Akşam Gazetesi'nin 30.09.1999 tarihli sayısında, kamuoyunu yanıltıcı bir haber, birinci sayfada manşetten verildi.
Haberde Sismik1 Gemisi'nin bulguları doğruydu, ama haberin götüreceği sonuç yanlıştı..
Haber, birçok bilimadamının, "Istanbul'da büyük deprem olacak" iddiasını sözumona zayıflatmak için verilmiş kanısı uyandı bende…
Neden mi?
Evet, 1509
ve 1766
yıllarında Istanbul'u yerle bir eden depremler, bu Marmara denizinin içindeki
Imralı Adası yakınlarından geçen KAF (Kuzey Anadolu Fayı) kırılması yüzünden
olmadı mı?
Istanbullu rahatladı (Bence rahatlamadı..
Haberi okuyunca anlayacağız nedenini..)
Bir çok bilimadamının
'İstanbul'da büyük deprem olacak' iddiaları boş çıktı. (Boş çıkmıyor..Boş
çıkmıyor.. Okuyalım..).(Marmara Denizi'nde fay hatlarını inceleyen
Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün Sismik-1 Araştırma Gemisi, bu tartışmalara
son noktayı koydu. Yaklaşık 45 gündür Marmara Denizi'nin tabanını santim
santim tarayan bilimadamları, yakın bir zamanda İstanbul'da deprem olmayacağını
açıkladılar. (Yakın zaman ne anlama geliyor? Yarın mı, haftaya mı, 3
ay sonra mı, bir yıl sonra mı, 3 yıl sonra mı? Ama uzak zamanda deprem
olacak, öyle mi?)
Marmara Bölgesi'nde taş taş üstünde bırakmayan deprem felaketinden sonra Marmara Denizi'ne açılan Sismik-1 Araştırma Gemisi, haftalar süren incelemelerini tamamladı.
Kırılma Güney kolda
Araştırmanın ilk sonuçları, İstanbulluların yüreğine su serpti. (Acaba????) Sismik-1'in bulgularını değerlendiren bilimadamları, Gölcük'te kırılan fay hattının İstanbul yakınlarındaki kuzey koldan değil, İmralı Adası'nın yakınlarından geçen güney koldan devam etiğini belirledi. (Demek ki, Kuzey kol kırılmak için sırada..)
17 Ağustos'ta yaşanan ve bütün Marmara bölgesini sarsan 7.4 şiddetindeki depremden sonra, bilimadamları fay hattında oluşan kırılmanın, nereye kadar uzandığını bulmak için yoğun çalışmalar başlattı. Sismik-1 araştırma gemisinin İzmit Körfezi içinde yaptığı araştırmaların ilk verileri İstanbul Teknik Üniversitesi'nde değerlendirilmeye başlandı.
Kırılmanın güney kolda olduğunu belirleyen bilimadamları, kırığın güzergahını da tespit etti. İzmit Körfezi'nin içine doğru uzandığı belirlenen kırığın Marmara'nın güneyinden Armutlu Yarımadası'nı takip ederek, bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın tutuklu olduğu İmralı Adası üzerinden Saros Körfezi'ne kadar devam ettiği açıklandı.
En az 50 yıl rahatız (Acaba??????)
Fay hattı kırığının İmralı Adası'nı geçip batıya doğru ulaşıp ulaşmadığı ise verilerin çözülmesiyle ortaya çıkacak. Fay hattı İmralı'nın kuzeyinden gidiyorsa olası bir depremde İstanbul'un Eminönü ilçesi ile Tekirdağ arasındaki bölgenin etkileneceği bildirildi.(Rahat uyuyalım mı akşamları? Beşiktaş, Şişli, beyoğlu, fatih, Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Pendik, Tuzla depremden kurtulmuş mu oluyor yani? Izmit Gölcükte olan deprem, Istanbul Avcilar'ı yıkıyor ve birçok semtte onbinlerce binada az ve orta hasar, yüzlerce binada ağır hasar verdiriyor ise, bu haberin başlığı ne derece mantıklı ve doğru?)
Bu kırığın ilerleme olasılığının olduğu da belirtilen raporda, bölgede en az 50 yıl boyunca büyük deprem riski kalmadığı açıklandı. (50 yıl çürük binalarda oturmaya devam edelim.. Çürük binalar yapmaya devam edelim.. 51.yıl düşünürüz depremden bir gün önce!..)
Son Söz: Ak?am Gazetesi'nin 30.09.1999 tarihinde birinci sayfadan verdiği söz konusu haber, kamuoyunu yanıltıcı haberdir. Istanbul'da beklenen, ve bugünden itibaren gelecek 20- 30 yıl içinde gerçekleşecek, her 250 yılda bir tekrarlanan en az 7-7.5 şiddetindeki Büyük Marmara-İstanbul depremi için hazırlıklı olmalıyız.
Istanbul'da Beklenen Büyük Deprem
1509 Yılındaki Büyük Istanbul Depremi
1766 Yılındaki Büyük ıstanbul Depremi
Prof. Le Pichon. Istanbul'da Büyük Deprem Olacak