Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 
TANGOWEB
 

Referanslar

http://come.to/tangoweb

Kaynaklar
 

K O N U L A R 

ANA MENÜ
ULUSLARARASI TERÖRİZM
OSAMA BİN LADEN BİN MUHAMMED
ULUSLARARASI TERÖR ÖRGÜTLERİ
ULUSLARARASI TERÖR ÖRGÜTLERİ - TÜRKÇE -
ÜLKE ETÜDLERİ
T Ü R K İ Y E
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
YUNANİSTAN
BATI TRAKYA
ERMENİSTAN
GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ
I R A K
KUZEY IRAK
İRAN İSLÂM CUMHURİYETİ
RADİKAL İSLÂMİ HAREKETLER
SURİYE
FİLİSTİN
ALEVİLİK
AZINLIKLAR
ASURİLER, KELDANİLER, YEZİDİLER
KAFKASYA, ORTA ASYA,   TÜRK DÜNYASI
ASYA, ORTA DOĞU, ATLAS, KÖRFEZ ÜLKELERİ
İSTİHBARAT VE GÜVENLİK KURULUŞLARI
TÜRKİYE'DEKİ  DİPLOMATİK MİSYONLAR
ULUSLARARASI  KURULUŞLAR
DİNLER, MEZHEPLER, TARİKATLAR
ANARŞİZM - ANARŞİSTLER
BİZANS, PONTUS, KIBRIS, ANTİ-TÜRK
ORGANİZE SUÇLAR
ÖNEMLİ GÜNLER
YAZILAR
FORUMLAR
ÇEŞİTLİ
INTERNET MEDYA

D O W N L O A D

 
GÜNCEL
ABD'NİN TERÖRLE
TANIŞTIĞI GÜN
EN ÇOK ARANAN
22 TERÖRİST
OSAMA BİN LADEN, AFGANİSTAN, TALİBAN
PROFİLLER
OSAMA BİN LADEN
  Video Bantın Çözümü
  Veda Mesajı
 
GÜNEY ASYA TERÖR ÖRGÜTLERİ
HİNDİSTAN VE PAKİSTAN'DA 
 FAALİYET GÖSTEREN TERÖR  ÖRGÜTLERİ
 
GÖRÜŞ, ÖNERİ VE KATKILARINIZ İÇİN
tangoweb@hotmail.com
   
Kuruluş 30 Ağustos 1999
Güncelleme 25 Şubat 2002
TALİBAN
NEREDEN GELDİ ?
 
 
 

Taliban nereden geldi?

İlk üyeler Afgan-Sovyet Savaşı sırasında ortaya çıkan mülteci kamplarından gelmişti. Bu kamplardaki genç adamlar Afgan-Pakistan sınırındaki medreselerde katı şeriat kurallarını öğrendiler. Eylül 1994’te o zamanlar bir Molla, şimdi ise Taliban’ın lideri olan Muhammed Ömer, güneydeki Kandahar bölgesinde Taliban milisini kurdu. Başlangıçtan itibaren amacı, savaş sonrasında bölük pörçük olmuş Afganistan’ı şeriat kuralları altında birleştirmekti.

İlk zaferler

Kandahar’da çok büyümesiyle birlikte Pakistan hükümeti, Taliban’ı 1994’te Pakistan ve Orta Asya arasındaki konvoyları korumakla görevlendirdi. Taliban, yerel savaş ağalarına karşı başarılı olunca, daha fazla destekçi kazandı ve doğuda Pakistan sınırında bir şehir olan Celalabad’ı ele geçirdi. Afganistan’ın başkenti Kabil ise, Taliban tarafından 27 Eylül 1996’da işgal edildi.

Destekçileri

Bir zamanlar Sovyetlere karşı birleşen Mücahitler, Sovyetler’in 1989’da geri çekilmesinden sonra, etnik ve dinsel farklılıklar gerekçesiyle birbirlerinden ayrıldılar.

İç savaş sırasında, Taliban yolsuzluğa ve kaosa son vereceğine söz vermişti. Afganistan, Taliban gibi mollaların sözünden hiç çıkmayan gruplara tarihinde daha once de rastlamıştı. 19. yüzyılda, Anglo-Afgan savaşları sırasındaki dini liderler, Taliban gibi gruplar ortaya çıkarmışlardı. 

Taliban hem eski Mücahitlerin hem de Medrese’den yeni mezun olanların desteğini kazandı. Etnik bağlılık da Taliban üyeliğini sağlamlaştıran bir unsurdu. Taliban’ın çoğu üyesi Afganistan’ı 2.5 yüzyıl boyunca yöneten ancak Sovyet işgali sırasında gücünü kaybeden Paştun etnik grubuna ait bulunuyor.

Dünya’da tanınması

Büyük şehirlerin dışında yaşayan savaş ağalarının silahlı direnişlerine rağmen Taliban, ülkenin yüzde 90’ının kontrolünü elinde bulunduruyor. 15 Eylül 2001’de düzenlenen bir suikastte Ahmed Şah Mesud’un ölmesinin, Taliban’ın şu anda ülkede muhalif tek bölüm olan kuzeyi de ele geçirmesine yardım edeceği düşünülüyor. Ancak, Taliban’ın üstünlüğü çok az ülke tarafından tanınıyor. Yalnızca Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Taliban’ı Afganistan’ın yasal yöneticisi olarak tanıyor. 1999’da yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler yaptırımları ise, Taliban’ın bin Ladin’i teslim edeceği umutlarıyla 2001’de artırıldı. 

Taliban’ın kuralları

Taliban, ülkenin yönetimini ele geçirdikten sonra katı ve zorlayıcı Şeriat kurallarını zorla uygulatmaya başladı. Bilgisayarlar, televizyonlar, filmler ve radyolar, insanları İslam inançlarından uzaklaştırdıkları gerekçesiyle yasaklanırken, fotoğraf, resim ve heykel de yasaklar arasında yer aldı. Erkekler, çenelerinin en az bir yumruk boyu altında olması gereken sakal bırakmak, kadınlar ve kızlar ise çarşaf giymek zorunda bırakıldı. Kadınlar ve kızların okula gitmeleri ve çalışmaları da yasaklandı. Taliban yönetiminde yasaları çiğnemenin cezası, Erdemi Teşvik Etme ve Ahlaksızlığı Önleme Dairesi tarafından belirleniyor. Sakalın kısa olması gibi kural ihlallerinin cezası halkın içinde dövülmek olurken, hırsızlık ya da Allah’a karşı gelme gibi davranışlar, bir organın kesilmesine ya da idama neden olabiliyor.

Karşılaştığı Zorluklar

Birleşmiş Milletler, savaşların su ve temizlik malzemeleri sıkıntısına yol açtığı Afganistan’da, şehir dışı bölgelerde 9-10 milyon mayın olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda, kuraklık, üllkenin birçok bölümünde kıtlığa yol açıyor. Taliban yönetimi, şimdiye kadar bu sorunlara hiç bir çözüm bulamadı.

____________________________________________________________________
Kaynak :  ntvmsnbc