Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 
TANGOWEB
 

Referanslar

http://come.to/tangoweb

Kaynaklar
 

K O N U L A R 

ANA MENÜ
ULUSLARARASI TERÖRİZM
OSAMA BİN LADEN BİN MUHAMMED
ULUSLARARASI TERÖR ÖRGÜTLERİ
ULUSLARARASI TERÖR ÖRGÜTLERİ - TÜRKÇE -
ÜLKE ETÜDLERİ
T Ü R K İ Y E
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
YUNANİSTAN
BATI TRAKYA
ERMENİSTAN
GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ
I R A K
KUZEY IRAK
İRAN İSLÂM CUMHURİYETİ
RADİKAL İSLÂMİ HAREKETLER
SURİYE
FİLİSTİN
ALEVİLİK
AZINLIKLAR
ASURİLER, KELDANİLER, YEZİDİLER
KAFKASYA, ORTA ASYA,   TÜRK DÜNYASI
ASYA, ORTA DOĞU, ATLAS, KÖRFEZ ÜLKELERİ
İSTİHBARAT VE GÜVENLİK KURULUŞLARI
TÜRKİYE'DEKİ  DİPLOMATİK MİSYONLAR
ULUSLARARASI  KURULUŞLAR
DİNLER, MEZHEPLER, TARİKATLAR
ANARŞİZM - ANARŞİSTLER
BİZANS, PONTUS, KIBRIS, ANTİ-TÜRK
ORGANİZE SUÇLAR
ÖNEMLİ GÜNLER
YAZILAR
FORUMLAR
ÇEŞİTLİ
INTERNET MEDYA

D O W N L O A D

 
GÜNCEL
ABD'NİN TERÖRLE
TANIŞTIĞI GÜN
EN ÇOK ARANAN
22 TERÖRİST
OSAMA BİN LADEN, AFGANİSTAN, TALİBAN
PROFİLLER
OSAMA BİN LADEN
  Video Bantın Çözümü
  Veda Mesajı
 
GÜNEY ASYA TERÖR ÖRGÜTLERİ
HİNDİSTAN VE PAKİSTAN'DA 
 FAALİYET GÖSTEREN TERÖR  ÖRGÜTLERİ
 
GÖRÜŞ, ÖNERİ VE KATKILARINIZ İÇİN
tangoweb@hotmail.com
   
Kuruluş 30 Ağustos 1999
Güncelleme 25 Şubat 2002
DİNLER, MEZHEPLER, TARİKATLAR

 

İSLÂM'IN ÇOĞUNLUĞUNA YÖNELİK TARİKATLAR
 

B

BAYRAMÎLİK

Sünnî Türk tarikatı. “ Vahdet-i Vücut - Varlıkbirlik ” anlayışındadır. Önce  Tanrısal varlıkbirlik bilinecek, sonra her şeyin Tanrı olduğu ve sonunda da  Tanrı ile bir olunacaktır. Zikir denilen Tanrı sıfatlarını tekrarlama eylemi yapılır. Amaç Tanrı’yı kalpte hissetmektir. 15. Yüzyılda Ankara’da Hacı Bayram tarafından kurulmuştur.

BEDEVÎYYE

Sünnî tarikat. Kötülüğe iyilikle karşılık verilir, dünya sevgisi haramdır. Kurucusu Veli Ahmet Bedevi ’nin ölünceye kadar hiç yıkanmadığı ve elbiselerini hiç çıkarmadığı anlatılır.

C

CELVETÎLİK

Bayramîlik’in kolu, Sünnî tarikat. Tanrı’nın 7 adı, 7 derecedir, her 7 ad bir yükselme aşamasıdır. Aziz Mahmut Hüdai tarafından kurulmuştur.

CERRAHÎYE

Halvetîlik’in bir kolu. 17. Yüzyılda İstanbul’da Nurettin Cerrahi tarafından kurulmuştur.
Bkz. Halvetîlik

E

EDHEMÎYYE

Dünyayı, ahireti, varlığı ve sonunda da bırakmayı bırakmak gerekir. Bektaşîler’ce özümsenmiştir. 8.Yüzyılda İbrahim Edhem tarafından kurulmuştur.

ESARÎYYE

Sünnet mezheplerinin en büyüğü. Peygamberin yaptıkları ve söyledikleri dışında, her şey geçersizdir. Her şeyi Tanrı belirlemiştir, gerçekleri akıl algılayamaz ve duyular aldatıcıdır, sadece inanç geçerlidir. İslâm felsefesine karşı çıkan bir tarikattır.

G

GAZZALÎYE

Gazzali ’nin tarikatı; aklın yanıltıcı olduğuna, ancak inancın gerçeğe ulaşabileceğine inanılır, din inanca dayandığı için, felsefeden üstündür, İslâmiyet’le bağdaşmayan felsefe saçmadır, bilgi vahiy ve ilhamla kazanılır, imanla akıl arasındaki çelişkileri tasavvuf çözebilir.
12. Yüzyılda kurulmuştur.

H

HALVETÎLİK

Zikre dayalı Sünnî tarikat. En çok kol ve tarikat üreten inançtır. Dünyadan el etek çekilmelidir, sürekli tövbe edilmeli, salavat getirilmeli ve Tanrı’nın 7 adı zikredilmelidir, 7 sayısı uğurludur.

K

KAADÎRİYYE

Gizemciliğe dayanan Sünnî tarikat. Zikir yoluyla Tanrısal sırlara ulaşıldığına inanılır. Yirmiden fazla kol türetmiştir. Kurucu Geylani’nin kerametlerine inanılır; Geylani bir yıl yemeden, içmeden yaşamış, Azrail’e kafa tutmuştur, sesi diğer ülkelerden duyulmuştur. Bu tarikat Sünnî tarikatlar içinde en etkin olanlarındandır ve Türkiye’de sürdürülmektedir. 12. yüzyılda Abdülkadir Geylani tarafından kurulmuştur.

N

NURCULUK

Temeli Nakşîlik’e dayanan islâmî görüş, bazılarına göre dinsel bir devlet amacını güden bir dindir. Nedeni bazı yönlerden Müslümanlıkla çatıştığı düşüncesindedir. Nursî ’nin yazdığı “Nur Risaleleri” , Kur’an’ı zamana göre yorumlama iddiasındadır, Saidi Nursî kendisini İslâm’ın reformcusu olarak kabul eder ve bazı Nurculara göre Risale-i Nur, Kur’an  eşdüzeydedir. Laikliğe, milliyetçiliğe, kaderciliğe, dünya düzenine karşıdırlar, önemli olan dünya ötesi yaşamdır. Önemli olan din hukukudur. Atatürk döneminde ve sonrasında büyük olaylara neden olan Nurculuk, günümüzde de çok önemli bir konumdadır ve tartışılmaktadır. Çeşitli fraksiyonları vardır. 1950’lerden sonra Bitlisli Saidi Nursî (veya Kürdî) tarafından kurulmuştur.

R

RUFAÎYYE

Sünnî tarikat; Kur’an ve Hadis’e yorumsuz uyulur; temel ilke riyazet yani ruh ve beden eğitimidir, ateş ve cam yemek, şiş saplamak gibi marifetler bu eğitimin üst düzeyidir. Ruh ve beden isteklerinden arınılması gereklidir. 12. Yüzyılda Irak’ta Ahmet Rıfai tarafından kurulmuştur.

S

SAFAVÎYYE

İran tarikatı; yılın belli günlerinde özel yerlere kapanılıp çile çekilir, Şiî inançlar benimsenmiştir, Hz.Ali’nin torunu Hüseyin’in soyundan geldiklerine inanırlar, devletleşen önemli bir tarikattır.

SÜHREVERDÎYYE

Kaadirîlik’in bir kolu; Irak, Afganistan ve Hindistan’da yaygındır, birçok kol türetmiştir. 11. Yüzyılda Sihabüddin Ebu Ömer tarafından kurulmuştur.

SÜLEYMANCILIK

Nakşîbendiler’den çıkmıştır; Kur’an’dan başka yaşam yoktur; dinsel bir devlet kurulmalıdır; aralarında kurucularının Tanrı ile konuştuğuna inananlar ve devlet görevinde çalışmayı haram sayacak kadar şeriat yanlıları da vardır. Halen etkin ve yaygındır. 1940’larda Türkiye’de Süleyman Hilmi Tunahan tarafından kurulmuştur.

ŞAZÎLLİYE

Tunuslu Sünnî tarikat; zikirden başka kural yoktur, şeriat kesindir, çok çeşitli kollara ayrılmıştır, Allah’tan korkma, Peygamber’in sünnetine kesin bağlı olma, insanlardan iyilik veya kötülük beklememe, her işi Allah’a bırakma ve kaderde olduğu gibi sevinçte de Allah’a sığınma gibi beş ana ilkesi vardır. Günümüzde de vardır, II.Abdülhamit tarafından Türkiye’ye de getirilmiştir. 13.Yüzyılda Abdullah Şazilî tarafından kurulmuştur.

T

TİCANÎLİK

Kaadirî-Nakşî sentezi tarikat. 1950-60 Türkiyesi’nde çok etkili olmuştur. 18.yüzyılda Fas’ta Ahmed Ticanî tarafından kurulmuştur.

Y

YESEVVÎYE

Sünnî tarikat. Türkistan Türkleri tarafından kurulmuştur. 15.yüzyıldan sonra Anadolu’ya girmiştir, zikre, sünnete bağlıdırlar. 12.yüzyılda Ahmet Yesevi tarafından kurulmuştur. Kurucu Yesevi, Bektaşiler tarafından da benimsenmiştir. 
________________________________________________________________________________________________________________________
Kaynak : Fenomen Dergisi, 15 Şubat 1997, Sayı 12, Sayfa 38-48