Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Paulownia ağaçlarını dikeceğim toprak nasıl olmalı?

 

 Paulownia çok verimliden orta derecede killiden kumlu toprağa kadar topraklarda gelişebilir. Kaçınılması gereken tek toprak suyu iyice çekmiş su dolu topraktır çünkü durgun su 3-4 günde bitkiye öldürücü olabilir. Bundan dolayı, o bölgedeki taban suyu tabakasının 1,5 m den derinde olması gerekir. Toprağın tuz muhtevası 1000 ppm’i aşarsa hızlı büyüme sekteye uğrar.

Arazinizin pH değerlerini bilmiyorsanız toprağa pH testi yaptırmak gereklidir. pH testi için bölgesel tarım kuruluşlarından toprak analizleri yapması istenebilir. Yanlış pH değerine sahip toprak Paulownia’nın büyümesinde olumsuz etki yapar. Paulownia’nın yetişmesi için gerekli en uygun pH değeri 6-7 arasıdır. Toprağın pH seviyesi çeşitli uygulamalar ile değiştirilebilir.

 

Paulownia, köklerinin yüksek oksijen akımı ihtiyacı vardır. Kolay ufalanan, kumlu veya çakıllı toprakları severler. Çünkü bu tür topraklar çok ıslansalar da suyu tutmazlar. Paulownia için uygun toprak ve su geçirgenliği patates, tütün, şeftali, kestane, ceviz, pekan cevizi, yonca gibi bitkilerin yetiştiği topraklarla aynıdır. Ağaçların dibine yakın yerlerin sürülmesi, köklerin hava akımını arttırır böylece hem büyüme artar hem de sağlıklı olurlar.

 

Gelişmesinin ilk aylarında zararlı otlar, genç ağaçlarla hızlı bir rekabete girerler. Bundan dolayı seçilecek yerin zararlı otlardan arındırılmış olması tavsiye edilir.

 

İlkbahar Dikimi :

İlkbaharda dikilen ağaçlar, dikimden sonraki altı ay içinde 4 ile 7 m yüksekliğe ulaşabilmektedirler. İlkbaharda da dikim için doğru zamanlama çok önemlidir çünkü çok erken olursa ağaçlar hasar görür veya ölür; çok geç olursa genel anlamda büyüme azalır. Dikim için doğru zaman SON DONDAN SONRADIR, yani toprağın sıcaklığı 18oC olduğundadır. Kabaca bir tarih de mahalli çiftçilerin kış kabağı ve kavun ektikleri zamandır çünkü bunlar da büyüme/gelişme için Paulownia’ya benzer şartlar isterler.

 

 

 

Yaz Dikimi :

"Yerinde" dikim metodunu kullanan üreticiler için en uygun dikim zamanıdır. Yazın dikilen ağaçlar çok muazzam kök büyümesine kış gelmeden önce ulaşırlar. Kışın ağaçlar toprak seviyesinden kesilerek üzerleri 1 cm kadar toprakla örtülmesi ile, ilkbaharın ilk aylarında birkaç metrelik kuvvetli büyüme gösterirler. Yaz dikimi için ana ihtiyaç, dikimden hemen sonra başlayarak, yeterli sudur.

Yaz yağmuru olan yerlerdeki üreticiler yerlerini hazırlayarak, yağışlarla birlikte dikime başlamalıdır. Veya yaz kuraklığı olan bölgelerde, üretici dikimden hemen sonra kullanılmak üzere hazır sulama sistemi bulundurmalıdır. Paulownia sıcak şartları çok sever, onun için sıcak havada dikmeye korkmayın, ancak yeterli nem temin etmeyi de unutmayın.

 

 

 

Sonbahar Dikimi :

Sonbahar dikimi de yaz dikimi ile aynı avantajlara sahiptir. Sonbaharın ortaları ile sonu arasında dikim yapmak için kök sistemini daha iyi geliştirmiş bitkiler kullanılmalıdır. Geç dikim için bunlar ilkbahar ve yaz dikimlerinde kullanılan nitkilerden daha gelişkindir. Bu geçlikte dikilen Paulownia kuvvetli ve odun dokusu gelişmiş olmalıdır ki kışın gelişine dayanabilsin. Paulownia’nın kökleri kışın iyi gelişir.

 

 

 

Kış ve Erken İlkbahar Dikimi :

Kışın ve erken ilkbaharda havalar hala soğukken dikim yapabilmek için üreticilere iyi yerleşmiş ve odun dokusu gelişmiş dorman fide gerekir. 

 

Dikim Aralığı :

Fidelerin dikim aralikları en yakın dikim 4x 4 veya en yakin 3,75 x 3,75 metre olmalidir. Ancak birinci yıldan sonra arazide tarım yapılacak ise (arpa, bugday vs.) zirai araç girebilmesi için 5 x 5 metre veya 4 x 6 metre olmalıdır.

 

Paulownia ülkemizde kışı çok sert geçen yerler hariç, hemen hemen her yerde, genellikle kavak yetişen yerlerde yetiştirilebilmektedir. Paulownia tomentosa –25 oC, P.elongata-18 oC, P.fortunei ise –10 oC’ye dayanabilmektedir. Günlük ortalama sıcaklık +8 oC olduğunda gelişme başlar ve 24-29 oC’de en iyi gelişme görülür. Paulownia bol ışıklı yerleri sever. Fidanlar % 70 oranında gölgede kalırlarsa ölebilirler. Yağışın düzenli olduğu yerlerde 500-2000 mm yağış alan alanlarda sulamaya gerek yoktur. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde özellikle genç ağaçlar ve fidanlar zararlanabilirler. Bu nedenle, kuvvetli rüzgarlı yerlerde ya rüzgar kıranlar tesis edilmeli daha sonra Paulownia dikilmeli veya tesisten vazgeçilmelidir. .

 

KULLANIM ALANLARI

l. KERESTE:

Soluk sarı ve bal görünümünde, kokusuz, pürüzsüz ve budaksızdır. Kg/m3’e yüksek miktarda kereste çıkar. Düşük çekme (0.27-0.37), kırılma ve deforme olmama ayrıca çok yüksek ısı direnci gibi özel­likleri vardır. Selüloz oranı ise %46-49 arasında değişir

ll. BAL:

Nisan, Mayıs ve haziran aylarında Paulownia çok miktarda çiçek üretir. Bu ağaçtan üretilen bal, açık renk olup özel bir aroması yoktur, ancak yük­sek miktarda üretilir ve ticari karışımlar için ideal bileşim olarak kullanılır.

III. HAYVAN YEMİ:

Paulownia’lar çok geniş ve yüksek hacimde yaprak üretirler. Çin’de bu yapraklar ni olarak kullanılır. Kuru yaprakların besin değeri yağ, şeker ve protein açısından zengin olup, ağırlıkları oranında tahıl ile aynı değere sahiptir.

IV.GÜBRE :

Paulownia kök sistemi toprağın çok derinlerine giderek, fidanlıktaki diğer ürünlerin ulaşamayacağı rutubet ve besin maddelerini alır. İşte bu derin top­rak tabakalardan alınan besinler ve rutubet, sonba­harda dökülen yapraklarla oluşan zengin örtüyü oluşturur. Paulownia yaprakları zengin nitrojen (azot) içermektedir ve rutubetli ortamlarda hemen dekompoze olarak gübre haline geçerler. Sürülen toprak, bu gübre ile karışarak toprağın verimliliğini arttırır.

V.RÜZGAR PERDESİ : (Wind Break)

Paulownia, geniş yaprakları sayesinde geniş bir alan kaplar. Bu nedenle özellikle deniz kenarında devamlı rüzgara açık konutların korunmasında kul­lanılabilir. Şekil verilmesi son derece kolay olan ağaçlarla; rüzgarın yön ve şiddeti dikkate alınarak “Rüzgar kıran perdeler” tesis edilebilir.

VI.HAVA KİRLİLİĞİ :

Paulownia ağacının yaprakları toz, duman ve hava kirliliğini emerek temizliyor. Bir hektar, Paulovv­nia yılda 6 kg. atmosferik kükürt emme kabiliyetine sahip bulunuyor. Tesis edildiği kentlerde %80 oranında hava kirliliğini azalttığı gözlemleniyor.

Ülkemizde hava kirliliğini ve bu kirliliği azaltmak için çok az uğraşıldığını düşünürsek, Paulownia ağacı dikerek hem kendimize hem de çevremize hizmet etmiş oluruz. Ayrıca bu ağacın dikim alanları genel­de atık suların verimli kereste üretimine dönüştüre­bileceği yerler oluyor. Bunun yanı sıra spor, polen vb. uçucu organizmaları yoktur.

VII. EREZYON VE ENERJİ :

Paulownia derin kök sistemi sayesinde toprağı tutar ve neticede heyelanı (toprak Kayması) önler. Yine geniş yapraklarıyla rüzgar ve damla tesirinden toprağı korur.

Birçok gelişmiş ülke ısınmak için oduna dön­meye başlıyor. Bu ülkelerde evlere ısı verimi yüksek sobalar kuruluyor. Ayrıca Paulownia’nm ABD’de bazı enerji santrallerinin etrafına enerji ormanı amaçlı dikildiği biliniyor.

EKONOMİK DEĞERİ :

Paulownia ağacının en büyük özelliği, diğer ağaçların 25-30 yılda gösterdiği büyüme performan­sını birkaç yılda göstermesidir. Yetiştiricilik yapmak isteyenlere hem kolay hemde kısa sürede yetişmesi açısından kazanç kapıları aralayan bu ağaç ülke­mizde henüz tanınmamasına karşın, Çin’de yaklaşık 2600 yıldır yetiştiriliyor. Paulownia ağacı, bir yıl içe­risinde 5-6 metreye kadar ulaşan boyuyla tarım sek­törüne yönelik yatırım yapmak isteyen insanların bu ağacı seçmelerine neden oluyor.

Paulownia; derin bir kök sistemine sahip (kazık ve saçak köklü), sonbaharda yapraklarını döken bir ağaç. Yetişkin bir ağacın boyu 15-25 metre, ortala­ma ömrü ise 70 yılın üzerindedir.

Paulownia’dan kısa aralıklarla çok miktarda değerli kereste üretimi mümkündür. Kesim periyodu 2-16 yıl arasındadır. Hızlı büyüyen ağacın daha yumuşak kerestesi olur. Ekonomik çapa (45-55cm ) 5-6 yılda erişir. Ortalama gövde boyu 8 metre kabul edildiğinde, bir ağacın hacmi 1,2 m³ gelmektedir. 11 yaşındaki bir paulownia elongate 3.5 m³ 'e rahatlıkla ulaşabilir. Dekar'a olan getirisi diğer zirai ürünlerle kıyaslanmayacak derecede yüksektir.

Kesimden yani hasat yapıldıktan sonra, toprakta kalan kök tekrar yeşermekte ve yeni bir fidan olmaktadır. Bu işlemi 8 defa tekrarlamak mümkün. Yani firmamızdan fidan alan bir çiftçi, ortalama 35-45 yıl bu fidanı kullanacaktır.

Kereste Özellikleri

 

Hafiflik ve kalite

Paulownia kerestesinin asıl avantajı hafif olmasıdır.% 15 nem içeriğiyle kurutulmuş halde 0.26 – 0.33 gr/cm³ lük bir yoğunluğu vardır.En hafif olanı elongate ve fargesii cinsidir.Paulownia kerestesi ağırlık/sertlik oranı bakımından diğer ağaçlara nazaran en yüksek değerlere sahiptir.

 

Deformasyon ve Eğrilme

Paulownia diğer kozalaklı ve geniş yapraklı ağaçlardan çok daha düşük çekme (fire) katsayısına (% 0.27 – 0.37) sahiptir.Paulownia dan yapılmış eşyalar kırılmaz çatlamaz ve kolay kolay deforme olmazlar.1951 yılında Amerika da yapılan deneylerde kavak, meşe, paulownia ve diğer birkaç türden 3cm kalınlığında kesitler alınıp 68 C derecede 12 saat boyunca kurutulmuş ve sonuçta Paulownia neminin %25 ini hiçbir hasar almadan ve deforme olmadan atmıştır.Diğer yandan Kavak bükülüp uç kısımları kırılmış, meşe petekleşmiş ve öteki türlerde sert hasarlar oluşmuştur.

 

Nem İçeriği

Kurutulmuş Paulownia kerestesinden yapılmış mobilyalar rutubete ve sertliğnden dolayı zararlı böceklere çok mukavemetlidir.Rutubetin işlemesi diğer bilinen ağaçlardan daha azdır.

 

Paulownia fortunei Cryptomeria japonica Fagus

 

Nem içeriği (%) 21.31 18.56 20.60 Su Yoğunluğu (g/m3) 0.056 0.070 0.101

 

Yalıtım Nitelikleri

Termal İletkenliği: Paulownia 0.0063 – 0.086 Kcal m-1 hr-1 C-1 değerleriyle en düşük ısı iletkenkiğine sahip ağaçtır.Bundan dolayı muazzam bir ısı yalıtım malzemesidir.

Sıcaklık İletkenliği:Paulownia 0.000561 - 0.000631 m-2 hr-2 değerleriyle bilinen 40 tür içerisinde en düşük sıcaklık yalıtım verilerine sahiptir.

Elektrik Yalıtımı:Bilinen 40 tür içerisinde en düşüktür.

 

Cürüme Direnci

Klinik araştırmalar sürmekle beraber Paulownia ların çürümeye karşı çok dayanıklı oldukları gözlemlenmiştir.Olabilecek çürümede üstünkörülüğü geçemez. Luengchou, Kwangsi (Çin)Çürümenin yüksek olduğu tropik bölgede yöre halkı tabut yapmak için paulownia kerestelerini 10 yıl gibi uzun bir zaman diliminde suda bekletirler ve yapılan tabutlar da en az 30 yıl hiçbir zarar görmezler.200 yıl evvel gömülen bir tabutun çıkarıldığında hala iyi durumda olduğu tespit edilmiştir.Bunlara ek olarak the Szechuan Vilayeti Orman Araştırma Enstitüsü ,Hong Ya Orman Çiftliğinde birçok ağacı çürümeye bırakmış ve 16 yıl sonra Paulownia haricindekilerin tamamen çürüdüğü Paulownia nın da sadece yüzeyden 1 cm derinde çürümenin başladığını rapor etmiştir.

 

Doğal Kuruması

A.B.D. kaynaklı raporlarda 2.5 cm kalınlığındaki Paulownia kerestesinin normal oda sıcaklığında 25 günde neminin % 10 unu attığı belirtilir.Bu özelliği sayesinde yapay yollara başvurmadan da Paulownia kütükleri rahatlıkla kurutulabilir.

 

 

Ses İletimi

 

Geleneksel Çin Enstrümanlarında herzaman Paulownia Kerestesi tercih edilir.Dünya geneline bakıldığında keman ve piyano yapımında Picea jezoensis var. Microsperma kullanılır.Fakat karşılaştırıldığında Paulownia daha üstün nitelikler taşımaktadır.Ses radyasyon kalite tutarlılığı Paulwnia da (14.06 - 20.84 m4 kg-1 sec.-1) Picea da (12.41 m4 kg-1 sec.-1). değerlerindedir.Görülüyor ki Paulowniadan yapılan enstümanlarda daha yüksek ses rezanansı dolayısıyla daha kaliteli ses alınmaktadır.

 

İşleme Kolaylığı

Paulownia kerestesinin rendelenmesi ,testreyle kesilmesi ,ve oyulması favkalade kolaydır.İşlemesi uzun vakit gerektirmez.Kaplama yapılıcaksa çap düzleminde kesilmesi kerestesinin daha pürüzsüz rendelenmesini sağlar.Keresteye rahatlıkla çivi çakılabilir.Çivi tutma kabiliyeti normal düzeydedir.Mobilya yapımında eklem yerlerine zivanaların kullanılması tercih edilmelidir.Tutkalı ve boyayı çabuk emer ama diğer kerestelerden daha fazla vernik tüketir.

 

Kereste Rengi

Kereste açık sarı renginde parlak ve kokusuzdur.İçeriğinde polyphenol materialler bulunduğundan mobilyaların lekesiz olması için tomrukların itinayla kesilip temiz bir suya yatırılarak renk salınımının gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

 

Kereste Kullanımı

 

A) Ev Yapımında: Kerestesi çok kuvvetli olmadığından aşırı derecede yük binen mekanik aksamlarda kullanılması tavsiye edilmez.Bununla birlikte evin bir çok yerinde kullanılabilir.Paulownia dan yapılan çatı kirişleri hem estetik durur hem de uzun yıllara dayanır. Cichung Bölgesi , Szechuan Vilayetinde tümüyle paulwonia dan yapılmış evler ve tapınaklar 100 yıllık olmalarına rağmen hala yani gibi ayakta durmaktadırlar.

B) Kağıt Hamuru ve diğer alanlarda: Paulownia model uçak yapımında , planörlerde teknelerde, yarış teknolojisinde hafif, sağlam, çatlamayan ve çürümeye dayanıklı yapısı nedeniyle gelişen dünyamızda rakipsiz bir ağaç olmuştur.Diğerlerinden % 40 hafifliğiyle ambalaj sanayine büyük kolaylık getirmiştir.Paulownia yününün soğutma sistemlerinde yalıtım malzemesi olarak kullanılması idealdir.Ağıl ve ahırlarda saman yerine tercih edilebilir.Paulownia hamuru açık renkli ve homojen olduğundan kağıt hamurunda geleceği parlak bir malzemedir.

C) Sunta Yapımında: Paulownia, çapının genişliği ve budaksız oluşuyla kolaylıkla sunta yapımında kullanılabilir.Rahat kesilebildiği ve rendelenebildiğinden zorluk çıkarmaz.Çinde birçok fabrika 1.2-1.5 mm kalınlığında ağaç kaplamalı sunta üretmektedir.Zımparalanmış yüzeyi viskozitesi doğru yapışkanla 0.25 mm ye kadar inceltilebilir.Paulownia suntası yüksek miktarlarda mobilya yapımında, kaplama da paketlemede ve daha birçok yerde kullanılmaktadır.

D) Mobilya Yapımında: Paulownia masa ve sandalye yapımında kullanılmaktadır.Özellikle kutu bardaklık ve raf için uygundur.Duman ve zararlı böceklere karşı yüksek direnci kullanışlılığını arttırır.12 yaşındaki paulownialar yağ şarap ve bira varilleri için kullanılmaktadır.Hafif yapısının yanında yazın serin kışın sıcak tutabilen dokusu arı kovanları için uygun atmosferi eksiksiz sunmaktadır.

E) Çiftlik aletleri: Sert ve hafif yapısı tarım aletleri için bilinen gürgen ve çamdan daha pratik bir alternatif sunmaktadır.Paulowniadan yapılan harman teknesi ,Cunninghamia lanceolata dan daha fazla dayanır.Çin in kimi eyaletlerinde Paulownia lar çok amaçlı direkler için de kullanılmaktadır.

F) El Sanatlarında:Japonya, Çin ve diğer Kuzey Doğu Asya ülkelerinde Paulownia sanatkarların ellerinde ağaç vazolara , buda heykellerine, ahşap balıklara, madalya ve mücevher kutularına dönüşmektedir.Ağacın işleme kolaylığı kutuların içerisine değerli taşların oyulmasına olanak tanır.

G) Diğerleri : Paulownia sörf tahtası, kızak, sal, karatahta yapımında ,kömürü karakalem, siyah toz,havai fişek,endüstriyel aktif karbon ,kabuğu da kumaş boyasında kullanılmaktadır.

H) İlaç Yapımında: Paulownia nın yaprağı, kerestesi ve meyvası bronşit tedavisine ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında balgam sökücü özelliğe sahip olan ilaçların yapımında kullanılır. İlaç tablet ve enjeksiyon olarak hazırlanır. Tomentosa yaprakları ursolik asit, C30H4803, matteucinol, C18H18O5 ,odunsu dokusu paulownin, C20H18O7@CH3OH ve-Sesamin, kabukları syringin, C17H24O9@H2O ve catalpinoside, meyvası asit, şişmanlatan yağlar, flavanone ve alkoloid içerir. Yaprakları ve meyvası su ile kaynatıldığında oluşan solisyon beyazlaşmış şaçlara renk katar ve aynı zamanda beslenmesine yardımcı olur. Yapraklarının ve ağaç parçacıklarından oluşan solisyon yorgun ayakların dinlenmesini sağlar. Farmokolojik deneyler meyve özlerinin astıma,

soğuk algınlığına ve kan basıncının düşmesine iyi geldiğini saptamıştır.

İ) Havanın Filtrelenmesinde: Büyük ve tüylü yapraklar tozun ve dumanın süzülmesinde önemli rol oynarlar. Szechuan vilayetinde hava kirliliğinin önüne geçebilmek için Paulownia dikimi yapılmış, sülfür dioksit oranı % 0.169 – 1.140 iken diğer ağaçlar yaprak döküp ölürken paulownialar firesiz yaşamayı başarmış ve hava kirliliğinin yok edebilmiştir.

J) Hayvan Yeminde: Yaprakları ve çiçekleri domuz ,küçükbaş hayvan ve tavşan türleri için iyi bir besindir.Çiçek tomurcukları ve yapraklar yüksek oranlarda yağ, şeker ve protein ihtiva ederler.Paulownia yaprakları bazı baklagillerle yarışabilecek düzeyde azot içerir.Aynı zamanda kuvvetli bir gübre kaynağıdır.

 

 

 

Farklı dikim ve bakım teknikleri:

Öncelikle dikilecek toprak iyi işlenmelidir,traktör ve pulluk yardımıyla toprak iyice havalandırılmalıdır.Daha sonra ise toprak ‘v’ şeklinde düzenlenmeli ,paulownia fideleri 4 metre aralıklarla tepeciklere dikilmelidir. Tepecikler arası mesafe en az 6,25 metre olmalıdır. Bu şekilde yapılan çalışma neticesinde hektar başına 400 fide dikilebilir. Öncelikli amacınız daha ilk sezonunda paulownia fidelerine 7 metre boya ulaştırmaktır.Budama yapılırken çok geniş yapraklar kesilmemelidir. Sadece büyük yaprakların alt kısımlarındaki küçük sürgünler koparılmalıdır.Büyük yaprakları koparmak ağacın büyümesini yavaşlatacağı için ilk yıllarda özellikle 2. yıla kadar bu hususa dikkat edilmelidir.

Paulownia ilk yıllarında sağlıklı ,düzgün ,uzun bir gövde elde edilebilmesi için yüksek miktarda tam bir gübrelemeye ihtiyaç duyar.Ancak gübreleme ihtiyacı ilk yıllardan sonra nispeten düşer.Yetiştiriciler kereste üretiminin ve kalitesinin yüksek verimliliğini sağlamak bakımından toprakta ağacın ihtiyaç duyduğu mikro ve makro besleyiciler yönünden bir eksikliğin olmamasını takip etmelidirler.Böylesi durumlarda bu makro elementler dediğimiz(NPK,Azot,Fosfor,Potasyum)ve mikro elementler dediğimiz(Zn,Cu,Fe,Mg S vb) besinleri tamamlamak amacıyla gübreleme yapılabilir.Paulownia ağaçları dev cüsseli oldukları kadar dev bir beslenmeye de ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden ağaçlar tarlaya dikildikten sonra ilk sezonda ağaç başına 300gr gübre(Bol miktarda azot içeren tavuk gübresi tavsiye edilir.)daha sonraki yıllar da ise sonbahar aylarında dökülen yaprakları onlar için doğal bir gübre olacaktır.

Çok hızlı gelişen,geniş yapraklı, derin kök sistemine sahip (kazık ve saçak köklü), sonbaharda yapraklarını döken bir orman ağacıdır. Dikildiği ilk yıldan başlayarak her gelişim döneminde yaklaşık 5 -7 metre boy yapar.Nisan'dan başlayarak Eylül sonuna kadar giden dönem nın hızlı büyüme dönemidir.Bu dönem sonunda ağaç,yapraklarını dökerek ilk yıl elastik ve içi boş gövde şeklinde kalır.Hızlı gelişim döneminin bittiği;

sonbahar döneminde ağaç gövdesi sertleşir ve kalınlaşır. Ağacın boydaki gelişimine paralel olarak kök gelişimi de hızlı ve derindir.Çok uygun koşullarda 6 ay içinde 2,5 m boya ve 2m köklere sahip olmaktadır.İlk yık tek bir gövde şeklinde gelişen geniş yapraklara sahip bir ağaçtır. Hemen hemen hiç yan dal vermez.İkinci gelişim yılında ise tekrar gelişimin başladığı mevsimde gövde üzerinde yeni sürgünler verir.Kök boğumundan uygunşekilde yapılan ilk yıl budamalarından sonra toprakta kalan,gelişimini olgunlaştırmış güçlü kök sistemiyle yeni sürgünler verir. Evet,artık düşünme zamanı değil doğayla barışmanın zamanı.Bunun en kısa yolu ise bugünden başlayarak çevremizi yeşillendirmek olmalıdır.Nasıl yaparım diye düşünmenize gerek yok.Alacağınız bir fide bile sizi çok şaşırtmaya yetecektir.Hem doğaya hem yurt ekonomisine hemde kendi ekonominize katkıda bulunmak istiyorsanız bizi arayın.Siparişleriniz en kısa sürede değerlendirilip adresinize gönderilecetir.

Paulownia öncelikle kerestesi için dikilen bir ağaçtır. Bu ağaçların kerestesi; üzerinde çalışılabilecek kadar yumuşak ve sağlam aynı zamanda kolayca eğrilip bükülemeyen bir yapıya sahiptir. Paulownianın kerestesi açık havada iyi kurumasından dolayı,fırınlama giderlerini en aza indirir. Paulownia ağaçları diğer tropik ağaçlar gibi zengin özelliklere sahiptir. Paulownia'dan üretilen kereste gerçek orman ağaçlarından alınan sert keresteler gibidir.Uygun budama koşullarında son derece düzgün, budaksız,yıpranmayan,hafif ve kolay işlenebilen bir kereste üretimi söz konusudur.Bu kerestenin geniş kullanım alanları vardır.Bu kullanım alanları içerisinde mobilyacılık,yonga sanayi,kaplama OSB,parke,değerli müzik aletleri,kutu ve paketleme sektörü sayılabilir.Paulownia ağaçlarının yaprakları hayvanlar için bir yem kaynağıdır,geniş yaprakları sayesinde dikildiği yerlerdeki mahsüller için de gölgelik yapar, derin kök yapısı sayesinde erozyonun baş düşmanıdır, ayrıca ilkbaharda açan harika çiçekleri bal üretimi için de doğal bir kaynaktır.Paulownia ağaçları,lağım sularını ve fabrika atıklarını çok hızlı bir şekilde absorbe edip keresteye dönüştürebilen bir yapıya sahiptir. Çok hızlı büyümeleri ve geniş yaprakları sayesinde biyolojik bir enerji kaynağıdır.Dikildiği araziden diğer uygulama alanlarına aktarabilme kapasitesi, adaptasyon yeteneği,göz alıcı çiçekleri ve güçlü yaprakları ile Paulownia kentsel yeşillendirme ve peyzaj uygulamaları için de son derece önemli bir alternatiftir.

 

İklim İstekleri: Paulownia ülkemizde kışı çok sert geçen yerler hariç, hemen hemen her yerde, genellikle kavak yetişen yerlerde yetiştirilebilmektedir. Paulownia tomentosa –25 oC, P.elongata-18 oC, P.fortunei ise –10 oC’ye dayanabilmektedir. Günlük ortalama sıcaklık +8 oC olduğunda gelişme başlar ve 24-29 oC’de en iyi gelişme görülür. Paulownia bol ışıklı yerleri sever. Fidanlar % 70 oranında gölgede kalırlarsa ölebilirler. Yağışın düzenli olduğu yerlerde 500-2000 mm yağış alan alanlarda sulamaya gerek yoktur. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde özellikle genç ağaçlar ve fidanlar zararlanabilirler. Bu nedenle, kuvvetli rüzgarlı yerlerde ya rüzgar kıranlar tesis edilmeli daha sonra Paulownia dikilmeli veya tesisten vazgeçilmelidir.

 

Toprak İstekleri: Paulownia ağacı, hafif killi, kumlu, geçirgen topraklardan hoşlanır. Bitki besin maddesince fakir olan topraklara dayanıklı olmakla birlikte, zengin topraklarda çok daha iyi gelişir. Toprakta taban suyu seviyesi 1.5 m’de yukarıda olmamalıdır. Bitkinin dinlenmede olduğu kış aylarında, birkaç günlük toprak üstündeki su göllenmesi köklerin boğulmasına neden olabilir. Toprak ph’sı 5.5-8.5 arasında olmalıdır.

 

Dikim: Dikim ilkbaharda son donlar bittikten sonra başlar ve sonbahar ortalarına kadar devam eder. Ancak Antalya,Adana gibi sıcak bölgelerde yaz aylarında fazla sıcaklık nedeniyle dikimden kaçınılmalıdır. Bunun yanında bu bölgelerde kış aylarında da dikim yapılabilir. Fide veya fidanlar tüplü olmalıdır.

 

Dikim sıklığı, yetiştirme gayesine göre değişebilmektedir. Şayet 8-12 yıllık bir yetiştiricilikten sonra kesim yapılacaksa 4x6 m ; 5-6 yıllık bir yetiştiricilikten sonra kesim yapılacaksa 4x4 m; sunta veya kağıt sanayine yönelik bir yetiştiricilikle her yıl kesim yapılacaksa 2x2 m veya 2x1 m aralık ve mesafe ile dikim yapılmalıdır.

 

Dikim de önce toprak işlenir, çukurlara yanmış ahır gübresi verilir ve fidanlar dikilir. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.

 

Sulama : Paulownia suyu seven bir bitkidir. Toprak nemi çok düşük veya çok yüksek olmamalıdır. Bitki susuz bırakılmamalı ancak her gün ve çok fazla su verilirse kökler boğulur ve bitki ölür. Toprak devamlı nemli bulundurulur. Genellikle kumsal topraklarda ve sıcak havalarda haftada bir sulama yapılır. Sulama fidanların etrafına yapılan çanaklara, biraz gelişmiş ağaçlara ise karık usulu ile yapılır. Kökleri oldukça derine indiğinden ilk 2 yıldan sonra genellikle sulamaya gerek kalmaz, ancak bitkiler devamlı gözlenir ve yapraklarda pörsüme görüldüğü taktirde hemen sulama yapılır.

 

Gübreleme : Paulownia çok hızlı büyüyen ve geniş yapraklara sahip bir bitki olduğundan yüksek azota ihtiyaç gösterir. Dikimle toprağı N.P.K. içerikli temel kompoze gübre verilir. Daha sonraki yıllarda ilkbahar aylarında genellikle azotlu gübrelerle gübreleme yapılır. Bu dönemlerde azotlu gübreler tek olarak kullanıldığında daha etkili olmaktadırlar.

 

Budama : Fidanlar dikildikten sonra oldukça hızlı bir büyüme görülür. İlk yıl dikim zamanına da bağlı olarak 4-5 m boya kadar çıkabilir. Büyüme esnasında yaprak koltuklarından çıkan yan sürgünler bir kaç santimetre olunca koparılmalıdır. Ancak yapraklara zarar verilmemelidir. Ertesi yıl bitki erken ilkbaharda toprak seviyesinden kesilir. Bitkide dipten yeni sürgünler gelir. Bunlardan en kuvvetlisi bırakılır, diğerleri koparılır. Bırakılan sürgün çok hızlı büyür ve yıl sonunda 7 m boya kadar çıkabilir. Bu bitki üzerinde 75-80 cm boyunda yapraklar meydana gelir, ve bunların koltuklarında tekrar sürgünler görülür. Bu sürgünler de düzenli olarak koparılmalıdır. Ancak yapraklar koparılmaz ve zararlanmamalarına dikkat edilir. Bu yapraklar zararlanırsa veya koparılırsa büyüme yavaşlar. İkinci yıl bitkinin bu hızlı büyütülmesi çok önemlidir. Çünkü ağacın en kaliteli kerestesini bu kısım oluşturacaktır.

 

Soğuklarla birlikte bitki dinlenmeye girmekte ve yapraklar dökülmektedir.

 

Kış aylarında en tepedeki 15-20 cm’lik kısım kuruyabilir. Bundan endişe etmemek gerekir. Çünkü ertesi yıl ilkbaharda havaların ısınması ile birlikte, bu kuruyan kısmın altında en üstteki göz sürmekte ve ileride bu kısımdaki kerestede önemsiz bir halka meydana gelmektedir.

 

Mücadele : Paulownia’nın fazla zararlısına rastlanmamakla birlikte, bazı tırtıllar yapraklarını yiyebilmekte bu da büyümenin yavaşlamasına neden olur.

 

 

Şehir Planlamaları

Diğer ağaçlardan ayrı ve çekici olması ve üstün özellikleri Paulowniaları kent ormanları konusunda ideal bir noktaya getirmektedir. Paulownialar sonbahar sonlarında ve kış aylarında uykudadır ve baharda sık dalları olmadığından dolayı tüm güneş ışınlarını geçirirler. Yaz gelince serin ve gölgeli bir alan meyadana getirirler. Yaprakları üzerindeki ince tüyler yardımı ile yaprakları büyük miktarda toz, duman, ve hava kirini emerek havayı temizler. Bir hektar Paulownia yılda 6 kilogram atmosferik kükürt emme kabiliyetine sahiptir. Çin'deki Chendou kentinde yoğun Paulownia ağaçlandırması sonucunda hava kirliliği %80 den daha fazla bir oranda azaltılmıştır. Paulownia dikim alanları gerek yağmur, gerekse atık sularının verimli kereste üretimine dönüştürebileceği yerlerdir. Atık suların denize ve nehirlere boşaltılmasının sorun olduğu yerler için çok iyi bir alternetif oluşturur

 

Tarımsal Uygulama

Paulownia buğday, pamuk, mısır, soyafasulyesi, yonca, patates, sebze ve çiçekler ile aynı anda yetiştirilebilir. Değerli bir bitkidir çünkü, toprak verimliliğini arttırır. Kışları ısıyı yükseltir, yazın ise ısıyı düşürür.

Buna ek olarak toprak ve hava rutubetini yükseltir.Paulownialar zirai uygulama konusunda aşağıdaki konularda çiftçilere çeşitli avantajlar sağlarlar:

Su seviyesini düşürerek tuzlanmayı önlerler.

Derin kök sistemi ile erezyonu engeller.

Ekinler üzerindeki rüzgar zararını engeler.

Toprak ve hava rutubetini yükseltir, dolayısı ile sulama ihtiyacını azaltır.

Yapraklarını döktüğü zaman, derin topraklardan çektiği besin maddelerini yüzeydeki toprağa aktarırlar.

Sonbaharda dökülen yapraklar küçük ve büyükbaş hayvanlar için çok değerli bir besin maddesidir.

İkici veya üçüncü yıl cinsel olgunluğa erişen ağaç ilkbaharda çiçek açar. Paulownia çiçekleri üç ay gibi uzun bir süre ağaç üzerinde kalır ve çok miktarda olur, bu bol miktarda bal üretimi demektir.

Paulownia dan, kısa aralıklarla çok miktarda değerli kereste üretimi mümkündür. Kesim periyodu 2 ile 16 yıl arasındadır. Sıcak ve rutubetli bölgelerde yetişen Paulownia çok hızlı bir gelişim gösterir. Hızlı büyüyen ağacın kerestesi daha yumuşak olur. Kerestesinin dünya pazarlarındaki m3 fiyatı 200$ - 500$ (US) arasında değişir.

Kesim yapıldıktan sonra mevcut kök yapısını kullanarak daha da güçlü bir şekilde yeniden büyür. Yeni fide yatırımı yoktur.

 

Yetişme Şartları

Paulownia 22o - 40o enlemler arasında -25o - +50o C sıcaklık aralığında yetişir. Kumlu, çakıllı topraktan orta derecede killi topraklara kadar, geniş bir aralıkta yetişir. En sevdiği verimli ve kumlu topraktır. Sadece killi ve çok su tutan topraklarda yetişmezler. Toprak altı su seviyesinin 2m’nin altında olması gerekir. PH değeri 5.0 - 8.5 arası topraklarda yetişirler. En uygun PH değeri 6.0 - 7.0 arasıdır. Toprak tuzluluk oranı 1000 ppm’i geçmemelidir.

Büyük yaprakları nedeni ile çok su kaybeder, özellikle ilk yıl bol suya ihtiyacı vardır

 

Dikilme Zamanı

• İlkbahar Dikimi :

İlkbaharda dikilen ağaçlar, dikimden sonraki altı ay içinde 7 m yüksekliğe ulaşabilmektedirler. İlkbaharda da dikim için doğru zamanlama çok önemlidir çünkü çok erken olursa ağaçlar hasar görür veya ölür; çok geç olursa genel anlamda büyüme azalır. Dikim için doğru zaman SON DONDAN SONRADIR, yani toprağın sıcaklığı 18oC olduğundadır. Kabaca bir tarih de mahalli çiftçilerin kış kabağı ve kavun ektikleri zamandır çünkü bunlar da büyüme/gelişme için Paulownia’ya benzer şartlar isterler.

Yaz Dikimi :

“Yerinde” dikim metodunu kullanan üreticiler için en uygun dikim zamanıdır. Yazın dikilen ağaçlar çok muazzam kök büyümesine kış gelmeden önce ulaşırlar. Kışın ağaçlar toprak seviyesinden kesilerek üzerleri 1 cm kadar toprakla örtülmesi ile, ilkbaharın ilk aylarında birkaç metrelik kuvvetli büyüme gösterirler. Yaz dikimi için ana ihtiyaç, dikimden hemen sonra başlayarak, yeterli sudur.

Yaz yağmuru olan yerlerdeki üreticiler yerlerini hazırlayarak, yağışlarla birlikte dikime başlamalıdır. Veya yaz kuraklığı olan bölgelerde, üretici dikimden hemen sonra kullanılmak üzere hazır sulama sistemi bulundurmalıdır. Paulownia sıcak şartları çok sever, onun için sıcak havada dikmeye korkmayın, ancak yeterli nem temin etmeyi de unutmayın.

Sonbahar Dikimi :

Sonbahar dikimi de yaz dikimi ile aynı avantajlara sahiptir. Sonbaharın ortaları ile sonu arasında dikim yapmak için kök sistemini daha iyi geliştirmiş bitkiler kullanılmalıdır. Geç dikim için bunlar ilkbahar ve yaz dikimlerinde kullanılan bitkilerden daha gelişkindir. Bu geçlikte dikilen Paulownia kuvvetli ve odun dokusu gelişmiş olmalıdır ki kışın gelişine dayanabilsin. Paulownia’nın kökleri kışın iyi gelişir.

Kış ve Erken İlkbahar Dikimi :

Kışın ve erken ilkbaharda havalar hala soğukken dikim yapabilmek için üreticilere iyi yerleşmiş ve odun dokusu gelişmiş dormant fide gerekir.

Sık Sorulanlar

• Paulownia kerestesinden kaç yılda bir ürün alınır?

1. 10 ile 16 yılda bir kesimi yapılır ise yüksek yoğunluğa sahip sert ağaç özelliğinde kereste elde edilir.

2. 5 ile 7 yılda bir kesimi yapılır ise düşük yoğunluğa sahip hafif ağaç özelliğinde kereste elde edilir.

• Zararlı ot temizliği nasıl yapılmalı?

Paulownia’nın gelişmesinde çok önemlidir. Karıştırma, sürme ve kimyasal kullanımı ile zararlı ot kontrolu sağlanabilir. Kimyasal herbisitler kullanılıyorsa, ilk mücadelede lütfen sadece kalıntı bırakmayan herbisitleri kullanınız.

ALANA PAULOWNIA’LAR DİKİLDİKTEN SONRA HERBİSİTİ TATBİK EDERKEN ÇOK DİKKATLİ OLUNUZ. Çünkü Paulownia’lar gelişirlerken, herbisit ile direkt temasa çok hassastır.

Zararlı ot mücadelesi gelişmenin sadece ilk üç ayında gereklidir çünkü Paulownia’nın otların gölgelemesi ve yüksek dikim yoğunluğu ot gelişmesini tahditler. Bununla beraber eski otların elle temizlenmesi büyüme mevsiminin ortasında, tavsiye edilir ama fidanların iri yapraklarını koparmamaya dikkat etmelidir.

• Tarihçesi nedir? Dünyada nerelerde yetişir?

Paulownia Çin'de yaklaşık 2600 yıldan beri yetiştirilmektedir. Bugün dünyada yaklaşık 24 milyon dönüm alanda, Paulownia ağacı tarımı çeşitli amaçlarla yapılmaktadır. Paulownia'nın çeşitleri yaygın olarak Laos, Vietnam, Kore, Japonya, ve son 15 yılda A.B.D., Güney Amerika, Yeni Zellanda ve Avustralya da yetişmektedir. Son 12 yıllık çalışmalarla hybrid clone'lar ile özellikle Avustralya ve A.B.D.'de super hızlı büyüyen ağaç cinsleri üretilmiştir.

• Türkiye'de yetişebilen türleri hangileridir?

Tomentosa, Fortunei, Catalpifolia, Elongata

• Paulownia ağaçları hangi amaçlar ile yetiştirilmektedir?

Paulownia ağaçları çeşitli amaçlar ile yetiştirilmektedir. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.

a) Kent Ormanları ve peyzaj uygulamaları

b) Tarımsal-Ormancılık (Agroforestry)

c) Paulownia Ürünleri

1. Hayvan Yemi

2. Yeşil Gübre

3. Bal

4. Kereste

• Paulownia ağacım istediğim boya

Paulownia ağacım istediğim boya ulaşmadı ne yapabilirim?

Ağacınız istediğiniz boya ulaşmadığı için üzülmeyin. Sonbaharda yaptaklarını döktüğü zaman, ağacın köklerini soğuk ve donlardan korumak için, ağaçların sulama çukurlarına gövdesinide bir miktar içine alacak şekilde 10 - 15 cm kalınlığında yanmış hayvan gübresi ile mutlaka örtülmelidir. Kış boyunca ağaçlar köklerini geliştirmeye devam ederler. Bir sonraki ilk baharda, üzerinde tomurcuklar şişmeye başlaması ile, toprak üzerindeki gövde toprak seviyesinden kesilerek üzerleri 1 cm. toprak ile örtülmelidir. Bu durumda bütün kış süresince köklerini geliştirmiş olan ağaç, yöreye göre kendi uyanma zamanını kendisi tesbit ederek, bu güçlü köklerden birkaç filiz verirler. Bir süre bu filizlerin büyümesi beklenir ve en güçlü filizi bırakılarak diğerleri kopartılır ki, tek bir gövde halinde büyümesini sağlayabilsin. Bu sistemin önerilmesinin en önemli nedeni ise, ağaçlar yapraklarını açma ve dökme arasındaki zamanını (vejetasyon dönemi) tam olarak kullanabildiği için en fazla büyümeyi sağlayabilecektir.

 

 

Çok hızlı büyüyen, derin kök sistemine sahip (kazık ve saçak köklü

sonbaharda yapraklarını döken bir ağaçtır. Yetişkin ağacın boyu 15 - 20 m’yi bulur. Ortalama ömrü 70 yılın üzerindedir. İlk büyüme mevsiminde boyu, yöreye göre, 4 ile 7 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. Paulownia adı Çam gibi genel bir addır. Asyanın çeşitli iklim bölgelerinde doğal olarak yetişen dokuz alt grupta, çeşitli varyeteleri mevcuttur. Bu türlerin ısıl toleransları -10o den -25o ye kadar değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bazı türleri ancak deniz seviyesine yakın yerlerde yetişebilmektedir. Bunlardan dördü Türkiye'nin değişik yörelerinde yetişebilmektedir.

Paulownia Çin'de yaklaşık 2600 yıldan beri yetiştirilmektedir

Bugün dünyada yaklaşık 24 milyon dönüm alanda, Paulownia ağacı tarımı çeşitli amaçlarla yapılmaktadır. Paulownia'nın çeşitleri yaygın olarak Laos, Vietnam, Kore, Japonya, ve son 15 yılda A.B.D., Güney Amerika, Yeni Zellanda ve Avustralya da yetişmektedir. Son 12 yıllık çalışmalarla hybrid clone'lar ile özellikle Avustralya ve A.B.D.'de super hızlı büyüyen ağaç cinsleri üretilmiştir.

İlkbahar Dikimi :

İlkbaharda dikilen ağaçlar, dikimden sonraki altı ay içinde 4 ile 7 m yüksekliğe ulaşabilmektedirler. İlkbaharda da dikim için doğru zamanlama çok önemlidir çünkü çok erken olursa ağaçlar hasar görür veya ölür; çok geç olursa genel anlamda büyüme azalır. Dikim için doğru zaman SON DONDAN SONRADIR, yani toprağın sıcaklığı 18oC olduğundadır. Kabaca bir tarih de mahalli çiftçilerin kış kabağı ve kavun ektikleri zamandır çünkü bunlar da büyüme/gelişme için Paulownia’ya benzer şartlar isterler.

 

 

"Yerinde" dikim metodunu kullanan üreticiler için en uygun dikim zamanıdır. Yazın dikilen ağaçlar çok muazzam kök büyümesine kış gelmeden önce ulaşırlar. Kışın ağaçlar toprak seviyesinden kesilerek üzerleri 1 cm kadar toprakla örtülmesi ile, ilkbaharın ilk aylarında birkaç metrelik kuvvetli büyüme gösterirler. Yaz dikimi için ana ihtiyaç, dikimden hemen sonra başlayarak, yeterli sudur.

 

Yaz yağmuru olan yerlerdeki üreticiler yerlerini hazırlayarak, yağışlarla birlikte dikime başlamalıdır. Veya yaz kuraklığı olan bölgelerde, üretici dikimden hemen sonra kullanılmak üzere hazır sulama sistemi bulundurmalıdır. Paulownia sıcak şartları çok sever, onun için sıcak havada dikmeye korkmayın, ancak yeterli nem temin etmeyi de unutmayın.

 

 

Sonbahar dikimi de yaz dikimi ile aynı avantajlara sahiptir. Sonbaharın ortaları ile sonu arasında dikim yapmak için kök sistemini daha iyi geliştirmiş bitkiler kullanılmalıdır. Geç dikim için bunlar ilkbahar ve yaz dikimlerinde kullanılan nitkilerden daha gelişkindir. Bu geçlikte dikilen Paulownia kuvvetli ve odun dokusu gelişmiş olmalıdır ki kışın gelişine dayanabilsin. Paulownia’nın kökleri kışın iyi gelişir.

 

 

Kışın ve erken ilkbaharda havalar hala soğukken dikim yapabilmek için üreticilere iyi yerleşmiş ve odun dokusu gelişmiş dorman fide gerekir.

.

Dikim Aralığı :

Fidelerin dikim aralıkları en yakın dikim 4x 4 veya en yakın 3,75 x 3,75 metre olmalıdır. Ancak birinci yıldan sonra arazide tarım yapılacak ise (arpa, buğday vs.) zirai araç girebilmesi için 5 x 5 metre veya 4 x 6 metre olmalıdır.

 

Paulownia hızlı büyüyen, geniş yapraklı bir ağaç türüdür. İlk dikim yılında 5-6 m. yüksekliğe ve 1-2 m. kök derinliğine ulaşabilmektedir. Paulownia fidanları ilk yıl içi boş süngerimsi bir yapıdayken, sonbahar aylarında sertleşerek odunsu bir yapıya bürünür.

Paulownia 2600 yıldır Çin’de yaygın olarak kullanılmaktadır. 1972 yılında Çin Bilimler Akade­misi Profesörü Zhu Zhaohua önderliğinde Çin’in 9 değişik iklim bölgesinden toplanan değişik türlerin içinde en yüksek performansa sahip türlerin seçi­miyle sağlanan klonlar dünyanın bir çok ülkesinde denenmiş ve başarıya ulaşmıştır. Şu anda dünya üzerinde Avustralya, Amerika, Endonezya, Malez­ya, Hindistan, Yeni Zellanda ve birçok ülkede 24 milyon dönümlük üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Paulownia ağacı, derin kök yapısı sayesinde birçok tarım ürünü ile uygulanabilmekte, birlikte uygulandığı tarım ürünlerinde %20 verim artışı sağlanmaktadır. Geniş yaprakları kaliteli bir gübre ve besleyici bir hayvan yemi olarak kullanılabil­mektedir.

Paulownia ağacının kerestesi hafif, budaksız, kolay işlenebilen bir yapıya sahiptir. Mobilya, müzik aletleri, kapı, pencere, kapla­ma, selüloz sanayi ve kutup ev yapımı gibi birçok alanda kullanılabilir. Oda sıcaklığında 25 günde %10 nem içerecek kadar kolay kuruyabilmesi fırınlanma maliyetlerini ortadan kaldırmaktadır. Hafif bir ağaç olmasına karşın, yüksek dayanım kabiliyetine sahip olan Paulownia çürümeye, bükülmeye ve kırılmaya karşı da dayanıklıdır. Bu sebeplerden dolayı dünya kereste üretimi için önemli bir alternatif oluştur­maktadır.

Paulownia ağacı ikinci yıldan itibaren hoş kokulu çiçekler vermeye başlar. Nisan - Mayıs aylarında açan çiçekleri Arıcılıkta tercih edilebile­cek en iyi alternatiftir.

 

 

 

8.jpg



-1 yaşlı dallar erken ilkbaharda sera ortamında kuma yatırılarak gözlerden sürgün vermeleri sağlanır.

-Baharda süren yeni sürgünler yapraklarıyla beraber dip kısımdan kesilerek kum veya perlit içerisinde (çeşitli köklendirici kimyasallar kullanılarak köklenme hızlandırılabilir)nemli ortamda köklendirme işlemi yapılır.

-Köklendirilen çelikler tüplere alınarak gelişme ortamlarına alınır.





 

 

3 aylık ve 1 yıllık fidanların dikiminde ve bakımında mutlaka uyulması gereken aşamalar....

paulowniaci31.jpg

paulowniaci32.jpg

paulowniaci33.jpg

paulowniaci34.jpg

paulowniaci37.jpg

paulowniaci38.jpg

 

 

35feet3yrs.jpgDekara (1000m2) dikilecek paulownia fidan adedi;

Sıra arası Sıra üzeri
5 x 5 = 40 fidan/da
5 x 4 = 50 fidan/da
4 x 4 = 62 fidan/da
4 x 3 = 83 fidan/da
3 x 3 = 110 fidan/da