5. Luku
Tieteet
Kun todellisuus on jakautunut viiteen perustasoon, on luonnollista, että kokemusperäisiä, empiirisiä tieteitä on myös pääasiassa viidellä tasolla:
universumi - tähtitiede, ja myös
teologia, rajatieteet
ja uskontotiede
ihmisyhteisö - sosiologia, historia ym yh-
teiskuntatieteet
ihminen - psykologia, historia, antropologia, kieli-
tiede ym
elämä - biologia, fysiologia ym
aine - fysiikka, kemia, geologia, tähtitiede ym
Tietysti näiden portaiden välillä on välimuotojakin. Fysiikan ja biologian välillä on biokemia, biologian ja psykologian välillä on fysiologinen psykologia, psykologian ja sosiologian välillä on sosiaalipsykologia jne.
Myös on olemassa tieteitä, jotka tutkivat monen todellisuuden tason asioita yhtäaikaa, kuten esim paleontologia, joka tutkii sekä aineen että elämän asioita, ja arkeologia, joka on historiantutkimusta, eli ihmisyhteisöä tutkiva tiede, mutta varmasti tarvitsee kaikkien geologisten, fysikaalisten ja biologistenkin asioiden tietoja.
Samoin joka tasolla on monia eri tieteitä, esimerkiksi yhteiskuntatieteitä on sosiologian lisäksi taloustiede, valtio-oppi, historia, oikeustiede jne. Mutta tämä kaavio antaa selkeän kuvan siitä, minkälaisia empiirisiä perustieteitä on olemassa ja mitä ne tutkivat. (katso myös liite 1. Siinä on selvitetty monijakoisemmin todellisuuden tasot.) (K 35)
Asia voidaan analysoida ja esittää vielä hienojakoisemmin ja tarkemmin, kun otetaan paikka- ja populaatioaspektit maantieteestä (1); henki ja aine erotetaan; ja yhteisöasiat ja historia-asiat otetaan erikseen. Saadaan neljä perustasoa: aine, elämä, ihmisen tasoiset olennot, mahdolliset korkeammat olennot; ja viisi aspektia, näkökulmaa: aineellinen aspekti, henkiaspekti, yhteisöaspekti, paikka-aspekti, aika-aspekti.
Tasot:
ihmistä korkeammat olennot (teologia)
ihminen (psykologia ja muut humanistiset- ja yhteiskuntatieteet)
elävät olennot (biologia)
aineen taso (fysiikka, kemia, tähtitiede)
jumal’olentojen keho, ruumis (teologia, biologia)
ihmisen keho, ruumis, yhteiskunnan talous (fysiologia, taloustiede)
kasvit ja eläimet, solut (biologia)
aine (fysiikka jne)
kork.olentojen sielunelämä (teologia, psykologia)
ihmisen psyyke, yhteiskunnan hengenelämä (psykologia ym)
elämä (biologia, etologia)
energia (fysiikka jne)
enkeli ym yhteisöt (teologia, sosiologia)
ihmisyhteisöt (sosiologia ja muut yhteiskuntatieteet)
eläinyhteisöt (biologia, etologia)
ainejoukot (fysiikka jne)
enkelien ym levinneisyys (teologia, UFO-tutkimus, tähtitiede)
ihmisten levinneisyys (maantiede, tähtitiede)
eläinten levinneisyys (biologia, maantiede, tähtitiede)
aineen ja energian jakautuminen maapallolla ja muualla (fysiikka, geologia, tähtitiede
ym)
jumalten historia (teologia, tähtitiede)
ihmisten historia (antropologia, arkeologia, historia)
eläinkunnan historia (paleontologia)
aineen ja energian historia (fysiikka, tähtitiede jne)
Näitä kun mietiskelee, niin huomaa, kuinka vähän ihmiskunta tietää. Todellisuus on jotain tällaista, muttemme tiedä paljoakaan juuri erityisesti elämästä, emmekä aineestakaan (esim pimeä aine) muualla avaruudessa.
Filosofin tulisi hallita näiden kaikkien eri todellisuuden tasoja ja aspekteja tutkivien tieteiden keskeiset tulokset omana aikanaan, ja sen lisäksi hänen tulisi olla erikoistunut jollekin tieteenalalle. Jonkinlainen kuva tieteiden tuloksista on onneksi nykyään kaikilla ihmisillä.
Filosofian harrastajaa kiinnostaa näiden tieteiden tutkimista asioista erityisesti aineen luonne, eli äärettömän pienet asiat, mikromaailma (fysiikka ja kemia), universumin synty, kehitys ja loppu sekä laajuus, eli makromaailma (tähtitiede), elämän synty maapallolla (biologia, geologia, historia, paleontologia, arkeologia, tähtitiede, teologia), ihmisen synty (antropologia), sielun ja ruumiin suhde (psykologia), ihmiselon tarkoitus (psykologia, yhteiskuntatieteet ja teologia), maailman muuttaminen (yhteiskuntatieteet) ja kaikki uskontotieteen ja teologian keskeiset kysymykset. (K 36)
On tietysti lukuisia muitakin filosofian kannalta kiintoisia asioita ja kysymyksiä, esimerkiksi ihmiskunnan menneisyys (historia, arkeologia), mutta ehkä tässä ovat keskeisimmät. Vastaus näihin kysymyksiin ei nykyäänkään tule puhtaasti tieteistä, vaan ne jäävät filosofisen pohdinnan kohteiksi ja vastauksia ei tarvitse kaikkien hyväksyä, päinvastoin kuin on tieteiden tulosten kohdalla muutoin, koska kaikkien on ne hyväksyttävä, silloin kun tieteelliset todisteet ovat selvät. Näissä filosofisesti mielenkiintoisimmissa kysymyksissä ei yleensä tieteellistä varmuutta ole saavutettu.
Nämä ovat empiiriset perustieteet: fysiikka ym, biologia ym, psykologia ym, sosiologia ym ja teologia ym. Niiden lisäksi on soveltavia tieteitä, teknologia, insinööritieteet, maatalous-metsätiede, lääketiede, psykiatria, kliininen psykologia, sotatiede, rauhantutkimus jne. Soveltaville tieteille on luonteenomaista, että ne ovat yleensä poikkitietieitä, toisin sanoen ne käyttävät monien tieteiden tuloksia, mutta ovat samalla erityisesti sidoksissa yhteen perustieteeseen. Esimerkiksi lääketiede käyttää kaikkia kokemusperäisiä tieteitä, mutta on lähinnä liittynyt fysiologiaan ja muihin biologisiin tieteisiin.
Soveltavien tieteiden lisäksi on menetelmätieteitä, matematiikka, logiikka, tilastotiede, automaattinen tietojenkäsittelyoppi ja kielitiede. Nämä ovat kaikkien tieteiden apuvälineitä ja kaikkien tiedemiesten on hallittava niitä kaikkia jossain määrin. Toiset tiedemiehet ovat erikoistuneet pelkästään näihin, nämäkin ovat perustieteitä, ne eivät vain ole empiirisiä, ne eivät perustu kokemusperäiseen tutkimukseen, vaan lukujen ja käsitteiden tutkimiseen ja tiedon tallentamiseen, välittämiseen ja käsittelemiseen. Psykologin on hallittava erityisesti tilastotiedettä, kemistin on hallittava erityisesti matematiikkaa, filosofin on hallittava erityisesti logiikkaa ja kielitiedettä. Kaikkien on nykyään osattava käyttää tietokonetta, eli osattava jonkin verran ATK-oppia.
Filosofiasta voidaan ajatella, että se on yksi näistä menetelmätieteistä, mutta filosofiassa on myös kokemusperäistä tutkimusta, ja filosofia ei kuulu pelkästään tieteisiin, vaan se on myös tieteiden ulkopuolinen asia, niinkuin esimerkiksi taidekin on tieteiden ulkopuolinen asia, vaikka taidehistoria ja muu taiteen tutkimus kuuluvatkin tieteisiin. Sama pätee teologiaan; vain uskontotiede on nimenomaan tiede eikä mitään muuta. Ei tämä silti teologialle mikään häpeätahra ole, miksi sen pitäisi olla vain tiede? Voihan se olla jonkin uskonnon harjoittamista ja tiede Jumalan asioista yhtä aikaa. Ei tiede ole välttämättä tärkein ja hienoin asia maailmassa, niinkuin filosofit usein nykyään ajattelevat. Uskontotiede on sitten tuomarina uskontojen totuudesta, mikäli tämä totuus on tieteen saavutettavissa.
Yliopistot ovat rakentuneet tieteiden historian ja yhteiskunnan historian kuluessa hieman sattumanvaraisesti. Jos voitaisiin nykyisen tiedekäsityksen pohjalta luoda uudestaan yliopistolaitos, se varmaankin rakentuisi sillä tavoin, että olisi empiiristen tieteiden osasto ja menetelmätieteiden osasto erikseen ja sitten jokainen perustiede olisi niiden sisällä omana tiedekuntanaan yhdessä lähimpien soveltavien tieteiden kanssa. Näin opiskelijakin näkisi havainnollisesti eri tieteiden välisen yhteyden ja erot, eikä samaa tiedettä tarvitsisi opettaa eri paikoissa. Sen lisäksi tarvittaisiin silti eri ammatteihin valmistavia instituutioita. Esimerkiksi lakitiede on lähinnä yhteiskuntatiede, silloin kun se tutkii minkälaisia lakeja eri yhteiskunnissa on ollut ja on, ja minkälaisia pitäisi laatia, mutta ammattiin, lakimiehiksi ja tuomareiksi jne, valmistavasta instituutista nykyisessä lakitieteen lukemisessa lähinnä on kysymys.
Mutta mihin tiedekuntaan panisimme kirjastotieteen? Melkein yhtä hyvin voisimme perustaa vaikkapa ”polkupyörätieteen”. Jonkinlainen luokitteluoppi voisi kyllä olla uusi menetelmätiede, matematiikan ja logiikan osa.
”Hoitotiede” taas on vain uusi paikka lääketieteen tutkimiselle ja lukemiselle ja ehkä enemmänkin uusi koulukunta ja näkökulma lääketieteeseen, lääketieteen idea pitää sisällään kaiken sen, mitä nykyään sanotaan hoitotieteeksi. Tämä uusi koulukunta on kyllä varmasti edistyksellinen ja tärkeä tieteen kehitykselle, mutta on valitettavaa, kun tiede-sanan merkitystä näin hämärretään väittämällä, että on syntynyt uusi tieteenala jota ennen ei ole ollut. Psykoanalyysilla on ollut vähän samaa vikaa, analyytikot joskus pitävät psykoanalyysia uutena tieteenä, kuitenkin on äärimmäisen selvää, että se on vain yksi koulukunta, yksi teoria psykologiassa ja psykiatriassa, alunperin tärkeä ja avartava, mutta lopuksi uutta ajattelua kahlitseva ja autoritaarinen tieteen määräilijä.
Lääketieteen lukeminen nykyään tapahtuu ikään kuin lääkäreitä valmistavassa ammatti- instituutissa, niin kuin lakitieteenkin kohdalla huomattiin.
”Hengentiede” taas on Steinerin yritys käyttää tieteen auktoriteettiä oman uskonlahkonsa, antroposofian, pönkittämiseen. Kaikki mahdollinen tiede hengestä uskonnollisessa mielessä kuuluu kuitenkin jo teologiaan, uskontotieteeseen ja rajatieteisiin, parapsykologiaan.
Tietysti olisi parasta nimittää tieteet uudestaan näiden todellisuuden tasojen ja aspektien mukaan, jotka edellä on analysoitu.
1. Elämän ja ihmisen
synty
Edellä käsiteltiin jo mikromaailmaa ja makromaailmaa, niin että seuraava filosofisesti mielenkiintoinen kysymys tieteiden käsittelemistä asioista on elämän ja ihmisen synty maapallolla. Nykyaikaisen tieteen pohjalta me tiedämme jo aika hyvin, miten kaikki on tapahtunut, mutta voi olla myös, että tieteen näkemys on joissakin kohdissa harhainen, niin että mielenkiintoisin kysymys nykyään on kysymys kehitysopin ja luomiskertomuksen ristiriidasta. Tämä kysymys muuttuu väistämättä aika teologiseksi: miten luomiskertomus pitäisi ymmärtää?
a. Tieteen nykykäsitys
Tieteen nykyään antama kuva on aika selkeä. Linnunrata on alkanut tiivistyä tähdiksi ehkä n 10 miljardia vuotta sitten. Noin 5 miljardia vuotta sitten maapallo oli kiinteytynyt nykyiseen muotoonsa ja aurinkokuntamme oli muodostunut. Maapallon pinta oli täynnä myrkyllisiä kaasuja, se oli elämälle kelpaamaton tuliperäinen taivaankappale. Jossakin vaiheessa maapallo on ollut kokonaan veden peittämä, ja mantereet ovat ensiksi olleet kaikki kiinni toisissaan ja siitä ne ovat lähteneet erkaantumaan nykyisiin muotoihinsa.
Aurinkokunnan planeetat ja kuut ovat myös saattaneet tulla muualta Linnunradasta, jostakin toisesta aurinkokunnasta. Mikä planeetta on kehittynyt täällä ja mikä on tullut muualta, sitä ei vielä tiedetä täsmällisesti, mutta tiedetään, että kaikenlaisia mahdollisuuksia on olemassa. Maapallokin on siis saattanut tulla muualta ja maapallo saattaa vielä lähteä muualle, se riippuu siitä, minkälaisia taivaankappaleiden törmäyksiä ja kohtaamisia tapahtuu. Näistä tapahtumista ja mahdollisuuksista tiede tietää varsin vähän, mutta tällaiset mahdollisuudet ovat täysin tieteen hyväksyttävissä (K 37).
Elämä maapallolla syntyi vähitellen ainemolekyylien muodostaessa yhä monimutkaisempia yhdistelmiä alkumeressä. Syntyi ensimmäinen solu ja ensimmäiset yksisoluiset eliöt. Näiden eliöiden vuosimiljoonainen kehitys on sitten korkeimpana kukkasenaan tuottanut tulokseksi ihmisen. Neanderthalin ihminen on ollut maapallolla jo parisataatuhatta vuotta, sen edeltäjät, jo hieman ihmisenkaltaiset apinat, pari miljoonaa vuotta, ja sitten nykyihmisen edeltäjä, Gro Magnon ihminen, varsin samanlainen ihminen kuin nykyihminen (tosin esim. vähän pidempi), on ollut täällä jo 40.000 vuotta sitten (1a), ja siitä lähtien nykyaikaan asti tai ainakin n vuoteen 4000 eKr asti.
b. Luomiskertomus
Raamatun sukuluetteloiden ja historiasta tiedettyjen Raamatussa mainittujen tapahtuminen avulla voidaan laskea, että Raamatun ilmoituksen mukaan Aatami olisi syntynyt n 4000 eKr.
Raamatun mukaan luominen tapahtui seitsemässä päivässä. Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Ensiksi hän sanoi, että tulkoon valkeus, ja valkeus tuli, ja tuli ilta ja aamu ja ensimmäinen päivä. Uudessa Raamatun käännöksessä sanotaan, että ”tämä oli ensimmäinen päivä”. Vuorokausi Israelissa vaihtui illalla, eikä yöllä klo 12 niinkuin nykyään. Sitten taivaanvahvuus tuli erottamaan sen alla olevat vedet sen yläpuolella olevista vesistä. Seuraavana päivänä vedet käskettiin kokoontumaan niin yhteen, että kuiva tuli näkyviin. Seuraavana päivänä tulivat valot taivaanvahvuuteen: aurinko, kuu ja tähdet. Seuraavana päivänä tulivat vesieläimet ja linnut. Sitten tulivat maaeläimet ja ihminen, ja seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi. Tämä kertomus on ensimmäisen Mooseksen kirjan alussa, Raamatun alkulehdillä.
Muissa uskonnoissa ja vanhoissa kirjoituksissa on vastaavanlaisia kertomuksia luomistapahtumista.
Teologinen ongelma on siinä, että jos halutaan pitää kiinni siitä ilmoituksesta ja opista, että Raamattu on Jumalan Sanaa, ja että se pitää paljon enemmän paikkansa kuin ihmiset luulevatkaan, niin miten tämä kertomus olisi yhdistettävissä tieteen nykytuloksiin?
Yksinkertaisinta olisi tietysti todeta, että kaikessa muussa paitsi ajoituksessa kertomus pitää aivan hyvin yhtä tieteen käsitysten kanssa, ja tarkastella muuten kertomusta mytologiana, myyttisenä kertomuksena maailman synnystä. Näinhän teologit nykyään yleensä tekevät, mutta on mahdollista pitää vähän enemmänkin kiinni Raamatun tekstistä.
Ainakin on otettava huomioon Raamatun kertomusten luonne. Ne kertovat maailman ja historian tapahtumista profeettojen näkökulmasta, ja niiden tarkoitus on kyllä totuudenmukaisesti kertoa, miten profeetat ovat maailman tapahtumat nähneet ja ymmärtäneet, mutta ennenkaikkea niiden tarkoitus on vahvistaa ihmisten uskoa Jumalaan. Niiltä ei voi vaatia sellaista tarkkuutta kuin nykyaikaiselta tieteelliseltä tekstiltä.
Toisaalta ne ovat Jumalan innoittamia, ja Jumalan täytyi tietää, että myös nykyajan ihminen tulee jonakin päivänä luomiskertomusta lukemaan. Niissä on ehkä viitteitä maapallon esihistoriasta, jotka vasta nykyajan tiede pystyy täysin ymmärtämään.
Mutta ennenkaikkea on otettava huomioon Jumalan voima ja valta. On otettava huomioon sen pappeuden voima, joka Jeesuksella on. Hän on sanonut, että usko pystyy siirtämään vuoria. Mihin kaikkeen silloin Jumalan voima pystyy? Kertomusta on myös tarkasteltava Jumalan voiman näyttönä, johon kaatuu kaikki liberaaliteologia.
Seuraavassa hahmotellaan yhtä mahdollisuutta tulkita kertomus niin, että se pitää täysin paikkansa ja on kuitenkin otettu huomioon nykyajan tiedot.
c. Raamatun teksti ja sen tulkinta
”Alussa loi Jumala taivaan ja maan” (1. Moos. 1:1)
Yleensä teologiassa on ajateltu, että tämä tarkoittaa sitä, että Jumala on luonut koko maailmankaikkeuden ja vielä tyhjästä. Kuitenkin voidaan ajatella myös, että tämä on vain alkulause luomiskertomukselle, ja myös poissulkeva lause, kirjoittaja ei tule kertomaan muusta kuin tämän maailman, maapallon nykyisen järjestyksen luomisesta ja taivaasta maapallon kannalta. Koko maailmankaikkeudesta ei ole puhettakaan, se ei kuulu käsiteltävään asiaan. Siitä Jumala puhuu toisaalla, jossakin aivan muussa kohdassa ilmoitusta (K 38).
Joka tapauksessa Raamatun mukaan Jumala on muokannut mielensä mukaan maapallon nykyisen järjestyksen: sekä maapallon asiat että taivaan. Ihmeellisiä asioita aurinkokunnassa onkin ainakin kaksi: Miksi kuulla on aina sama puoli tännepäin? Miksi auringon ja kuun näennäinen koko maapallolta katsoen on suurinpiirtein sama? Todennäköisyys tällaisille sattumille on aika pieni.
Jumala on järjestänyt, muokannut, tehnyt, luonut, sen maailman, missä nykyihminen elää, luomiskertomuksen alusta aina maailmanloppuun asti. Ihmisen liikkumiselle ja ymmärrykselle on rajat, joita ei voi ylittää tämän maailman sisällä.
Koko luomiskertomus on ilmeisesti ilmoitus tämän maailman, maapallon luomisesta. Jumala on kyllä luonut lukemattomia vastaavia maailmoja universumiin (3), mutta Raamatun luomiskertomus kertoo vain tämän taivaan ja maan asioista (4). Raamatun ilmoituksen mukaan ymmärrämme uskon kautta todeksi, että Jumala on luonut maailman sanallaan (5). Asiat on ensin luotu hengellisesti ja sitten vasta ne ovat tulleet aineellisiksi tähän maailmaan (6). Jumala on ilmeisesti antanut luomiskertomuksen Moosekselle ilmestysvuorella Siinain erämaassa niinkuin lain taulutkin. Mooses on kirjoittanut sen ylös ja näyssä nähnyt tapahtumat. Tosin kertomus voi olla vanhempi, mutta joku profeetta on asialla ollut kuitenkin (7). Kertomus on lievästi muuntunut aikojen kuluessa, muttei kovin paljoa ja oleellisesti (8). Väärinymmärryksiä siitä on aina ollut, niinkuin creatio ex nihilo-oppi, jolla ei ole mitään raamatullista pohjaa. Se on vain yksi tulkinta ja rakentuu tietylle antiikkiselle, kreikkalaiselle filosofialle eikä Raamatun opetuksille.
Ihminen on ajateltava maan pinnalle, sidotuksi tähän maapalloon, ja siinä asemassa hän kuuntelee ja katsoo, mitä Jumala hänelle tästä maailmasta ilmoittaa. Jumala ilmoittaa hyvin vähän universumista, ja melkein koko ilmoitus koskee maapalloa luomistapahtumasta maailmanloppuun asti. Asioista ennen luomistapahtumaa ja muualla universumissa me tiedämme itse asiassa enemmän modernin tieteen perusteella kuin Raamatun ilmoituksen perusteella (9). Swedenborgin ja Joseph Smithin saamissa ilmoituksissa niitä on kyllä sitten enemmänkin kuin Raamatussa.
”Ja maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan henki liikkui vetten päällä.”
Luomiskertomuksen toisesta lauseesta lähtien olemme piukasti maan pinnalla. Elämää ja ihmistä ei ole.
Tämä kohta kertoo näinollen joko maapallosta henkimaailmassa tai maapallosta aurinkokunnan ulkopuolella (”pimeys oli syvyyden päällä” saattaisi viitata tähän), tai sitten on ollut jokin katastrofi, jonka takia maa on muuttunut autioksi ja tyhjäksi ja pimeäksi, valo ei pääse pilvien läpi. Tai sitten kerrotaan niin muinaisesta ajasta, että maapallo oli jo muodostunut planeetaksi, mutta aurinko ei ollut vielä syttynyt tähdeksi.
Tuntuu vähän fantastiselta, että koko maapallo olisi siirretty tänne henkimaailmasta, samalla tavoin kuin Jeesus muutti veden viiniksi, mutta ylipäätänsä meidän on melko mahdotonta tietää, millä tavoin Jumala taivaan kokoisia ja maan kokoisia asioita luo. Myös maapallon kiertoradan paikka auringon suhteen on saattanut vaihdella, mikä voisi selittää monta asiaa.
Kaksi käsitettä on kuitenkin tehtävä selväksi, toinen on ”luominen”, ja toinen on ”päivä”. Luominen ei tarkoita maailmankaikkeuden luomista tyhjästä, vaan olemassaolevien elementtien järjestämistä aivan samalla tavoin kuin taiteilija luo maalauksen tai insinööri avaruusaluksen. Maailmankaikkeuden elementit ovat ikuisia, ne vain voidaan järjestää eri tavoin. Maapallon nykyinen tilanne on luotu, järjestetty, mutta ne elementit - emme tiedä, mitkä varsinaisesti ovat kaiken aineen ja energian perusosia, elementtejä, mutta jotkut perusosat on kuitenkin olemassa - joista maapallo ja elämä ja ihminen on muokattu, ovat ikuisia (10), niitä ei ole luotu, eikä koko kaikkeutta.
Luomisen aikoihin maapallo ei myöskään ollut samanlainen kuin nykyään, maa luotiin paratiisiksi, emmekä tiedä missä päin maapalloa Edenin paratiisi oli, emmekä tiedä minkälainen maantiede silloin oli maapallolla. Kaikki mantereet saattoivat vielä olla yhdessä. Päivä ei silloin ollut välttämättä samanpituinen kuin nykyään. Varsinkin ensimmäinen päivä on voinut olla kuinka pitkä vaan, ja sitä ennen on voinut olla aikaa kuinka paljon vaan. Se oli maapallon tai sen nykyisen järjestyksen ensimmäinen päivä. Aika oli silti erilaista. Tiedetään, että Jumalan päivä on tuhat maan vuotta, mutta luomiskertomuksen päivä voi olla tätäkin pidempi. Aikaa emme siis luomiskertomuksessa pysty arvioimaan, mutta Jumalalle on kuitenkin silloin ollut kuusi päivää ja sapatti. (Ja me vieläkin noudatamme tätä viikkojärjestystä Jumalan ja luomiskertomuksen kunniaksi, vaikka sapatti on vaihtunut israelilaisten sapatista, lauantaista, sunnuntaiksi.)
Luomiskertomus on myös monitasoinen. Samalla kun se kertoo seitsemästä Jumalan päivästä jossakin kohtaa maapallon muinaisuutta, se samalla kuvaa koko luomisen ja kehityksen vaiheet, olivatpa ne sitten tapahtuneet henkimaailmassa, muualla avaruudessa tai aineellisen maapallon pinnalla.
Raamatun kaikki kertomukset ovat tässä suhteessa samantapaisia. Kerrotaan jokin konkreettinen tapahtuma juuri niinkuin se on tapahtunut. Kuitenkin tapahtumalla on usein myös symbolinen, vertauskuvallinen ja profeetallinen tulkintansa eli merkityksensä.
Luomiskertomus kertoo siis ehkä sen, miten aurinkokunnat ja maapallot yleensä kehittyvät maailmankaikkeudessa, samalla kun se kertoo tämän maapallon luomistapahtumat. Profeetallisesti se kertoo samalla, kuinka Jumala täyttää tehtävänsä ihmistä kohtaan, mikä on ihmisen ikuisen elämän toteuttaminen, ihmisten valitseminen ja kouluttaminen erilaisiin paikkoihin ikuisessa maailmassa (11). Kuitenkin se pääasiassa kertoo ensinnäkin tämän maapallon luomisesta vuosimiljoonien kuluessa ja sitten nykyisen järjestyksen luomisesta seitsemässä Jumalan päivässä. Kun Aatami karkoitettiin paratiisista, vasta silloin alkoi aika nykyisessä mielessä, siihen asti aika oli toisenlaista. Tästä karkoituksesta alkaa taas seitsemän tuhatvuotiskautta, joiden aikana maapallo tehdään täydelliseksi, uudestaan paratiisiksi.
Tämä ei ole mitenkään selvää, mitä tämä seitsemän tuhatvuotiskautta tarkoittaa, mutta jostakin tämäntapaisesta on kysymys, vaikka täsmällisestä totuudesta ei ainakaan tämän kirjoittajalla ole käsitystä.
”Ja Jumala sanoi: ”Tulkoon valkeus!” Ja valkeus tuli.
Ja Jumala näki, että valkeus oli hyvä; ja Jumala erotti valkeuden pimeydestä.
Ja Jumala kutsui valkeuden päiväksi, ja pimeyden hän kutsui yöksi. Ja tuli ehtoo ja tuli aamu, ensimmäinen päivä.” (”Tämä oli ensimmäinen päivä.”)
Mistä valo tulee maapallon pinnalle? Se tulee auringosta. Aina kun tähti kasautuu vetypilvistä ja syttyy auringoksi, tulee sille alueelle valo, ja planeetoille alkaa päivä ja yö. Tämä on tapahtunut maailmankaikkeuden historiassa miljardeja kertoja, ja ehkä valon syntyminen on joskus tapahtunut jonkinlaisessa alkupamauksessakin jossakin osassa universumia, jossa muuten olisi ollut pimeää.
Myös valo voi tulla sillä tavoin, että maapallo tulee pimeämmästä avaruudesta aurinkokuntaan kiertoradalle.
Myös on voinut joskus olla sellainen tilanne, että maapallolla kosmisen katastrofin nostattamat tuhkapilvet ja savu väistyvät auringon edestä, niin että aurinko tulee jälleen näkyviin.
”Ja Jumala sanoi: ”Tulkoon taivaanvahvuus vetten välille erottamaan vedet vesistä!”
Ja Jumala teki taivaanvahvuuden ja erotti vedet, jotka olivat taivaanvahvuuden alla, vesistä, jotka olivat taivaanvahvuuden päällä, ja tapahtui niin.
Ja Jumala kutsui vahvuuden taivaaksi. Ja tuli ehtoo ja aamu, toinen päivä.”
Universumissa ja aurinkokunnassa on varmaankin tapahtunut monenlaisia vesien erottamisia toisistaan, vaikka enemmänkin on ollut kysymys vetypilvistä. Planeetat ja tähdet ovat saaneet muotonsa, eriytyneet toisistaan. Maapallon ympärillä on voinut miljoonia ja miljardeja vuosia sitten olla myös vesikehiä, jotka ovat hajautuneet avaruuteen ja pudonneet maapallon pinnalle.
Konkreettisena tapahtumana tämä on selvä. Jumalan sanan voimalla yhdessä Jumalan päivässä kaikkosi sumu maan pinnalta ja pilvet siirtyivät korkealle taivaalle, horisontti näkyi merellä ensimmäistä kertaa.
Seuraavana päivänä Jumala käski vedet kokoontumaan yhteen, niin että kuiva tuli näkyviin. Kuiva nimitettiin maaksi ja vedet mereksi. Jumala käski myös maan kasvaa kasveja ja tapahtui niin.
Vesien kokoontuminen yhteen ja kasvien kasvaminen ei varmaankaan voisi tapahtua yhdessä päivässä, niin että tämä kohta lienee myös todistus siitä, ettei tarkoiteta nykyistä 24 tuntia. Ja muuten tämäkin kohta menee täysin kehitysopin mukaisesti, täysin niinkuin tiedekin ajattelee kehityksen tapahtuneen, tosin kasvit ovat ensin syntyneet meressä, tiedemiesten nykyisten käsitysten mukaan.
Seuraavana päivänä Jumala käski valot tulemaan taivaanvahvuuteen. Jumala teki kaksi suurta valoa ja tähdet.
On hieman ihmeellistä, että ensin on maapallo ja sitten vasta luodaan kaksi suurta valoa. Voidaan kuitenkin kuvitella tilanne, jolloin ensin on kattava pilvipeite, ja sitten pilvipeite alkaa rakoilla, jolloin taivaankappaleet tulevat näkyviin. Silloin kyllä Jumala käyttäytyisi vähän huijarimaisesti, samalla tavalla kuin länsimaalaiset alkuasukkaita kohtaan, niin että tässä kohden on tekstissä ehkä jonkun profeetan tulkintaa tapahtumista. Jumalahan vain sanoo: ”Tulkoon valot taivaanvahvuuteen!” ja tekstin kirjoittaja sanoo, että Jumala teki ne.
Toisaalta maapallo on tietysti voinut olla pimeässä avaruudessa ja Jumala on tehnyt keinotekoiset valot taivaankannelle. (Keinotekoinen on kyllä vähän hassu sana, kun Jumalasta on kysymys, jonkinlaisia luonnollisia taivaankappaleita niiden tietysti on täytynyt olla ihmisen näkökulmasta katsottuna.) Keinotekoinen valo on yksi selitys sillekin tapahtumalle, kun Joosuan aikana aurinko ei laskenut ollenkaan, eihän ole mahdollista, että maapallon kiertoliike akselinsa ympäri pysähtyy päiväksi ja sitten jatkuu taas niinkuin mitään ei olisi tapahtunut. Toinen mahdollisuus on, että päivän piteneminen tapahtui jotenkin hypnoottisesti. Kolmas mahdollisuus on, että maapallon akselin paikka siirtyi ja Palestiinan alueella aurinko ei laskenut (Velikowski). Neljäs mahdollisuus on, että kiertoradan paikka muuttui, ja sen takia akseli ei muuttunut auringon suhteen. Viides mahdollisuus on, että kertomus on legendaa. Kuudes mahdollisuus on, että Jumala tosiaan pystyy pysäyttelemään ja käynnistämään maan kiertoa tahtonsa mukaan.
Seuraavana päivänä tulivat vesieläimet ja linnut. Sitten kuudentena päivänä luotiin eläimet ja ihminen, ja seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi.
Paleontologiasta, biologiasta, antropologiasta, geologiasta jne tiedämme, että asiat ovat tapahtuneet juuri näin, tässä järjestyksessä, ajoitus sensijaan on muuttunut uudestaan epäselväksi tieteessäkin. Radiohiilimenetelmä pätee n vuoteen 4000 eKr, mutta sitä varhaisemmista ajoista tulee ristiriitoja eri ajoitusmenetelmien välillä. Tämä sopii erityisen hyvin Raamatun ilmoitukseen, ajoissa ennen 4000 eKr on kysymys toisenlaisesta ajasta kuin nykyinen aika, maapallo on jostakin syystä kulkenut ja pyörinyt erilaista vauhtia ja aika on ollut erilaista.
Myös on luomiskertomuksesta muistettava, että se on kirjoitettu draaman muotoon, se on teatteria, runoutta, taidetta ja jumalallinen ilmoitus, eikä mikään tieteellinen teksti, ja sellaisena se on täysin totuudenmukainen ja loistava teksti. Tämän on esittänyt Brigham Young- yliopiston oppinut Hugh Nibley.
d. Luomiskertomuksen ongelmat
Tässä on nyt esitetty yksi mahdollisuus ja loogisia vaihtoehtoja epäselvissä kohdissa, miten luomiskertomus pitäisi ymmärtää nykypäivän tieteen valossa. Ei ole tarvinnut antaa tippaakaan periksi Raamatun tekstistä. Se on ihme! On olemassa tieteellisiä teorioita, joiden kanssa Raamattu on auttamattomasti ristiriidassa, mutta niissä kohdin ilmeisesti nämä tieteelliset teoriat eivät pidä paikkaansa, ne eivät enää ole tieteellisiä, niinkuin 1800-luvulla näytti olevan. Ristiriitaa ei enää välttämättä ole.
Tällaisesta tulkinnasta seuraa paljon maailmankatsomuksellemme. Vaikka tiedämme jo jotain universumista, galakseista ja maapallon esihistoriasta, aurinkokunnan ja tähtien kehityksestä jne, me ehkä olemme paljon enemmän maapallon ja sen nykyisen järjestyksen vankeja kuin huomaammekaan, myös ajattelussamme. Me tunnemme vain ne luonnonlait, jotka maapallolla nykyään vallitsevat, ja näyttää siltä, että tämä nykyinen järjestys on vain järjestetty tilanne. Muualla universumissa, maapallon menneisyydessä ja maapallon tulevaisuudessa voivat monet asiat olla eri tavoin kuin nykyään maan pinnalla.
Meidän käsityksemme muinaisuudesta ja tähtitieteestä perustuvat yleistyksiin nyt havaittavien luonnonlakien pohjalta. Onko meillä oikeutta olettaa luonnonlait kaikkialla ja kaikkina aikoina samoiksi kuin nyt havaittavat ja ymmärretyt? Tai kuinka paljon ne voivat olla samoja ja kuinka paljon erilaisia? Tätä kysymystä ei tiede aseta, mutta se pitäisi asettaa. Me emme tiedä kuinka tämä asia on, ja näin on julma totuus, vaikka se on tiedeyhteisölle yhtä karvas pala ymmärtää kuin Galilei keskiajan kirkolle (12).
Ja vaikka olemmekin nyt ymmärtäneet lisää joitakin asioita, jää luomiskertomuksen tulkintaan silti paljon ongelmiakin. Ennenkaikkea ajoitus: milloin tämä seitsemän Jumalan päivää maapallon esihistoriassa oli? Milloin Aatami syntyi ja milloin hänet karkoitettiin paratiisista? Milloin Adam-sanalla tarkoitetaan ihmistä yleensä ja milloin Aatamia henkilönä? Onko ihmisen luominen luomiskertomuksen 1. luvussa sama luominen kuin Aatamin luominen 2. luvussa?
Jos pitäydymme ilmoituksessa, niin on sukuluetteloiden ja historian tapahtumien perusteella todellakin laskettavissa, että Raamatun ilmoituksen mukaan Aatami on syntynyt n 4000 eKr, tai karkoitettu silloin paratiisista. Hän syntyi paratiisissa, ja siellä oli erilainen aika ja erilaisia luonnonlakeja, ja on epäselvää, kuinka kauan hän eli siellä. Ajoitus vuoteen 4000 eKr on myös epävarma, siinä voi olla heittoa ainakin useampia satoja vuosia kumpaan suuntaan vain (13).
3113-2500 eKr eri ajoitusten mukaan (14) (voi olla myös, että vedenpaisumuskertomuksissa kerrotaan eri vedenpaisumuksista ja sekoitetaan niiden tapahtumat toisiinsa) on sitten ollut se suuri vedenpaisumus, josta Raamattu puhuu, ja sitä ennenkin on ollut vedenpaisumuksia ja muita katastrofeja, jolloin lajit on täytynyt luoda uudestaan. Ja sitten on ollut vielä Baabelin kielten sekoitus parisataa vuotta vedenpaisumuksen jälkeen.
Tiedemiehille nämä katastrofit ja vedenpaisumukset ja kielten sekoittamiset ovat 1700-luvun jälkeen – sitä ennenhän niihin uskottiin epäilemättä sen kummemmin - aiheuttaneet kiusaantuneisuutta. Ne eivät 1800-luvun alusta tähän asti tiedeyhteisössä ole olleet historiaa vaan mytologiaa. Tämä paljolti perustuu Darwinin käsitykseen vedenpaisumuksista. Darwin sanoo ”Lajien synty”-teoksensa päätössanoissa, että siitä tosiseikasta, että nykyään on monenlaisia lajeja olemassa, joiden syntyä ja kehitystä voidaan seurata muinaisuuteen, voidaan päätellä, ettei mitään kaikenkäsittäviä vedenpaisumuksia ole voinut olla.
Nykyään ei olla niin varmoja, että kaikkien lajien syntyä ja kehitystä voidaan seurata aukottomasti menneisyyteen, ja sellaisia vedenpaisumuksia, jotka eivät hävitä kaikkea, on silti voinut olla; ja jos oletetaan elämän istutus maapallolle, kaikenhävittäviäkin vedenpaisumuksia on voinut olla.
Mitä nämä katastrofit ja vedenpaisumukset olisivat? Onko geologiassa ja muussa tieteessä niistä jälkiä? Itse asiassa tämä on täysin lapsellinen kysymys nykyajan tieteen valossa. Tottakai niitä on ollut, eri asia on milloin, ja minkälaisia jälkiä ne ovat jättäneet. Olemme kaikki saaneet katsella kuvia Kuusta, Venuksesta, Marsista, muista planeetoista ja niiden kuista. Kaikissa kuvissa näkyy valtavia kraatereita, joista osa tiedemiesten mukaan on tulivuorikraatereita, ja osa meteoriittien ja muiden taivaankappaleiden putoamisista aiheutuneita kuoppia ja kraatereita.
Jotkut tiedemiehet ovat käyneet viivytystaistelua sillä tavoin, että ovat väittäneet, että suurempia törmäyksiä tapahtuu kovin harvoin. He hyväksyvät dinosaurusten katoamisen syyksi kosmisen katastrofin monia miljoonia vuosia sitten, mutta mammuttien katoamiseen he eivät hyväksy kosmista syytä. Mutta juuri äskettäin saimme kaikki katsella suoraan tiedotusvälineistä, kuinka Jupiteriin törmäsi asteroideja tai komeettoja.
Maapallolle on ilman muuta pudonnut eri kokoisia taivaankappaleita, meteoriitteja, planetoideja, komeettoja, kuita, supernovajäänteitä ja ehkä planeettojakin, ja maapallosta itsestään on voinut irtaantua kappaleita. Pienet meteoriitit eivät aiheuta suurempaa vahinkoa ja niitä putoilee päivittäin. Suuret meteoriitit aiheuttavat atomipommia muistuttavia paukahduksia, ja niitä tiedetään Siperiasta, Arizonasta ja jopa Eestistä, Saarenmaalta (15). Nykyään Suomestakin tunnetaan useita meteori- ym kraatereita.
Suuret kappaleet aiheuttavat maailmanlaajuisen katastrofin. Ne saavat maan kuoren heilumaan ja aiheuttavat tulivuorenpurkauksia. Jos ne putoavat mereen, hyökyaalto voi kulkea yli mantereidenkin. Silloin vain korkeilla vuorilla jotkut ihmiset voivat säilyä. Jos ne putoavat maalle, kuumuus tuhoaa kaiken maan pinnalla hyvin suurella alueella. Silloin vain kaukana räjähdyksestä ihmiset voivat säilyä.
Onko tällaisista sitten jälkiä, ja miltä ajalta? Jonkinlaista tulvaliejua on löydetty kaksoisvirran maista, suuri kraateri Floridan edestä mereltä ym jälkiä (16). Väitetään jopa, ettei fossiileja - joihin tietomme muinaisuuden eliöistä perustuu - olisi niin paljon, jollei sellaista kivettymistä olisi tapahtunut, joka voi tapahtua vain suuressa paineessa jossakin katastrofissa (17). N. 8000-9000 vuotta sitten mammutit kuolivat Siperiassa jossakin katastrofissa jne.
Havaittujen katastrofien ja Raamatun katastrofien yhteensovittaminen ei ole vielä onnistunut kovinkaan pitkälle, mutta kyllä nämäkin asiat joskus loksahtavat kohdalleen niinkuin niin moni muukin asia Raamatun historiassa tähänkin asti.
Pääasia esityksemme kannalta on se, että luomiskertomus ja tieteen nykykäsitys ovat täysin sovitettavissa toisiinsa. Kukaan ei vain vielä aivan täsmällisesti tiedä, kuinka kaikki on tapahtunut.
Ennen luultiin, että Raamatun ilmoituksen mukaan maapallo on universumin keskus, mutta saatiinkin huomata, että se on vain yhden tavallisen galaksin syrjäinen planeetta. Nyt saadaan huomata vielä, ettei se kerro myöskään paljoakaan ajasta ennen n 4000-3500 eKr ja jälkeen n 3000-3500 jKr, vaan sen ilmoitus kertoo vain näistä ajoista tällä paikalla, maapallolla, joka selvästikään ei ole universumin keskus. Ja sen jälkeen luodaan uusi taivas ja uusi maa. Siion laskeutuu taivaasta ym, mutta paljon muuta ei näistä tulevista ajoista tiedetä.
Ratkaisu ihmisen kehitykseen tieteessä verrattuna Raamatun kertomukseen on yksinkertaisesti se, että Aatamia ennen on ollut myös edellisiä ihmiskuntia, joista Raamattu ei kerro (18). Gro Magnon ihminen ei ollut meidän ihmiskuntaamme, Aatamin ihmiskuntaa, vaan jotakin edellistä ihmiskuntaa, samoin mahdolliset Atlantiksen ihmiset. Ihmiskunnan muisti muuallakin kuin Raamatussa rajoittuu vain muutamaan edelliseen vedenpaisumukseen, edellisistä ihmiskunnista ei paljon tiedetä, niin kuin Solonille Egyptin papit sanoivat Platonin mukaan (K 39).
Raamattu sanoo mitä se sanoo, meidän ymmärryksemme vain ei ole sen tasolla. Joskus asiat voivat vielä kääntyä päälaelleen, sillä jos Jeesus on niin suuri Jumala kuin väitetään, maapallolla täytyy olla jokin keskeinen merkitys kaikkien planeettojen ihmiskuntien kannalta. Adventisteilla on jotain tämän suuntaisia käsityksiä.
Että voisimme ymmärtää, missä määrin luomisessa on ollut kysymys juuri nimenomaan Jumalan luomistöistä ja missä määrin normaalista tieteen ymmärtämästä kehityksestä, meidän täytyy erottaa viisi todellisuuden kosmologista tasoa ja miettiä luomista, järjestämistä ja kehitystä kullakin tasolla erikseen.
Koko maailmankaikkeuden olemassaolon tasolla ei ole luomista, koska Jumala ei ole kaikkeudelle ulkopuolinen, koska mitään ei ole sen ulkopuolella, koska ulkopuolta ei ole. Kaikkeudella ei ole luojaa, vaan se on aina ollut ja tulee aina olemaan. Kaikkeuden nykyiseen tilaan on Jumalalla voinut olla vaikutusta, hän on voinut järjestää elementit nykyiseen galaksi-tilaan, alkupamauksen kautta tai muuten, mutta voi myös olla, että tämä tila on aina välillä syntyvä tasapainotila, eikä siinä ole luomista eikä kehitystä. Sensijaan, että Jumala olisi luonut kaikkeuden, voikin olla, että kaikkeus on kehitysopin mukaisesti synnyttänyt Jumalan; tai useampia, jotka vieläkin taistelevat keskenään.
Tietysti oikeaoppisesti pitää ajatella, että Jumala on aina ollut. Se vain on käsittämätöntä, niin kuin sen pitää ollakin.
Aineellinen universumi voi olla luotu, mutta se on epätodennäköistä. Luominen tällä tasolla voi olla teologinen väärinkäsitys. Galaksiavaruus, metagalaksi, voi olla sama kuin kaikkeus.
Galaksien tasolla voi olla jo paljon enemmän luomista ja järjestämistä, muttemme tosiaankaan tiedä, missä määrin tällä tasolla on luomista ja missä määrin kehitystä. Tähtien kehitys näyttää seuraavan tiettyä aineen sisäisten lakien määräämää kaavaa, eikä siinä välttämättä tarvita luomista.
Aurinkokunnan tasolla on enemmän luomista ja vähemmän pelkkää kehitystä, mutta meidän on vielä mahdotonta tietää missä kohden ja kuinka paljon kumpaakin.
Maapallon tasolla on kysymys pääosin luomisesta, mutta kuitenkin myös osittain pelkästä kehityksestä, planeettojen kehitys menee pitkälle tietyn fysiikan mukaan, jotka fysiikan lait kyllä tietysti itse voivat olla luotuja myös osittain. Samoin eläinkunnassa on myös pelkkää kehitystä havaittavissa vuorenvarmasti.
Nykyinen järjestys maapallolla on kokonaan luotu, Jumalan järjestämä tilanne, päinvastoin kuin kehitysopin fanaattisimmat kannattajat uskovat. Me olemme karsinassa, Jumalan lapsia lastentarhassa emmekä vapaita aikuisia maailmankaikkeudessa, niinkuin jotkut luulevat. Tästä karsinasta käsin on mahdotonta täysin ymmärtää koko kaikkeuden luonnetta (K 40).
Profeetallisesti voidaan myös vuodet n 4000-3500 eKr – n 3000-3500 jKr jakaa seitsemään tuhatvuotiskauteen, Jumalan päivään, jona aikana Jumala luo maasta uudelleen paratiisin. Tällöin kuitenkin vain viimeinen päivä on täysin ymmärrettävissä, se on se tuhatvuotinen valtakunta. Ajoitus on silti täysin epävarma, siinä voi olla parinsadan vuoden heittoja, eikä tämä profeetallinen puoli muutenkaan ole mitenkään selvä asia muutakuin ehkä juuri profeetoille.
2. Sielun ja ruumiin suhde
Sielun ja ruumiin suhde maallisena kysymyksenä ei oikeastaan ole enää mikään ongelma filosofeille. Perinteisesti on vain ollut vaikea käsittää, miten ihmisen ajattelu ja tunne-elämä toisaalta ja ruumis toisaalta ovat yhteydessä ja yhteistoiminnassa keskenään. Filosofi Descartes erityisesti sekoitti tätä asiaa, kun hän 1600-luvulla selitti, että sielu on erillinen ja jumalallinen kysymys ja ruumis on kone. Hän siis teki jyrkän eron niiden välille. Hänen teoriansa takia asia muuttui jotenkin ongelmalliseksi.
Descartesilla oli silti hyvä syy ajatuksiinsa. Ilman niitä ei katolinen kirkko olisi suostunut sallimaan ihmiskehon tieteellistä tutkimista. Descartes vapautti tieteellisen tutkimuksen ja väitti itseään kirkon kuuliaiseksi pojaksi, ei siis menettänyt mainettaan hallitsevissa piireissä, ja sai kuulijoita ja seuraajia ilman marttyyreja.
Nykyään ei ajatella niinkuin Descartes. Ajatellaan, että ihminen on kokonaisuus, ajatellaan, että on psyykkisiä ilmiöitä ja on ruumiillisia ilmiöitä, eikä niiden suhde ole ongelmallinen. Psyykkiset ilmiöt eivät ole palautettavissa kehon tapahtumiin, vaan ne ovat korkeamman tasoisia, ne ovat ymmärrettävissä kaikinpuolisesti vain omassa yhteydessään, vieläpä niiden ymmärtämiseksi täytyy ymmärtää jonkin verran ihmisen yhteiskuntaa, kulttuuria ja pienryhmiä. Erityisesti täytyy ymmärtää biologisten, psyykkisten ja yhteiskunnallisten asioiden vuorovaikutus ihmisen yksilöllisessä kehityshistoriassa. Ihmisen aivotoimintojen ymmärtäminen ei voi mitenkään riittää psyykkisten asioiden ymmärtämiseen. Kuitenkin ihmisen tarpeilla, ajattelulla ja tunne-elämällä on niitä vastaavat tapahtumat aivoissa, hermostossa ja muualla kehossa. Näiden ymmärtämisessä on viime vuosikymmeninä valtavasti edistytty. Tätä tutkii fysiologinen psykologia, filosofiassa se on jo sivukysymys. Sikäli kuin jokin tarve, tunne tai ajatus tulee henkimaailmasta, sille on vastaavuus kehossa vain siltä osin, sikäli ja sitten kun se koetaan elämyksellisesti, tai siis kun se ylipäätänsä aiheuttaa jonkin vaikutuksen aivoihin tai muualle elimistöön.
Tällaisia oivalluksia ovat filosofiset totuudet. Filosofit keskenään saavuttavat tietyn yhteisymmärryksen ja tavallinenkin ihminen ymmärtää asian totuuden kun siihen perehtyy, vaikka ensin ajattelee sen jollakin muulla tavoin. Silti ymmärrys tästäkin asiasta saattaa filosofiassa tulevaisuudessa vielä muuttua ja kehittyä.
Descartesin perusoivallus, ”ajattelen, siis olen”, ja se asia, ettei sitten aivan 100%:lla varmuudella muuta tiedetäkään - ainakaan filosofiassa - on toinen esimerkki filosofisista totuuksista. Näin yleensä ajatellaan, mutta tämäkin totuus kumotaan tässä kirjassa. On olemassa toinenkin varma totuus: kaikkeus on olemassa.
Kysymystä sielun ja ruumiin suhteesta sekoittaa myös se, ettei aina tehdä eroa ihmisen henkimaailmassa olemisen ja ihmisen aineellisessa maailmassa olemisen välillä. Ihmisen psyyke kun on ehkä molemmissa. Sielun ja ruumiin suhteessa on pääasiassa kysymys maallisesta asiasta ja vain tämä maallinen puoli kysymyksestä on selvä.
Ihmisellähän voi olla muitakin ”sieluja” ja ”henkiä” kuin tämä maallinen sielu, psyyke, ihmisen ajattelu-, tunne- ja tahtoelämä. Onhan selvä, että meillä on ensinnäkin elämän henki, olemme elollisia olentoja erotukseksi roboteista, joilla myös on ruumis ja psyyke (tietokone). Tämän lisäksi voidaan ajatella, että meissä on jokin henki, jonka avulla olemme yhteydessä henkimaailmaan. Myös Jumalan henki saattaa olla jokaisen ihmisen sisälläkin, eikä pelkästään taivaassa ihmisen ulkopuolisena asiana. Sielu ja henki ovat siis monimutkaisia asioita, mutta ruumiin ja sielun suhde maallisena asiana ei ole käsittämätön ongelma (K 41).
Henkimaailman ja aineellisen maailman suhde yleisesti ja myös ihmisen hengenelämässä on erillinen teologinen kysymys, joka ei ole selkeä filosofeille eikä lähelläkään ratkaisuaan, vaikka eri teologian koulukunnilla ja eri uskonnonsuuntauksilla on kyllä siitä varmoja käsityksiä. Uskonasiat jäävät kuitenkin uskonasioiksi. Jeesus ja Isä-Jumala tietävät totuuden, mutta harvat ihmiset paljoakaan tietävät, monet vain ylpistyvät luulemaan tietävänsä.
3. Filosofiasta viimeksi eronneet tieteet
Seuraavat huomiot eivät välttämättä ole filosofisesti tärkeimmät asiat psykologiasta, sosiologiasta, logiikasta ja kielitieteestä. Jokaisesta sanotaan silti jotakin sen seikan korostamiseksi, että jokin tällainen tarkastelu on tärkeä osa nykyaikaista filosofiaa. Nämä tieteet ovat edelleen hyvin lähellä filosofiaa.
a.
Psykologia
Psykologia tutkii ihmisen ajattelua, tunne-elämää, tarpeita ym psyykkisiä asioita. Koska ihmiset ovat jatkuvasti kosketuksissa lukuisiin muihin ihmisiin ja ainakin itseensä, näillä asioilla on jokaiselle ihmiselle valtava käytännön merkitys. Ihmiset joutuvat koko ajan miettimään, miksi lähimmäinen teki noin eikä näin, eikä tämä asia useinkaan ole selvä edes omalla kohdalla.
Ihmiset arvostavat aitoja ja rehellisiä ihmisiä, ja jokaiselle itselleenkin olisi tärkeää pyrkiä perustavoitteeseen: tunne itsesi. Se on se, mitä psykologiasta voi saada; voi oppia ymmärtämään itseään ja muita ihmisiä paremmin.
Filosofian kannalta psykologia on tärkeä ensinnäkin sen takia, että se on edelleenkin hyvin läheinen tiede filosofialle. Vasta noin sadan vuoden ajan tämä tiede on yrittänyt pärjätä ilman filosofian äiti-tiedettä. Toiseksi kaikissa filosofisissa kysymyksissä on psykologinen puolensa, eli kun joku ihminen väittää jotakin, hänellä voi olla siihen henkilökohtaiset tietoiset tai tiedostamattomat syynsä, eikä hän pyrikään rehellisesti totuuteen.
Filosofisissa ongelmissa on psykologinen puolensa toisellakin tavalla. Ihmisen aistit ja ymmärrys ovat rajallisia ja aikaan ja paikkaan paljolti sidottuja. Aina on mietittävä, kykeneekö ihminen jonkin asian ymmärtämään vai ei. Toisaalta voidaan ajatella, että pitkällä tähtäimellä ja periaatteessa ei mitään rajoja tässä ole, ja toisaalta voidaan ajatella, että ihminen on olento, jolla ei edes periaatteessa ole mahdollisuutta kaikkien asioiden ymmärtämiseen maanpäällisen elämänsä aikana. Tämä jälkimmäinen kanta sopii paremmin tässä teoksessa esitettyyn filosofiseen kokonaiskuvaan maailmasta.
Ihmiselle kaikki tieto tulee hänen itsensä kautta. Ihminen on ihmisen filosofialle mittari, raja, väline. Tässä mielessä psykologia pysyy aina tärkeänä filosofialle, vaikka se on eriytynyt omaksi tieteeksi. Kuitenkaan psyykkiset asiat eivät ole filosofialle niin tärkeitä kuin idealistit ajattelevat, on syytä pysyä realistina (katso luku Tietoteoria), on paljon todellisuuden osia ja asioita, jotka ovat täysin ihmisestä tai muusta havaitsijasta riippumattomia.
Ihmisolemus on myös keskeinen filosofinen ongelma. Ihmiskäsityksiä on hyvin erilaisia. Mielenkiintoisinta on huomata, että ihmisessä yhdistyvät kaikki todellisuuden tasot: ihminen on aineellinen olento, elävä olento, tietoinen olento, yhteiskunnan jäsen, ja kykenee olemaan yhteydessä henkimaailmaan. Voidaan tietysti ajatella toisinkin päin: ihmiselle todellisuus on tätä, kun hän ei muusta tiedä. Tosin tämä toisinpäin ajattelu sopii paremmin jonkin muun ihmiskuvan arvosteluksi kuin tämän nyt esitetyn, sillä henkimaailman käsite sisältää tavallaan kaikki ne mahdolliset maailmat ja asiat, joista ihminen ei mitään tai paljoakaan tiedä.
Avaruuden mahdollisista kulttuureista ihminen kyllä on jostakin syystä valitettavasti erillään vielä enemmän kuin henkimaailmasta. Tai mistä me oikeastaan tiedämme, ovatko kaikki ihmiset niistä erillään? Onhan uskovia, pappeja, profeettoja, apostoleja jne, jotka näyssä näkevät taivaat avoinna. Ja nykyään on UFO:jen kontaktihenkilöitä, jotka väittävät koko ajan olevansa yhteydessä muiden tähtien älyllisiin olentoihin.
Jos me siis hyvin ja kaikinpuolisesti ymmärrämme ihmistä, ymmärrämme jo todella paljon koko maailman luonteesta, metafysiikasta. Ihmiskäsitykset liittyvätkin hyvin tarkkaan erilaisiin maailmankatsomuksiin.
Ihmisolemusta käsittelevä filosofia on hyvin laaja ja monitahoinen alue. Edellä sanottujen asioiden lisäksi tässä esityksessä tyydytään vain muutamiin psykologisiin hajahuomioihin ja toteamuksiin, joista saa rauhassa olla eri mieltä, varmat mielipiteet tällä alueella ovat varsin uskonvaraisia, niinkuin yleensäkin filosofiassa, muttei aina tieteissä, luonnontieteet ovat eksaktimpeja kuin psykologia ja sosiologia.
Ihminen voi maanpäällisen elämänsä aikana kehittyä hyvin moniin erilaisiin hyviin tai pahoihin suuntiin omien luontaisten edellytystensä pohjalta, mitkä eri ihmisillä kyllä kovasti vaihtelevat. Ihmisellä on valinnan vapaus ja vapaa tahto, niin että suurelta osin hän itse määrää kehityksensä suunnan. Mutta joskus hän on sairauksien, luonteensa, muiden ihmisten tai ympäristöolosuhteiden johdosta sidottu, eikä voi itse määrätä kaikkia tekojaan, eikä sen vuoksi ole myöskään kokonaan teoistaan vastuussa. Ihminen ei äärellisenä olentona voi koskaan täysin tietää sitä kokonaistilannetta, joka määrää hänen tekojensa merkityksen, ellei hän riko selviä käskyjä, joista hän tietää, että hänen itsensä tulisi niitä henkilökohtaisesti noudattaa. Tämän tietämättömyyden takia ihminen ei ole vastuussa teoistaan niin paljon kuin ihmiset yleensä pelkäävät. Antaa jumalien tapella tappelunsa ja ihminen voi yrittää olla niin onnellinen kuin pystyy, aina kuitenkin sen puolella, mitä oikeaksi uskoo.
Yksilön elämässä ja päätöksenteossa on tärkeätä, että hänen ajattelunsa ja tunne-elämänsä ovat tasapainossa ja toimivat hyvässä yhteisymmärryksessä. Mielekäs elämä vaatii sekä järkeä että tunnetta, ei kumpaakaan pelkästään. Kuitenkin tietysti ihmiset ovat erilaisia, joillakin ihmisillä on esimerkiksi korkea älykkyys, ja tällaiselle ihmiselle on itsensä aitoa toteuttamista kehittää sitä ja käyttää sitä. Silti sen tulisi tapahtua tasapainossa tunne-elämän kanssa eikä yksipuolisesti. Samoin on tunteiden jättiläisiä, joiden on hyvä kehittää itseään taiteissa ja ihmissuhteissa, mutta hyvä myös pitää järkensä tallella eikä unohtaa sitä puolta itsestään.
Filosofit ovat usein liian yksipuolisesti älyllisiä ihmisiä. Taiteilijat ja psykoterapeutit taas ovat usein liian yksipuolisesti tunne-ihmisiä. Psykoterapeutit tieteen varjolla selvästi kuvittelevat kaikkien psyykkisten häiriöiden olevan pääasiassa tunne-elämän häiriöitä. Tämä on hyvin yksipuolinen kanta ja johtuu juuri siitä, että psykoterapeutit ovat yleensä empaattisia tunne-ihmisiä. Tunne-elämä nimittäin on ensinnäkin varsin puhtaasti psykologinen asia, ja psyykkisille häiriöille on psyykkisten tekijöiden lisäksi usein hyvin selviä biologisia ja yhteiskunnallisia ja perheeseen, pienryhmiin ja organisaatioihin liittyviä syitä ja häiriö on jo niissä eikä pelkästään yksilön tunne-elämässä.
Psyykisistäkin syistä aiheutuneissa häiriöissä hyvin usein pääongelma onkin tunne-elämän sijasta siinä, että ihminen ajattelee väärin ja se tuottaa hänelle jatkuvia ongelmia. Tai sitten hänen jotkut tärkeät tarpeensa eivät tyydyty käytännön elämässä.
Myös ympäristö usein aiheuttamalla aiheuttaa ihmiselle psyykkisiä häiriöitä. Nykyään esim. puhutaan paljon koulukiusaamisesta ja työpaikkakiusaamisesta. Myös muuta yhteiskunnallista sortoa on. Kyse voi olla joskus suoranaisesta rikoksesta, mutta nämä rikokset harvoin paljastuvat. Näitä rikollisia ei ole oikeastaan yhtään kunnolla pantu vastuuseen teoistaan, ja vain pari tapausta on ylipäätänsä paljastunut. Kaikki syy jää aina potilasyksilön kannettavaksi, olivatpa syyt sitten missä tahansa.
Psyykkinen häiriöhän on potilaan oma syy ainoastaan silloin, kun hän omien rikkomustensa vuoksi joutuu psyykkisiin vaikeuksiin. Silloinkin ympäristön pitäisi auttaa häntä eikä tuomita sovittua lainmukaista rangaistusta enempää. Muissa suhteissa neuroosista tai psykoosista kärsivä ihminen on aina omien ruumiillisten ja psyykkisten ominaisuuksiensa, lapsuutensa tai ympäristön uhri. Ihmiset eivät halua tätä nähdä, koska silloin he joutuisivat huomaamaan oman despoottisuutensa, heikkoutensa tai virheensä ja näin syyllisyytensä psyykkisesti kärsivien raakoina pahoinpitelijöinä.
Ihmisen psyyke on ajattelun, tunne-elämän, tarpeiden ja toiminnan sekä myös ympäristövaikutusten muodostama kokonaisuus. Kun jotakin on vialla, se voi olla jossakin osassa tai kokonaisuudessa tai molemmissa jne. Tunne-elämän häiriöitä on, mutta on muitakin häiriöitä. Semmoinenkin on häiriö, että on tasapainoinen tunne-elämä, muttei pysty ajattelemaan ollenkaan järkevästi. Monet hyvin psykoterapeuteiksi sopivat ihmiset ovat juuri tällaisia. Häiriö on olemassa, mutta ammattikunnassa hyväksytty. Tällaisia ei tietenkään esiinny lääkärien ja psykologien keskuudessa, koska koulutus karsii älyllisesti lahjattomat, mutta jotkut muuta kautta terapeuttisia ammattitaitoja saavuttaneet ovat joskus vähän tällaisia. Toisaalta on silti luonnollista, että jos ihmisellä ei ole tarvittavia tietoja, hänen ajattelunsa ei voi vastata todellisuutta. Näin on usein psykiatrisessa hoidossa; sen enempää potilas kuin hoitajakaan eivät aina tiedä, mistä kaikesta oikein on kysymys. Psykiatriset ongelmat ovat edelleen osittain salaisuuksia, eikä siinä auta koulutus eikä äly.
Siinä mielessä kaikki psyykkiset häiriöt ovat tunne-elämän häiriöitä, että sitten kun häiriö on syntynyt, se ilmenee myös tunne-elämässä. Semmoista psyykkistä häiriötä tuskin on, joka ilmenisi vain ajattelussa tai vääristyneinä tarpeina tai toimintana. Kaikki tällainen häiriytyminen ilmenee myös tunne-elämässä. Häiriintyneen ajattelun, esimerkiksi harhaluulojen, syy on yleensä joissakin patoutuneissa tunteissa. Mutta tunteiden sekavuuden, patoutuneisuuden ym ongelmallisuuden syy sitten taas ei enää välttämättä ole juuri sairastavan yksilön oman tunne-elämän häiriytyneisyys.
Nykyaikaisen psykologian tieteellisten saavutusten suhteen on syytä viitata vain psykologian kokonaisesitysten puoleen, tässä ei voida niitä selvittää. Yksi tärkeä saavutus on Freudin psykoanalyyttinen teoria, mutta nykyään ei kuitenkaan tarvitse jäädä kiinni siihen. Hänen teoriansa on osittain kumottu ja korvattu paremmilla. Uutta, kokoavaa, nykyaikaista ja parempaa teoriaa kaivataan psykologiassa ja aika alkaisi jo olla kypsä sellaiselle. Tietoa on tullut valtavasti lisää ja hyviä kilpailevia teorioita on ollut jo kauan.
Annetaan niiden kuitenkin kehittää se teoria sotatieteen laitoksilla, sillä ensimmäiseksi sitä kuitenkin käytettäisiin psykologiseen sodankäyntiin ja ihmisten hallitsemiseen ja orjuuttamiseen. Parempi on, etteivät sotilaat ymmärrä ihmistä psykoanalyysia enempää. Psykologit ja sosiaalitieteilijät ovat nykymaailmassa samassa asemassa kuin fyysikot atomipommia keksittäessä, parempi pitää tietonsa itsellään ja käyttää sitä vain ihmisten parantamiseen ja muuhun myönteiseen opastamiseen.
Psykologia, Freudin ansiosta, on erityisesti laajentanut ihmiskunnan tajuntaa sen ymmärtämisessä, kuinka vähän olemme tietoisia tekojemme syistä ja kuinka vähän pystymme vaikuttamaan joihinkin tekemisiimme, eli kuinka paljon tiedostamattomat asiat vaikuttavat kaikkeen havaitsemisesta ja muistamisesta aina poliittiseen käyttäytymiseen asti. Itsetuntemuksessa, joka on filosofian vanhoja ihanteita, tarvitaan Freudia ym psykologiaa ja psykoterapiaa (19).
Psykologin ammatti
nykymaailmassa on hieman harhaanjohtava sen ymmärtämiseksi, mitä psykologia on.
Tulee sellainen kuva, että vain psykologeilla olisi hallussaan sellainen tiede
kuin psykologia ja vain he osaisivat sitä oikein soveltaa. Todellisuudessahan
jokaisessa ammatissa tarvitaan psykologiaa ja jokainen ammattilainen lukee tai
harjoittelee psykologiaa ja soveltaa sitä. On poliitikon psykologia, sotilaan
psykologia, poliisin psykologia, johtamisen psykologia, talonpojan psykologia,
valmentajan psykologia, terapeutin psykologia, lääkärin psykologia,
sairaanhoitajan psykologia, kotiavustajan psykologia jne. Kliininen psykologi on
mielenterveysongelmaisten ihmisten parantaja ja testaaja, ja organisaatiossa
lääkärin ja muiden neuvonantaja, ja tarvitsee muutakin tietoa kuin psykologiaa,
vaikka saisikin sen psykologikoulutuksessa (mikä olisi siis oikea nimi
tällaiselle ammatille?) Ammatinvalinnanohjaaja- psykologi on
ammatinvalinnanohjaaja – mikä on aivan hyvä nimi - ja tarvitsee muutakin tietoa
kuin psykologiaa. Ja vastaavasti on asia muutenkin, oli sitten kyseessä mikä
sovellutusalue tahansa nykyisille psykologeille. Psykologeja varsinaisesti ovat
vain psykologian tutkijat niin kuin biologejakin ovat vain biologian tutkijat.
Henkilöstöpäälliköt ovat psykologeja jo ammatin puolesta perinteisesti
koulutuksen täsmällisestä laadusta riippumatta, samoin lääkärit,
sairaanhoitajat, papit ja psykoterapeutit.
b.
Sosiologia
Sosiologia on vielä nuorempi tiede kuin psykologia. Yhteiskuntatieteistä se on yhteiskunnallisia asioita kaikkein monipuolisimmin tutkiva tiede. Muut yhteiskuntatieteet ovat keskittyneet johonkin erityiskysymykseen, mikä talouteen, mikä valtioelimiin, mikä historiaan, mikä lakeihin ja oikeuslaitokseen jne. Sosiologia on yhteiskuntatieteiden perustiede, ainakin se voidaan sillä tavoin käsittää ja käsitellä.
Yhteiskuntatieteiden tulokset ovat kiistelyn kohteina lähinnä eri yhteiskuntaluokkien ja -ryhmien poliittisten ja taloudellisten erimielisyyksien ja eturistiriitojen vuoksi. Työväenluokalla, talonpojilla ja porvaristolla on kullakin oma totuutensa yhteiskunnallisista ilmiöistä, ja totuuksia on vielä joka luokan sisällä useita. Tieteellisiä, kaikkien tiedemiesten yhteisesti hyväksymiä totuuksia on tällä alueella hyvin vähän. Siinä mielessä kaikki yhteiskuntatieteellinen tutkimus on edelleenkin enemmän filosofiaa kuin täsmällistä tiedettä.
Mitkä sitten ovat sosiologian pääsaavutukset tähän mennessä? Marxin teoriat ehkä, mutta tietysti nekin pitäisi ylittää ja parantaa. Kulttuuriantropologia on ainakin laajentanut ihmiskunnan tajuntaa sen ymmärtämisessä, kuinka laajasti yhteiskunta meihin kaikkiin vaikuttaa, ja kuinka eri tavoin ihmiset voivat yhteisönä elää. Ja silti, joka yhteisössä, myös meillä Suomessa, monet luulevat tiettyjä tapoja ja tottumuksia ainoiksi mahdollisiksi ja ainoiksi järkeviksi. Erityisesti konservatiivisten kristittyjen piireissä nämä kulttuuriantropologiset tiedot tuntuvat kokonaan puuttuvan. Niinpä 1800-luvulla monet lähetysseurat tuhosivat monta alkuperäiskulttuuria henkisesti tuputtamalla niille länsimaisia arvoja, minkä ne onneksi ovat nykyaikana ymmärtäneet ja parantaneet tapansa.
Kaikki sosiologian tutkimusmenetelmät otantoineen ja gallupeineen ovat myös valtava nykyajan saavutus. Vaaleja ei silti voida korvata gallupeilla, koska esimerkiksi näköjään Suomessa ainakin vihreät saavat aina enemmän ääniä gallupeissa kuin itse vaaleissa. Gallupeilla voidaan myös monella tapaa harhauttaa ihmisiä pahan kerran.
Filosofinen pääkysymys tällä alueella on, minkälainen olisi kaikkien ihmisten kannalta paras ja ihanteellinen ihmisyhteisö ja miten siihen päästäisiin. Akateemiset sosiologit eivät halua paneutua tällaiseen ikuisuuskysymykseen ja he mieluummin tutkivat nykyistä yhteiskuntaa ja sen eri laitoksia ja organisaatioita, ihmisten asenteita ja mielipiteitä jne.
Marxilainen sosiologia on esittänyt kantansa tästä peruskysymyksestä. Se ei tietenkään muille sosiologeille kelpaa, eikä tarvitsekaan kelvata, mutta muiden pitäisi esittää vaihtoehto ja tieteellisesti yrittää selvittää, mikä sitten marxismissa on vikana. Näistä tehtävistä yleensä luistellaan. Marxilaisetkin nykyään varmasti haluavat muuttaa ja tarkentaa teorioitansa reaalisosialismin romahdettua. Yhteiskunnallisiin asioihin palataan kirjan seuraavassa osassa, käytännöllisen filosofian puolella.
Millainen olisi
ihanneyhteiskunta? Kävisikö näin: jokaisella riittävä toimeentulo ja oikea oma
rakastettu puolisona. Tätä jälkimmäistä ei voi poliittisesti aikaansaada, mutta
häiritsevät tekijät voidaan poistaa. Tähän vielä täytynee liittää demokraattiset
oikeudet, vapaus sorrosta ja riistosta.
c.
Logiikka
Logiikkaa opetetaan edelleenkin paljolti filosofian osana. Tässä tieteessä on kysymys ihmisten päättelyjen ja johtopäätösten teon tutkimisesta. Tutkitaan, milloin väitteiden voidaan sanoa olevan tosia, ja seuraako väitteistä väitetyt johtopäätökset.
Matematiikkaan verrattavana formaalisena, lukuja ja termejä käyttävänä tieteenä logiikka on tekninen ja kuivahkokin tiede niille, jotka eivät ole siihen vihkiytyneet. Varsinaiset keskeiset filosofiset kysymykset ovat jo kaukana logiikan tutkimusalueesta, mutta päättelyjen ja perustelujen ja itse väitteiden pitävyys varmasti pysyy kaiken filosofian keskeisimpänä asiana. Juuri siitähän nimittäin filosofiassa on kysymys, ainakin filosofisessa keskustelussa ja väittelyssä, mielipiteiden vaihdossa. Eri asia sitten on, kuinka paljon tarvitaan niin täsmällistä, muodollista ja teknistä tietoa kuin logiikka tieteenä ja oppiaineena sisältää.
Nykyaikaisen logiikan suurin saavutus on juuri päättelyjen teon formalisointi, joka on mahdollistanut muun muassa päättelyjen siirtämisen tietokoneiden tehtäväksi.
Länsimaissa kehittyneen muodollisen logiikan lisäksi tutkitaan maailmalla logiikkaa edelleen myös yleisempänä päättelyjen oikeellisuuden ja johdonmukaisuuden tieteenä. Tällainen laajempi logiikka on filosofialle hyödyllisempi. Yksi tällaisen laajemman logiikan koulukunta on dialektinen logiikka, jota erityisesti marxilaiset ja hegeliläiset harrastavat, eli historiassa on harrastettu ja ansaitsisi uuden kukoistuksen. Dialektisessa logiikassa ei todellisuutta ja kieltä eroteta kokonaan toisistaan niinkuin muodollisessa logiikassa. Kysymyksessä siitä, milloin jonkin väitteen voidaan sanoa olevan tosi, todellisuus ja logiikka sekoittuvat toisiinsa, vaikka sitten kun siitä on päätetty, voidaan siirtyä muodolliseen logiikkaan.
Myös voidaan esittää kolmas logiikan laji, kutsuttakoon sitä vaikka naisen logiikaksi. Siinä ei asioiden totuutta määrää pelkästään perustelujen ja väitteiden pitävyys, vaan niiden merkitys ja tunnesisältö ihmiselle tärkeiden arvojen kannalta. Tämän logiikan lajin kehittely olisi tärkeätä, etteivät tiedemiehet keksisi uusia asioita pelkästään keksimisen ilosta ja tieteellisestä mielenkiinnosta esimerkiksi silloin, kun keksinnön hyödyn etukäteen tiedetään menevän ensiksi uusien tuhoaseiden kehittämiseen naapurivaltioiden ja oman kansan riistämiseksi ja sortamiseksi. Mitään pelkoa siitä, että älyllisesti kypsät ihmiset, tiedemiehet, sortuisivat toiseen äärimmäisyyteen, liialliseen tunnevaltaisuuteen, ei ole.
Esimerkkinä asian tärkeydestä voidaan mainita Stalinin elämä ja työ. Voidaan olla aika vakuuttuneita, että Stalinin maine olisi nykyistä huomattavasti parempi, jos hän olisi aivan yksinkertaisesti vain hieman enemmän kuunnellut vaimoaan ja tytärtään. Esimerkki valaisee myös sitä, kuinka naisen logiikka sopii hyvin tämän logiikan lajin nimeksi.
Mutta totta puhuen tämä on esimerkki poliittisesta idealismista; Stalin oli oikeassa siinä, etteivät hänen vaimonsa ja tyttärensä pystyneet ymmärtämään häntä. Hän oli itämainen despootti, ja hänen oli pakko tehdä kaikki mitä eteen tuli. Hän valloitti Aasiaa Tsingis-Kaanin perinteiden mukaan: jokaisen piti tulla hänen puolelleen tai häntä vastaan. Hänen ristiriitansa oli toisaalta oikeudenmukaisuuden, sosialististen ihanteiden, ja toisaalta aasialaisen vallanpitäjän välttämättömyyksien välillä. Hänen olisi pitänyt tehdä toisin moraalisesti ajatellen, mutta silloin hän olisi menettänyt valtansa ja tilalle olisi tullut toinen samanlainen. Yksilötasolla häntä voi ehkä jonkinverran ymmärtää, tottakai hän luuli itse olevansa oikeassa ja että jokainen vastustaja oli väärällä puolella. Ja jos ajattelemme Venäjän kansaa, miksei se tehnyt kapinaa, ei meillä ole sitä ymmärrystä kuin heillä ja esim Tsingis-Kanin vastustajilla aikoinaan oli. Vaihtoehtoina oli kuolema tai kannatus. Stalin pani kansansa samaan asemaan. Nyt kun tiedämme Stalinin hirmuteot, ymmärrämme, että Buharin, Trotski ym olivat oikeassa kun vastustivat Stalinia, he eivät vain olleet riittävän taitavia eivätkä päättäväisiä, ja koko kommunismin teoriakin on paha ja väärä vaikka se voi näyttää oikealta kun se on niin lähellä totuutta. Ei pidä uskoa ihmisoppeihin.
Voi silti olla, että valtakysymyksissä ei auta mikään logiikka. Vallanpitäjiksi tässä maailmassa valikoituvat sellaiset yksilöt, jotka ovat häikäilemättömiä ja pitävät vallassaoloaan tärkeänä. Vain tällaiset ihmiset kestävät valtataisteluja ja jaksavat niitä käydä. Demokraattisissa oloissa ei tilanne välttämättä ole näin paha, mutta kriisiolosuhteissa tämä näyttää pitävän paikkansa. Vallankumousten ensimmäiset johtajat ovat hieman inhimillisempiä, esimerkiksi Lenin, mutta seuraavat johtajat ovat häikäilemättömämpiä, esimerkiksi Stalin, Robespierre, Napoleon jne. Kiina on tähän asti ollut melkein poikkeus, koska ei siellä Maoa kummempia ole näkynyt. Samoin oli Albaniassa ja on Kuubassa, muttei niissä ole valta vielä vaihtunutkaan sillä tavoin, että uusi johtaja olisi olemassa tai väittäisi jatkavansa vanhaa linjaa.
Äärioikeistolaiset ovat aina
häikäilemättömiä, esimerkiksi Hitler, ja vaikkapa Pinochet Chilessä.
d. Kielitiede
Nykyinen uusi kielitiede on logiikasta kehittynyt tiede, jossa päättelyjen muodollisen pätevyyden sijasta enemmänkin tutkitaan sanojen merkitystä ja käyttöä. Sanojen merkityksen tarkastelu luonnollisessa kielessä eli arkikielessä ja sitten tieteiden käsitteistössä on osoittautunut erittäin hyödylliseksi tieteiden teorioiden kehittelyssä ja filosofisessa keskustelussa. Tämäkin on laajentanut ihmiskunnan tajuntaa uuteen ja yllättävään suuntaan. Se on erityisesti Wittgensteinin ja analyyttisen filosofian ansiota.
Kosmologian ja metafysiikan käsittely tässä kirjassa jatkaa paljolti tätä perinnettä, sanojen merkityksen tarkastelua. Tässä on itse asiassa vain selvennetty maailma- ja universumi- käsitteiden merkitystä, ja sillä on ollut suuri vaikutus filosofointeihin kosmologiasta ja metafysiikasta.
Sanojen merkityksen tarkastelu tulee aina pysymään filosofisesti tärkeänä ja keskeisenä näkökulmana kaikissa maailmankatsomuksellisissa ongelmissa. Kielitiede sinänsä on jo osittain logiikan tapaan keskeisemmille filosofisille ongelmille kaukaista tieteellistä perustutkimusta.
Kielitieteen suhteen ehkä tärkeintä olisi juuri huomata se, että samalla kun sitä edelleen muistetaan - niinkuin tässäkin kirjassa - aito filosofia voisi tämä lapsen synnytettyään taas palata keskeisemmille alueilleen eikä sivuuttaa muiden filosofian osa-alueiden ongelmia muka näennäiskysymyksinä. Loogis-empiirisen ja analyyttisen filosofian - 1900-luvun länsimaista filosofiaa hallinneet koulukunnat - ratkaisu keskeisiin filosofisiin ongelmiin oli todellakin: ”Ne ovat näennäiskysymyksiä”.
Tuleva historiankirjoitus tulee todennäköisesti pitämään tätä ratkaisua aika helppohintaisena. Kyllä filosofian metafyysisetkin ongelmat ovat aivan todellisia ongelmia ja niitä voi ja pitää tutkia sisällöllisestikin eikä pelkästään käsitteellisinä ongelmina (K 42).