Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kuvattomiin sarjakuviin

 

ALKULIMALAMMIKON SELVIYTYMISOPAS

 

Palataanpa ajassa kauas taaksepäin, aikaan ennen ihmistä. Kuvitellaan tasanko ja tasangon keskelle tyyni, vihreä alkulimalammikko. Kuvitellaan tasangolle monta samanlaista vihreää alkulimalammikkoa. Vaikkapa kymmenen.

 

Lammikoilla ei ole itsetietoisuutta. Ne ovat täysin vapaita, ne eivät välitä mistään mitään. Kaikki on niille samanarvoista, eli ei minkään arvoista - tai kaikki on niille arvokasta, sillä ei ole mitään väliä, kunhan kaikki on samanarvoista. Ne ovat täysin tyytyväisiä olotilaansa, kuin Buddhalaiset nirvanassa. Ne eivät halua mitään. Niillä ei ole mitään arvoja, paitsi se että kaikki on samanarvoista. Niillä ei ole mitään tarkoitusta. Ne ovat niinkuin eivät olisikaan.

 

Lyhyesti sanottuna: nämä lammikot ovat nihilistejä.

 

Kuvitellaanpa sitten, että yhteen näistä lammikoista osuu sattumalta jokin aalto tai hiukkanen, jota ei osukaan muihin lammikoihin. Lammikosta tulee erilainen. Evoluutio käynnistyy. Vihreästä lammikosta tuleekin punainen lammikko, mutanttilammikko.

 

Mutta ei se mitään, mutanttilammikkokin on edelleen nihilisti. Se ei välitä pätkääkään olevansa erilainen, koska millään ei ole mitään väliä. Eivätkä vihreät lammikotkaan välitä mutanttilammikosta sen enempää kuin mistään muustakaan. Kaikki on niinkuin ennenkin. Jos paikalle tulisi ulkopuolinen tarkkailija, hän voisi sanoa punaisen olevan erivärinen kuin vihreä, mutta ketään ulkopuolista ei nyt tule.

 

Ongelmia syntyy vasta sitten, kun punainen mutantti alkaa valua vihreiden lammikoiden sekaan. Eroosio muokkaa maastoa ja punainen alkulima sekoittuu vihreään. Käynnistyy evoluutiokamppailu. Kumpi nihilisti voittaa, punainen vai vihreä? Se on ihan sama, molemmat ovat nihilistejä. Vihreitä on enemmän, mutta punaisen lima on sitkeämpää. Kumman liman puolesta kannattaa lyödä vetoa?

 

Sovitaan, että vihreät voittavat ensimmäisen erän. Punainen mutantti sekoittuu vihreään ja katoaa. Pieni annos vastaväriä hieman haalistaa vihreiden vihreyttä, mutta entäs sitten? Rauha palaa maahan. Kaikki on taas yhtä arvotonta ja turhaa eli kaikki on taas samanarvoista.

 

Jonkin ajan päästä syntyykin toinen punainen lammikko. Sekin sekoittuu vihreisiin. Ja taas toinen, ja pian iloisenvihreät lammikot alkavatkin olla ruskeita. Mutta sillähän ei ole mitään väliä, kunhan kaikki ovat yhtä ruskeita.

 

Sitten syntyykin keltainen lammikko. Se *haluaa* olla vapaa kaikesta, toisin kuin ruskeat lammikot, jotka eivät halua olla vapaita kaikesta, vaan *ovat* vapaita kaikesta. Keltainen lammikko ei olekaan enää yhtä vapaa kuin ruskeat lammikot; se ei ole vapaa halusta olla vapaa. Miksi keltainen lammikko sitten haluaa olla vapaa kaikesta? Se on pelkkä sattumanvarainen mutaatio [tässä vaiheessa täytyy sanoa ihan muistamisen vuoksi, että sellainen sattumanvarainen mutaatio, joka johtaa siihen, että mutaatioista tuleekin automaattisesti ei-sattumanvaraisia - eli automaattisesti paremman vaihtoehdon valitsevia - selviytyy paremmin kuin täysin sattumanvarainen mutaatio].

 

Tämä sattumanvarainen mutaatio onkin harvinaisen hyödyllinen. Koska keltainen lammikko haluaa olla vapaa kaikesta, koska se haluaa *itse* olla vapaa kaikesta, se voittaa. Sille on evolutiivista hyötyä siitä, että se haluaa olla vapaa kaikesta. Vihreät lammikot eivät pärjää keltaisen halulle, koska ne eivät halua mitään. Keltainen valtaa itsekkäästi koko tasangon. Sopivin on selvinnyt taas, silmä silmästä ja rauha on maas.

 

Keltainen lammikko on nihilisti kuten aikaisemmatkin lammikot, mutta eri maata. Se haluaa itsekkäästi kaiken olevan arvotonta, jotta sillä olisi täydellinen vapaus. Se ei ole enää täydellisen vapaa kaikista arvoista: ”kaikki on yhtä turhaa eli kaikki on samanarvoista” on nyt sen arvo. Se yrittää päästä takaisin ruskeaksi lammikoksi, olemaan täysin arvoton. Se tappaa itsensä. Kyllä, nyt se on päässyt takaisin täydelliseen vapauteen kaikesta. Ei enää itsekästä halua selvitä, vain vapautta kaikesta.

 

Mutta o-ou, se on väärä valinta. Itsensä tappaminen ei tuo evolutiivista hyötyä. Niinpä sellainen lammikko selviää, joka haluaa vapautta, mutta ei niin paljon että tappaisi itsensä. Syntyy toinen keltainen lammikko, joka haluaa itsekkäästi pysyä elossa. Se *tietää* kaiken olevan arvotonta ja turhaa. Se haluaa olla vapaa kaikesta, mutta ei halua olla niin vapaa että olisi kuollut. Se ottaa arvokseen selviytymisen; se haluaa itsekkäästi selviytyä. Syy siihen on yksinkertaisesti se, että se on syntynyt sellaiseksi. Se on mutantti joka selviytyy. Tämän nihilistilammikon ihanne on vapaus kaikista rajoituksista, mutta vapaus kaikesta merkitsisi kuolemaa, joten äärimmäisestä nihilismistä ei ole evolutiivista hyötyä. Itsekäs ruokkii itseään, sen avulla selviytyy.

 

Survivalistin oravanpyörä

 

Mikä on sadun opetus? Järkevä eli itsekäs nihilisti tietää olevansa arvoton ja kaiken muun olevan yhtä arvotonta, mutta pyrkii selviytymään. Järkevä nihilisti, jonka mielestä kaikki on turhaa, *välittää* siitä, että kaikki on turhaa. Hänelle kaiken turhuus on oikein. Hän valitsee turhuuden koska se on oikein, tai siksi että on oikein valita turhuus. Hän valitsee turhuuden siitä itsekkäästä syystä, että saa itselleen täydellisen vapauden valita mitä tahansa. Sillä ei ole mitään väliä, onko se oikein vai väärin, koska sen avulla selviytyy parhaiten. Se on ”oikein”, koska mitään oikeampaa ei ole itsekkäälle selviytyjälle olemassa.

 

Eli: miksi nihilisti haluaa selviytyä? Koska siitä on hänelle hyötyä. Miksi hän haluaa itselleen hyötyä? Koska sen avulla selviytyy parhaiten. Miksi hän haluaa selviytyä ja hyötyä? Koska tietää, että jos ei selviytyisi, hän palaisi pakolliseen turhuuteen - ei turhuuteen, jonka hän *itse* valitsee. Pakollisessa turhuudessa ei ole valinnanvapautta, joten pakollinen turhuus on kahle, ja nihilisti haluaa rikkoa kaikki kahleet. Järkevän nihilistin päämäärä on pysyä poissa täydellisestä nihilismistä. Itsekkyyden ihanne on valinnanvapaus, syy valinnanvapauteen on itsekkyys.

 

Miksi toimia itsekkäästi?

 

Itsekkyys lisää valinnanvapautta, koska ei voi valita mitään, ellei voi valita mitään. On oltava valitsija, jotta voisi valita. Ellei ole valitsijaa, on vain sattuma.

Valinnanvapaus lisää selviytymistä, koska jos voi valita kahdesta vaihtoehdosta itselleen paremman, voi valita kahdesta vaihtoehdosta itselleen paremman. Jos ei voi nähdä eroa vaihtoehtojen välillä, on vain sattuma.

Selviytyminen lisää itsekkyyttä, koska itsekkäästi valitseva valitsija valitsee paremman vaihtoehdon ja jää henkiin todennäköisemmin kuin valitsija, jolla ei ole valinnanvapautta, joka ei ole itsekäs ja joka ei halua selvitä hengissä.

 

Itsekkyys lisää valinnanvapautta, valinnanvapaus lisää selviytymistä, selviytyminen lisää itsekkyyttä, itsekkyys lisää valinnanvapautta... ja niin edelleen. Se on ikuinen jännite. Jotain nytkähtää liikkeelle (ihan sama mitä) ja jos se selviytyy, se selviytyy.

 

Miksi olla mukana tässä oravanpyörässä? Koska kannattaa olla siinä mukana, koska siinä mukana oleminen lisää valinnanvapautta, joka lisää henkiinjäämistodennäköisyyttä, joka lisää itsekkyyttä, joka lisää oravanpyörässä mukanaoloa, joka lisää valinnanvapautta jne... Se on itse itsensä motiivi. Onko se oikein vai väärin? Sillä ei ole mitään väliä - se selviytyi ja sillä siisti. Survivalistin moraali on moraalin tuolla puolen.

 

Voit hypätä oravanpyörästä pois jos haluat. Oravanpyörän olemassaolo juuri mahdollistaa sen, että voit hypätä pois siitä. Se antaa sinulle vapauden valita. Jos et ole oravanpyörässä, et voi hypätä siitä pois, koska silloin sinulla ei ole vapautta valita. Ei tietenkään kannata hypätä pois oravanpyörästä, mutta tiedät että se on yksi mahdollinen valinta.

 

Paskapuhetta! Onko tässä mitään järkeä? Mitä minä hyödyn tästä?

 

Oikein! Olet asian ytimessä. *Sinä* hyödyt tästä, koska sinä *hyödyt* tästä. Valitset hyödyn, joten valitset survivalistin etiikan. Olet siis jo valinnut tämän. Ja miksipä et olisi valinnut, koska mitään muuta et voisikaan valita – et voi valita, että olet valitsematta, koska sehän on valinta.

 

Mutta en minä voi olla itsekäs! Itsekkyys on paha juttu!

 

Eikä ole. Ei ole hyvää ja pahaa, ne ovat vain sinun näkemyksiäsi hyvästä ja pahasta. On vain selviytyjiä ja selviytymättömiä, voit itse valita kumpi olet. Vinkki: kannattaa valita selviytyminen. On myös väärin ajatella, että itsekkyys tekisi sinusta heti murhaajan ja raiskaajan – kuinka hyvin sellaiset ääliöt muka selviytyvät nykymaailmassa? Eivät kovin hyvin. Paremmin selviytyvät itsekkäät ihmiset, jotka tekevät sopuisasti yhteistyötä muiden itsekkäiden ihmisten kanssa (ns. altruistit). Sinä hyödyt muista ja muut hyötyvät sinusta. Jos rohmuaa koko kakun itselleen, niin muut suuttuvat eivätkä kerro seuraavasta kakusta sinulle ollenkaan. Jos kaikki saavat sopivan osan kakusta, niin kaikki ovat tyytyväisiä ja tietävät, että seuraava kakku jaetaan myös sopivasti. Evoluutio suosii suuria ryhmiä, koska ne selviytyvät paremmin kuin yksilöt eli ryhmien itsekkyys tuottaa yksilöille hyötyä enemmän kuin yksittäinen itsekkyys. Kakun koon maksimointi maksimoi yksittäisen palan koon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että itsekkyydestä kaikki lähtee – jos aletaan olla liian altruistisia ja jakamaan kakkupaloja aina muille sensijaan että itse syötäisiin, niin silloin kiltteys on mennyt liian pitkälle. Järki käteen, Aku Ankka.

 

Tämä on liiankin yksinkertaista, koska ihmiset eivät sitä tunnu tajuavan. Ei vaikka sen selittäisi näin monimutkaisesti. Kaiken taustalla – kaiken moraalin ja etiikan taustalla - on halu selviytyä, halu voittaa. Geenit haluavat selviytyä, ihmiset haluavat selviytyä, ihmisjoukot haluavat selviytyä, ideat haluavat selviytyä, kaikki elävä haluaa selviytyä – ja halu selviytyä johtuu vain siitä, että ne selvisivät jotka halusivat selvitä. Nietzsche kutsuisi tätä kenties vallanhaluksi selviytymishalun sijaan, mutta termeistä viis. Mitään muuta moraalia ei ole, mitään muuta moraalia ei ole selvinnyt, mitään muuta moraalia ei ole voinut edes syntyä. Jos joku muuta väittää, hän valitsee automaattisesti tämän moraalin – ja esittää sitten vesitetyn ja kukkasin koristellun vaihtoehdon, joka johtaa juurensa tästä.

 

Mitä sitten pitäis tehdä?

 

Selviydy. Pysy elossa. Tee yhteistyötä. Ole kiltisti. Kehity. Pidä hauskaa.

 

Samaa asiaa eri suunnasta:

Egoismi vs. altruismi

Egoism

Altruismi egoistisesti tarkasteltuna

 

Who survives? The fittest.

Who are the fittest? Those that survive.