Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

OFTALMOLOJİ

 

İnsan yaşamının ilk günlerinden beri görme duyusu ve buna bağlı çözümler temel sağlık sorunları arasında yer almıştır. Gözün yapı olarak insan yüzünde çok objektif ve ortada olması görsel (okuma süratinde düşüklük, meslek seçiminde engel...), estetik (tiyatro ve sahne sanatkarları, polisler, askerler...), kozmetik (kornea lekeleri, ufak göz...), psikolojik (beğenilmeme ve görüntü kusuru duygusu...), sosyal (mesleki gelişimde başarısızlık, spor yapamama...), ekonomik (gözlük için yapılan harcama, kör okullarının kurulması...) etkenler ve bulaşıcı hastalıkları (trahom...) ile halk sağlığının etkilenmesinin yanı sıra tıbbi araştırmalarda ilk uygulama alanı ( kornea transplantasyonu, krio ve lazer tedavileri ) olmuştur.

 

Modern mühendislik hizmetleri ile göz hastalıkları ilmi “OFTALMOLOJİ” uzay çağının bilgileri ile yeni atılımlara sahne olmakta neredeyse gözün kırıcı kısımlarının tamamı yapay maddelerle yer değiştirmektedir.

 

Oftalmoloji spesifik bir dal olmasına karşın insanlığın %4’ünde şaşılığın olması; nörolojik yönden beyin tümörlerinin %60’ının ilk erken semptomlarının oftalmolojik belirtiler vermesi; şuur kayıplarında, komaya girenlerde, şeker hastalarında ve yüksek tansiyonlu bireylerde göz dibi ve gözbebeği reflekslerinin kontrolü teşhis açısından önemli bulgular göstermesi gözün ne kadar önemli bir organ olup, neden spesifik bir tıp dalı olmasını bize açıklıyor.

 

 

Horus, eski Mısır’da hastalıklardan koruyucu tanrıydı.

Bu iki zarf ta Uluslararası Oftalmoloji Kongresi için yapılmıştır.

 

 

Albrecht von Graefe 1828 – 1870

Helmholtz tarafından bulunan Oftalmoskopu (göz aynası) daha da geliştirdi. Glokom tedavisinde önemli başarılar elde etti. Göz hastalıklarının beyin duyarlılığı ve diğer hastalıklar ile bağlantısı olduğunu açıklayan ilk bilim adamıdır.

 

Graefe Noktası :

Foramen supraorbitale’ye yakın bir nokta. Buraya basıldığında göz kapağında kasılma görülür.  

 

Graefe Operasyonu :  

 

1. Şaşılık düzeltilmesi operasyonu

2. Glokom operasyonu

 

Graefe Refleksi :

Orbikularis fenomeni

 

Graefe Sendromu :

 

Orta beyin çekirdeklerinin dejenerasyonu neticesinde göz kaslarının çift taraflı paralize olması

 

Graefe Belirtisi :

 

Göz kapağının geri kalması, Basedow Hastalığı’nın belirtisidir.

 

 

Georg Bartisch 1535 – 1607

Oftalmolojinin öncülerinden, özellikle göz cerrahisi açısından değerli araştırmalar yapıp oftalmolojik cerrahinin gelişmesini sağlamıştır.

 

Ferdinand Ritter von Arlt 1812 – 1887

Göz yaralanmaları üzerine çeşitli araştırmalar yapmış ve miyopinin nedenini bulan Avusturya’lı bilim adamıdır. Doders ve Gräfe ile birlikte oftalmolojinin ayrı bir tıp dalı olmasını sağlamıştır.

        

 

 

Friedrich Joseph Haas 1780 – 1853

Moskova’da bir hastanede başhekim olan Alman asıllı Haas, Sibirya’ya yollanan tutuklulara ve fakirlere yardım etmesi ile “Moskova’nın kutsal ve aziz doktoru” ünvanı ile anılır.

Jules Gonin 1870 – 1935

Dünyaca tanınmış bu göz doktoru ününü retina yırtıklarını cerrahi olarak tedavi etmesi ile kazanmıştır