:: INFORMATION

Kvinnomisshandel
Sexuella trakasserier
Våldtäkt
Polisanmälan

:: LÄNKAR

Tjejjourer
Organisationer


Sexuella trakasserier


Vad är sexuella trakasserier?
Exempel på sexuella trakasserier
Vad du kan göra
Vad säger lagen?


:: Vad är sexuella trakasserier?

"Sexuella trakasserier betyder ovälkommet uppträdande av sexuell natur eller annat uppträdande grundat på kön. Detta kan inkludera ovälkommet fysiskt, verbalt eller icke-verbalt uppträdande." (Källa EU-kommissionen)

Idag är det vanligt att tjejernas vardag i skolan innehåller sexuella trakasserier och glåpord. Det är inte bara elever som gör detta mot varandra utan eleverna kan även bli trakasserade av lärare.

Det är huvudsakligen kvinnor och tjejer som blir utsatta för sexuella trakasserier. Detta gäller oavsett ålder, civilstånd, utseende, bakgrund eller yrke. Även män kan utsättas för sexuella trakasserier, då på typiskt kvinnodominerande arbetsplatser som t.ex. sjukhus. Undersökningar visar dock att män som utsätts för sexuella trakasserier inte mår lika dåligt av det som kvinnor gör. Män tar ofta det som ett tecken på att de är sexiga och attraherande. Ofta kan man också höra män som inte skulle ha något emot att "bli tafsade på".

Sexuella trakasserier har sällan något med sex att göra. Det handlar om maktmissbruk. Många killar/män vill ha makt över tjejer/kvinnor och de anser sig ibland "stå över" tjejerna/kvinnorna. De vill markera sin manlighet genom att sätta en kvinnlig skolkamrat/arbetskamrat på plats. De vill få bekräftelse på sin manlighet hos andra killar genom beteendet mot tjejen. Kanske vill han bestraffa tjejen för att hon går utanför gränserna för vad han anser vara en lagom underordnad kvinnoroll. Det kan också handla om längtan efter kärlek och ömhet där han tvingar till sig det han anser sig ha rätt till.

Det som gör sexuella trakasserier på arbetsplatsen så allvarliga är att tjejen/kvinnan behöver sitt arbete och sin inkomst. Hon kan inte bara lämna sin arbetsplats som hon kan göra om hon blir utsatt på gatan, på utestället etc. Likaså kan inte den unga tjejen sluta gå i skolan (men däremot byta skola).

Ofta sägs det att tjejer och kvinnor inbjuder till sexuella trakasserier genom sin klädsel. Visst är det nog så att både yngre och äldre manspersoner kan känna sig attraherade när de anar bröst, lår och rumpor innanför åtsittande tröjor och korta kjolar. Men skulden läggs på kvinnan, inte mannen. Det är hon som har skapat mannens begär, det är hon som är ansvarig för mannens känslor som kan dyka upp och det är hon som borde ha förutsett att han skulle kunna tänka "snuskiga tankar" och bete sig därefter. Tanken att var och en är ansvarig för sina egna tankar, känslor och handlingar är långt borta. Likaså att var och en skapar sina egna begär.

Det måste vara okej att en man tittar på en kvinna (och tvärtom!) och tycker att hon är sexuellt attraherande, men att kommentera hennes kropp, göra fysiska närmanden etc kan aldrig vara rätt när det inte finns ett ömsesidigt intresse för det. Han kan inte heller skylla på att det är hon som styr hans reaktioner.

Sexuella trakasserier är kriminella och straffbara handlingar som ingen ska behöva utstå. Glöm inte bort att du är värdefull, att du är värdefull att försvaras! Ingen har rätt att kränka dig, eller tvinga dig att göra något du inte vill! Ta inte på dig skulden, det är inte ditt fel.


::
Exempel på sexuella trakasserier:

#Ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, gester, tilltalsord.
#Ovälkomna sexuella kommentarer om utseende, klädsel, privatliv.
#Tafsanden, nypning eller annan ovälkommen beröring.
#Visande av porrbilder.
#Sexuella och nedsättande kommentarer (t ex. sexistiska skämt, stereotypa uttalanden om hur kvinnor och män är, mm.)
#Förslag eller krav på sexuella tjänster med löfte om belöning eller hot om bestraffning (t ex. höjt/sänkt betyg, ryktesspridning, stryk, mm)

Sexuella trakasserier är oönskade, förödmjukande och kränkande för den som trakasseras. Det kan handla om könskränkande sånger/lekar på fester, nollningar och insparkar eller affischer med sexistiska motiv.

Sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön grundas ofta i makt och maktmissbruk. Många gånger befinner sig den som trakasserar i ett överläge gentemot den utsatta. Det kan vara en lärare (skolpersonal), äldre skolkamrat eller någon som befinner sig på en högre position än den som trakasseras.

Det kan vara svårt att säga vad som är sexuella trakasserier eftersom olika personer sätter sina egna gränser. En del störs inte alls av att se pornografiska bilder på väggen. Andra kanske uppskattar ganska grova kommentarer om sitt utseende. Det viktigaste är att var och en funderar över var den egna gränsen går och sedan tydligt markerar vad man tillåter.

Beteendet kan inte accepteras om det är ovälkommet, omotiverat och stötande för den som utsätts för det. Det är den som blir utsatt som bestämmer vilket beteende som är acceptabelt och vad hon betraktar som ovälkommet! Sexuell uppmärksamhet övergår i sexuella trakasserier om beteendet fortsätter efter det att den som blir utsatt sagt ifrån att det är ovälkommet. Det är du själv som bestämmer om ett visst beteende godtas från en persons sida medan samma beteende från en annan person inte accepteras.


::
Vad du kan göra

Blir man utsatt för trakasserier bör man om möjligt tala om för trakasseraren att beteendet är oacceptabelt och oönskat. Det kan ske muntligt eller skriftligt. Oftast kan detta räcka men skulle det ändå fortsätta bör du anmäla det.
Går du i skolan är det bra att prata med någon lärare eller annan personal som du litar på.
Arbetar du bör du vända dig till arbetsgivaren och/eller till din fackföreningsrepresentant och kräva att åtgärder vidtas. Om inget händer eller om det är arbetsgivaren eller den fackliga företrädaren som trakasserar bör det anmälas till JämO.

#Säg ifrån! Konfrontera trakasseraren direkt. Kom ihåg att det inte är ditt fel! Har du svårt för att konfrontera personen muntligt, skriv ett brev. Ange vad som har hänt, hur du upplevde det och att du vill att han ska sluta. Behåll en kopia av brevet och skicka brevet rekommenderat med mottagarbevis.
#Berätta för någon du litar på. Blir man utsatt för någon form av sexuella trakasserier är det viktigt att prata om det. Antingen med en vuxen man känner förtroende för eller vända sig till sin skolsköterska, skolkurator, lärare eller tjejjour.
#Skriv ner vad som har hänt så att du lättare kan bearbeta det som har hänt. Anteckna datum, eventuella vittnen och vad han sa och gjorde, hur du kände dig och hur du reagerade.
#Hör efter om det är fler kvinnor/tjejer på din arbetsplats/skolan som blivit utsatta, det är ganska vanligt att samma man/kille trakasserar flera kvinnor/tjejer.
#Tala med arbetsledningen eller rektor.
#Engagera t.ex. skyddsombud, facket, skolsyster etc.
#Protestera högljutt om du ser någon som blir könsmobbad
#Bilda en feministisk förening på din skola som motverkar könstrakasserier mm.

Ofta är arbetsgivaren/rektorn en man. Ofta bagatelliserar män sexuella trakasserier. Ett sätt att få män att förstå vad sexuella trakasserier är kan vara att få dem att tänka sig in i situationen. Vad skulle mannen säga om hans manlige chef klär av honom med blicken varje gång de möts? Att chefen stryker sin hand över mannens rumpa när han pratar med honom? Att när mannen anklagar chefen försvarar han sig genom att säga att han "inte trodde att mannen hade något emot det eftersom han alltid bär så åtsittande byxor". Man kan också fråga hur mannen skulle känna om hans dotter/fru/flickvän/syster/mamma behandlades såhär.


::
Vad säger lagen?

Den 1 juli 1998 skärptes reglerna om arbetsgivarens skyldighet att förebygga och motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Även skolan, skall enligt skollagen främja jämställdhet mellan könen. (Källa: lag 1999:886)

Många tjejer mår psykiskt och fysiskt dåligt av att vara i skolan. Skolan omfattas av Arbetsmiljölagen. Arbetsmiljölagen säger att arbetsmiljön ska vara utformad så att alla i skolan mår bra av att arbeta i den. Ingen ska riskera att skada sig eller må dåligt psykiskt eller fysiskt. Det är skolans skyldighet att ha en plan för att förebygga och åtgärda mobbning och sexuella trakasserier.
Arbetsmiljölagen säger vidare att det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön på arbetsplatsen. I 3 kap 2§ står det att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.

I brottsbalken kan man läsa att sexuella trakasserier kan vara straffbelagda enligt dess regler om ofredande, sexuellt ofredande, sexuellt utnyttjande eller våldtäkt.
I 4 kap 7§ står det att "den som handgripligen antastar eller (…) medelst annat hänsynslöst beteende eljest ofredar annan, döms för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år."
Det kan också vara aktuellt med skadestånd till den som drabbats. Skadestånd kan utgå för kostnader för sjukvård och andra utgifter, inkomstförlust och sveda och värk. Detta innefattar även psykiska men.
För att brottsbalkens regler ska bli tillämpliga måste den som blir utsatt eller annan person göra en anmälan till polisen så att händelsen/erna blir kända för åklagaren.

Jämställdhetslagens 6§ innebär att arbetsgivaren måste vidta åtgärder för att förebygga och motverka sexuella trakasserier och se till att man kan ta hand om problemet om det skulle uppstå.
I den 22§ står det att arbetsgivaren inte får utsätta arbetstagaren för trakasserier p.g.a. av att han/hon har avvisat eller anmält arbetsgivarens sexuella närmanden. Regeln förbjuder helt enkelt arbetsgivaren att hämnas på en avvisande arbetstagare.

LAS (lagen om anställningsskydd) kan bli aktuellt om arbetstagaren har lämnat sin arbetsplats p.g.a. sexuella trakasserier och om arbetsgivaren känt till dessa utan att vidta åtgärder för att få stopp på dem.


Text tagen ur "Pojkars och mäns sexualiserade våld mot flickor och kvinnor - ett osynliggjort samhällsproblem" och Alla Kvinnors Hus hemsida.