Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 

                             ISTORIC

Primii pasi importanti în organizarea vietii muzicale botosãnene au fost facuti dupã cel de-al doilea rãzboi mondial. In anul 1945 ia fiintã o Asociatie artistico-culturalã, în cadrul cãreia se încheagã si o orchestrã semi-simfonicã.
   Din anul 1950, aceasta orchestrã-intitulatã deja Filarmonica Botosani- primeste o micã subventie din partea fostului Comitet pentru Culturã si Artã si sustine o activitate concertisticã quasi-permanentã.
Ca institutie publica de sine statatoare si cu decizie oficiala de infiintare,  Filarmonica de Stat Botosani isi incepe existenta la data de 1 Septembrie 1953,  primul ei director si dirijor fiind  MAX  WEBER , cel care s-a ocupat , de fapt, de coagularea si organizarea activitatii orchestrei înca din anul 1945.
    De-a lungul timpului au mai fost dirijori permanenti ai filarmonicii botosãnene:     In linii mari, directiile generale ale acumulãrilor facute în plan repertorial, de-a lungul anilor, se pot desprinde cu claritate înca din primele stagiuni ale orchestrei simfonice. Astfel, pe langã lucrãrile accesibile orchestrei si publicului în formare, lucrãri ce reprezentau linia de continuitate în activitatea orchestrei - numeroase dansuri simfonice, fantezii, suite, uverturi, valsuri, atât din creatia universalã cât si din cea româneascã, abordarea clasicilor si romanticilor muzicii universale si a clasicilor muzicii românesti, a constituit linia de fond a repertoriului, pe langã care-în functie de posibilitatile orchestrei în anumite momente s-au fortând chiar posibilitatile existente si augmentând orchestra la anumite compartimente (prin colaborari cu institutii muzicale) au fost abordate lucrãri de mare densitate simfonicã si dificultate sporitã de autori ca:

George Enesco, Piotr Ilici Ceaikovski,  Johannes Brahms,  Antonin Dvorak,  Caesar Franck, Franz Liszt, Johann Strauss,  Hector Berlioz, Anton Bruckner, Dimitri SostakoviciAntonio Vivaldi,  G.F. Haendel,  Johann Sebastian Bach, Carl Orff,  George Gershwinn,L.V.Beethoven, W.A.Mozart,  Schubert,  Josep Haydn,  Giuseppe Verdi,  Wagner si inca multi altii.

  In cele 47 de stagiuni oficiale, Filarmonica de Stat Botosani a colaborat cu majoritatea  artistilor interpreti din tarã precum si cu numerosi oaspeti de peste hotare;  a efectuat numeroase înregistrari pentru radio si televiziune,  pe discuri si CD-uri,  a întreprins turnee de concerte în diferite tari Europei.  In prezent si Institutia botosaneanã de concerte suporta efectele bune si mai putin bune pe care le consemneazã istoria tranzitiei la români.