Foto: Tony Edlind
Updated 9th, 2024
Bromma Stockholm Airport (IATA: BMA, ICAO: ESSB) är en svensk inrikes- och mindre inter-
nationell flygplats i Stockholm. Bromma är en stadsnära flygplats och ligger 7,4 km nordväst om centrala Stockholm. Bromma flygplats är Sveriges tredje mest trafikerade flygplats med passagerartrafik och start och landningar från och med 2015.
Vid början av 1930-talet hade behovet av en ny flygplats i Stockholm stadigt växt. Flygfältet i Barkarby låg utanför stadsgränsen och relativt avsides, pontonflygplanen som startade och landade på Stora Värtan vid Lindarängen norr om Ladugårdsgärde (öppnad 1920) kunde inte flyga på vintern då "landningsbanan" var frusen.
Under 1920-talet hade det funnits planer på att upprätta en landflygplats på Skarpnäcksfältet, men de övergavs när Stockholms stadsfullmäktige den 30 juni 1933 beslöt att det skulle byggas ett flygfält vid Riksby i Bromma.
Både stationsbyggnaden (som ursprungligen var cirka 50 meter lång), flygledartornet och den första 100 meter långa Hangar 1) ritades av arkitekt Paul Hedqvist med biträde av arkitekt Nils Tesch. Tyska Lufthansa var konsult vid planeringen av anläggningen. I hangaren återanvände Hedqvist fackverksbalkar från gamla Tranebergsbron som just hade rivits.
Lördagen den 23 maj 1936 hölls invigningstalen i regn, rusk och dimma av Gustaf V och Flyghamnsstyrelsens ordförande borgarrådet Yngve Larsson. Klockan 15:00 öppnades flygplatsen för trafik. Med start klockan 15:10 började både svenska och utländska plan att landa, och som förste flygpassagerare på Bromma anlände prins Bertil i ett av planen. Flygplatsen hade då kostat cirka 5,7 miljoner kronor och delvis finansierats med nödarbete åt arbetslösa.
Vid invigningen deltog även världens då största landflygplan, en Junkers G-38. Av denna flygplanstyp fanns bara två exemplar, som båda tillhörde Lufthansa. Junkersplanet kunde ta 34 passagerare, varav en del var placerade i vingarna. De sista åren före andra världskriget trafikerades Bromma av ett ännu större plan, Lufthansas Junkers Ju-90 för 40 passagerare.
Fram till sammanslagningen med SAS 1948 var ABA, AB Aerotransport det största bolaget på Bromma. Under andra världskriget minskade trafikflyget men engelska och svenska kurirplan flög med norska och danska flyktingar och varor bland annat till Storbritannien, och Bromma flygplats var ett populärt mål för tyska spioner. Två av de svenska kurirplanen av
typ DC-3, SE-BAG och SE-BAF, sköts ner av tyskarna.
1954 startade den första svenska charterflygresan från Bromma. Knut-Oskar Gustavsson från Örebro anlitade Transair TSA Sweden 1954 seriecharter med Douglas DC-3 till Hamburg, Marseille och Pisa. Under de följande åren utvecklas verksamheten, i samarbete med olika resebyråer, till destinationer som Mallorca, Kanarieöarna och Grekland med större flygplan av typen C-46 Super Curtiss och Douglas DC-6.
Linjeflyg eller LIN bildades 1957 och ägdes till hälften av SAS och till hälften av Aktiebolaget Aerotransporter (ABA).
1958 börjar Transair TSA Sweden med långflygningar till Rhodos.
I och med att interkontinentaltrafik och chartertrafiken kom igång i början av 1960-talet kom Bromma att trafikeras av större flygplan bl.a Douglas DC-6, DC-7 och Sud SE-210 Caravelle men banan var för kort för jetåldern t.ex. DC-8. Kapacitetsgränsen för Bromma kunde förutses, därför skulle Arlanda flygplats Stockholm projekteras och byggas.
Transair TSA Sweden
Transair Sweden AB var en pionjär inom svensk flygcharter. Företaget grundades i Stockholm 1951 av Per Lovén med transport av tidningar som huvuduppgift. 1953 fick företaget upp ögonen för de växande turistströmmarna och nya DC-3-plan inköptes för direktcharter. I början av 1960-talet utökade Transair sin trafik med Douglas DC-6 flygplan som nu lanserats på begagnademarknaden eftersom de stora flygbolagen började flyga med jet, Douglas DC-8 och Boeing 707. Transair utökade senare sin flotta med DC-7B och Boeing 727. Transair Sweden hade sitt huvudkontor i Stockholm (1951-1961) och Malmö (1961-1981).
Fram till 1966 var Transair det ledande charterbolaget i Sverige, på hösten detta år meddelade Vingresor att det tänkte övergå till att anlita Scanair för flygcharter. Detta ledde till att Transair sökte samarbete med SAS. 1967 skrevs ett avtal med SAS om att nyttja Transairs tre Boeing 727 under 14 år, detta bröts dock redan 1974 av SAS vilket innebar SAS behövde betala 20 miljoner i skadestånd. Kontraktet med Transair upphörde att gälla den 1 oktober 1975. SAS styrelse beslutade att den "runda solen" på Transairs plan skulle överfördes till Scanair och att all verksamhet med Transair skulle upphöra senast 1981. Den 6 september 1981 gick en 30-årig epok i graven när den sista flygningen med Transair (Boeing 727 SE-DDA) genomfördes (Rhodos-Malmö T&R).
Ostermanair-Sweden (officiellt Osterman Air Charter AB, ursprungligen Svea-Flyg) var ett svenskt charterflygbolag som var baserat på Stockholm Bromma flygplats. I slutet av 1965 deltog bolaget i grundandet av det danska flygbolaget Internord Aviation A/S och upphörde med sin egen verksamhet.
I början av 1965 beställde företaget ytterligare två Douglas DC-7:or. Samtidigt ansökte Danish Flying Enterprise överraskande om konkurs och lämnade tillbaka sina två leasade flygplan. Ostermanair Sverige hade alltså fem istället för tre maskiner, som de endast kunde användas i begränsad omfattning under sommarsäsongen 1965. Företaget sökte ett samarbete med danska Aero-Nord för att driva flygplanet mer effektivt.
Den 30 november 1965 kom båda företagen överens om att samarbeta, vilket ledde till att samriskföretaget Internord Aviation A/S bildades. Det Köpenhamnsbaserade efterträdarföretaget började sin verksamhet den 1 januari 1966. Samtidigt upphörde Ostermanair Sweden all chartertrafik den 31 december 1965 och överlät sina transportavtal till Internord Aviation. Osterman Air Charter AB behöll ägandet av flygplanet, som senare användes av Internord.
Syd Aero Trafikflyg AB 1962-1984. Syd Aero startade 1967 med att börja flyga en "reguljär taxilinje" mellan Växjö och Bromma med en Piper Navaj. Den första "regelrätta reguljärlinje" var Anderstorp-Ljungby till Bromma som flögs med en Piper Navjo. 1971 startade Syd Aero en linje Oskarshamn - Västervik till Bromma med en Britten-Norman Islander. 1972 förstärktes bolaget med Twin Otter och Hultsfred och Trollhättan lades till i linjenätet. Syd Aero och andra mindre regionalflygbolag fick i början nöja sig med den gamla "charterhallen.
Skyline AB grundades 1971 med bas på Malmö Bulltofta Airport. Flygbolaget flög från början en Vickers 784 Viscount med en kapacitet för 65 passagerare för chartertjänster. Skyline flyttade till Malmö Sturup Airport den 2 december 1972, då Malmö Bulltofta stängdes.
Linjeflyg gjorde ett försök att ersätta Convair Metropolitan med den franskbyggda Nord Avation 62. Den första Norden av 4 till Linjeflyg landade på Bromma den 6 maj 1967. Drygt 26 000 Linjeflygstimmar och sex år senare var det slut (kanske beroende på den krångliga konstruktionen av tältstolarna som passagerarna själva skulle fälla upp).
År 1983 ville Stockholms kommun säga upp kontraktet med Luftfartsverket gällande Bromma flygplats. År 1984 enades berörda kommuner om att Tullinge flygplats senast 1991 skulle ersätta Bromma. Detta med anledning att Flygvapnet skulle lämna Tullinge då Flygvapnets Södertörnsskolor (F 18) lades ned 1986. Dock kom aldrig detta beslut att fullföljas, på grund av en omfattande opinion mot att Tullinge flygplats skulle omvandlas till en ny reguljär flygplats.
Malmö Aviation grundades 1981 av Salenia och inledningsvis var det i huvudsak frakt- och taxiflyg som ingick i verksamheten. I mars 1990 gjorde Malmö Aviation, fraktföretaget TNT och British Aerospace tillsammans en första presentation av det tysgående jetplanet British Aerospace BAe 146 på Bromma och fick visa vad BAe 146 gör för miljöhänseende.
1998 köptes företaget av Braathens ASA och slogs då ihop med Braathens Sverige, samt Transwede och Braathens Malmö Aviation bildas.
2001 köper SAS upp Braathens ASA och Malmö Aviation exkluderas då och blir återigen ett självständigt företag. En ny linje öppnas till Umeå, vilket blir en stor framgång. Företaget är för närvarande största aktören på Stockholm-Bromma flygplats.
BRA flyger till Stockholm Bromma, Umeå, Östersund, Sundsvall, Visby, Trollhättan, Göteborg, Växjö, Kalmar, Ronneby, Halmstad, Ängelholm och Malmö. Flygbolaget flög vid årsskiftet 2019/2020 till 19 destinationer. Flygbolaget hade en marknadsandel2019/2020 för svenskt inrikesflyg på 30 %. År 2018 hade företaget en omsättning på 2,4 miljarder kronor och 1 100 anställda.
* * *
Stockholm-Arlanda flygplats (IATA: ARN, ICAO: ESSA) är Sveriges största flygplats, belägen i Sigtuna kommun i Stockholms län. Driftbolaget Swedavia marknadsför flygplatsen vid namnet Stockholm Arlanda Airport. Mer än 26 miljoner passagerare reser till respektive från flygplatsen per år, drygt 230 000 starter och landningar genomförs per år. Flygplatsen har kapacitet för 80 starter/landningar per timme. En väsentlig del av passagerarna reser inrikes. Flygplatsen har VIP-service
Invigningen av Arlanda skedde 1 april 1962 av kung Gustav VI Adolf och nu flyttades all utrikestrafik dit från Bromma.
Bromma flygplats 1930-talet
Foto: justus2.se
Lindarägens sjöflygplats (1921 -1952).
Foto: oskyltat.se
Enligt de första planerna skulle flygfältet ha gräsklädda start- och landningsbanor, men bland annat på grund av problem med dränering och tjäle beslöts att de skulle byggas som asfaltsbanor. Ursprungligen hade Bromma flygplats fyra huvudbanor, där den längsta var cirka 900 meter. Genom att flygplatsen fick så många banor skulle det alltid finnas alternativa start- och landningsriktningar, och flygplatsen skulle därmed kunna användas med tillräcklig säkerhet året om och vid alla vindriktningar.
Ett gediget hantverk. Bromma flygplats fyra rullbanor stensattes för hand.
Foto: LFV:s Arkiv.se
Bromma flygplats invigningsdagen 23maj 1936.
Foto: digital museum.se
Foto: kerdez tempria lovers.se
Junker G-38
Foto: reddit
ABA DC-3 SE-BAA
ABA DC-3 det är oklart vilken om vilken beteckning "kurirplanen" SE-BAG och SE-BAF hade.
Efter kriget blomstrade Bromma flygplats, 1945 inledde SILA som redan 1946 blev en del av SAS flygningar till La Guardia flygplatsen i New York med mellanlandning i Reykjavik i Island och Gander i Newfoundland.
Tillkomsten av Bromma flygplats var av stor betydelse för Stockholms internationella kommunikationer. Restiden till Berlin klarades på fyra timmar utan mellanlandning och till Paris eller London tog det sju till åtta timmar, men då fick man mellanlanda. Att jämföra med en tågresa som under 1930-talet tog 20 timmar Stockholm–Berlin. En flygresa Stockholm-London (enkelresa) kostade 315 kronor.
American Overseas Airlines C-54E Skymaster NC90905, Bromma flygplats 1946
Foto: Simple flying.com.se
KLM Royal Dutch Airlines Convair 240-4 Bromma flygplats 1949
Foto: Lars Lange
SAS DC-4 Skymaster SE-DFI Bromma flygplats 1950
Foto: OY-reg.dk
Finnish Airlines Convair 440-40 OH-LRC, Bromma flygplats 1952
Foto: Tom Edvard Collection
Transair C-46 Super Curtiss SE-CFT
Foto: bloggo2.resia
Linjeflyg Douglas DC-3 SE-BBO
Foto: okänd
Från början var Linjeflygs huvuduppgift att flyga tidningar och post på nätterna och passagerare och gods på dagarna, alla dessa transporter handlade om inrikesflygningar. SAS skötte flygningarna utrikes.
Linjeflygs första rena passagerarlinje gick mellan Malmö och Stockholm och flögs från början med en DC-3:a. Under sitt första verksamhetsår flög man mellan 11 flygplatser i Sverige: Jönköping, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Lidköping, Malmö (Bulltofta), Nordmaling (Olofsfors flygfält), Stockholm (Bromma), Sundsvall (Midlanda), Visby och Växjö. Man hade även en linje till Köpenhamn.
Senare utökades antalet flygplatser till 39 stycken, varav två i utlandet: Köpenhamn (Kastrups flygplats) och Oslo (Oslo flygplats). Dessa båda linjer flög man på SAS uppdrag.
Under åren 1957 till 1983 var Stockholm-Bromma huvudflygplatsen i Linjeflygs system. Den 1 oktober 1983 flyttade man till den nyöppnade terminal 4 på Stockholm-Arlanda.
1990 sålde SAS sin halva av Linjeflyg till Bilspedition. Undser åretr 1991 hade SAS och Linjeflyg tillsammans en marknadsandel på över 95 procent. Det fanns också ett begränsat antal regionala flygbolag. Linjeflyg trafikerade i huvudsak de linjer som SAS inte
ville flyga på, medan de regionala bolagen fick bedriva trafik där
inte heller Linjeflyg ville flyga.
SAS och Linjeflyg hade de factomonopol på de s.k. primärlinjerna, dvs. de linjer som ingick i dessa bolags inrikes linjenät. Denna monopolställning var dock inte lagstadgad utan grundade sig på en etablerad praxis sedan lång tid tillbaka. Däremot krävdes tillstånd från regeringen för att få bedrivalinjetrafik. Tillståndsprövningen var dock enbart motiverad av
säkerhetsskäl.
År 1991 hade SAS 38 procent och Linjeflyg 58 procent av inrikesmarknaden. I januari 1993
slogs SAS och Linjeflyg samman och därmed fick SAS över 95 procent av inrikesmarknaden.
Bromma flygplats 1958
Foto:
Transair C-46 Super Curtiss SE-CFT på en långflygning via Budapest och Aten till Rhodos 1958.
Tidtabellen för flygningen till Rhodos.
Detta är flygbiljetten från 1958, den äldsta jag kan presentera.
Till slut fick passagerarna gå ombord och lämna ett regnigt Stockholm.
13 april 1959, en hel skolklass väntar på SAS första Sud SE-210 Caravelle och då går Bromma flygplats in i jet-åldern.
Foto: Michael Sanz
SAS mottager sin första SE-210 Caravelle
Foto: SAS
BEA British European Airways De Havilland DH-106 Comet 4B, G-APMG, 1960
Foto: Lars Söderström
Swissair Douglas DC-7C Seven Seas HB-IBN, 1960
Foto: Lars Söderström
Lufthansa Lockheed L-1049G Super Constellation D-AEG, 1961
Foto: Lars Söderström
SAS och Linjeflygs Convair CV540 Metropolitan
Foto: Tony Edlind
SAS Sud SE-210 Caravelle III LN-KLH
Foto: Björn Höglund
Transair Douglas DC-6B SE-BDO, Bromma flygplats 1963
Foto: Tony Edlind
Transair Douglas DC-7 SE-ERI 1965
Foto: Tony Edlind
Transair Boeing 727-130 SE-DDA
Foto: pprune.org
Ostermanair Douglas DC-7
Foto: Gunter Grondstein
Sommaren 1963 köpte Lennart Osterman tre Douglas DC-7:or från Overseas National Airways (ONA). De två första maskinerna hyrdes ut till det danska flygbolaget Flying Enterprise via Svea-Flyg omedelbart efter leverans i oktober och december 1963. Svea-Flyg använde den tredje Douglas DC-7:an från april 1964. Samtidigt betalade Osterman av de övriga aktieägarna och övertog bolaget helt. Efter övertagandet döptes bolaget om till Osterman Air Charter AB. Bolaget fortsatte charterflygverksamheten och uppträdde externt under varumärket Ostermanair-Sverige.
Ostermanair Douglas DC-7
Foto: Lars Söderström
Internord Douglas DC-7 1968
Foto: Kjell Nilsson
Den 1 oktober 1966 döptes Osterman Air Charter AB om till Internord Aviation AB, baserat på dess danska dotterbolag. En Douglas DC-7 som returnerades av danska Internord i april 1967 användes av det svenska moderbolaget under ett wet lease för Internationella Röda Korset fram till slutet av mars 1969 på hjälpflygningar i Afrika.
Sterling Airways Douglas DC-6B OY-BAS
Foto: Kjell Nillson
Sverigeflyg Douglas DC-3 SE-EGR, 1966
Foto: Lars E Lundin
Braathens S*A*F*E Douglas DC-6B LN-SUK
Foto: Kjell Nilsson
Syd Aero Piper PA-31 Navajo SE-EZL
Foto: Kjell Nilsson
Syd Aero De Havilland DHC Twin Otter SE-GRI 1973
Foto:
Skyline Sweden 1971 - 1978 Vickers 814 Viscount SE-FOX
Foto: Kenneth I Swartz
På grund av förseningar i leveransen Fokker F28 Fellowship-flygplan till Linjeflyg 1975 var bolaget tvungen att hyra flygplan från Skyline på linjerna Stockholm–Kalmar–Ronneby, Stockholm–Visby, Stockholm–Visby–Kalmar–Ronneby–Malmö, Stockholm–Hultsfred–Växjö–Kristianstad–Malmö. För att hantera trafiken hyrde Skyline ytterligare två Viscounts, den större 814D-modellen med kapacitet för 75 passagerare.
Skyline flög med egen besättning och flygplan, men med Linjeflygs flygkoder och chartrade mot en timavgift. Under slutet av 1970-talet stod Linjeflyg för den stora majoriteten av Skylines intäkter, även om det fortsatte att komplettera med konventionella charterflygningar.
Flygbolaget ersatte sitt första flygplan med en större Vickers 838 Viscount. Samma år startade Skyline ytterligare två linjer för Linjeflyg räkning, Stockholm–Jönköping och Stockholm–Karlstad. Detta arrangemang varade i några månader, innan Skylines kontrakt med Linjeflyg sades upp på grund av leveransen av F28s. Skyline upphörde med sin verksamhet 1978.
Foto: Lars Söderström
Foto: Face Book
SAS Douglas DC-7C "Seven Seas" 1967.
Foto: Lars Söderström
Foto: EricG
Sabena Douglas DC-6B OO-CTN, 1970!
Foto: Kjell Nilsson
Air France Sud SE-210 Caravelle III, F-BHRC med bromsskärm 1971!
Foto: Lars Söderström
Malmö Aviation BAe146 SE-DRG, 1996.
Foto: Tony Edlind
1992 avreglerades den svenska flygmarknaden och som följd av Sveriges EU-inträde 1995 och kravet på likabehandling inom unionen kom Luftfartsverket också att så småningom åter öppna Bromma för utrikestrafik.
I början av 1992 avslutade Salenia större delen avsina engagemang inom flyget. Bolaget såldes till två tidigare SAS-anställda, Bosco Janzon och Peter Hilligsoe, Den nya ledningen arbetade för att flygbolaget skulle få börja flyga på Bromma i samband med avregleringen.
Under våren ansökte Malmö Aviation tillstånd att få flyga BAe 146-200 med 95 platser från Bromma till Malmö och London City Airport och i maj fick bolaget tillstånd att flyga reguljärt från Bromma till dessa destinationer. Den 1 juni blev den historisks dagen för Bromma och första gången på över 30 år som ett reguljärt utrikesflyg startade. Malmö Aviation gav genom sin etablering på Bromma flygplats åter liv till den forna storflygplatsen.
När Malmö Aviation började med flygningar till London, Malmö och Göteborg började resenärerna komma tillbaka till Bromma och sedan slutet av 1990-talet har allt fler flygbolag etablerat sig på Bromma vilket gjort att flygplatsen återtagit sin ursprungliga funktion som en central trafik- och affärsflygplats för Stockholm. Hårda bullerkrav hade införts för Bromma, men Malmö Aviation hade hittat lämpliga plan som flygbolaget säkrar bullerkraven och framtiden
Flygbolaget började trafikera linjer till Kristianstad och Luleå men dessa lades dock ner p.g.a. lågt antal resande.
BRA BAe146 SE-DSO, 2016.
Foto:
BRA ATR 72-600 SE-MKA, 2019.
Foto: Peter de Jong
Efter en sammanslagning 2016 av Malmö Aviation och Sverigeflyg som bildar flygbolaget BRA (BRA står för Braathens Regional Airlines). Företaget ägs av holdingföretaget Braganza, som i sin tur ägs av Per G. Braathen
BRA SAAB 2000 SE-MKA, 2016.
Foto: Tony Edlind
Arlanda flygplats.
Foto:
Byggandet av Arlanda föregicks av många års utredningar där många olika förslag till placering figurerade. Redan 1943 tillsattes en utredning för att undersöka möjligheten att komplettera Bromma flygplats, som hade invigts 1936. Anledningen till detta var planer på att inrätta flyglinjer till Nordamerika. Brommas banor var nämligen för korta för de nya långdistansflygplanen. Utredningen - som kom att kallas 1944 års flygplatsutredning - skulle undersöka alternativa lägen för ett "Atlantflygfält".
1946 fattade riksdagen beslut om att anlägga en storflygplats i enlighet med utredningens förslag vid Halmsjön, 46 kilometer norr om Stockholm, en bit bortom Väsby. Byggandet vid Halmsjön startade 1952 men på grund av ansträngd ekonomi blev resultatet först en enkel betongbana som gick under namnet Halmsjöbanan. Invigningsflygningen genomfördes den 26 november 1954 på sträckan Bromma - Halmsjön. Med öknamnet "puckelbanan" blev banan föga använd. Halmsjöbanan kom efter ombyggnad senare att ingå i det som idag är bana 2:s (08/26) taxibana på Arlanda
Foto:
Den 16 oktober 1959 var Arlandas nya nord- sydliga bana klar och den 14 december samma år provlandade det första flygplanet en SAS Caravelle på den nya banan. I början av 1960 landade en Air France fyrmotorigt Boeing 707 på väg till Tokyo.
SAS DC-8:or sattes till att börja med in på USA-flygningarna vilka flyttade till ett halvfärdigt Arlanda och i början av april flög den första SAS DC-8-33 från Arlanda till Köpenhamn med passagerare på väg till New York.
Invigningen med en Convair 990 Coronado som SAS Flagship i bakgrunden.
Den nya stationsbyggnaden med utsikt från taket.
Foto: Tony Edlind
Hangarbyggnaderna.
Foto: Tony Edlind
Källor
Egna forskningar
Wikipedia/nätet
Micael Sanz
Bilder från nätet utan källor
Länkar
Scandinavian Airliners Index
Scandinavian Charter Edition 2022
Tony Edlind