Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Hemsidan          Introduktion till Usenet newsgroups
Konfiguration och användning av nyhetsläsaren Free Agent
Från TUCOWS (bland annat) kan man ladda hem Free Agent för Windows 95 eller Free Agent för Windows 3.1
(instruktionerna på denna websida skrevs med utgångspunkt från Free Agent version 1.11 för Windows 95, men gäller förmodligen också för eventuella nyare/äldre versioner)

Den nödvändiga inställningen som du måste göra för att kunna läsa newsgroups med Free Agent är att fylla i namnet på newsservern. Information om vad din newsserver heter bör du ha fått från din internet-leverantör. Om du inte hittar något papper från din leverantör där det står vad servern heter, så kanske du måste ringa och fråga (eller leta på deras hemsida), men annars kan du ju först prova med news."NamnPåDinInternetLeverantör".se , t.ex. news.algonet.se om Algonet är din internet-leverantör.

Om du har någon av nedanstående leverantörer så kan du prova motsvarande namn på newsservern:
Telenordia: news.tninet.se
Tele2: nntpserver.swip.net
Telia: news1.telia.com

När du har installerat Free Agent så får du upp en ruta där du ska fylla i namnen på din newsserver och mail-server (SMTP-server) samt din email-adress. (Om du inte vet så måste du ta reda på det innan du kan använda programmet, och när du har tagit reda på namnet på newsservern och har startat Free Agent igen så går du till menyn "Options", och väljer där alternativet "General preferences" och klickar på fliken "System" och sedan skriver du in namnet på newsservern och mailservern. Mailserver-namnet är den server du använder för att skicka email i ditt vanliga email-program. Om du har olika servrar för att skicka (SMTP-server) och för att ta emot (POP3) email så är det SMTP-serverns namn som Free Agent vill att du ska fylla i. Gratis-versionen av Free Agent kan man nämligen inte använda till att ta emot email.)

När du sedan har kopplat upp dig mot din internetleverantör så väljer du alternativet "Get new groups" från menyn "Online". Då tar det förmodligen några minuter (beroende på bl.a. hur snabbt modem du har) innan Free Agent har skaffat sig en lista på vilka newsgroups som din internet-leverantör har, förmodligen ca 10-20 tusen stycken. (Om inte programmet lyckas få någon kontakt med newsservern, så kanske den kräver ett användarnamn och password. Den informationen bör du i så fall ha fått från din internet-leverantör. För att fylla i ditt username och password så går du till menyn "Options" och väljer "General preferences" och klickar på fliken "User", och kryssar för alternativet "Server requires authorization login", och fyller sedan i username och password, samt kryssar för "Remember password between sessions" så att du slipper fylla i lösenordet varje gång du använder programmet.)

När detta är klart så visas en lång, lång lista på newsgroups i bokstavsordning (alt -grupperna kommer före comp -grupperna och så vidare), och nu ska du välja vilka newsgroups som du är intresserad av. (Om du vill så kan du nu koppla ner dig från internet, för att i lugn och ro välja grupper, utan att telefonräkningen påverkas) Du väljer en grupp genom att markera den med musen (eller med piltangenterna) och sedan trycka på CTRL-S , eller genom att välja "Subscribe" på menyn "Group". Om du ångrar dig, och vill välja bort en grupp du har valt, så trycker du på CTRL-S igen.

Tips: När du har den långa listan med newsgroups framför dig, så kan du trycka på CTRL-F (eller välja "Find" från "Edit" -menyn) och sedan skriva swnet. (eller eventuellt sverige. som den svenska hierarkin kanske har döpts om till, när dessa rader läses) och trycka på enter. På det sättet kommer du genast till de svenska grupperna utan att behöva scrolla dig ända dit ner. Du kan också göra en sökning på en delsträng av gruppens namn, dvs du behöver inte skriva in hela gruppens namn.
Exempel: Om du snabbt vill hitta fram till, och "prenumerera på" (markera) gruppen alt.usenet.offline-reader.forte-agent så trycker du på CTRL-F och skriver r.fo. Då bör du på en gång hamna på denna grupp, eftersom den är den första där delsträngen r.fo förekommer i namnet. Antag att du istället skriver .forte. Då hamnar du nog på gruppen alt.misc.forteana (om din leverantör har den gruppen), eftersom strängen .forte finns i det namnet. Då trycker du på CTRL-G och hamnar troligen på alt.paranet.forteana. Ett tryck till på CTRL-G så hamnar du på alt.paranormal.forteana, och efter ytterligare ett tryck på CTRL-G så hamnar du nog på den önskade gruppen d.v.s. alt.usenet.offline-reader.forte-agent

När du sedan har markerat de grupper som du är intresserad av, så går du till menyn "Group" och väljer "Show" - "Subscribed Groups". Nu ser du bara de grupper som du har valt istället för den ohanterligt jättelånga listan på alla de newsgroups som leverantören har. (om du återigen vill se den långa listan, så går du till samma meny igen, men väljer "Show" - "All groups" istället).

Nu rekommenderas du att ställa in hur många rubriker per grupp som du vill ladda hem första gången. Det gör du via menyn "Group" - "Default properties" på fliken "Retrieving". Där klickar du för "Get sample of headers" och skriver in maximala antalet rubriker som du vill ladda hem för en viss grupp när den är tom (dvs första gången du laddar hem rubriker för respektive grupp). Vilket antal som är lämpligt, beror i.o.f.s. på hur många grupper du har markerat, men generellt sett så kan nog 50 vara ganska lagom kanske. Ju högre antal du väljer desto längre tid kommer det ta att ladda hem alla rubrikerna.

Om du kopplade ner dig från internet, innan du började välja grupper, så är det nu dags att koppla upp dig igen. När du är ute på nätet igen, så väljer du "Get new headers in Subscribed groups" från menyn "Online". Nu tar det kanske några minuter, beroende på antalet grupper du har markerat och på det maximala antalet du valde.

När det är klart (dvs när rubrikerna är nedladdade) så kan du koppla ner dig från nätet igen, och i lugn och ro titta igenom rubrikerna i de olika grupperna för att se vilka som verkar läsvärda. (Om det lönar sig att koppla ner sig beror ju såklart på hur många newsgroups som du har markerat och hur många rubriker du har valt att ladda hem. Jag menar, om det går fort att kolla igenom och markera rubrikerna, så är det ingen mening med att koppla ner sig, men å andra sidan om man har markerat väldigt många newsgroups och laddar ner många rubriker för varje newsgroup, så tar det lång tid att läsa igenom rubrikerna och se vilka inlägg som verkar intressanta, och då kan det vara lönsamt att koppla ner sig, men inte för Telia förstås :-) ) När du ser en rubrik, vars inlägg du vill läsa, så markerar du rubriken och trycker på bokstaven "m" på tangentbordet, så att rubriken får en blå nedåtpil framför sig.

Nästa gång som du är uppkopplad på nätet, så väljer du "Get marked message bodies" från menyn "Online". Då laddas alla inlägg som du har markerat ned till din hårddisk, så att du sedan kan läsa dem när som helst utan att vara uppkopplad.

Att skriva egna inlägg gör man genom välja "Post" - "New usenet message" medan markören står på den grupp som man vill posta till. (skriva inläggen gör man förslagsvis när man inte är uppkopplad, om man vill spara på telefonräkningen) Sedan fyller man i valfri rubrik (Subject) på sitt inlägg, och skriver sedan själva inlägget i det stora vita fältet. När man har skrivit klart, så klickar man på "Send Later".

Om man istället för att skriva ett helt nytt inlägg, vill svara på ett inlägg som någon annan har skrivit, så gör man det genom att välja "Post - "Follow-Up usenet message" medan markören står på det inlägg man vill svara på. Då bör man inte ändra på rubriken (för att inlägget ska hamna i samma "thread"). Nu klistras automatiskt inlägget du vill svara på, in i det stora vita fältet där du ska skriva ditt svar. Citera sparsamt, dvs redigera bort sånt som du inte tycker behövs. (Det är bara irriterande när folk citerar jättemycket text, och sedan bara skriver typ "Jag håller med".) När du har skrivit klart klickar du på "Send Later".

När du sedan är uppkopplad på internet, och vill posta dina inlägg, så gör du detta genom att välja "Window" - "Open Outbox". Om du nu vill skicka alla inlägg och email som du har skrivit, så väljer du "Online" - "Post Usenet and email messages". Om du istället bara vill skicka något av de inlägg du har skrivit (du kanske vill förbättra övriga inlägg, innan du skickar iväg dem) så dubbelklickar du på det (eller markerar med piltangenterna och trycker enter). Sedan när du ser inlägget som du har skrivit och vill skicka iväg det, så klickar du på "Send Now".

Detta var grunderna i hur man använder Free Agent, men sedan finns det förstås massor med finesser också...

Tips om hur man använder Free Agent



Undertecknad är inte författare till dessa sidor om usenet, utan de fanns tidigare på en annan sajt som nu verkar ha försvunnit, och eftersom jag tyckte att de var bra och hade laddat hem sidorna till min egen hårddisk, så har jag nu lagt upp de här hos Angelfire så att övriga som är intresserade av usenet kan få tillgång till denna "nybörjarguide".

Peter Eriksson