner, SweLand, Folksam och General Accident.

När gammal skall valpen var när man hämtar hem den?
Valparna bör och rekommenderas även av SKK att inte lämna uppfödaren före 8 veckors ålder.
När du får hem din valp måste den få lugn och ro. Inte hålla på att klappa den hela tiden, man måste låta valpen få vila och sova.

Träna tillsammans
Såväl hund som ägare behöver träning. Hunden ska lära sig att lyda, medan ägarna måste lära sig vara tydliga och förstå hur hunden fungerar.
Svenska Brukshundsklubben, SBK, har kurser för alla hundar och nivåer. Från valp till mer avancerade.
SBK har över 65 000 medlemmar, fördelade på 18 distrikt och 270 lokalklubbar över hela Sverige.
Många behandlar hunden som ett barn. De ger bara beröm, säger aldrig ifrån eller säger till på fel sätt. Det kan inte en hund hantera, och så blir det missförstånd och inte den mysiga relation som är meningen.
Det vanligaste felet hundägaren gör är att inte vara konsekventa. Hela familjen bör hålla på samma saker. (Text NST en del ändringar i texten är gjord.)

Var vändlig notera att copyrighten till samtligt material på dessa sidor innehavs av ägaren av sidan. Om material används till något annat än påseende från dessa sidor måste tillstånd från ägaren inhämtas.