Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
- Diger Internet Programlari

Internetin en popüler araci web olmasina karsin en az web kadar zevkli araçlari vardir. Simdi bunlari sirayla inceliyelim:

FTPFile Transfer ProtocolDosya Transfer Protokolü
IRCInternet Relay ChatInternet Sohbet Programi
iPHONEInternet PhoneInternet Telefon Programi
eMailElectronic MailElektronik Posta
NewsNews ReaderHaber Gruplari

Soldaki sari dügmelerden birine basarak istediginiz programin aciklamasina gidebilirsiniz


FTP bilgisayarlar arasinda dosya alisverisini saglayan bir protokoldür. FTP programlarinda genelde ekrana iki pencere açilir, bunlardan biri sizin sabit diskinizi, digeri FTP adresini verip baglandiginiz bilgisayarin sizin kullaniminiza sundugu alani gösterir. Burdan sonrasi normal bir file manager kullanimi gibi bir dosyayi seçip copy komutuyla karsi pencereye gönderebilirsiniz.


IRC diger internet kullanicilariyla yazili olarak gerçek zamanli sohbet etmeyi saglayan bir protokoldur. Örnegin Amerika'daki akrabanizla IRC protokolü yardimiyla sohbet edebilip milletlerarasi telefon ücreti yerine sadece sehiriçi telefon ücreti ödersiniz. IRC programlarinin en yaygin olani mIRC' dir. IRC'de konularina göre binlerce kanal vardir. Örnegin TURKS kanali uzun zamandir Türklerin en çok ragbet ettigi kanallardan biridir. Her kullanici kendi kanalini da açabilir. IRC programlari iki pencereden olusur. Üst taraftaki büyük pencerede tüm kullanicilarin yazdiklari kullanici isimleriyle berarber yazar. Tabii ki IRC'nin de kendine göre kurallari vardir.


iPhone internet üzerinde sesli olarak görüsme imkani saglar. Temelde IRC ile çok benzerler. iPhone için genellikle mikrofonlu kulakliklar kullanilir. Ses kartinin ful-dublex olmasi ayni anda hem konusmaniza hem dinlemenize imkan saglar, aksi halde telsiz gibi ancak sizin konusmaniz bittiginde karsinizdaki konusabilir. Ancak Türkiye'de internet erisim hizi oldukça düsük oldugu için kullanimi pek rahat degildir.


eMail inetrenet üzerinde mektuplasmayi saglar. Elektronik mektuplasma klasik mektuplasmadan pek farkli degildir, tabii ki çok hizli olmasi disinda. Klasik mektuplasmadaki gibi mektuba gidecegi adres, dönecegi adres, ve içerigi tazilir. Adresler feedback@gurcan.com seklindedir. Dönüs adresi, yani sizin adresiniz otamatik olarak gönderilir. Adres kismi bittikten sonra mektubun konusu yazilir. Son olarak mektubun içerigini yazilir, istenirse herhangi bir dosya da eklenebilir. Yani isterseniz resminizi, isterseniz ses dosyanizi, ya da en son yazdiginiz programin exe dosyasini email ile gönderebilirsiniz.


News Reader internet üzerinde en etkin toplu haberlesme aracidir. IRC gibi binlerce konu basliklari vardir. Bu basliklar altinda kullanicilar email benzeri mesaj yollarlar, fakat mesajlar tüm kullanicilara açiktir. Örnegin elinizde kullanilmis bir bilgisayar sabitdiskimiz var ve bunu satmak istiyoruz; Öncelikle buna uygun konu basligini bulup sonra bu konu basligi altinda mesaj yollariz. Mesajin konu basligi için "F/S used hard disk" yazariz. Burdaki F/S "for sale", yani satilik anlamindadir. Kime gidecegi kismina ise herkese anlaminda "All" yazariz. Daha sonra da mesaj olarak sabit diskimizin özelliklerini yazip varsa bir fotografini da ekleyebiliriz.