Orchestra de suflatori
"ARMONIA"
Dirijor:
Mihai
Amarghioalei
Inceputurile activitãtii Orchestrei de suflãtori "Armonia" se situeazã la începuturile anilor `80.
Ideea si existenta practicã a unor astfel de formatii dateazã la Botosani de cel putin încã un secol înainte când sefii de muzici militare din garnizoana orasului se alãturau începuturilor de organizare a vietii muzicale publice botosanene ce se cristaliza în jurul Societatii muzicale "Armonia". Orchestra care a facut sã strãluceascã din nou acest nume reunea cu doua decenii în urmã instrumentisti valorosi formati în orchestra simfonicã dar si în activitatea profesoralã si chiar din ceea ce era pe atunci fanfara regimentului din garnizoana Botosani.
Acest fapt a permis abordarea unui repertoriu variat si dificil, de la muzica propriu-zisa de fanfarã si prelucrarile folclorice- la transcriptii din muzica usoara, rock, din muzica de jazz si chiar din muzica simfonicã.
Concertele sustinute în primavara anului 1981 au constituit o adevaratã revelatie si o deosebitã încântare, formatia fiind invitatã în aproape toate localitatile urbane si rurale din judetele Botosani si Suceava. Au urmat apoi înregistrarea a zeci de piese pentru radio, televiziune, pe discuri Electrecord-4-la numãr si acum, iata , pe mai modernele CD-uri, 3 la numãr.Au mai fost turnee peste hotare-cele mai multe intreprinse în Italia si Republica Moldova.
A fost o activitate impresionantã prin bogatia si diversitatea sa, atâta timp cât formatia n-a râvnit sã devinã de sine stãtãtoare si s-a reunit ori de cate ori a trebuit sa implineascã ceva artistic. Ca dovadã - o poate face si acum chiar dacã multi dintre instrumentistii care au activat în ea de-a lungul anilor, nu mai sunt în activitate sau nu mai sunt în Botosani.
Lucrurile acestea au fost si sunt posibile atat datoritã profesionalismului membrilor formatiei cât si datoritã talentului Managerial dovedit de dirijorul formatiei, Mihai AMARGHIOALEI. De la început si pâna în momentul de fatã, domnul Mihai Amarghioalei - fost prim cornist în orchestra simfonicã a Filarmonicii de Stat Botosani, actualmente pensionar- s-a dovedit a fi si sufletul si motorul acestui colectiv artistic; el singur s-a preocupat de procurarea notelor muzicale, cultivand relatiile necesare în tarã si peste hotare; a fost el însusi impresarul în raporturile cu casele de discuri, radioul, cu partenerul italian.