Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kuvattomiin sarjakuviin

 

SEITSEMÄN ASKELTA SINGULARITARIANISMIIN

 

Tämä on 2. luonnosversio. Askeleita saattaa tulla lisää, niitä saattaa tulla vähemmän tai niiden järjestyskin saattaa muuttua. Haluan kuitenkin pitää jutun yksinkertaisena ja nopealukuisena, joten mutkia täytyy vetää suoriksi. ”Valintasi on [x]” tarkoittaa, että monien mielestä [x] on lähimpänä tätä ajattelutapaa. Innoituksensa tämä juttu on ottanut Eliezer Yudkowskyn Future Shock Levels –esseestä, Six Degrees to Kevin Bacon –pelistä ja kenties jonkin verran Trainspotting-elokuvasta. Kohdat 3 & 4 tai 6 & 7 voitaisiin yhdistää, jolloin oltaisiin uskollisempia alkuperäiselle pelinimelle, mutta itse otsikon kannalta seitsemän askelta kuulostaa dynaamisemmalta (numerologialla, uskonnollisella mystiikalla tms. ei ole mitään tekemistä valinnan kanssa, kyse on vain sanojen yhteensointuvuudesta). Kommentit ja parannusehdotukset ovat erittäin tervetulleita (vizikahn@hotmail.com) kuten myös omat ehdotelmat portaikoiksi – mietipäs esimerkiksi, millainen portaikko voisi johtaa wiccalaisuudesta tai buddhalaisuudesta tai kommunismista tai militarismista singularitarianismiin? Kun pystyt näkemään oman uskosi tai näkemyksesi vain yhtenä pelinappulana (tai pelinappuloiden asetelmana) pelilaudalla, ja näkemään myös millainen siirto vahvistaa asemiasi pelissä, olet oikealla tiellä. Kannattaa myös huomata, ettei hyppy seuraavalle tasolle välttämättä sulje pois edellistä tasoa; perustuksia ei pureta, kun torni on rakennettu niiden päälle. Helppoa ja hauskaa!

 

 

1. Millään ei ole mitään väliä. Tästä kaikki lähtee, tämä on perusta jolle aletaan rakentamaan. Universumi tai luonto ei anna mitään valmiita moraalisääntöjä. Jumalaa ei ole olemassa. Elämällä ei ole tarkoitusta. Kaikki ismit ovat turhia. Kaikki on turhaa. Tätä kutsutaan nihilismiksi.

 

2. Valitse itse tarkoituksesi. Kun millään ei ole mitään väliä, se tarkoittaa sitä että sinulla on täydellinen vapaus. Voit itse keksiä elämällesi tarkoituksen. Tiedät, että se on vain omaa keksintöäsi, mutta se siinä juuri onkin hyvä juttu. Valitset sen itse, kukaan ei määrää sitä sinulle. Olet oma herrasi. Valintasi on eksistentialismi.

 

3. Valitse itsellesi hyödyllisin tarkoitus. Evoluutio teki sinusta itsekkään, koska sen kannatti tehdä sinusta itsekäs. Niinpä haluat valita itsellesi sellaisen tarkoituksen, joka tuottaa sinulle eniten hyötyä – jos et valitse mitään, siitä ei ole sinulle mitään hyötyä. Tästä seuraa, että valitset myös sellaisen joka tuottaa sinulle vähiten kärsimystä, koska et pidä kärsimyksestä. Pyrit maksimoimaan hyvinvointisi ja minimoimaan pahoinvointisi. Valitset sellaisen etiikan ja moraalin, joka hyödyttää sinua. Valintasi on siis utilitari(ani)smi.

 

4. Valitse kaikille hyödyllisin tarkoitus. Haluat itsellesi hyvää, mutta elät yhteiskunnassa jossa on muitakin. Utilitarianistina et tietenkään halua omaasi ja muiden elämää huonontaa, vai kuinka? Suuri joukko kavereita on hyödyllisempi kuin suuri joukko vihollisia. Haluat siis tehdä yhteistyötä, koska auttamalla muita autat itseäsi. Yksin et saa avaruusrakettia rakennettua, mutta yhteistyöllä se onnistuu. Kaikki, jotka valitsevat yhteistyön, menestyvät: mitä enemmän yhteistyöläisiä, sitä enemmän hyötyä kaikille - ja mitä enemmän hyötyä kaikille, sitä enemmän yhteistyöläisiä. Valintasi on altruismi.

 

5. Valitse terve järki. Mikä on paras keino auttaa itseäsi ja muita? Luonnollisesti se, joka tuottaa eniten tuloksia hyvinvoinnin edistämisessä. Mahdollisimman järkevä ja looginen ajattelu tuottaa tuloksia. Se on auttanut sinut jo tähän asti, joten se näyttää olevan järkevin vaihtoehto. Se auttaa sinua myös tulevaisuudessa tekemään toisenlaisen valinnan, jos osoittautuukin että valitset jossain vaiheessa väärin. Valintasi on rationalismi.

 

6. Valitse tiede ja teknologia. Rationaalinen ajattelu ei kuitenkaan riitä poistamaan kärsimystä. Saatat sairastua ja kuolla, mikä ei ole hyvä juttu. Kannattaa siis olla aktiivinen ja etsiä keinoja, joilla voit poistaa sairaudet ja kuoleman. Rationaalisimmat keinot poistaa kärsimystä ovat tiede ja teknologia, joten valitset ne. Mutta nykyiset teknologiat eivät vielä riitä. Tarpeeksi tehokkaat teknologiat (kuten geeniteknologia ja nanoteknologia) sairauksien ja kuoleman poistamiseen ovat vielä kehitysasteella, joten haluat luonnollisesti vauhdittaa niiden turvallista ja järkevää kehitystä, jotta ehtisit pelastaa itsesi ja kaverisi ennenkuin on liian myöhäistä. Valintasi on siis transhumanismi.

 

7. Valitse superäly. Haluat löytää keinon auttaa itseäsi ja ihmiskuntaa eniten teknologian avulla. Järkevin vaihtoehto on tietysti lisätä järkeä. Älykkyyttä lisäämällä voimme ratkaista ongelmia paremmin ja nopeammin. Ihmisen järki on kuitenkin rajallinen, joten täytyy ottaa teknologia apuun. Auttavaisen supertekoälyn avulla voimme ratkaista ongelmia vielä paremmin ja nopeammin. Mikä on sitten paras keino edistää superälykkyyden syntymistä? Tekoälytutkimus ja sen edistäminen. Valintasi on singularitari(ani)smi.

 

 

Suurin osa maailman ihmisistä hyppii jossakin tasojen 1 ja 4 välillä - tai mikä ikävintä, jossain tason 1 alapuolella. Osa on juuttunut pessimistiseen nihilismiin, eikä osaa ajatella edes omaa etuaan. Osa toimii altruistisesti, mutta vääristä syistä (uskonto käskee olla kiltti muille tms.). Osa toimii itsekkäästi omaa etuaan ajaen, mutta ei osaa ajatella että auttamalla muita auttaa itseään. Osa voi (osittain) ajatella rationaalisesti, mutta olla sitä mieltä, että kuolema on ihan OK juttu ja odotella sitä passiivisesti. Osa pitää rystyset valkoisina kiinni kaiteesta eikä tiedä kumpaan suuntaan lähteä.

 

Tämä on perustavaa laatua oleva ongelma: kun yksilö ei seiso tarpeeksi vankalla filosofisella perustalla, siitä on vaikea hypätä eteenpäin. Mielen jatkuva nykiminen tasolta toiselle synnyttää jatkuvaa eksistentiaalista angstia. Saattaa käydä niin, että juuri kun on ottamassa askeleen seuraavalle tasolle, astuukin harhaan ja tipahtaa yhtäkkiä takaisin nihilismiin. Ja nousu alkaa taas alusta. Jonkun täytyy pistää valot rappukäytävään, että nousu käy vaivattomammin – ja tanssiminen askelmalta toiselle ja takaisin muuttuu mukavaksi puuhaksi.

 

Millä askelmalla sinä olet menossa?

 

Ihan turha olla pessimisti, ei se kuitenkaan mitään auta.

Ole optimisti. Se kannattaa.