Tsernobyl päiväkirja (osa 8)
Koti | Aavekaupunki ja Susien maa |Kevät 2007 | Pluton valtakunta matkapäiväkirja 2008| Kuollut alue Kuvareportaasi 2017 | Viimeiset ihmiset Tšernobylin valokuvareportaasi 1998-2018 | Tienvarsipiknik Tšernobylin valokuvareportaasi 2018 | Jälkisanat | Korkearesoluutioiset kuvat ja videot | Tsernobyl päiväkirja (osa 1) | |osa2 |osa3 | |osa4 | |osa5 | |osa6 | |osa7 | 2018 Tšernobylin ja Fukushiman vuosipäivämuistio

....

...Luulin, että olisi hienoa, jos Platonin kaliiperin todellinen ajattelija olisi käynyt Tšernobylissä, sillä kuten Schopenhauer aivan oikein sanoi "… moraalinen ja älyllinen hirveys tässä maailmassa voidaan puhdistaa vain filosofian helmalla". Ei ole muuta tapaa parantaa ihmisiä valtion harhasta, jossa hallitukset ja teollisuudenalat pitävät meidät tarkoituksella. Filosofialla on valta tyhjentää ajatuksemme ja tehdä loppu valtavalle väärinkäsitykselle, että ydinenergia on turvallista. Tässä teoksessa lainaan kaikkien tallennettujen aikojen suurten mielien soveltuvia ajatuksia. Nuo ajattelijat ovat todellisia ihmiskunnan opettajia, sillä heitä motivoi viisaus ahneuden sijaan. Lainaan vain ajatuksia, jotka koskevat käsittelemiäni ongelmia. Miksi teen sen? Uskon, että ainoa tapa saada Chernobly pois unohduksesta on kytkeä vaunumme veturiin, joka kulkee vuosisatoja. Teen tämän myös, koska etsin työssäni korkeimpien henkisten auktoriteettien tukea. Tämä auttaa minua vahvistamaan havaintojani ja muuttamaan ne konkreettiseksi, joka voi ylittää joidenkin ilkeiden ydinisotooppien puoliintumisajan!

Heinäkuu 2017

**************************

Suuri filosofi Friedrich Nietzsche sanoi kuuluisasti: "Elämme järjestelmässä, jossa täytyy joko olla pyörä tai olla pyörien alla." Se oli totta 1800-luvulla, kun Nietzsche eli, mutta nyt asiat ovat toisin. Nykymaailmassa tappavien alojen ratissa työskentelevät joutuvat melko usein jäämään pyörän alle. Kun kerrot ydinalan työntekijöille, etteivät he ole immuuneja syövälle, leukemialle jne., he vain katsovat sinua lasimaisin silmin, ikään kuin he eivät ymmärtäisi, mistä puhut. On todellakin mahdotonta saada heitä ymmärtämään jotain, kun heidän palkkansa riippuu siitä, etteivät he ymmärrä sitä.

Heinäkuu 2017

**************************

Kaikki Japanista tuleva tieto Fukushiman reaktorien tilasta tulee itse asiassa TEPCO:lta, voittoa tavoittelevalta yhtiöltä, joka omistaa tsunamin runteleman ydinvoimalan. Joskus he syöttävät meille paskavideoita jostain robottialuksen kamerasta ja kertovat jonkin tarinan pienestä radioaktiivisen veden vuodosta mereen. He eivät koskaan mainitse todella tärkeitä asioita, kuten Tyynenmeren viereisten kalastusalueiden massakuolemaa tai käytetyn polttoaineen sauvoja sisältävien altaiden tilaa tai minne ydinpolttoaine meni. Joka kerta kun TEPCO-virkailijat yrittävät antaa onnellisia kasvoja asioille tai kun he yrittävät vaikuttaa rehellisiltä ja ystävällisiltä, ​​minusta näyttää siltä, ​​​​että Frankenstein yrittää saada jonkinlaisen hymyn. Mitä tulee anteliaisuuteen, jolla TEPCO jakaa tietoja kanssamme, mieleeni tulee Francois de La Rochefoucauldin varoitus, jonka mukaan "Anteliaisuutta näyttävä asia on usein vain peiteltyä kunnianhimoa, joka jättää huomioimatta pienen kiinnostuksen suuren kiinnostuksen saavuttamiseksi." Hänen mukaansa ihmiset tekevät usein hyvää, jotta voimme tehdä pahaa rankaisematta.

Heinäkuu 2017

**************************

Kun hallituksen virkamiehet ydinalan ystäviensä kanssa miettivät parasta tapaa saada ihmiset unohtamaan Tshernobylin ja Fukushiman, haluaisin heidän ajattelevan Michel de Montaignen maksiimia: "Mikään ei korjaa asiaa niin voimakkaasti muistiin kuin halua unohtaa sen."

Heinäkuu 2017

**************************

Chamfort kirjoitti tämän yli 200 vuotta sitten: "Elimiä (parlamentteja, akatemioita, yleiskokouksia) on vaikea turmella; ne ylläpitävät itseään valtaosallaan, eikä niitä vastaan ​​voi tehdä mitään. Häpeä ja pilkka hyppäävät pois niistä, kuin luodit villisika tai krokotiili." Tämä viittaa siihen, että käymme taistelun, jota emme voi voittaa. Chamfortin sanat kertovat meille, että jokainen, joka vastustaa teollisuutta, tuhlaa luoteja. No, en voi olla eri mieltä kirjoittajan kanssa, mutta en usko, että villisika tai krokotiili erityisesti nauttii luodista, jotka ohittavat niitä. Ei myöskään korruptoituneet poliitikot ja heidän palvelemansa teollisuudenalat. He eivät saa kuolettavia haavoja, mutta ainakin voimme tehdä heidän elämästään epämukavaa.

Heinäkuu 2017

**************************

Monien Jose Ortega y Gassetin kirjoittamien mielenkiintoisten ajatusten ja ajatusten joukosta muistan yhden, jossa sanottiin: "Se, että tiede ei kykene ratkaisemaan omalla tavallaan noita peruskysymyksiä, ei ole riittävä syy vähätellä niitä." No, ainakin Ortegan aikana tiede yritti ratkaista ongelmia, kun taas nykyään tiede vain vähättelee näitä perusongelmia yrittämättä edes ratkaista niitä.

Elokuu 2017

***********************

Voltairen aikana hän ehdotti, että lääketieteen taito koostui potilaan huvittamisesta samalla kun luonto paransi taudin. No, en ole varma modernista lääketieteestä, mutta valtion maksamien ydinalan asiantuntijoiden taito on tehdä niin kuin lääkärit tekivät Voltairen aikana. Nuo asiantuntijat kirjoittavat myönteisiä raportteja, kun luonto parantaa maata. Ainoa ongelma on, että heidän on kirjoitettava myönteisiä raportteja seuraavien 600 vuoden ajan.

Elokuu 2017

**************************

Tšernobylin aikaan Neuvostoliitto oli totalitaarinen valtio, ja hallituksella oli selkeä, mutta julkilausumaton politiikka piilottaa totuus ihmisiltä. Myöhemmin, Neuvostoliiton hajottua, ihmiset salasivat totuuden itseltään. Totuuden kertominen totalitaarisessa valtiossa oli vaarallista, mutta se oli suosittua: monet tekivät sitä, mutta eivät rakkaudesta totuutta kohtaan, vaan koska se oli tyylikästä tehdä niin. Vuosia myöhemmin, ajan kuluessa, Ukraina muuttui totalitaarisesta valtiosta niin sanotuksi "vapaaksi valtioksi", ja totuus menetti täysin puolustajansa. Nietzsche selitti tämän ilmiön luvussaan "Totuuden puolestapuhujat" sanoessaan: "Ei silloin, kun totuuden puhuminen on vaarallista, totuudella ei ole puolustajia, vaan silloin, kun sen tekeminen on tylsää."

Elokuu 2017

***********************

Tarinoissaan Stalinin vankileireistä Varlam Šalamov kertoi mielenkiintoisen tarinan, joka auttaa ymmärtämään, miksi kukaan ei halua nähdä nykyaikaisten teollisuusonnettomuuksien, kuten Tšernobyliin tai Fukishimaan liittyvien onnettomuuksien uhreja. Shalamov sanoi, että kun joku oli kuolemassa jossakin Stalinin vankiloista, sellitoverit peittivät kuolleet huovalla, jotta näyttäisi siltä, ​​että uhri oli vain sairas. Näin pari hallitsevaa alfa-urosvankia saisi ylimääräisen päivittäisen ruoka-annoksen. Vanginvartijat tiesivät totuuden, mutta he eivät halunneet teloittaa kuolleita, koska he halusivat saada vankilan kuolleisuuden näyttämään alhaiselta. Näin kaikki olivat kiinnostuneita pitämään kuolleet peiton alla. Tämä jatkui yleensä, kunnes sellukatverit eivät enää sietäneet huovan alla hajoavan ruumiin hajua. Sitten he kutsuivat vartijoita ja pyysivät toteuttamaan tämän epäinhimillisen järjestelmän köyhän uhrin.

Nykyaikana kuolleiden ja sairaiden pitäminen peiton alla auttaa hallituksia ja yrityksiä keräämään suuria voittoja. He jakavat hyödyt keskenään, mutta entä muu väestö? Uskon, että niin kauan kuin olemme onnekkaita, ettemme ole peiton alla, meidän on silti elettävä hajun kanssa!

**************************

Jokaisen suuren ydinonnettomuuden jälkeen toimipisteemme kertoo meille sama – tämä oli varoitus ihmiskunnalle. Joko se on Three Mile Island tai Tshernobyl tai Fukushima sanovat aina, että se oli viimeinen varoitus. Se on kuin tämä Doomsday Clock. Ydinteollisuus pitää tätä kelloa aina varoitusasennossa, muutama minuutti ennen puoltayötä.

Mutta millainen varoitus se on? Fukushiman jälkeen menetimme Pohjois-Tyynenmeren. Luulen, että atomikello pitäisi nyt nollata puolenyön jälkeen, sillä he ovat antaneet kuoliniskun, mutta mikään kello ei silti näytä samaa aikaa, muutama minuutti ennen puoltayötä, ja nykyään tarvitaan 15 Nobel-palkittua, jotta kellon nuolet eivät liiku. Nyt mietin, kuinka monta Nobel-palkittua tarvitsee auttamaan kellon kanssa, kun menetämme koko mantereen?

P.S. Nobel-palkinto oli loistava konsepti, jonka alun perin tarkoituksena oli kunnioittaa niitä, jotka edistävät eniten ihmiskunnan hyvinvointia ja älyllistä kehitystä, mutta hallitukset ja teollisuus käyttävät usein Nobel-palkinnon saajia omiin itsekkäisiin ja epäsosiaalisiin tarkoituksiinsa. Tšernobylin ja Fukushiman peittelyihin osallistuneet voittajat ovat häpeäksi Alfred Nobelin ajatukselle. On hyvin masentavaa havaita, kuinka kunnolliset ja oikeat tavoitteet yhdistetään tukemaan pahoja tarkoituksia. Voimme lukea Aristotelesta: "Kun jokin hyvä pilaantuu, siitä tulee erityisen likaa." Shakespeare havainnollistaa tätä täydellisesti yhdessä soneteistaan: "Sillä makeimmat asiat muuttuvat happamimmiksi teoillaan; liljat, jotka mäheltyvät, tuoksuvat paljon pahemmalta kuin rikkaruohot."

**************************

On, että niin Pohjois-Korean kanssa on turha ajan kysymys. Valtavirran media sotapropagandakoneisto on onnistunut saamaan kaikki vakuuttuneiksi siitä, että USA:n johtama koalitio on täydellinen sotilaallinen ylivoima. Hän sanovat, että koalitiolla on kaikki edut ja niin tulee olemaan epätasa-arvoista.

Tiedämme kaikki katsomalla elokuvamateriaalia Pohjois-Koreasta, että se on täysin köyhtynyt maa Kim Jong-unin diktatuurin alaisuudessa, joka on ainoa lihava mies Pohjois-Koreassa. Muu väestö on nälkäisiä, vailla omaisuutta eikä rahaa. Media ei kerro meille, että tämä ilkivalta antaa Norksille tappavan edun: heillä ei ole mitään menetettävää. Lue nyt Baltazar Gracianin meille antama varoitus 1600-luvulta: "Älkää koskaan riidelkö miehen kanssa, jolla ei ole mitään menetettävää; sillä siten joudutte epätasa-arvoiseen konfliktiin. Toinen astuu sisään ilman ahdistusta; kun hän on menettänyt kaiken, myös häpeän, hänellä ei ole mitään. Hän turvautuu kaikenlaiseen röyhkeyteen..."

**************************

Näemme uutisissa, että he juuri asensivat Tšernobyliin 3 800 aurinkopaneelia, joiden odotetaan tuottavan yhteensä yksi megawatti energiaa paikalliseen verkkoon. Kiinalainen yritys suunnittelee sijoittavansa tähän projektiin miljardi dollaria. Olen varma, että verkkosivustoni lukijat pitävät tätä kuvaa varsin viihdyttävänä. Ydinkuoleman ja modernin "vihreän" teknologian rinnastaminen on kuin terveystuotteiden ja arkkujen myyntiä yhdessä kaupassa.

Saatat myös ihmetellä, miksi yritys sijoittaisi valtavan aurinkopaneelin vain 100 metrin päähän Tshernobylin reaktorista, jossa alueen säteily on korkeimmillaan? Ensi silmäyksellä tämä paikka saattaa tuntua joko idioottimaiselta tai se saattaa jopa näyttää joltain "vihreältä" tempulta! Mutta kiinalaiset sijoittajat eivät ole tyhmiä, ja ainoa "vihreä", josta he ovat kiinnostuneita, on käteisraha. Harkitse siis "epäluonnollista" suojaa, josta tämä valtava investointi nauttii tässä paikassa! Muualla sijaitseva aurinkopaneeli näkisi varmasti paikalliset ryöstäjät varastamassa paneeleja omaan käyttöönsä tai luultavasti vain romuttavan ne metallia varten. Mutta tulevatko jopa epätoivoiset ryöstäjät 100 metrin säteelle reaktorista? Sisäinen lähde kertoi minulle, että tämä paikka valittiin juuri lähistöllä olevan poliisipartioiden kaksinkertaisen vartijan ja tälle paikalle ominaisten äärimmäisten säteilytasojen vuoksi. Kiinalaiset sijoittajat ymmärtävät, että "KIRJA, JOKA EI HALUA TULLA ON TURVALLISTA, JOS SE ISTU KÄRHÄHÄLJÄLLÄ." (Georg Christoph Lichtenberg).

**************************

"Unohdamme helposti virheemme, kun ne tunnemme yksin." Näin LaRochefoucauld sanoi yksilöistä. Mutta yhteiskuntien elämässä pätee sama periaate: Tshernobyl ja Fukushima osoittavat erittäin selvästi, että ihmiset unohtavat epäonnistumisensa hyvin nopeasti, kun he pitävät ne salaa suljettuina tarkastuspisteillä.

***********************

1980-luvun dokumenttielokuvat osoittavat, että likvidaattorit (rohkeat sielut, joiden tehtävänä on tukahduttaa Tšernobylin katastrofi) työskentelevät erittäin korkeissa säteilytasoissa.

Oletko koskaan miettinyt, mikä saa ihmiset tietoisesti menemään alueille, joilla on niin tappava säteilytaso? Luulen, että äärimmäisissä tilanteissa, kuten Tshernobylissä, ihmisillä on kaksi säilymisvaistoa, jotka ovat ristiriidassa keskenään: ensinnäkin itsesäilyttämisen vaisto ja toiseksi; vaisto suojella yhteiskuntaa.

Itsesäilyttämisen vaisto käskee meitä pakenemaan säteilyä, kun taas vaistomme suojella yhteiskuntaa jalosti pakottaa meidät pysymään ja tekemään voitavamme kaikkien ihmisten turvallisuuden eteen. Yhteiskunnan suojelemisen vaisto selittää, miksi monet likvidaattorit sanovat, ettei heillä ollut pelkoa, ja jotkut jopa sanovat, että heistä tuntui, että jokin näkymätön voima pakotti heidät saattamaan työnsä päätökseen ja turvaamaan reaktorin hinnalla millä hyvänsä. Sadat tuhannet määrättiin toimimaan selvitysmiehinä rajoitetun ajan... ajaksi, jonka toivottiin olevan "turvallinen"... ja silti monet päättivät jäädä kauas heiltä vaaditun ajan! He rakensivat sarkofagia aivan yhtä päättäväisesti hyönteistä, joka yritti suojella munia ja elättää jälkeläisiä, joita se ei koskaan elä nähdäkseen.

Selvitysmiehet jäivät kiven ja kovan paikan väliin. Toisella puolella totalitaarisen hallituksen kauhea sorto, toisaalta luonnonvoimat, jotka työntävät heitä kohti tuhoaan. Heidän täytyi sulkea reaktori hinnalla millä hyvänsä, koska se vaaransi kaikkien lajien elämän ja yksilön elämällä ei ole luonnolle väliä, se välittää vain lajista. Jopa puoli miljoonaa likvidaattoria on vain joukko yksilöitä, joten heidät uhrattiin uhanalaisten lajien suojelemiseksi. Tältä osin Nicolas Chamfort teki varsin mielenkiintoisen huomautuksen: "Luonto näyttää käyttävän miehiä suunnitelmiensa toteuttamiseen välittämättä hänen soittimistaan, kuten tyranneista, jotka eroavat niistä, jotka ovat palvelleet heitä."

P.S. Oli hyvä kysymys, miksi itsesäilytysvaistomme ei käskenyt heitä lähtemään korjaamaan Fukushiman reaktoriongelmaa Japanissa. Tämä johtuu siitä, että tätä ongelmaa ei voida korjata. Yksikään haukkametsästäjä ei lähetä lintuja palvelemaan tavoittamatonta takaa-ajoa.

***********************

Tämä vuosi merkitsee minulle kahta suurta merkkipäivää: 25 vuotta ensimmäisestä vierailustani Tšernobylissä ja 20 vuotta siitä, kun aloin julkaista materiaalini verkkoon.

Kaikki ne vuodet Tšernobyl on ollut katseeni, josta olen ampunut signaaliraketteja kiinnittääkseni yhteiskunnan huomion tälle rikospaikalle. Signoin kuvareportaaleilla siinä toivossa, että saisin raskaan tykistövahvistuksen. Toivoin, että todellinen Platonin kaliiperin ajattelija tulisi ja selvittäisi tämän sotkun. Vuosi toisensa jälkeen odotin sellaista visionääriä, joka haastaisi ydinisotooppien kuolemattomuuden oman viisautensa kuolemattomuudella. Nyt näen, ettei nykyaikainen Platoni tullut, eikä minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa tämän taistelun taistelemista parhaani mukaan... aivan kuten vartioivien sotilaiden - joiden signaalit eivät tuoneet vahvistuksia - on opittava pitämään asemansa. itsestään.

**************************

Poliisit ja scapperit ovat kysyneet minulta saman kysymyksen: "Miksi te valokuvaajat teette näin? Matkustelemalla Tšernobyliin olette samassa riskissä kuin me, mutta me tienaamme, mutta te ette." Kokemukseni kaapeleiden ja poliisin kanssa tekemisistä, ymmärrän nyt, että he näkevät Tšernobylin valokuvaajat ja tutkimusmatkailijat samalla tavalla kuin prostituoidut usein naimisissa olevat naiset: he eivät vain ymmärrä, miksi joku tekisi samaa työtä ilmaiseksi.

**************************

Näin juuri uutisissa, että Fukishiman säteilytasot mitattiin hiljattain 42 Sievertiä tunnissa reaktorin perustan ulkopuolella. 42 Sievertiä (joka vastaa 4.789 Röntgeniä) vie sinut alas kuin tarkka-ampuja. Hetkellinen altistuminen tälle säteilytasolle tarkoittaa varmaa kuolemaa. Tshernobylissä, jossa reaktorin jäännökset ovat kylmiä, näin korkeita säteilytasoja ei löydy mistään, ei edes norsuhuoneesta. Fukushimassa tämä 42 Seivertin mittaus perustusten ulkopuolella voi tarkoittaa vain sitä, että reaktorisydämet ovat edelleen kuumia eikä luultavasti mennyt kovin syvälle. Silti Tepco tuottaa valokuvia, joissa he rakentavat jotain noiden ei-olemattomien reaktorien yläpuolelle ja valmistautuvat olemattomien polttoainesauvojen poistamiseen olemattomista altaista.

Tämä tilanne muistuttaa minua Chamfortin lainauksesta: "Ennen kuin lisäät röyhelöitä paidan hihoihin, sinulla on oltava paita." Tästä syystä Tepcolla kestää niin kauan lisätä röyhelöitä paidan hihoihin - heillä ei ole paitaa.

**************************

Andrei Saharov oli Neuvostoliiton vetypommin, Nobel-palkinnon, isä Tuomiopäivän kellon voittaja ja kunniallinen pitäjä. Kun Tšernobylin reaktori nousi ilmaan, yhteiskunta odotti selitystä. Saharov tuli esiin seuraavilla: "Tshernobylin onnettomuus osoittaa, että neuvostojärjestelmämme ei kestä moderni tekniikka", hän sanoi.

Käyttääksemme tietokoneanalogiaa, Saharov uskoi, että käytämme modernia ohjelmistoa laitteistolla, joka on viimeksi päivitetty monta vuotta sitten. Hän kertoi Neuvostoliiton ihmisille, että kivikauden mentaliteettimme ei kestänyt hänen kaltaistensa loistavien mielien kehittämiä uusia tekniikoita.

On kuin tietokoneesi saisi päivityksen käyttöjärjestelmiinsä ja se murskautuisi. Haluat nähdä tämän ohjelman asentaneen tekniikan, mutta teknikko kertoo, että hänen ohjelmistonsa on liian täydellinen sinulle vanhalle laitteistolle ja hän kävelee pois tämän selityksen kanssa. Mutta sitten Fukushiman jälkeen kävi selväksi, että jopa teknisesti Edistyksellinen japanilainen järjestelmä ei myöskään pystynyt hallitsemaan tätä tappavaa "modernia tekniikkaa". Tällä kertaa sama ohjelmisto kaatuu uudessa koneessasi ja se on nyt ilmeistä, että käyttämäsi ohjelmisto oli todella haittaohjelma naamioitua ohjelmistoksi. Haluat nähdä tämän tekniikan uudelleen, mutta tällä kertaa ei ole selitystä. Hän vain lähettää sinut helvettiin. Hän on liian kiireinen asentamaan myrkyllisiä haittaohjelmiaan muihin tietokoneisiin.