Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ'NİN, MARMARA DEPREMİ DEĞERLENDİRME RAPORU
Gazeteler, 07.10.1999

HASAR NEDENLERİ

DEPREM ZARARLARINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER
YASAL DÜZENLEMELER DEĞİŞTİRİLMELİ

Görüşüm:

Mühendislik ve mimarlık, Türkiye'de yüksel tahsil gerektiren diğer meslekler kadar dikkate alınmadığından, her sektörde büyük kayıplar oluşmaktadır.

Bir diş çekimi için "diş hekimliği" diplaması, hasta muayene etmek için "hekimlik" diploması, ilaç satan bir dükkan açmak için "eczacılık" diploması, hukuk işlerinde vekillik için "avukatlık" diploması, özel okul açmak için "öğretmenlik" diploması şarttır. Ama, ne yazık ki, bir torna atelyesi "alaydan yetişme" bir "usta" ile, bir imalat atelyesi yine teknik konuda hiçbir diploması olmayan birisi ile, bir inşaat şirketi yine teknik konuda hiçbir diploması olmayan birisi ile yönetilebilmektedir.

Sonuçta, milli ekonomi zarara uğramakta, can ve mal kaybına yol açan olaylar gerçekleşmektedir.

Üretim yapan bir "tornacı"dan, büyük bir sanayi tesisine kadar tüm işlerin yönetimi için "mühendislik" diploması şart olmalıdır. İş sahibi, mühendislik diplomasına sahip değilse, mutlaka bir "yetkili/sorumlu mühendis" istihdam etmek zorunda olmalıdır ki, can ve mal kaybı ihtimali en aza insin..

Dolayısı ile, inşaat yapımcıları da, isterse tek kişiden oluşan bir "müteahhitlik" firması olsun, ister ise bin kişi çalıştıran bir dev firma; mutlaka bir "mühendis/mimar" tarafından yönetilmelidir. Tek kişilik ticari kuruluşlar, yine "sorumlu mühendis" istihdam ederek teknik güvenliğe kavuşabilirler.

Bir "sorumlu" mühendis/mimar'ı işinde çalıştıramayacak kadar zayıf olan müteşebbisler ise, işten vazgeçip başka işler yapmalıdırlar!..

Kişilerin canı ve malı, "müteşebbis"in kazancından daha değerlidir!..

Deprem Anasayfası