Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Å starte med Klikkeren





Klikkeren er på plass, og det samme er godbitene! Så da er det bare å sette i gang.




FØRST : EN LEK!


Dette vil høres litt rart ut, men det er faktisk en ganske nyttig lek, som øker forståelsen for hvordan klikkeren virker. Forslag til leken er tatt ut fra Alexandra Kurlands bok, som jeg beskriver senere. Leken spilles mellom to mennesker. Den ene spiller rollen som den som blir trent. Hun har et ganske enkelt oppdrag. Hun skal sitte stille på en stol. Reglene er sånn at hun kan vifte med armer og ben og hodet, gjøre hva hun vil, uten om å reise seg fra stolen.

Den andre spiller rollen som treneren. Hun har også en ganske enkel oppgave. Hun skal holde opp et objekt, for eksempel et bøttelokk, foran ansiktet til hun som sitter på stolen.

Hvis du var den som satt på stolen og skulle bli trent, hva ville du gjort?? Først ville du kanskje prøvd å ignorere lokket. Men treneren din er veldig standhaftig, og hun fortsetter å holde lokket opp rett foran nesen din.
Noe så irriterende! Ganske fort vil du prøve å dytte det vekk.

Nå skjer noe overraskende! Du hører en høy, klar klikkelyd, og treneren din gir deg en liten bit melkesjokolade! Mmmmmmmmm. Du elsker melkesjokolade! Du ser at hun har mer, og prøver å få tak i det. Men treneren din bare rygger tilbake og holder det utenfor rekkevidde.
Hvis du bare kunne reise deg fra stolen, kunne du snappet til deg alt sammen. Men det kan du ikke uten å bryte reglene, og nå er det irriterende lokket tilbake i ansiktet ditt igjen. Du dytter til den nok en gang. KLIKK! Hun gir deg en liten sjokoladebit.

Hva skjer? Hun holder opp lokket igjen. Du skulle ønske hun kunne slutte med det. Du vil ha sjokolade! Du har ikke spist lunsj, og du er sulten. Du dytter lokket unna igjen – KLIKK – sjokolade.

Nå begynner du å lure. Er det noen sammenheng der?? Neste gang hun holder lokket opp, tar du på det med vilje.

KLIKK – mer sjokolade

JA! Du kan få henne til å gi deg hele boksen, bare ved å ta på lokket! Du har klart å trene henne! Ta på lokket – klikk – sjokolade! Alt du vil nå, er at hun skal skynde seg og holde opp lokket igjen, å du får mer sjokolade!








Chianti: "Leker med favorittleken sin!"




KLIKKEREN:


Når du skal introdusere klikkeren for hesten, bør du begynne med noe enkelt. Det er også en fordel å gjøre noe som ikke inngår i den daglige treningen. Dette fordi at det da blir noe nytt, og hesten vil være mer nysgjerrig. Mange, også Chianti og jeg, startet på denne måten:

Det tryggeste er å la hesten stå på boksen. Gjerne med døren igjen, eller et tau foran, hvis han har lett for å bli overivrig når det er snakk om godbiter.
Det første du gjør er rett og slett og klikke, og gi hesten godbiter. Godbitene kan være hva som helst som hesten din liker. Husk bare å dele det opp i små biter. Hver belønning skal bare bestå av ca en teskje mengde med godbit. Dette er fordi hesten skal ikke bli mett, den skal hele tiden ha lyst på mer.

Hvis hesten begynner å ransake lommene dine, trekk deg tilbake, utenfor rekkevidde. Ikke straff den, du har fått den oppmerksomheten du ba om. Når hesten slutter å tigge, klikk igjen og fortsett. Hesten vil ganske snart forstå at å mase fører ikke til noe godteri.






Dan: "...Har en rockering rundt magen..."



For å bruke Chianti som et eksempel: Hun prøvde å robbe lommene mine et par ganger. Men siden jeg trakk meg vekk hver gang hun gjorde det, og klikket når hun snudde seg vekk, forsto hun snart at å prøve å ta det, fungerte ikke. Men snudde hun hodet bort, kom denne klikke lyden og en godbit. Tiden var inne for steg to!

***

Når hesten din ser ut til å reagere på klikkelyden, er det på tide og gå videre. Finn fram et passelig objekt. Det kan være hva som helst, bare det kan holdes i hånden, og er stort nok til at hesten ser det skikkelig. Et bøttelokk, en børste, en ball, hva som helst! Jeg velger å forklare med et lokk her.

Hold lokket opp foran hesten. De fleste blir nysgjerrige og snuser på lokket. Nøyaktig i det øyeblikket nesen treffer lokket, klikker du og gir en godbit.
Gjør det enkelt for hesten. Du vil at han skal lykkes med dette. Hold lokket slik at den tilfeldigvis komme borti det med nesen. Hver gang den treffer, klikker du, og gir en godbit.

Hvor lang tid det tar før hesten ser sammenhengen, varierer. Det er viktig at du klikker akkurat det øyeblikket nesen treffer lokket. Da er det lettere for hesten å forstå.

De fleste hester kobler ganske fort at hvis de tar på lokket, utløses klikket som åpner ”godteri-maskinen”, altså deg. Det er ofte nesten så du kan se lyspæren gå opp for dem, du ser det iallfall godt på glimtet i øyet.

Fortsett og klikke og belønne (Jeg forkorter det som k/b framover) hver gang hesten tar på lokket. Når den først har forstått sammenhengen, vil den snart ta på lokket fortere enn du rekker å belønne. Da er hesten klar for nye utfordringer.
Nå kan du begynne å flytte lokket litt rundt, og se om han fortsatt prøver å ta på det. Husk å flytte det bare et lite stykke om gangen. Hvis du plutselig setter lokket på gulvet, kan det hende hesten mister helt sporet av den, og blir frustrert. Senk lokket gradvis mot gulvet.

Det finnes mange variasjoner av dette. Du kan etter hvert konsentrere deg om at den tar på et spesielt sted på lokket, i en bestemt fart. At den flytter på det, etc. Husk å ta det med ro, og kun en ting om gangen.
For å få hesten til å gjøre noe annet, ”hold tilbake” klikket litt. Hesten er vant til at a ta på lokket fører til et klikk. Hvis den nå ikke får et klikk, vil den prøve igjen, kanskje hardere denne gangen. Eller kanskje den holder nesen litt på lokket. Oppmuntre forsøkene med å klikke. Etter hvert kan du oppnå den øvelsen du vil, ved å klikke for forsøk i riktig retning, og ignorere de andre.








Roker: "Hmmmmm, hvordan slo jeg nummeret igjen.."




KOMMANDO-ORD:


Når hesten din tar på lokket samme hvor du holder det, er det på tide å sette en kommando på øvelsen.
Ja – det er riktig! – Først nå skal du gjøre det! Ofte er man vant til at ting blir gjort motsatt. At ordet kommer først, og øvelsen etterpå. Et eksempel på det kan være dette: Hesten går rundt i et longetau. Treneren kommanderer ”trav”, som hesten ikke vet hva betyr. Den fortsetter og gå rundt, mens treneren fortsetter å kommandere ”trav”. Hva lærer denne hesten at ”trav” betyr??? Nettopp! Trav betyr å gå rundt i en sirkel. Ved å forme øvelsen først, og deretter legge en kommando til den, er det enklere for hesten å forstå.

Aller først, vent til du er helt sikker på at hesten forstår dette med å ta på lokket. Du må være helt sikker på at han kommer til og ta på det i løpet av få sekunder. ”Varm” derfor først opp med å la han ta på lokket noen ganger, til du ser han er godt i gang. Si deretter ”ta på” (eller en annen kommando du velger å bruke) rett før nesen hans kommer borti. Ved å repetere dette konsekvent, blir signalet lenket sammen med øvelsen. De hører liksom sammen. Så etter hvert vil hesten begynne å se seg om etter noe å ta på når den hører ordet.

Når han forstår dette, skal du bare klikke når du ber han om å ta på lokket. Det vil si at hvis han tar på lokket, uten at du har bedt han om det, skal du ikke klikke. Det du nå lærer han er meningen med den kommandoen. Blir dere sittende fast, gå et steg tilbake, og klikk for forsøk igjen.

Prøv også og be han ”ta på” andre ting, for å se hvor godt han forstår det. Og for å vise at denne kommandoen gjelder ikke bare bøttelokk.

En fordel man kan dra ut av denne øvelsen, er å la hesten ”ta på” ting den synes er skumle. For eksempel ute på tur. Når Chianti oppdager skumle ting, og hun får beskjed om å ”ta på” det, går hun tilslutt bort og gjør nettopp det. Hun får godbiten sin, og nå er det vanligvis mer spennende å utforske den, enn å være redd for den.





Miss Joy: "Spiller horn"



BRUKE KLIKKEREN!

Til nå har du lært hesten din to ting. Du har lært han et lite triks, og du har lært han hvordan klikkeren virker. Han har lært at klikkelyden framkaller en godbit, og at han må gjøre noe for å utløse denne lyden.

Nå er tiden inne for virkelig å ha det gøy med klikkeren. Du kan utvide ”ta på- trikset” til at han løfter lokket opp med tennene, eller dytter til det. Du kan flytte det lenger bort og be han gå og ”ta på” det. Etter hvert be han trave eller galoppere bort for å ta på det.





Chianti: "Det er ikke så lett å hilse pent..."



Det er også mange andre triks å lære. Hesten kan sparke en ball, senke hodet på kommando, bukke (hilse) Det er bare å bruke fantasien. Men husk: Det skal være gøy!

Om du velger å bruke klikkeren til å lære hesten triks, eller om du også vil bruke den i den daglige treningen er helt opp til deg selv. Klikkeren er kjempefin til å lære triks med. Men den er også et kjempefint hjelpemiddel til å bruke nettopp i den daglige treningen. Den kan brukes for enklere å lære alt fra å stå stille, til galopp, og andre mer avanserte øvelser.

Noe å tenke på, er at klikkeren skal være et hjelpemiddel. Det er meningen at den skal gjøre det enklere for hesten å lære. Derfor skal du ikke fortsette å klikke for den samme tingen i all evighet. Etter hvert som hesten forstår, skal du øke kravene.
Når øvelsen er lært kan du enten gradvis slutte å klikke for den, du kan lkikke for de gangene den gjør ting ekstra bra, eller du kan bruke klikkingen til å finpusse øvelsen.





Chivas Regal: "Hvem vil ha denne?"



Dette kan forklares med at etter hvert som hesten lærer, blir tingene en vane. Han kan dem godt, og forventer ikke samme oppmerksomheten for dem. På samme måte blir en 1. klassing roset for å legge sammen 2+2=4. Den samme eleven 2 år senere, forventer ikke ros for å legge sammen 2+2 lenger. Dette er innlært, og går av seg selv. Men nå er det andre nye ting som skal læres og øves inn.





Rodull: "Jeg tør! Jeg tør å ta på`n!"





Når du introduser hesten din for klikkeren, inngår du også en avtale med han!
Denne avtalen går ut på at hver gang du trykker på klikkeren, får hesten en godbit av deg! Dette gjelder HVER gang du klikker. Uansett.
Dvs. at du må være oppmerksom på hva du klikker for. Klikker du feil, må hesten allikevel få godbiten sin. Hvis ikke du gjør det, ødelegger du avtalen dere i mellom, og hesten vil neppe være så samarbeidsvillig etterpå.

Alle øvelser må deles inn i så små deler som mulig. Bruk den tiden det tar, og gi hele tiden hesten sjansen til å lykkes.
I begynnelsen belønner du det minste forsøk i riktig retning, for deretter å øke gradvis på kravene etter hvert som hesten forstår. Blir den usikker og slutter å forsøke, går du antagelig for fort fram. Senk kravene og prøv igjen. Det er også viktig og holde treningsøktene korte og morsomme. Ikke hold på så lenge at det blir kjedelig.

Etter hvert vil du oppdage hvor mye mer kontakt du får med hesten din. Dere kan kommunisere på en lettere måte, og ikke minst:

Klikketrening er gøy!!!!!!!!!!



Å trene med klikker.

Tilbake til Oversiktsiden.

Home