Geschiedenis: VW Golf
Inleiding:
25 jaar geleden was het nog een gok, maar nu is de Golf, Volkswagen's grootste succes story.
Voorgeschiedenis:
VW leed rond 1970 grote verliezen. Financiële tegenvallers zorgde ervoor dat het bedrijf dat zich gevestigd had in Wolfsburg steeds meer in de rode cijfers kwam. Dit kwam grotendeels omdat ze het concept van de kever van de hand deden. Ze hadden toen de keus om de Kever te blijven ontwikkelen, maar de productie wel om te slinken, of een geheel nieuw concept te maken voor een moderne auto. Deze moest zowel zuinig, ruim en veilig zijn. (Zaken die de Kever niet meer bood.) Ze kozen natuurlijk voor de laatste optie. Op deze manier ontstond de Golf. Deze auto heeft VW van de ondergang gered.
25 Jaar en meer dan 17.000.000 auto's verder, is de Golf een gerespecteerde auto en VW grootste winstmaker. De klasse waar de auto ondervalt werd zelfs de Golf-klasse genoemd. Ze waren ook de eerste die een “hot hatch” produceerde. De GTI, die jarenlang ver voorop stond in zijn klasse.
In zijn 4de uitvoering is de Golf groter en luxer dan de eerste Golfjes. Hoogstwaarschijnlijk blijft de Golf de komende jaren toch de grootste winstmaker, langs de Beetle, Bora en Audi A3, die uit de VAG-fabrieken komt rijden.
Golf 1:
De Golf productie begon in juli 1974 in Wolfsburg. De Golf 1 was uniek, niet in zijn design, dat was op dat moment de Renault 16 (1965) als eerste voorwiel-aangedreven auto, maar in zijn ruimte en zijn lichte gewicht. Ondanks deze eigenschap was hij toch goed te hanteren in vergelijking naar de andere merken in zijn klasse. VW gebruikte deze voordelen ook in hun andere types en zo ontstond de coupe (Scirocco), de sedan (Jetta), transport (Caddy) en de soft-top (Cabriolet). De term 'Hot Hatch' is ontstaan door de komst van de Golf GTI (in 1975 op de Frankfurt Show). Deze auto stal het hart van vele rijders die van een sportieve en snelle auto hielden. Pas in 1984 kreeg VW pas echt concurrentie door de komst van de Peugeot 205 GTI. De productie werd stopgezet in augustus 1983, er waren er toen 6.400.000 gemaakt. De Cabrio uitvoering ging echter door tot 1993. Deze word nog steeds gebouwd in Zuid-Afrika maar dan als de CitiGolf.
Golf 2:
De Golf 2 werd in augustus 1983 op de markt gebracht. Deze was groter dan zijn oudere broer. Om precies te zijn 50 mm in de breedte en 170 mm in de lengte, tevens is hij 90 kg zwaarder. VW heeft veel tijd gestoken in de aërodynamica, brandstofverbruik en ruimte. Omdat de Golf 1 zo goed aansloeg hebben ze bewust het karakter van de Golf 1 meegenomen in de Golf 2. Denk hierbij aan de grill. De motoren van de Golf 2 kregen ook meer vermogen, en er kwam een turbo diesel op de markt. Tevens werd de 5-bak ingevoerd. Er zijn er 7.000.000 van gemaakt en de productie stopte in 1991. Enkele bijzondere uitvoeringen waren: GTI 16V (1986), G60 (1990), The Road Going Syncro en de Light-Duty Off-Roader Golf Country. Maar de topper van de Golf 2 is toch de superkrachtbron en vierwiel aangedreven Golf Rally (1988).
Golf 3:
De Golf 3 werd het eerste bekend gemaakt in augustus 1991. Bij dit model was veel rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen vanaf 1990. Deze Golf had betere gordels en standaard airbags (voor). Met deze wagen zijn ook veel tests uitgevoerd. Met deze auto wilde VW zowel de trouwe kopers aantrekken, maar ook andere mensen die een auto zochten in deze klasse. Vele fabriekanten hadden namelijk het compacte hatch idee overgenomen van VW en brachten dus vele alternatieve. De Golf 3 volgde het pad van de Golf 2 en werd dus ook weer zwaarder en groter. Van dit model kwamen ook de andere uitvoeringen zoals: de GTI, GTI VR6. In 1996 betrof 30% van de verkochte wagens in Duitsland een Golf 3 en in 1997 5% van de gehele Europese markt.
Golf 4:
De Golf 4 kwam in september 1997 in het licht op de Frankfurt Motor Show. Deze auto was weer iets groter dan zijn voorganger (Golf 3). Respectievelijk 131mm in de lengte en 30 mm in de breedte. De veiligheid stond ook nog steeds voorop, bij deze uitvoering had je ook voor, maar ook zij airbags. Tevens had hij ABS remmen. De technologie werd ook meer gebruikt in de uitvoering. Zo had hij satelliet navigatie en ruitenwissers die werken met sensoren. Hij deelt het motorblok van de Audi A3, maar is ook met andere blokken te verkrijgen. Er kwam ook een VR6 uitvoering op de markt. De Golf bleef dus voortbestaan op zijn naam en zijn reputatie (kwaliteit, betrouwbaar en veilig). In 1998 werden er zo'n 670.000 Golf 4 verkocht. Dit waren er meer dan de Renault Megane en de Fiat Punto.
De totale productie ligt zo rond de 810.000 en ze zijn in Europa nog steeds marktleider.
Tekst (gedeelte) en foto's uit: Australian Volkswagen Magazine: No3 2000
Home