Det finns omkring 500 miljoner buddhister i världen. Alltså anser var åttonde person i världen sig vara buddhist. De flesta lever självklart i Asien som är världens i särklass största världsdel. Men buddhismen växer i västvärlden där den funnits sen 1800-talet, i modern tid. Man vet inte hur många buddhister det finns i västvärlden men de påverkar nog inte summan så mycket. Även i Kina är antalet okänt. Runt 5 % av landets befolkning uppges vara buddhister men det kan vara både mer eller mindre.
I Sverige vet man inte heller hur många buddhister det finns. Men antaganden säger att buddhismen är Sveriges tredje största religion. Vi ligger alltså mellan judendomens 20 000 anhängare och islams 400 000. Den officiella siffran är dock bara 13 000. Detta eftersom de svenska myndigheterna och instituten räknar antalet medlemmar i religiösa organisationer. Detta gör inte buddhismen rättvis eftersom det är en hemreligion. Jag är inte medlem av någon buddhistisk organisation men jag mediterar regelbundet och jag följer de etiska disciplinerna. Det bryr sig inte de som sätter de officiella siffrorna om. Detta visar sig också i de officiella siffrorna angående kristendomen och islam. Officiellt finns det 7,5 miljoner kristna och 70 000 muslimer trots att vi vet att det är runt en miljon kristna och 400 000 muslimer.
På Sri Lanka har buddhismen funnits längst utan uppehåll. Där har theravada frodats i över 2000 år. Det var också där som theravada fick sin nuvarande form. Buddhismen kom till Sri Lanka via mission från Indien som ledes av kung Asokas son och dotter. 65 % av Sri Lankas befolkning är buddhister. I Indien lever det 10 miljoner buddhister. Av den thailändska och burmesiska befolkningen är 95 % respektive 88 % av befolkningen buddhister. De har den utan undantag största tätheten av buddhister. De har båda majoritet av theravada buddhism.
Förutom theravada finns också mahayana, även kallad nordbuddhism. Mahayana kallar theravada för hinayana (sanskrit för "den sämre vagnen"). Vissa säger att hinayana står för ”den lilla vagnen” men den mera korrekta översättningen för det skulle vara cullayana. Många mahayanabuddhister säger att de kallar theravada för hinayana därför att de tror att enbart munkar och nunnor kan bli buddhor. Men så är inte fallet utan bara en mycket väletablerad myt om theravada. Theravada kallas också sydbuddhismen. Syd och Nord kommer logiskt ifrån det att theravada finns mest i Sydostasien, Sri Lanka och Indien. Nordbuddhismen finns i Kina, Japan, Korea och Vietnam.
Inom mahayana finns dock mindre grupperingar som zen och vajrayana. Vajrayanaskolan Gelupa är den tradition som Dalai Lama ingår i. Zenbuddhismen ses som en japansk buddhism. Det är dock fel för zen kommer från Kina där man kallar den ch’an. Ch’an bildades av munken Bodhidharma som invandrade till Kina från Indien för tusen år sen. Han såg hur de kinesiska buddhisternas studerande av de heliga skrifterna gjorde att meditationen tog stryk. Därför grundade han ch’an som lägger större vikt vid meditation så att det kunde fungera som motvikt. I dagens västerland finns det inget överdrivet textstudium vilket leder till att ch’an får en överspelad roll här. Det ska dock understrykas att ch’an består av flera olika undertraditioner. Vajrayana finns i Tibet och Mongoliet. En halv miljon vajrayanabuddhister lever i ryska Sibirien.
Det finns flera nyandliga rörelser både i väst och öst som kallar sig själva buddhistiska. Detta ska dock tas med en nypa salt. Den japanska rörelsen Soka Gakkai anser sig ha det sanna budskapet från Buddha. Det har förekommit våld och förespråkning av stort överflöd av pengar. De sakerna kan dock inte ses som buddhism som förespråkar pacifism (fredsiver) och medelvägen (varken fattigdom eller rikedom). En annan rörelse är den amerikanska Scientologi Kyrkan som har tagit element från både buddhism, hinduism, kristendom och psykologi för att tjäna stora summor pengar. Inte speciellt buddhistiskt.
En annan rörelse är VBV (Västerländska Buddhistordens Vänner) som har sitt ursprung i Storbritannien och som grundades av den brittiska munken Sangharakshita. Rörelsen, även om den vill framstå som en icketraditionsbund, måste tillskrivas vara en mahayana tradition. Den godkänner bodhisattvor och använder många sanskritord även om pali förekommer. Men det ska påpekas att mycket ur theravada förekommer eftersom de utgår från urbuddhismen. Sangharakshita ville grunda en rörelse som skulle kunna sprida sitt budskap i väst efter våra förutsättningar.
Ekayana är den buddhistiska religionens motsvarighet på den ekumeniska rörelsen inom kristendomen. Man vill förena alla buddhister i en och samma riktning. I alla tider har dock en stor vänskap och förståelse varit mellan de olika traditionerna. Det finns till och med tillfällen då utövare av olika traditioner levt och verkat under ett och samma tak. Min personliga åsikt är att oberoende tradition så kan vem som helst som utövar meditation och lever efter den buddhistiska etiken nå tillståndet av nibbana (nirvana).
[tillbaka]