Människokroppen Genomgånget på lektioner


Biologi.


Kroppens arbetsenheter

Människokroppen har ett antal arbetsenheter. Dessa är organsystem, där flera organ samverkar för att sköta en specifik funktion i kroppen.

Dessa arbetsenheter är:

Matspjälkningen

För att utvinna den energi som finns lagrad i vårt föda måste födans fett, protein och kolhydratmolekyler brytas ned (spjälkas).
I mag – tarmkanalen sker grovförfördelningen av maten; Stora molekyler bryts ned till små. Detta är nödvändigt, då cellerna bara kan ta upp små molekyler. Den slutgiltiga energiutvinningen sker i cellerna. Tarmpassagen ca ett dygn tills maten når från mun till rektum.
I munhålan sker den mekaniska sönderdelningen av födan när vi tuggar maten. Under tuggningen stimuleras spottkörtlarna till att producera saliv.
Salivproduktion sker även innan maten hamnar i munnen; vid åsynen av mat till exempel. Om vi tittar på något som ser ut att smaka gott, vattnas det i munnen.
Saliven gör maten lätt att svälja, samtidigt som den innehåller amylas som bryter ner stärkelse.
Sväljreflexen är en viktig del i tarmpassagen. Tungan pressas uppåt och bakåt. Struplocket stängs, peristaltiken sätter igång en muskelkontraktionsvåg som trycker maten nerför matstrupen till magsäcken. Matstrupen är en ca. halv meter lång muskulös ”slang”. I väggarna finns det gott om muskelceller, vilket gör att musklerna kan dras ihop och slappna av och på så sätt skapa en våg. Det är det som pressar maten framför sig.
Rent vävnadsmässigt är magsäcken egentligen en fortsättning av matstrupen. Den har däremot en inre vävnadsstruktur som är olik matstrupens. Magsäcken kan ha en volym på 1,5 l. Väggarna består av muskelvävnad och körtelceller som frisätter magsaft. Magsaft innehåller saltsyra och enzymet pepsin, som bryter ner proteinmolekyler till enstaka aminosyror. Pepsin är effektiv vid lågt pH, som orsakas av saltsyran i magsäcken.
Eftersom magsäcken har en så starkt nedbrytande verkan, måste magsäcksväggen skyddas. Det är slemhinnan som skyddar magsäcken inifrån från saltsyran. När det uppstår en obalans mellan slemhinna och saltsyra i magsäcken kan magsår uppstå. Då förstörs vävnaden i magsäckens vägg. Oftast är det magsäckens nedre del som drabbas. Magsår kan även uppstå på tolvfingertarmen. Magsäcken knådar maten med muskelsammandragningar och tömmer sitt innehåll via den nedre magmunnen till tolvfingertarmen (Duodenum).

Här blandas magsäcksinnehållet med galla från gallblåsan och bukspott från bukspottskörteln. Galla bildas i levern och lagras i gallblåsan. Den finfördelar det fettet i magsäcksinnehållet. Bukspott är basisk och sänker magsäcksinnehållets pH. Bukspott innehåller en rad enzymer. Trypsin fortsätter nedbrytningen av protein. amylas avslutar nedbrytningen av stärkelse. Lipas spjälkar fett.
I bukspottkörteln bildas även hormonet insulin, som har betydelse för regleringen av blodsockerhalten. Tunntarmen är nära 5 m. lång. Eftersom det viktiga är att kunna ta upp så mycket näring som möjligt, måste den ha en så stor inre yta som möjligt. Detta löses på två olika sätt. För det första är tunntarmen veckad. Hade man sträckt ut tarmen hade den alltså blivit mycket längre. Tarmvecken är dessutom beklädda med tarmludd, små utskott, med ytligt belägna kapillärnät, var de finfördelade näringsämnena absorberas.
Körtelepitelcellerna i tarmväggen avger tarmsaft som smörjer innehållet. Födan pressas fram via peristaltiska rörelser. Tunntarmens innehåll töms till tjocktarmen. Till tjocktarmen hör även blidtarmen och appendix. Appendix är något av en evolutionär rest, den har blivit kvar under evolutionens gång. Hos växtätare är appendix och blindtarmen mycket lång för att kunna bryta ner ämnet cellulosa. Vi människor är allätare och äter mycket lite cellulosahaltig föda, vilket innebär att det är en funktion vi inte riktigt behöver. Därför så har den återbildats och andra organs utveckling prioriterats.
I tjocktarmen absorberas 80% av vattnet i tarminnehållet. I tarmen finns även E – colibakterier som tillverkar K och vissa B – vitaminer. Vi lever i symbios med dessa bakterier, de lever på våra avfallsprodukter, och vi drar nytta av deras ( K – vitamin) I ändtarmen sker den slutliga packningen av avföringen, innan det lämnar kroppen via anus.

Andning och gasutbyte.

C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O + energi




Ovanstående reaktion är reaktionen för cellandning. I detta används socker (C6H12O6) och syrgas (O2) för att utvinna energi, varvid vatten (H2O) och koldioxid (CO2) bildas.

Länkar

Tillbaka till huvudsidan
Naturkunskap B
Naturkunskap B, biologimomentet.

Email: laszlo.pongo@spray.se