- Internette Bilgi Avciligi |
Evet, bu derse kadar internet hakkinda genel bir bilgi edindiniz. Fakat sakin kendinizi bir internet kurdu olorak görmeyin. Interneti en iyi sekilde kullanmak için bilgi avciliginizin çok gelismis olamsi lazim. Internet ile ilgili her terimi, her programi bilmek sizi istediginiz bilgiye ulastirmaz. Nereye dallanicaginizi, aradiginiz bilgilerin hangi sayfalarda oldugunu bilmezseniz durdugunuz yerde durusunuz.
Evet hepiniz simdi aradigim bilgiye www.yahoo.com'dan ulasirim diyorsunuz, duyabiliyorum. Peki ben de size soruyorum, bu yahoo her türlü bilgiye sahipse diger binlerce arama sayfalari ne is yapar. Simdi yahoo hakkinda bilgisi de olmayanlar için bir giris yapalim.
www.yahoo.com gibi adreslere search engine'ler denir. Türkçe meali 'arama motoru'. Simdi diyebilirsiniz ki nedir bu araba motoru. Birincisi araba degil arama. Ikincisi bu sayfalara motor denmesinin hakli bir sebebi var. Bu sayfalar milyonlarca web sayfasi arasindan sizin aradiginiz sayfalari bir saniye gibi bir zamanda bulup size iletiyor. Tabii bu sizin benim bilgisayarinin standart bir database programi ile asagi yukari dort bes ayda yapabilecegi bir is. Yani adamlar yapmis, Baris abimin dedigi gibi. Çok yüksek kapasiteli bilgisayarlar + çok gelismis bir indexleme programi (her firmanin kendine özel) + supersonic network ortamlari = bizim bilgisayarlarimizin yaklasik 5-10 milyon kati hiz. Neyse konuyu dagitmayalim. Simdi bu search engine'ler nasil çalisir, ne ise yararlar ona deyinelim.
Aradiginiz bilgi için öncelikle çok iyi anahtar kelimeler seçmelisiniz. Içinde bu anahtar kelimelerin geçtigi tüm web sayfalari size sunulacagindan, eger internet gibi bir anahtar kelime kullanirsaniz size milyonlarca sayfa sunacaktir. Bu yüzden genel kelimeler degil, özel kelimeler seçmelisiniz. Ayrica kelimeler arasinda ' ve, veya, takiben, olmasin ' gibi mantiksal islemlerle de hedef sayfa sayisini aza indirgeyebilirsiniz. Bir ikinci yöntemde aranacak sayfalari sinirlandirmaktir. Yahoo'da bunu öncekikle birkaç katagori seçerek, opentext'te ticari sayfalar, üniversite sayfalari diye gerçeklestirebilirsiniz.
Diger önemli bir husus da arama sayfasinin dogru seçilmis olmasi. Her arama sayfasinin kendine has özellikleri vardir. Simdi bunlari inceliyelim:
en yakin zamanda derse devam edecegiz ... bizi izlemeye devam edin :)