Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Seudun valtalehti Aamulehti raportoi Futsalin näkymiä sunnuntain 19.12 numerossaan seuraavasti: (lyhentämätön)

Futsal jatkaa Suomen valloitusta
Tampereen seudulla lajiin hurahtaneita on yli 2000, SM-liigassa kolme pirkanmaalaisjoukkuetta

Se syntyi 60-luvulla Etelä-Amerikassa. Suomessa se on pyörinyt kolme vuotta. Se on hurmannut jo 2000 pirkanmaalaista. Ei, se ei ole Unitedin uusi pelaajahankinta, van futsal, kansanomaisemmin sisäjalkapallo. Miesten SM-liigaa pelaa 16 joukkuetta, joista 3 on Pirkanmaalta. Ainoana tamperelaisena SM-liigassa taistelee etelälohkossa pelaava Duck Park Rangers.

Malmin Ponnistajissa jalkapalloammattilaisia
Sääksjärven Loiske ja FC Gepardi Toijalasta kamppailevat pisteistä pohjoislohkossa. Pirkanmaalaiset kuuluvat lohkojensa keskikastiin, eivätkä mitalitoiveet ovle kovin korkealla.
Vahvin ennakkosuosikki on vuoden 97 Suomen mestari Malmin Ponnistajat, jonka riveissä pelaa nippu kotimaisen jalkapalloilun kärkimiehiä; Aki Riihilahti, Mika Kottila, Erkka V. Lehtola, Tommi Koivistoinen, Markku Kanerva ja Vesa Vasara ovat tuttuja nimiä kaikille Suomi-futiksen ystäville.
Myös DPR:n valmentaja Jouni Pihlaja nostaa Malmin ryhmän mestarisuosikiksi.
-Malmin yksilöt ovat parhaita, mutta sarja on pitkä ja joukkuepelaaminen ratkaisee. Futsal ja jalkapallo ovat kuitenkin kaksi eri lajia, Pihlaja muotoilee.

Maajoukkuemies vahvistaa Vartijoita
Sorsapuiston Vartijoilla (DPR) on oma tykkinsä: Vuoden futsal-pelaajaksi vuonna 98 valittu Niki Helenius, joka kesällä pelaa liigajoukkue FC Lahden paidassa. Helenius on pelannut Suomen kaikissa maaotteluissa. Millä porkkanalla sinut saatiin houkuteltua raitapaitoihin?
-Ei minua rahalla ostettu. Tulin, koska Lahdessa ei ole futsaljoukkuetta ja halusin pelata.
22-vuotiasta Kuusysin kasvatti sanoo tavoitteidensa olevan normaalin jalkapallon puolella, ei futsalin. Kevään futsal-otteluihin osallistuminen on vielä kysymysmerkki, kaikki on kiinni FC Lahdesta. Helenius epäilee, ettei loppupeleissä Malmillakaan ole parasta miehitystään. Norjassa pelaavia ammattilaisia saattaa jo alkuvuonna kutsua vuonojen maan rahakentät.
-Viikonloppujen pitäisi olla lepopäiviä, ja futsal-ottelut pelataan juuri silloin. Valmentajien on mietittävä levon ja rasituksen suhde, Helenius puntaroi loppukautta.

Maajoukkueella petrattavaa
Suomen maajoukkue on pystynyt kukistamaan ainoastaan Kyproksen. Muilta on tullut turpiin enemmän tai vähemmän. Vaisuihin esityksiin on Heleniuksella perustelu mietittynä.
-Me olemma pelanneet vain kuusi maaottelua, kun taas esimerkiksi Unkarilla niitä on takana yli 150. Suomi on lajissa 15 vuotta huippumaita jäljessä, eikä eroa kurota kiinni kuin pelaamalla.
-Muiden maiden maajoukkuepelaajat ovat puoliammattilaisia. He tekevät neljä tuntia töitä, pelaavat jalkapalloa alasarjoissa , ja satsaavat tosissaan futsaliin, Helenius kertoo.
Ensi vuoden MM-kisat pelataan Guatemallassa. Sinne on sinivalkoisilla kuitenkin vielä pitkä matka, sillä Suomen kanssa samassa karsintalohkossa ovat Hollanti, Jugoslavia, Valko-Venäjä ja Israel. Vain lohkon paras pääsee kisoihin.

Nopeajalkaisten kiihkeätempoinen laji
Pihlajan mielestä hyvä futsalpelaaja on nopeajalkainen, sillä puolustukseen ja hyökkäykseen on lähdettävä vilkkaasti. Myös kurinalaisuus ja pelikäsitys korostuvat lajissa.
-Hyvä futsal uppoaa yleisöön. Normaali jalkapallo voi joskus olla aika unettavaa. Tämä on nopeaa, eikä katsomossa sada, Pihlaja luettelee lajin plussia.
Innokkaimmat fanaatikot kaavailevat futsalista jo ympärivuotista. Milloin Pyynikin tekonurmella nähdään futsal-kikkailua?
-Huipputasolla tämä on sisälaji, eikä sovi tekonurmelle. Nurmi imee tossun kiinni ja syö vauhtia. Tosin joudumme harjoittelemaan Pirkkahallin tekonurmella. Meillä ei ole yhtään salivuoroa, vaikka pelaamme SM-liigassa, Pihlaja harmittelee.

Tampereen piiri futsalin edelläkävijä
Palloliiton alueista Tampereen piiri on lajin pioneereja. Ensimmäiset piirinsarjat pelattiin juuri Tampereella vuonna 1997. 
Keväällä Tampere emännöi naisten SM-lopputurnausta, johon pääsevät piiriensä mestarit. Vaikka harrastajia riittääkin, on kaupungin kenttätilanne luvalla sanoen surkea. Lähimmät täysimittaiset kunnon salit löytyvät Toijalasta ja Orivedeltä. Tamperelaisjoukkueet joutuvat pelaamaan piirinsarjojaan jopa Turengissa asti, sillä porukoita on paljon ja saleja vähän. Tänä vuonna piirin alueella on jo yli 130 joukkuetta - enemmän kuin missään muussa piirissä.

Krista Lähteenkorva