Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 
Ledit
   
   Etusivu
   Uutiset
   Kevarit
   Mopot
   Kuvat
   Videot
   Linkit
   Webmaster
   Vieraskirja

   Muuta

 
Yleistä ledeistä

   Ledejä ei kannata sekoittaa missään nimessä hehkulamppuihin, koska ledit täytyy laittaa virtalähteeseen oikein päin ja niille tulevaa virtaa on rajoitettava etteivät ne palaisi rikki. Virtaa rajoitetaan vastuksilla. Ledin napaisuuden voi todeta ledin kuoressa olevasta viisteestä. Viiste tarkoittaa, että sen alla olevaan jalkaan pitää laitta miinusjohto. Kuva kytkennästä:



Ledi tarvitsee tietyn jännitteen, jolla se syttyy palamaan. Tätä jännitettä kutsutaan kynnysjänniteeksi. Ledin tarkan kynnysjännitteen voi kysyä ledejä myyvältä kauppiaalta, mutta suuntaa antava taulukko on alla:

Väri
Kynnysjännite (V)
Punainen
1,6 ... 1,7
Vihreä
2,1 ... 2,2
Keltainen
2,0 ... 2,1
Oranssi
1,7 ... 2,2
Sininen
3,6 ... 5,0
Valkoinen
3,6 ... 5,0

Tavalliset perusledit kestävät virtaa 5 ... 15 milliamppeeria (mA) ja superkirkkaat 20 ... 50mA. Virtaa rajoitetaan etuvastuksella, josta kerrotaan seuraavaksi lisää.


Etuvastus

Etuvastuksella siis rajoitetaan LEDille tulevaa virtaa, jotta se ei palaisi rikki liian suuren virran takia. Etuvastuksen laskemiseen tarvitsemme seuraavat tiedot: LEDin kynnysjännite, virta jolla aiomme sitä polttaa ja käytettävä jännite.

Esimerkki 1:
Mopoon laitetaan yksi tavallinen vihreä led. Ensin täytyy mitata mopon jännite akusta, kun moottori on käynnissä, valot päällä ja kierroksia nostettu. Se on esimerkissä 13,6 volttia. Ledille syötettäväksi virraksi valitsemme 10mA (0,01A). Koska emme tiedä ledin tarkkaa kynnysjännitettä, oletamme sen olevan 2,15V.
  Ensin lasketaan "käyttöjännite-ledin kynnysjännite", joka on 13,6V-2,15V=11,45V.
Seuraavaksi laskemme vastuksen resistanssin eli vastuksen ohmimäärän. Laskukaava on "edellisessä laskussa saatu jännite / virta, jolla lediä poltetaan" eli 11,45V/0,01A=1145 ohmia eli 1,145 kilo-ohmia (1,145kohm). Jos tuon arvoista vastusta ei ole saatavilla, pyöristetään saatu tulos seuraavaan isompaan arvoon.
  Ennen vastuksen valitsemista pitää laskea sen häviöteho. Se saadaan kaavalla: "edellistä edeltävässä laskussa saatu jännite * virta, jolla lediä poltetaan" eli 11,45V*0,01A=0,1145W. Saatu tulos on alle 0,25W, joten voimme käyttää etuvastuksena tavallista hiilikalvovastusta.


Sarjaankytkentä

Ledejä voisi edellämainitulla tavalla laittaa lähes rajaton määrä kun tekisi kytkennät näin:



Laskut toiselle (ja kolmannella ja neljännelle ja...) ledille lasketaan esimerkin 1 tavalla.
Tämän ainoa ongelma on, että vastuksia joutuu käyttämään aina yhden kappaleen lediä kohden. Asian voi tehdä toisella tavalla eli sarjaankytkemällä:



Sarjaankytkennässä voi olla vaikka sata lediä. Ainoana rajoituksena on että ledien yhteenlaskettu kynnysjännite ei saa olla suurempi kuin virtalähteestä saatu.

Esimerkki 2:
Tilanne on sama kuin esim. 1:ssä. Nyt pitäisi saada palamaan kaksi vihreätä lediä ja edessä on vain yksi etuvastus. Esim. 1:n tiedot pähkinäkuoressa:
- Vihreä tavallinen ledi, jota poltetaan 10mA:n (0,01A) virralla. Kynnysjännite on 2,15 volttia.
- Virtalähteestä (mopo) saadaan 13,6 volttia.
Määrittelimme, että poltamme ledejä 10mA:n virralla. Koko järjestelmässä kulkee 10 milliamppeeria vaikka siinä oli kymmenen lediä eli se ei muutu ledien määrän lisääntyessä.

Nyt laskuihin:
Ensin lasketaan "virtalähteestä saatava jännite - ledin 1 kynnysjännite - ledin 2 kynnysjännite" eli 13,6V-2,15V-2,15V=9,3V
  Seuraavaksi laskemme vastuksen resistanssin eli vastuksen ohmimäärän. Laskukaava on "edellisessä laskussa saatu jännite / virta, jolla ledejä poltetaan" eli 9,3V/0,01A=930 ohmia. Jos tuon arvoista vastusta ei ole saatavilla, pyöristetään saatu tulos seuraavaan isompaan arvoon.
  Ennen vastuksen valitsemista pitää jälleen laskea sen häviöteho. Se saadaan kaavalla: "edellistä edeltävässä laskussa saatu jännite * virta, jolla ledejä poltetaan" eli 9,3*0,01A=0,093W. Saatu tulos on alle 0,25W, joten voimme käyttää etuvastuksena tavallista hiilikalvovastusta.
  Sarjaankytkennässä voi käyttää minkä tahansa värisiä ledejä kunhan ottaa huomioon eri kynnysjännitteet.


Ledien sarjaankytkentää ei tässä käsitellä koska kytkennällä on muutama ongelma:
- Pitää käyttää samanarvoisia (=samanlaisia) ledejä koko kytkennässä
- Vaikka ne olisivatkin samanlaisia, ledien kirkkauksissa saattaa olla huomattavia eroja.



Sivut toimivat parhaiten Internet Explorer 6.0 tai uudemmalla ja 1024*768 resoluutiolla