Henkjan Smits is A&R adviseur en een goede talentscout. Hij is mede verantwoordelijk voor de ontdekking en/of ontwikkeling van acts als: Total Touch (viervoudig platina), Herman Brood (3x goud), Volumia! (dubbel platina) en Kane (dubbel platina).
Henkjan is geboren op 9 oktober 1961 in Almelo. Als Henkjan negen jaar oud is, verhuist het gezin naar Naarden. Daar speelt Henkjan in zijn tienerjaren in diverse schoolbandjes om op achttienjarige leeftijd naar Amsterdam te verhuizen. Henkjan gaat geneeskunde studeren, maar nadat de student zijn eigen band ‘No Holding Back’ heeft opgericht, krijgt zijn leven een totaal andere wending.
Henkjan blijkt namelijk naast leadzanger, gitarist en auteur, meester te zijn in het boeken van optredens. Binnen ‘no time’ schakelen andere bandjes de hulp van Henkjan in en zijn eigen boekingskantoor is een feit.
In het midden van de jaren tachtig neemt Henkjan het managerschap op zich van een aantal Nederlandse bands. Om niet veel later de Pan European Promotie te verzorgen voor internationale groepen als Extreme en L.A. Guns. Al deze werkzaamheden leveren Henkjan diverse contacten op waardoor men hem vaak vraagt als artiestenbegeleider tijdens Nederlandse en Europese promotietours.
Begin jaren negentig gaat hij aan de slag bij Polygram als radiopromotor om al snel te promoveren tot Product Manager Nationaal Product. In deze functie bedenkt Henkjan een ludieke stunt met André Rieu op de middenstip van een UEFA-cup wedstrijd. De opmerkelijke actie levert hem een baan als A&R Manager bij BMG. Henkjan ontwikkelt vervolgens met succes acts als Total Touch, Herman Brood, Volumia!, Kane en Silkstone.
Als Haro Slok Henkjan vraagt voor een partnerschap in de productie van Volumia! is een gouden producers-duo geboren.
Henkjan zegt eind jaren negentig zijn vaste dienstverband op bij BMG en start een eigen productiebedrijf: Henkjan Smits Producties B.V. Daarmee verhuurt Henkjan zichzelf als talent-scout, A & R- consultant en platenproducer aan diverse bedrijven. Ook het schrijven van songs krijgt weer een meer serieus karakter. Zo schrijft hij met diverse andere componisten songs voor onder andere Laura Fygi, André van Duin, Het Nationaal Songfestival en voor films.
Henkjan over Jim bij de workshop:
Ik ben sprakeloos. Ik dacht dat de studio koud werd, maar ik heb helemaal kippenvel. Ik vind het helemaal geweldig, ik vind het een hele goede keuze qua liedje. Je hebt het geweldig gedaan. Ik kan er echt niks anders van maken!
Henkjan in de Hitkrant over Jim:
Henkjan: "Een ster....In Nederland houden wij van "gewoon", waarmee je in Engeland en Amerika nooit verder zou komen. Jim is een hartstikke knappe jongen die bij iedereen op school had kunnen zitten. Net als een Jamai, die alles heeft wat een ster niet behoort te hebben en om die reden dus wél weer een ster is. Of Jim het gaat winnen weet ik niet. Het is net als met schaatsen: je kunt nog zo goed zijn, maar als je door zenuwen op je bek gaat, dan gaat het niet door voor je."
Eric van Tijn is bij het grote publiek bekend als de helft van het duo 'Fluitsma en Van Tijn', onder andere verantwoordelijk voor de grote hit '15 miljoen mensen'. Wat veel mensen niet weten is dat het duo verantwoordelijk is voor meer dan 50 hits in Nederland, en dat Eric nummers heeft geschreven voor Lois Lane, De Kast en nog veel meer artiesten.
Eric is geboren op 2 november 1956 en als zoon van een geluidstechnicus groeit hij letterlijk in zijn vaders studio op. Het is dan ook niet vreemd dat Eric van jongs af aan niks anders wil doen dan platen maken.
Tijdens zijn schoolperiode speelt Eric in verschillende bandjes om vervolgens op het conservatorium compositie, arrangeren en piano te studeren. Gedurende zijn studie produceert Eric al zijn eerste plaat: een single met Patricia Paay. In diezelfde periode produceert Eric de muziek van de zeer bekende tv-serie ‘De Familie Knots’, wat zijn eerste album oplevert. De 'Familie Knots' is tevens het begin van de succesvolle samenwerking tussen Eric en Jochem Fluitsma.
Tot nu toe heeft het duo meer dan 50 hits in Nederland gescoord. Zo hebben ze vanaf 1985 grote successen behaald met eigen ontdekkingen als MaiTai, Richenel, The Star Sisters en The Dolly Dots. Hun succes waait snel over naar het buitenland waar Mai Tai en Richenel meerdere hits scoren. Halverwege de jaren negentig breken Eric en Jochem opnieuw internationaal door met de boyband ‘Caught in the Act’. In Duitsland heeft de band zelfs meer dan twee miljoen platen verkocht.
Dit is nog niet alles, want naast de eigen ontdekkingen hebben Fluitsma en Van Tijn voor ontelbare artiesten liedjes geschreven en geproduceerd. Onder andere voor The Scene, Guus Meeuwis, Lois Lane, De Kast, Willeke Alberti, Mathilde Santing en nog veel meer.
In 1994 doet het duo mee aan het Nationale Songfestival. Ze winnen met het liedje ‘Vrede’ wat gelijk de doorbraak van Ruth Jacott betekent. Een paar jaar later behaalt Edsilia Rombley de vierde plaats op het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Hemel en Aarde'. Ook dat is geschreven en geproduceerd Fluitsma en Van Tijn.
Het duo scoort onder eigen naam (tegen wil en dank) een nummer 1 hit met '15 miljoen mensen', een nummer dat oorspronkelijk bedoeld is voor een commercial. Met al deze successen krijgt het tweetal in 1998 de prestieuze Gouden Harp uitgereikt voor hun bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek.
Jerney Kaagman is directeur van Conamus, de Nederlandse stichting die zich inzet voor de promotie en stimulans van Nederlandse muziekproduct. Daarnaast is ze ook bekend als vroegere zangeres van de band Earth&Fire.
Op 7 september 1947 wordt Jerney Kaagman geboren in Den Haag. Zolang Jerney zich kan herinneren wil ze al artiest worden. Tijdens haar middelbare school tijd zingt ze al in de band 'The Rangers'. In dezelfde periode komt ook de band Earth & Fire tot stand. Twee jaar na de oprichting van deze band, wordt Jerney gevraagd om leadzangeres van Earth & Fire te worden.
Jerney stemt in en de daarop volgende jaren boekt Jerney met Earth & Fire succes na succes. Ze scoren diverse nummer 1 hits en breken door in Europa. Vooral in Duitsland is de band ongekend populair. Daarom krijgt Earth & Fire in 1980 de exportprijs voor hun hele oeuvre. Toch gaat de band twee jaar later uit elkaar. Jerney stort zich op enkele soloprojecten en gaat gelijktijdig werken voor de muziekvakbond BV POP.
In 1987 wordt Jerney benoemd tot voorzitter van deze bond. Vanaf die tijd legt de voormalige leadzangeres van Earth & Fire zich steeds meer toe op het werken achter de schermen. In de jaren negentig verruilt Jerney haar voorzitterschap voor de functie van PR manager bij radiostation Noordzee. Op dit moment is Jerney de directeur van Conumus, de Nederlandse stichting die zich inzet voor de promotie en stimulans van Nederlandse muziek.
Jerney over Jim:
Daar sluit ik me bij aan. Ik denk dat jij een groot muzikaal talent hebt en ik denk dat dat gekoesterd moet worden. Ik zie dat je nog een beetje 'plakt' aan de buhne, met van "Ik sta hier wel, maar is dat nou wel zo gemakkelijk?" Nee, dat is het dus niet maar ik denk dat je daar wel in gaat groeien. Ik voorspel jou een grote toekomst.
Deze manager, de ontdekker van Anouk en tevens verantwoordelijk voor het management van o.a. Kane, Van Dik Hout, Di-rect ,Within Temptation en Soulvation gaat voor Idols hard op zoek naar een nieuw talent.
Edwin Jansen is geboren op 9 januari 1967. Op zijn elfde gaat Edwin op drumles en als hij zestien jaar is speelt hij de daarop volgende drie jaar in verschillende bandjes. Na zijn schoolperiode start Edwin zijn eigen aannemersbedrijf, maar zijn grote passie voor muziek blijft. Deze passie leidt ertoe dat Edwin dè ontdekker van Nederlands talent is van dit moment.
In zijn favoriete café hoorde Edwin een meisje zingen, Anouk is haar naam. Edwin is diep onder de indruk van haar stem en optreden en stelt voor om rondom Anouk een band te formeren. Een nieuwe band komt tot stand: Anouk wordt de leadzangeres en Edwin de manager. Anouk behaalt zowel nationaal als internationaal succes.
In dezelfde periode start Edwin zijn eigen bedrijf AT Productions BV dat zich specialiseert in artiesten management, boekingen, publishing en evenementenorganisatie. Als na verloop van tijd de gitarist van Anouk, Ricardo Pronk, de band verlaat om een eigen formatie te beginnen, tekent Edwin deze formatie, Billy the Kid genaamd, en ook deze band boekt succes.
Eind vorige eeuw spot Edwin opnieuw een tot dan toe onbekende band: Kane! Edwin tekent voor hun management en de eerste single is meteen een groot succes. Zowel het debuut als het tweede album van Kane is goed voor (dubbel)platina. Kane heeft inmiddels veel prijzen gewonnen waaronder twee MTV Awards op rij voor Best Dutch Artist en vrijwel alle Nederlandse prijzen die te verdienen zijn. Op elk groot festival in Nederland en diverse in het buitenland heeft Kane al gestaan.
Ook de ontdekking door Edwin van Di-rect twee jaar geleden, heeft geleid tot het huidige succes van de band.
Veel andere bands zijn inmiddels gecontracteerd door AT Productions zoals Van Dik Hout, Within Temptation en Soulvation.
Al deze informatie komt van Idolsfan.nl
De jury over Jim
Henk Jan
Ik ben sprakeloos. Ik dacht dat de studio koud werd, maar ik heb helemaal kippenvel. Ik vind het helemaal geweldig, ik vind het een hele goede keuze qua liedje. Je hebt het geweldig gedaan. Ik kan er echt niks anders van maken!
Jerney
Daar sluit ik me bij aan. Ik denk dat jij een groot muzikaal talent hebt en ik denk dat dat gekoesterd moet worden. Ik zie dat je nog een beetje 'plakt' aan de buhne, met van "Ik sta hier wel, maar is dat nou wel zo gemakkelijk?" Nee, dat is het dus niet maar ik denk dat je daar wel in gaat groeien. Ik voorspel jou een grote toekomst.
|