- WEB Nedir? |
Web internet'in en zevkli görsel aracidir. Su an okumakta oldugunuz sayfalar da web sayfalaridir. Web sayfalarinin amaci kullanicilara bir bilgiyi aktarmaktir, bunu yaparken de göze hitap etmesi için renk ve resimlerle süslenir. Bu yazilarin arkasinda bulunan mermer deseni ve üstteki sanal internet kursu logosu bu resimlere örnektir. Web sayfalarinin bazi gelismis özellikleri de vardir. Simdi bu özellikleri inceliyelim.
Table: Ders 1'de yerel ag ve internet'in karsilastirilmasinda kullanilan tablolar. Bu tablolar ekran düzenlemelerinde, ekrani iki veya fazla sütun olarak kullanmada, fiyat listelerinde kullanilir. Asagida 3x2 boyutlarinda çerçeveli bir tablo örnek verilmistir. Her hücre (kutucuk) gördünüz gibi sola, saga, yukari, asagi yaslanma gibi birbirinden bagimsiz özelliklere sahiptir. En üst satirdaki "Ders 2: WEB Nedir" yazisi ve sanal internet kursu logosu da 2x1 bir table içindedir, fakat çerçevesi olmadigi için ilk bakista fark edemiyebilirsiniz.
Satir 1 - Sütun 1 | Satir 1 - Sütun 2 | Satir 1 - Sütun 3 |
Satir 2 - Sütun 2 | Satir 2 - Sütun 2 | Satir 2 - Sütun 3 |
Text Box kullanicinin bir takim bilgileri yazabilecegi kutucuktur. Bu kutucugun üztüne mouse ile tiklayarak varsa eski yaziyi degistirip istediginiz degeri girebilirsiniz. Her text box'in bir harf limiti vardir. Asagidaki örnekte bu 50 harf ile sinirlandirilmistir.
Scrolling Text Box text box'dan farkli olarak yazdiginiz yazilar asagi dogru kayar. Böylelikle kutucuk içine daha fazla yazi yazabilirsiniz. Ekranda sadece üç satir gözükmesine ragmen sag tarafta bulunan oklari kullanarak yaziyi asagi ve yukari kaydirabilirsiniz.
Check Box & Radio Button kullaniciya birtakim seçenekler sunulup bunlarin arasindan seçim yapmsi için kullanilir. Radio button'larin sadece birini seçebilirsiniz.
Drop Down Menu radio button ile ayni islevlere sahiptir. Sunulan seçeneklerin adedi fazla oldugu zaman, radio button çok yer kapliyacagi için drop down menu tercih edilir. Sag taraftaki asagi ok tusuna basarak listeyi ekrana getirip seçimini yapabilirsiniz.
Button bir fonksyonu gerçeklestiren tustur, çok amaçli kullanilabilir. Örnegin girdiginiz verilerin server'a aktarilmasi gibi fonksyonlari gerçeklestirir.